Μία έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής και αφορά όλους τους κατοίκους το λεκανοπεδίου. Η ανακοίνωση έχει να κάνει με τα κουνούπια τίγρης που αυξάνονται με τρομακτικούς ρυθμούς στην Αττική.
Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, με την ζέστη τέλη Οκτώβρη ευνοήσαν την αναπαραγωγή των ασιατικών κουνουπιών τίγρη.
Έτσι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, με έγγραφό της, προς τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους αρμόδιους φορείς, ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο έγγραφο αναφέρει «ενώ αναμένεται αύξηση της όχλησης από τα συγκεκριμένα κουνούπια, δεν συντρέχει λόγος υπέρμετρης ανησυχίας καθώς το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής ασθενειών οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας (Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού), ενώ δεν εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του Ιού του Δυτικού Νείλου».
Τα στοιχεία των μετρήσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του Ασιατικού κουνουπιού τίγρη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.
Για το φαινόμενο ευθύνονται οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες, (υψηλά ποσοστά υγρασίας, σποραδικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες).
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνεχίζουν το έργο των τακτικών εφαρμογών (στοχευμένοι ψεκασμοί) και εφόσον κριθεί απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας, θα προχωρήσουν και σε έκτακτες εφαρμογές».
Όπως είναι γνωστό η Περιφέρεια, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαχείρισης Κουνουπιών 2021-2023 σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο πραγματοποιεί σε μόνιμη βάση καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών στην Αττική μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου εντομολογικής παρακολούθησης.
Για την ορθή διαχείριση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού και την αποφυγή της αυξημένης όχλησης, απαιτείται η συνεισφορά τόσο των αρμόδιων φορέων, όσο και των πολιτών.
Με δεδομένο ότι η παρουσία των κουνουπιών σχετίζεται με την παρουσία στάσιμου νερού προτείνεται:
Για τους Δήμους και λοιπούς αρμόδιους φορείς που έχουν την ευθύνη των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στους δημόσιους χώρους στο αστικό περιβάλλον:
να συνεχίσουν τις ενέργειές αντιμετώπισης και να πραγματοποιούν πάντα έλεγχο αποτελεσματικότητας μετά από οποιαδήποτε ενέργεια. Ειδικότερα για τα ανοιχτά φρεάτια και τα σημεία απορροής όμβριων υδάτων θα πρέπει να γίνονται οι ενδεδειγμένες εφαρμογές με προνυμφοκτόνο και να καθαρίζονται συχνά ώστε να μην παρεμποδίζεται η ροή του νερού προς το δίκτυο
Για τους πολίτες, με στόχο την αποφυγή της αύξησης των κουνουπιών στο σπίτι και στους γύρω χώρους, καθώς τα κουνούπια αυτά αφήνουν τα αυγά τους σε μικρές εστίες στάσιμου νερού:
Αντικατάσταση νερού σε πιατάκια αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).
Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).
Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες λιμνάζοντος νερού όπου αναπτύσσονται κουνούπια και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.
Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια που συνήθως αφήνονται μόνιμα στην αυλή ή στον κήπο θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.
Δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου πρέπει να απομακρύνονται ή να φροντίζουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.
Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η συνεισφορά των στη γενική προσπάθεια μείωσης των αναρίθμητων μικρών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που υφίστανται σε ιδιωτικούς χώρους.
Τέλος πενθυμίζεται ότι για την αποφυγή της όχλησης συνίσταται η χρήση προστατευτικών μέτρων, π.χ. εντομοαπωθητικών, κουνουπιέρας ή σήτας παραθύρων κλπ.
Εφαρμογή: Ενας 26χρονος προγραμματιστής βρήκε τη λύση δημιούργώντας μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό όπου με συχνότητες τα κουνούπια και οι κατσαρίδες απωθούνται. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Mπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη εποχή των περισσότερων, ωστόσο κανείς δεν «συμπαθεί» τα έντομα όπως τα κουνούπια και τις κατασαρίδες που κάνουν την… εμφάνισή τους.
Ωστόσο, ο 26χρονος Έλληνας προγραμματιστής Χρήστος Αποστόλου βρήκε λύση και δημιούργησε μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό όπου με συχνότητες τα κουνούπια και οι κατσαρίδες απωθούνται.
Η εφαρμογή «Ksou Ksou» αποτελεί το πρώτο ελληνικό app για κινητά, που διατίθεται δωρεάν και διώχνει τα ενοχλητικά κουνούπια, αλλά και τις κατσαρίδες μακριά με το πάτημα ενός κουμπιού, δημιουργώντας μία «ασπίδα» γύρω μας και λειτουργώντας σαν εντομοαπωθητικό.
Το Ksou Ksou και το KatsaridoKsouKsou, δίνουν τη δυνατότητα να απωθήσεις οποιοδήποτε κουνούπι και κατσαρίδα βρίσκεται γύρω σου και ταυτόχρονα είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.
«Όλα ξεκίνησαν με μία τρίμηνη βιβλιογραφική έρευνα, η οποία εξελίχθηκε με το γεγονός ότι σκέφτηκα πως οι ήχοι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και σκέφτηκα να μπω στη διαδικασία να φτιάξω μία εφαρμογή», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Ο 26χρονος εξήγησε στην ΕΡΤ ότι την εφαρμογή μπορεί κάποιος να την κατεβάσει στο κινητό του πληκτρολογώντας απλά στο google το «ΞΟΥ ΞΟΥ» με ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες. Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες.
Με το πάτημα ενός κουμπιού απλά ενεργοποιείται από το ηχείο του κινητού τηλεφώνου ένα αρχείο ήχου και κρουστικοί ήχοι που δεν μπορεί να το αντιληφθεί το ανθρώπινο αυτί εξαιτίας των ιδιαίτερων συχνοτήτων.
Παρόλα αυτά οι συχνότητες του αρχείου που παίζουν είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές για τα κουνούπια και τις κατσαρίδες.
Ο χώρος που καλύπτει η εφαρμογή είναι 9 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς να απαιτείται τίποτε περισσότερο από το να είναι απλά σε λειτουργία η συσκευή του κινητού, χωρίς να είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο.
Η εφαρμογή από τη στιγμή που θα κατεβεί από τον χρήστη στο κινητό λειτουργεί ανεξάρτητα παράγοντας τους ενοχλητικούς για τα έντομα ήχους.
Έχει μάλιστα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δημιουργό της εφαρμογής σε πάνω από 60 είδη κουνουπιών και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 80% σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των ίδιων των χρηστών.
Όσον αφορά, τέλος, για το γεγονός ότι έχει διαθέσει δωρεάν την εφαρμογή έκανε λόγο πως το θεωρεί «κοινωνικό λειτούργημα και χόμπι».
Το να σαπουνίζεσαι μπορεί να φαίνεται μια λογική στρατηγική προκειμένου να αποφύγεις τα κουνούπια, καθώς υποθέτει κανείς πως αν δεν μπορούν να σε μυρίσουν, δεν μπορούν να σε δαγκώσουν.
Ωστόσο μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αντί να μας βοηθούν να προστατευτούμε από τα κουνούπια, τα αρώματα του σαπουνιού μας κάνουν πιο ελκυστικούς στόχους.
Πιο συγκεκριμένα, τα έντομα που μετείχαν στο πείραμα… προτίμησαν το άρωμα των εθελοντών που πλύθηκαν με τρεις από τις τέσσερις δημοφιλείς μάρκες σαπουνιού που δοκιμάστηκαν, με τους επιστήμονες να καταλήγουν πως τα κουνούπια μπορεί να έλκονται από το σαπούνι επειδή, όταν δεν τρέφονται με αίμα, συμπληρώνουν την πρόσληψη σακχάρων με… φυτικό νέκταρ.
«Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε αυτές τις λουλουδάτες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι πλέον ως στόχοι μυρίζουμε ταυτόχρονα σαν λουλούδι και σαν άνθρωπος», δήλωσε ο Clément Vinauger, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
«Θα ήταν σαν να ξυπνάμε και να μυρίζουμε κάτι που να μοιάζει τόσο με καφέ όσο και με μάφινς. Πολύ ελκυστικό».
Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ακόμη ότι το «εφέ» των σαπουνιών διέφεραν από άνθρωπο σε άνθρωπο, πιθανώς λόγω αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμών του κάθε ατόμου.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο που είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα κουνούπια όταν είναι άπλυτο μπορεί να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τα κουνούπια με ένα σαπούνι και στη συνέχεια να γίνει απωθητικό για τα κουνούπια με ένα άλλο σαπούνι».
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιλογή του σαπουνιού θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει το γιατί κάποιοι άνθρωποι μαγνητίζουν τα κουνούπια, ενώ άλλοι τη γλιτώνουν χωρίς τσιμπήματα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό iScience, επιστράτευσε τέσσερις εθελοντές, οι οποίοι υπέβαλαν δείγματα υφασμάτων που είχαν φορέσει ως μανίκι, ενώ ήταν είτε άπλυτοι είτε μετά από πλύσιμο με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού – Dial, Dove, Native και Simple Truth.
Τα θηλυκά κουνούπια – μόνο τα θηλυκά τρέφονται με αίμα – προσγειώθηκαν στα δείγματα υφασμάτων για να δώσουν μια ένδειξη της προτίμησής τους.
Το πλύσιμο με Dove, Dial και Simple Truth αύξησε την ελκυστικότητα ορισμένων, αλλά όχι όλων των εθελοντών, ενώ το πλύσιμο με σαπούνι Native έτεινε να απωθεί τα κουνούπια.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…