Ελληνικές θάλασσες: Ξινό μας έχει βγει μέχρι στιγμής το καλοκαίρι καθώς οι ελληνικές θάλασσες είναι πλέον επικίνδυνες για όλους μας!
Τέσσερα είναι αυτή τη στιγμή τα είδη των επικίνδυνων ακόμη και φονικών για τον άνθρωπο ψαριών τα οποία μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελληνικές θάλασσες. Ιδίως για τους αλιείς μόνιμο «πονοκέφαλο» αποτελεί η εμφάνιση λαγοκέφαλων που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega τα ωκεάνια ψάρια τα οποία μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι καταστροφικά για τα αλιεύματα των περιοχών και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Οι λαγοκέφαλοι είναι επικίνδυνοι τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο. Το λεοντόψαρο, το φεγγαρόψαρο και το Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.
Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση. Σε περίπτωση που καταναλωθεί το κρέας των λαγοκέφαλων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο καθώς φέρει μια νευροπαραλυτική τοξίνη.
Την ίδια στιγμή, ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζουν και οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες.
Εξακολουθούν και παραμένουν οι μωβ μέδουσες στις ακτές της Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζεται πως το τσίμπημά τους θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο και επικίνδυνο και σε περίπτωση που συμβεί συστήνονται αυστηρές οδηγίες ειδικών.
Στην ιστοσελίδα inaturalist.org παρέχονται πληροφορίες και αναλυτικός χάρτης, όπου απεικονίζονται οι περιοχές, στις οποίες είναι πιο έντονη η παρουσία τους. Μάλιστα, στον ίδιο ιστότοπο υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και άλλων θαλάσσιων οργανισμών ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η μεσογειακή μέδουσα, η γαλάζια μέδουσα και άλλα είδη.
Όπως φαίνεται, το τελευταίο 10ήμερο η μεγαλύτερη συγκέντρωση μωβ μεδουσών παρατηρείται στον Αργοσαρωνικό, ενώ στο «κόκκινο» είναι και οι περιοχές σε Αργολικό και Κυκλάδες, Ιόνιο, Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Μέχρι στιγμής, καθαρά είναι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ δεν έχουν υπάρξει καθόλου αναφορές για το Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και για τον Κορινθιακό.
Για την εβδομάδα που έρχεται, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποκοιλότητας, λόγω των ισχυρών βορειάδων ενδέχεται οι μωβ μέδουσες να επεκταθούν και σε άλλα νησιά των Νότιων Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόβλημα. Πάντα, όμως, εξαρτάται και από το που θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.
Ελληνικές θάλασσες: Γέμισαν με νέα ήδη μεδουσών!
Με τους βοριάδες που αναμένονται δεν αποκλείεται μια σημαντική επέκταση των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά των νότιων Κυκλάδων και περιοχών, που ήταν πιο «ήρεμα» την προηγούμενη περίοδο.
Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται πλέον σε όλη τη χώρα, καθώς από τον Αργοσαρωνικό πέρασαν στον Αργολικό και τις Κυκλάδες, ενώ στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Λιγότερο συχνές εμφανίσεις έχουν κάνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ «καθαρά» φαίνεται πως είναι προσωρινά τα νησιά του Βόρειου Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος).
Το JellyReport που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, ξεκίνησε μια εβδομαδιαία ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται οι μέδουσες, έτσι ώστε να είστε ενήμεροι, προτού φύγετε για διακοπές.
Σύμφωνα με το τελευταίο report για την εβδομάδα που διανύουμε (27/6-3/7), με τους βοριάδες που αναμένονται ίσως να δούμε μια σημαντική επέκταση των μωβ μεδουσών και σε άλλα νησιά των νότιων Κυκλάδων και περιοχών που ήταν πιο ήρεμα την προηγούμενη περίοδο.
Όπως σημειώνεται, ωστόσο, τα πάντα εξαρτώνται από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.
Όλο τον χρόνο έχουμε εμφανίσεις της μέδουσας Olindias muelleri, μιας μικροσκοπικής μέδουσας η οποία δεν ξεπερνά τα 6 εκατοστά και η οποία μπορεί να δημιουργήσει μικρά και λίγα προβλήματα σε λουόμενους την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου, σε πολύ λίγα μέρη στην Ελλάδα.
Τρέφεται με πλαγκτόν και το τσίμπημα της είναι αρκετά τσουχτερό, αλλά περνάει γενικά εύκολα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύδι, αλλά όχι αμμωνία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγειρική σόδα και θαλασσινό νερό για τα πλοκάμια της και κορτιζονούχα κρέμα για το κάψιμο έπειτα.
Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία παρακάτω έχει πολλά μικρά πλοκάμια, είναι διάφανη μέδουσα και την αναγνωρίζουμε από το καφέ Χ που δημιουργούν οι 4 κυρτές γονάδες της και ένα περιμετρικό καφέ κύκλο γύρω από την καμπάνα της εσωτερικά. Μερικές φορές το Χ και τον κύκλο τα βλέπουμε σε πιο πορτοκαλό-κόκκινο χρώμα και άλλες φορές σαν καφέ χρώμα.
Παράλληλα, με τις μωβ μέδουσες να εξαπλώνονται όλο και περισσότερο στις ελληνικές θάλασσες, η πλατφόρμα iNaturalist που καταγράφει καθημερινά τον πληθυσμό του καλοκαιρινού εισβολέα, τονίζει «βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης να είναι στον Αργοσαρωνικό και Ιόνιο, από την κεντρική Ελλάδα και κάτω», σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν αρκετά μικρότερους πληθυσμούς στην Χαλκιδική, Κρήτη, Βόρειο Ευβοϊκό και Δωδεκάνησα για τον μήνα Ιούνιο.
Το JellyReport βασίζεται μόνο στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist και όχι στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως σημειώνει στην τελευταία του ενημέρωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μόνο με τη σωστή παρατήρηση των ανέμων σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι συμβαίνει στις παραλίες που μας ενδιαφέρει και πάμε για μπάνιο.
Με αυτό τον καιρό υπάρχει μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπος και να απομακρυνθούν κάποιες μέδουσες. Πάντα όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής και αν θα τις ξανα-επαναφέρουν πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς τα ανοιχτά.
Όπως σημειώνεται ακόμη, για 1 μήνα θα έχουμε, όπως και κάθε χρόνο, την πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.
Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.
Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).
Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.
Οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής, σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.