Συναγερμός στην Ελλάδα: Αρχίζει το… μαρτύριο – Ο Πούτιν εκδικείται την Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Σε συναγερμό η Ελλάδα από το κλείσιμο της στρόφιγγας σε Πολωνία και Βουλγαρία. Έκτακτες συσκέψεις υπό τον Μητσοτάκη για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το χειρότερο σενάριο για την τροφοδοσία της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο βιώνει από χθες η Πολωνία και η Βουλγαρία, αποτελώντας τις πρώτες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου που το Κρεμλίνο κλείνει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου.

Η είδηση που έκανε τον γύρο του κόσμου αργά χθες το βράδυ προσθέτοντας στο παζλ και μια βαλκανική χώρα, δεν άργησε να προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων, πυροδοτώντας για άλλη μια φορά την ξέφρενη κούρσα των τιμών του φυσικού αερίου που ξεπέρασαν τα 100 ευρώ για να κλείσουν τελικά στο ολλανδικό TTF στα 99 ευρώ η μεγαβατώρα.

Τα «παιχνίδια» Πούτιν και οι απαιτήσεις για πληρωμές σε ρούβλια δοκιμάζουν και τις αντοχές της ελληνικής πλευράς.

Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 20η Μαΐου, καθώς τότε οι Έλληνες προμηθευτές ρωσικού αερίου, δηλαδή η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος και η Προμηθέας Gas, θα κληθούν να πληρώσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει στο μεταξύ καταλήξει στους χειρισμούς που θα κάνει σε σχέση με το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν που προβλέπει πληρωμή σε ρούβλια και άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας.

Η ΕΕ εμφανίζεται διχασμένη σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει και την περασμένη εβδομάδα πρότεινε στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και να αναζητήσουν πιθανές εξαιρέσεις από το διάταγμα της Μόσχας. Ο φόβος όμως παραμένει και είναι ένας: αν η αποδοχή του ρωσικού συστήματος πληρωμών εναντιώνεται στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Φυσικό αέριο: Η Βουλγαρία προσφεύγει στην Ρεβυθούσα

Οι συνέπειες για τη Βουλγαρία ουσιαστικά επηρεάζουν και την Ελλάδα, η οποία στο πλαίσιο του solidarity (αλληλεγγύη) καλείται να καλύψει τα κενά της γειτονικής χώρας σε αέριο, με τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας να δίνουν χείρα βοηθείας.

Tο νησάκι πλησίον των Μεγάρων που αποτελεί την πύλη εισόδου του LNG για τη χώρα μας είχε αξιοποιήσει και προ ενός μηνός ξανά η Βουλγαρία στο πλαίσιο των κινήσεων για την ενίσχυση της τροφοδοσίας της χώρας με φυσικό αέριο.

Επίσης σε όλα τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια στην ελληνική αγορά υπολόγιζαν τις απαιτήσεις της γείτονας χώρας σε αέριο και τη συνδρομή της Ελλάδας για να μπορέσουν να καλυφθούν και οι δικές τις ανάγκες που υπολογίζονται συνολικά σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της Ρωσίας να ξεκινήσει το «εμπάργκο» στο φυσικό αέριο ενεργοποιεί και τα δικά μας αντανακλαστικά και θέτει σε άμεση επιφυλακή και τη χώρα μας που καλείται να επισπεύσει τα μέτρα της ενεργειακής θωράκισης τώρα που οι απειλές Πούτιν γίνονται πράξη.

Τα θετικά νέα είναι ότι αυτή η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει και αρχίζει αργά αλλά σταθερά να αποδίδει καρπούς σε μια περίοδο όχι μεγάλων ενεργειακών απαιτήσεων.

Η κυβερνητική απόφαση να διπλασιαστεί η παραγωγή λιγνίτη σε συνδυασμό με την επιλογή για παράταση της ζωής των λιγνιτικών μονάδων που ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, δείχνουν την ετοιμότητα της χώρας προς το «κακό» σενάριο που γίνεται πλέον συστατικό της ενεργειακής πραγματικότητας ολόκληρης της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αυλές των λιγνιτικών μονάδων έχουν ξεκινήσει να γεμίζουν, εντατικοποιείται το σχέδιο για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, ώστε να μπορέσει άμεσα να ενισχύσει τη δυναμικότητά της σε 380.000 κυβικά μέτρα από 225.000 κ.μ. που είναι σήμερα. Ήδη ο Διαχειριστής βρίσκεται σε διαδικασία προμήθειας της νέας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει στο νησί στην καρδιά του καλοκαιριού.

Αυτό θα επιτρέψει στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ να υποδεχτούν περισσότερo LNG.

Για το δίμηνο Μαΐου -Ιουνίου είναι προγραμματισμένα 11 φορτία, ωστόσο οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις απαιτήσεις.

Στα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν επεξεργαστεί οι ελληνικές αρχές προβλέπεται και η μετατροπή των πέντε μονάδων φυσικού αερίου σε ντίζελ, κάτι που επίσης θα χρειαστεί να προγραμματίσει η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς περιορισμούς στο φυσικό αέριο.

Φυσικό αέριο: Η Gazprom απειλεί Γερμανία, Ουγγαρία, Σερβία μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία

Η Πολωνία και η Βουλγαρία, στις οποίες η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια φαίνεται ότι ήταν μόνο η αρχή. Γιατί η Ρωσία απειλεί κι άλλες χώρες, ενώ η Ευρώπη «απαντά» πως έχει προετοιμαστεί.

Μετά τις αποφάσεις της Gazprom, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 19% σήμερα (27.04.2022) το πρωί, στα 117 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Η Gazprom έχει αναστείλει πλήρως την παροχή φυσικού αερίου στην Bulgargaz (Βουλγαρία) και τη PGNiG (Πολωνία) λόγω της μη καταβολής των πληρωμών σε ρούβλια», ανακοίνωσε, το πρωί της Τετάρτης (27.04.2022) η ρωσική εταιρεία. Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Μπορεί η Gazprom να ισχυρίζεται ότι παρόλο που “έκλεισε” τη στρόφιγγα της παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία (προκαλώντας την οργή της Σόφιας) εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα… συνεχίσει και να το κάνει!

Ο ρωσικός κολοσσός προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Στο… πνεύμα της Gazprom, ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής ζήτησε από το καθεστώς Πούτιν να κάνει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες. «Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου!

Αν γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη, διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν! Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είχε προετοιμασθεί» για την διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου και ετοιμάζει «μία συντονισμένη απάντηση», διεμήνυσε μετά τις εξελίξεις η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για εκβιασμό.

Φυσικό αέριο: Βοήθεια από την Πολωνία στη Γερμανία

Με τη Gazprom να απειλεί, η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας διεμήνυσε ότι η χώρα της προτίθεται να βοηθήσει τη Γερμανία να εισάγει μη ρωσικό πετρέλαιο.

«Είμαστε έτοιμοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στη Γερμανία (…) και να τους υποστηρίξουμε να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το ρωσικό πετρέλαιο, από τους ρωσικούς πόρους», δήλωσε η υπουργός Άνα Μόσκβα στον κρατικό πολωνικό ραδιοσταθμό Polskie Radio.

Φυσικό αέριο: Αθέτηση συμβολαίου

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε από την πλευρά της «την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ».

«Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης», επεσήμανε η εταιρεία.

«Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει», τόνισε.

Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν σκόπευε να παρατείνει το συμβόλαιό της με τη Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

Επίσης, ο Πολωνός υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα ενεργειακής ασφάλειας Πιοτρ Ναΐμσκι ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θέλει να ολοκληρώσει τον πλωτό της τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2025, νωρίτερα απ’ ό,τι προγραμματιζόταν.

Εξάλλου ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι ή χώρα του έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους θα αποτελούσε αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

«Καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός.

Φυσικό αέριο: Παρίας η Ρωσία

Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία θα επιτείνει τη θέση της ως οικονομικού και πολιτικού παρία, αντέδρασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ.

«Αυτό (η διακοπή παροχής αερίου) θα έχει έναν (…) πολύ επιζήμιο αντίκτυπο στη Ρωσία επίσης διότι καθίσταται περαιτέρω, ολοένα και περισσότερο, όχι μονον ένας πολιτικός παρίας, αλλά και ένας οικονομικός παρίας», δήλωσε ο Ράαμπ στο βρετανικό δίκτυο Sky News.