Συναγερμός σήμανε στα IKEA μετά τον εντοπισμό εκατοντάδων ναρκών. Δείτε τι έχει συμβεί.
Περίπου 240 αντιαρματικές νάρκες κατέληξαν, λόγω σφαλμάτων στη διαχείρισή τους, σε αποθήκη αλυσίδας επίπλων στην Πολωνία το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας χθες.
Ευθύνες και κυρώσεις
Τέσσερα μέλη του πολωνικού στρατού, που κρίθηκαν υπεύθυνα για το περιστατικό, αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινές κάθειρξης, όπως ανέφερε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, επικαλούμενο πληροφορίες από την εισαγγελία.
Η ανακάλυψη στην αποθήκη
Η πολωνική θυγατρική της IKEA επιβεβαίωσε πως υπάλληλός της εντόπισε τυχαία κάσες με στρατιωτικό υλικό στην αποθήκη της εταιρείας τον Ιούλιο του 2024. Ο υπάλληλος, μη μπορώντας να πιστέψει στα μάτια του, ειδοποίησε τις αρχές. Οι νάρκες απομακρύνθηκαν άμεσα από τη στρατιωτική αστυνομία την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τις αναφορές.
Καθυστερημένη ενημέρωση του κοινού
Παρότι το περιστατικό έλαβε χώρα πριν από περίπου έξι μήνες, οι Πολωνοί πολίτες ενημερώθηκαν μόλις την περασμένη Πέμπτη, μέσα από ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του επικεφαλής της Διοίκησης Υποστήριξης του στρατού, ενώ την Παρασκευή πρότεινε νέο αντικαταστάτη. Οι λόγοι της αλλαγής δεν διευκρινίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Πώς κατέληξαν οι νάρκες στην αποθήκη
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νάρκες προορίζονταν για εκφόρτωση στην πόλη Στέτσιν μαζί με άλλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού. Ωστόσο, λόγω απροσεξίας των στρατιωτικών κατά την εκφόρτωση, οι νάρκες μεταφέρθηκαν κατά λάθος στην αποθήκη της IKEA, αφού πρώτα διέσχισαν μεγάλο μέρος της χώρας με τρένο.
Πιθανοί κίνδυνοι
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η ποσότητα των εκρηκτικών που εντοπίστηκε ήταν αρκετή για να προκαλέσει καταστροφές μεγάλης κλίμακας, ικανή ακόμη και να κατεδαφίσει δύο ουρανοξύστες.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ και προβληματισμό στην πολωνική κοινή γνώμη, θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση ευαίσθητου στρατιωτικού υλικού και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφαλείας.
«Πέφτει ο Κηφισός»; Αυτή είναι η αλήθεια
Η ανακάλυψη υπόγειων λιμνών κάτω από τον Κηφισό έχει σκορπίσει ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά και στους οδηγούς που κινούνται καθημερινά κατά μήκος του Κηφισού.
Πόσο σταθερή είναι ως δομή ο Κηφισός, ο οποίος διασχίζεται καθημερινά από χιλιάδες αυτοκίνητα; Θα μπορούσε το νερό που έχει φθείρει την κοίτη του, να προκαλέσει την κατάρρευσή του;
Η απάντηση ευτυχώς για όλους εμάς είναι: Όχι.
Ο Γιάννης Σιγάλας, δομοστατικός μηχανικός και γεφυροποιός, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Γεφυροποιών (IAPSE) λέει μιλώντας στην εφημερίδα:
Φαίνεται ότι ο πυθμένας δεν λειτούργησε στην πράξη όπως είχε σχεδιαστεί», λέει ο κ. Σιγάλας. «Αυτό σημαίνει ότι είτε υπήρχαν ατέλειες εξαρχής είτε έγιναν πράγματα που δεν είχαν προβλεφθεί. Για παράδειγμα, η ζημιά να προκλήθηκε από ένα σεισμό ή μετά μια μεγάλη πλημμύρα, που μετέφερε φερτά. Ετσι, η πλάκα που ήταν σχεδιασμένη να ακουμπάει στο έδαφος άνοιξε, βρέθηκε “στον αέρα” και καταστρέφεται κομμάτι κομμάτι».
Με τη σειρά του Βαγγέλης Σταθόπουλος, μηχανικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Δομής Α.Ε.». εξηγεί:
«Για να κινδυνεύσει το οδόστρωμα πρέπει να αστοχήσουν συνεχόμενοι πάσσαλοι και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Αν κάποιος πάσσαλος είχε μετακινηθεί, είναι πιθανό να εμφανιζόταν ρηγμάτωση στον παρακηφίσιο οδικό άξονα, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο».
«Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια κατασκευή δεν πέφτει από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει ο κ. Σιγάλας. «Η ευστάθεια του κομματιού που εξυπηρετεί την κυκλοφορία εξασφαλίζεται από τους πασσάλους και την πλάκα της οροφής, όχι την πλάκα του πυθμένα».
«Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο τι λέμε. Αυτό το σύστημα έχει ρεζέρβες ασφαλείας, δεν πέφτει εύκολα. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να δούμε τι έχει συμβεί. Δεν μπορεί το νερό να έρχεται σε επαφή με τα φέροντα στοιχεία, εφόσον αυτά δεν έχουν μελετηθεί για κάτι τέτοιο, όπως λ.χ. οι κολόνες από τις γέφυρες μέσα σε ποτάμια», λέει ο κ. Σταθόπουλος. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια είναι η έκταση της φθοράς που το έργο έχει υποστεί, για να μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών».
Ραγδαίες εξελίξεις! Γκρεμίζουν τον Κηφισό – Τι θα γίνει με τα ΙΧ
Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις των σπηλαιολόγων που εξερεύνησαν τον υπόγειο Κηφισό και εντόπισαν τρεις λίμνες, με την τρίτη να είναι και η μεγαλύτερη, φέρνει εξελίξεις στον αυτοκινητόδρομο. Διαβάστε στα xristika.gr.
Αίσθηση και μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός τριών υπόγειων λιμνών στον Κηφισό, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την διάβρωση της κοίτης του υπόγειου ποταμού.
Συγκεκριμένα, η πρώτη λίμνη ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
Η δεύτερη ανακαλύφθηκε σον Ιούλιο του 2023 στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών.
Στις 31/12 του 2024 η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε και τρίτη υπόγεια λίμνη, αισθητά μεγαλύτερη και από τις δυο προηγούμενες, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου.
Ουσιαστικά πρόκειται για κομμάτια στα οποία έχει σπάσει η κοίτη του ποταμού Κηφισού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λίμνες. Μάλιστα, σε αυτήν ζουν και ψάρια όπως φαίνεται στο βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της η ερευνητική ομάδα.
Τι συμβαίνει με την στατικότητα
Τρεις λίμνες ανακαλύφθηκαν στον Κηφισό, με την κατάσταση που αφορά την στατικότητα να είναι «εξαιρετικά σοβαρή», όπως είπε ο σπηλαιολόγος και συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική», Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
«Πιθανόν να υπάρχουν και άλλες λίμνες γιατί υπάρχουν ακόμα 2 χιλιόμετρα ανεξερεύνητα στον υπόγειο Κηφισό. Εμείς τον εξερευνούμε τα τελευταία χρόνια συνεχώς. Την εξερεύνηση των υπογείων ρευμάτων την κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου επισταμένα και ο Κηφισός ήταν το μεγάλο στοίχημα και το πιο δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό τον εξερευνούμε τμηματικά. Και τώρα στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις άλλες δύο που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα», τόνισε ο σπηλαιολόγος μιλώντας στον Alpha.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι (ο Κηφισός) είναι ποτάμι δεν είναι ένας απλός αγωγός αποχέτευσης, γιατί υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα ρύπανσης στο υπόγειο κομμάτι. Είναι λοιπόν δύο τα ζητήματα, το θέμα της ρύπανσης και το θέμα της στατικότητας γιατί υπάρχουν πολλές φθορές» είπε ο κ. Θεοδοσόπουλος.
Σε ερώτηση αν υπάρξει στο άμεσο μέλλον πρόβλημα στατικότητας ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα καθώς ανακαλύψαμε τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν αυτοψίες