Συντάξεις 2021: «Διέρρευσε» το… κόλπο! Έτσι θα βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη

Συντάξεις 2021: Ποιους και γιατί συμφέρει η εξαγορά πλασματικών ετών. Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες. Πόσα θα πληρώσετε. Τι ισχύει για το Δημόσιο. Όλες οι λεπτομέριες στο xristika.gr.

«Χρυσό κλειδί» για την έξοδο στη σύνταξη πριν από την ηλικία των 67 ετών αποτελεί η εξαγορά πλασματικών ετών. Μεγάλες κερδισμένες είναι οι μητέρες που -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου έως 9 χρόνια νωρίτερα, ενώ οι άνδρες μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι και 6,5 χρόνια ταχύτερα.

Οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν πλασματικά έτη που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης, τον χρόνο άδειας άνευ αποδοχών, αλλά και τη στρατιωτική θητεία.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί στην ασφάλιση συμβουλεύουν τους ασφαλισμένους να μη σπεύδουν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη παρά μόνο κατά το τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότηση προκειμένου να ξέρουν με ακρίβεια πόσα έτη έχουν ανάγκη να αναγνωρίσουν.

Από αυτόν τον κανόνα εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών προτού ακριβύνει το κόστος της εξαγοράς από το 2017 έως το 2020.

Tο μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο κύριας ασφάλισης όλων των πλασματικών χρόνων προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης πριν από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Παρέχεται δε έκπτωση 2% για κάθε αναγνωριζόμενο έτος σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού ποσού εξαγοράς.

To κόστος εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

Ωστόσο το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για εκείνους που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε τη χρονιά υποβολής της αίτησης.

Επίσης, σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του, σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται.

Συντάξεις 2021: Πόσο κοστίζει η εξαγορά

Για παράδειγμα, μισθωτός θα υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα συμπεριλάβει στην αίτησή του αίτημα για αναγνώριση 36 μηνών πλασματικού χρόνου τέκνων.

Οι μηνιαίες ασφαλιστέες αποδοχές πλήρους απασχόλησης του Αυγούστου είναι 1.850 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα καταβάλει εισφορά 370 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης (1.850 X 20%).

Το συνολικό ύψος της εξαγοράς ανέρχεται σε 12.320 ευρώ (370 μηνιαίο κόστος επί 36 αναγνωριζόμενους μήνες) και μπορεί να καταβληθεί είτε σε 36 δόσεις είτε με παρακράτηση ποσοστού της σύνταξης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ώστε να λάβει χώρα έκπτωση 6% συνολικά (2% για κάθε ολόκληρο 12μηνο) και να διαμορφωθεί το ποσό αυτό σε 12.520 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, οι μη μισθωτοί για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα πλασματικού χρόνου θα καταβάλλουν την εισφορά που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας -ασφαλισμένος στον πρώην ΟΑΕΕ– που επέλεξε την 2η ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2021 υποβάλει τον Σεπτέμβριο αίτηση για αναγνώριση 4 ετών πλασματικού χρόνου σπουδών. Ο εν λόγω ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλει για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα 186 ευρώ. Συνολικά, το κόστος αναγνώρισης για 48 μήνες -εάν καταβληθεί σε δόσεις ή με παρακράτηση από τη σύνταξη- ανέρχεται σε 8.948 ευρώ. Αν καταβληθεί, όμως, εφάπαξ με έκπτωση 8%, το ποσό ανέρχεται σε 8.213,76 ευρώ.

Συντάξεις 2021: Τι ισχύει για το Δημόσιο

Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα -έως απαραίτητα- γι’ αυτούς που επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο.

Ακόμη και μετά το 2022, οπότε και ομογενοποιούνται όλα τα όρια στα 62 και τα 67, οι θεμελιωμένοι εντός της μεταβατικής περιόδου θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα με βάση το όριο που θεμελίωσαν.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη από τα παιδιά και έως 7 έτη από τις υπόλοιπες κατηγορίες, όπως είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ο χρόνος σπουδών.

Το συνολικό ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Εναλλακτικά καταβάλλεται εφάπαξ μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Συντάξεις 2021: Πότε βγαίνουν στη σύνταξη στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες

Πότε και πώς μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης νωρίτερα απ’ όσο νομίζουν. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι χρονολογίες που «ξεκλειδώνουν» την έξοδο προς τη συνταξιοδότηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Κλειδί για τη συνταξιοδότηση των ενστόλων που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας είναι τα 24,5 έτη υπηρεσίας τους, καθώς αυτά καθορίζουν και το πότε θα αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό συντάξεων του ΓΛΚ, ανάλογα με τα χρόνια οι προϋποθέσεις εξόδου των στρατιωτικών στη σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:

► Οσοι κατετάγησαν πριν από το 1992 και συμπλήρωναν ως το 2012 τα 24,5 έτη υποχρεωτικής υπηρεσίας στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας παίρνουν σύνταξη, αρκεί να έχουν συνολικά ως 27,5 έτη.

► Οσοι συμπλήρωσαν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο στράτευμα ή στα Σώματα Ασφαλείας το 2011 υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη μόλις συμπληρώσουν 26 έτη.

► Οσοι έχουν τα 24,5 έτη το 2013 θα πρέπει να συμπληρώνουν συνο­λικά 29 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν.

► Οσοι συμπλήρωσαν 24,5 έτη το 2014 χρειάζονται 30,5 έτη στο σύνολο για να πάρουν σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας.

► Οσοι συμπληρώνουν 24,5 έτη από 1ης/1/2015 και μετά, που είναι οι νέοι μετά το 1993 στρατιωτικοί, συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια υπηρεσίας στην οποία υπολογίζονται τα χρόνια της Σχο­λής, η στρατιωτική θητεία (με εξαγορά), καθώς και τα διπλά έτη από την υπηρεσία τους σε μάχιμες μονάδες.

Στον απαιτούμενο χρόνο για τη συνταξιοδότηση λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθοι χρόνοι υπηρεσίας:

α) Ο χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.

β) Ο χρόνος συντάξιμης υπηρεσίας που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 40 και 41 του Π.Δ. 169/2007, καθώς και του άρθρου 8 του Ν. 2084/1992 και υπό τις προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών.

γ) Ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης (αφορά μόνον όσους έχουν καταταγεί για πρώτη φορά από 1ης-1-1983 και μετά, χωρίς καμία προϋπηρεσία στο Δημόσιο πριν από την ημερομηνία αυτή).

δ) Ο χρόνος κάθε συντάξιμης πολιτικής υπηρεσίας (άρθρο 37 παρ. 1 περ. β’ σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παρ. 1 β’ Π.Δ. 169/07).

ε) Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

στ) Ο χρόνος σπουδών σε Ανώτατες Σχολές του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού (άρθρο 37 παρ. 1β’ Π.Δ. 169/2007 και άρθρο 22 παρ. 1β’ Ν. 3865/10).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα 24,5 έτη υπηρεσίας συνυπολογίζε­ται και η στρατιωτική θητεία κα­τόπιν εξαγοράς. Στο συνολικό χρόνο εξόδου προσμετρώνται διπλά τα έτη σε μονάδες εκστρατείας (μάχιμη υπη­ρεσία), που μπορεί να είναι από 2 ως 5 χρόνια. Για παράδειγμα: Στρατιωτικός με 24,5 έτη το 2012 αποχωρεί με 27,5 έτη. Αν είχε 2 έτη σε μονάδα εκστρα­τείας, θα προσαυξήσει το σύνολο των ετών κατά 4 έτη. Αν είχε 5 χρόνια, τότε ο συνολικός χρόνος προσαυξάνεται κατά 10 έτη.

Συντάξεις 2021: Συνταξιοδότηση γονέων με 3 ή περισσότερα παιδιά

Οι γονείς στρατιωτικοί με 3 ή περισσότερα παιδιά χρειάζονται 20ετία για να θεμελιώσουν δικαίωμα και ανάλογα με το έτος που τη συμπληρώνουν επι­βαρύνονται με πρόσθετο χρόνο. Με 20ετία τα έτη 2011, 2012 και 2013 αυξάνεται ο ελάχιστα απαιτούμενος χρόνος για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε 21, 23 και 25 έτη, αντίστοιχα.

Το 2014 χρειάζονται 24,6 έτη συ­μπληρωμένα για να έχουν θεμελιωμέ­νο δικαίωμα και 30,5 έτη για να υπο­βάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Από το 2015 χρειάζονται συνολικά 40 έτη για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

Οι στρατιωτικοί που κατετάγησαν ή ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά το 1993 και έχουν τρία παιδιά βγαί­νουν όπως όλοι οι νεοεισερχόμενοι στρατιωτικοί από το 1993 και μετά, δηλαδή χρειάζονται 24,5 έτη πραγμα­τικής υπηρεσίας και συνολικά 40 για να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 αν συμπληρώνουν τα 40 έτη αργότερα.

Συντάξεις 2021: Πότε μπορούν να βγουν στη σύνταξοι στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας

Συντάξεις 2021: Τι ισχύει με τα πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα

Α. Πτητικά εξάμηνα

Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγ­ματοποιήσει πτητικά εξάμηνα, προκειμένου να προσμετρηθεί ο χρόνος των εξαμήνων ως δι­πλάσιος χρόνος υπηρεσίας απαιτείται 18ετής πλήρης στρατιωτική υπηρεσία.

► Για όσους συμπληρώνουν 18ετή στρατιωτική υπηρεσία το 2011 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται 1,5 χρόνος επιπλέον, ήτοι να συμπληρώσουν 19,5 χρόνια.

► Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρα­τιωτική υπηρεσία το 2012 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια.

► Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρα­τιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 4,5 χρόνια επιπλέον, ήτοι να συμπληρώσουν 22,5 χρόνια.

► Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρα­τιωτική υπηρεσία το 2014 για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτούνται 6 χρόνια επιπλέον, ήτοι να συμπληρώσουν 24.

► Για όσους συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2015 και μετά για την προσμέτρηση των πτητικών απαιτείται να συμπληρώσουν 25 χρόνια.

Β. Καταδυτικά εξάμηνα

Στην περίπτωση που ο στρατιωτικός έχει πραγ­ματοποιήσει εξάμηνα καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα, σε μονάδες εκκαθά­ρισης ναρκοπεδίων, στην ΕΚΑΜ, σε υποβρύχιες αποστολές, ο χρόνος των εξαμήνων προσμετράται ως διπλάσιος μετά την 20ετία που αυξάνεται σταδιακά ως τα 25 έτη.

► Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 απαιτείται 1 έτος επιπλέον στρατιωτικής υπηρεσίας, ήτοι να συμπληρώσουν 21 χρόνια και πάνω σε αυτά να «προσθέσουν» τα διπλά εξάμηνα.

► Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 απαιτούνται 2 χρόνια επιπλέον στρατιωτικής υπηρεσίας, ήτοι να συμπληρώσουν 22 χρόνια.

► Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρα­τιωτική υπηρεσία το 2013 για την προσμέτρηση των παραπάνω εξαμήνων απαιτούνται 3 χρόνια επιπλέον στρατιωτικής υπηρεσίας, ήτοι να συ­μπληρώσουν 23 χρόνια.

► Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 απαιτούνται 4 χρόνια επιπλέον στρατιωτικής υπηρεσίας, ήτοι να συμπληρώσουν 24 χρόνια.

► Για όσους συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία από το 2015 και μετά απαιτούνται 25 χρόνια για να πάρουν και τα διπλά εξάμηνα.

Για παράδειγμα, στρατιωτικός που συμπλη­ρώνει 20ετία το 2017 και έχει 4 εξάμηνα (2 χρόνια) στις παραπάνω ειδικότητες θα πάρει τον διπλάσιο χρόνο των εξαμήνων, ήτοι 8 εξάμηνα ή 4 συντάξιμα έτη, μόλις συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, δηλαδή το 2022. Με τα διπλά εξάμηνα, τα 25 έτη γίνονται 29. Και με τα 5 έτη σε μάχιμες μονάδες φτάνει στα 34. Αν κάνει και αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου, θα φτάσει στα 40 χρόνια και θα πάρει σύνταξη το 2022.

Συντάξεις 2021: Αναγνώριση διπλάσιου χρόνου

Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010, ορίζεται ότι, προκειμένου για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, η αναγνώριση ως συνταξίμου του χρόνου υπηρεσίας τους (5 έτη) που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του Π.Δ. 169/2007, γίνεται με καταβολή από τους ίδιους των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (ποσοστό 20%).

Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της αποζημίωσης που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου και μέχρι τη συμπλήρωση ποσού που αναλογεί σε αποζημιώσεις 60 πλήρων μηνών, παρακρατούμενες κατά την καταβολή της.

Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η εξαγορά γίνεται με ποσοστό 6,67% επί του μέσου όρου των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το χρόνο που διήνυσε τη διπλάσια υπηρεσία και μέχρι 31-12-2016.

Δεν εξαγοράζουν το χρόνο στο διπλάσιο (5 έτη) όσοι διορίστηκαν πριν από την 1η/10/1990 (Ν.1902/90).

Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010, προσαυξάνεται κατά τρία (3) έτη η συντάξιμη υπηρεσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που έχουν καταταγεί μέχρι 31-12-1995, υπό την προϋπόθεση ότι, με βάση τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημερομηνία ισχύος του νόμου αυτού (21-7-2010), συμπληρώνουν τον απαραίτητο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (24½ έτη) από 01-01-2015 και μετά.

Ο χρόνος αυτός (3 έτη) λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση των ανωτέρω προσώπων (40 έτη).