Συναγερμός στην αγορά των σούπερ μάρκετ: Δείτε τι έχει συμβεί

Σούπερ μάρκετ: Τα πάνω… κάτω έχουν έρθει στην αγορά των σούπερ μάρκετ καθώς οι νέοι παίκτες έχουν προκαλέσει ανησυχία στις εγχώριες αλυσίδες, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος στα κέρδη!

Πρόκειται για τη ρωσική αλυσίδα Mere, το πρώτο κατάστημα της οποίας λειτούργησε πριν από περίπου δύο μήνες στη Λάρισα και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει η επέκτασή της στην ελληνική περιφέρεια, με επόμενους «σταθμούς» την Τρίπολη, το Αγρίνιο, την Κόρινθο και τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Η Mere είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα discount στη Ρωσία, με 1.800 καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ παρουσία διαθέτει και σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Κίνα κ.ά. Η Svetofor, όπως ονομάζεται η αλυσίδα στη Ρωσία, επεκτείνεται και στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και τα καταστήματά της δεν έχουν καμία σχέση με τα ελληνικά, θυμίζοντας περισσότερο αποθήκης χονδρικής αγοράς και περιορισμένους κωδικούς προϊόντων, οι τιμές της, όπως υποστηρίζει η εταιρία, είναι 30%-80% χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και συνάπτει απευθείας συνεργασίες με παραγωγούς.

Αλλωστε, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η Mere, απευθύνεται σε «price hunters» (κυνηγούς τιμών) που αναζητούν προϊόντα σε τιμές ευκαιρίας, αλλά και σε καταναλωτές «που θέλουν να ψωνίζουν σε ανταγωνιστικές τιμές χωρίς να πληρώνουν υπερβολικά για μάρκετινγκ, όμορφα σχεδιασμένα και διακοσμημένα ράφια και περιοχές πωλήσεων».

Αν και τα πρώτα στοιχεία από τη λειτουργία της είναι ικανοποιητικά, μένει να φανεί αν οι πελάτες που επισκέφθηκαν το κατάστημα της Λάρισας το έκαναν από «περιέργεια» ή προτιμούν το νέο μοντέλο σούπερ μάρκετ.

Πάντως, στελέχη ανταγωνιστικών της Mere αλυσίδων επισημαίνουν ότι το νεοεισερχόμενο discount σούπερ μάρκετ είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει οι Ελληνες καταναλωτές και ότι στην πορεία θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Σούπερ μάρκετ: Από… κοντά και τα Capital Market!

Την ίδια ώρα, τα πρώτα της βήματα στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κάνει και η Capital Groups, η οποία έχει εξαγοράσει και την ελαιοκομική εταιρία Ω Products από τη Σκάλα Λακωνίας και έχει λανσάρει στην αγορά το ηπειρωτικό brand αρωματικών φυτών και προϊόντων μελιού «Το Βουνό μας».

Πριν από περίπου 20 ημέρες ο όμιλος εγκαινίασε το πρώτο του κατάστημα στο Κερατσίνι, με την επωνυμία Capital Market. Η φιλοσοφία του δεν είναι να ανταγωνιστεί τους παίκτες της αγοράς, αλλά να παράσχει μια πιο προσωποποιημένη εξυπηρέτηση στους πελάτες. Αρχικά, το σούπερ μάρκετ έχει στα ράφια του περίπου 5.000 κωδικούς, αριθμός που αναμένεται να διευρυνθεί στο προσεχές διάστημα.

Στα σχέδια της Capital Groups, όπως αναφέρει ο eleftherostypos.gr είναι η μεγέθυνση του δικτύου της μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο με το άνοιγμα 10 νέων καταστημάτων, όλα στις δυτικές περιοχές της Αττικής. Το δεύτερο κατάστημα που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα βρίσκεται στο Αιγάλεω.

Μάλιστα, στα μελλοντικά σχέδια της εταιρίας, αφού ισχυροποιήσει τη φυσική της παρουσία, είναι και η δημιουργία e-shop.

Από την πλευρά τους, οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς -Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Μασούτης και Γαλαξίας- προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό εστιάζουν σε επενδύσεις που αφορούν προσφορές και προωθητικές ενέργειες.

Σούπερ μάρκετ: Κίνηση-ματ του Σκλαβενίτη με νέο προϊόν

Ο Σκλαβενίτης βλέποντας τους «εισβολείς» να κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο, προχώρησε σε μια συμφωνία που τάραξε τα νερά!  Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Στον τομέα της επεξεργασίας κρέατος επεκτείνει τη βιομηχανική του δραστηριότητα ο όμιλος Σκλαβενίτη κάνοντας έναν ακόμη μεγάλο βήμα στη συγκεκριμένη κατεύθυνση μετά την επιτυχημένη κίνηση με τα προϊόντα οικιακής χρήσεως «Γλάρος».

Η θυγατρική της Γλάρος –η οποία με τη σειρά της ελέγχεται 100% από την Σκλαβενίτης με αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία, επεξεργασία και τυποποίηση αλλά και συσκευασία κρεάτων έχει συσταθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Πρόκειται για τη Meat House η οποία ενισχύθηκε το καλοκαίρι με κεφάλαια 600.000 ευρώ προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στο κρέας.

Έτσι, οι πελάτες του Σκλαβενίτη θα γνωρίζουν στο εξής ότι τα συσκευασμένα προϊόντα κρέατος Meat House αποτελούν ένα επώνυμο προϊόν ιδιωτικής ετικέτας του συγκεκριμένου ομίλου.

Οι φιλοδοξίες στον όμιλο κρέατος είναι πολλές καθώς πλέον οι πωλήσεις θα υποστηρίζονται από ένα τεράστιο δίκτυο 522 σημείων πώλησης το οποίο αποτελείται από τις αλυσίδες Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης και The MART.

Να σημειωθεί ότι στο χαρτοφυλάκιο της «Γλάρος» περιλαμβάνονται επίσης -πέρα από τη Meat House και το κρέας με μερίδιο συμμετοχής 90% η βιομηχανία προϊόντων ζύμης και αρτοσκευασμάτων Baker Master, με συμμετοχή 40% η εταιρεία εμπορίας και επεξεργασίας αλιευμάτων Genfroco, με 70% η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία Bonora και με 90,5% η εταιρεία επενδύσεων και επενδυτικών υπηρεσιών ΑΝΙΚΑ.

Σούπερ μάρκετ: Και οι σακούλες… στο Θεό!

Και ενώ ο «πόλεμος» των σούπερ μάρκετ συνεχίζεται, την ίδια ώρα οι πλαστικές σακούλες κοστίζουν (σχεδόν) χρυσάφι!

Mε το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα με το άρθρο 80 αυτού, θεσπίζεται η επιβολή, από 1η Ιουνίου 2022, τέλους ανακύκλωσης ύψους 8 λεπτών ανά τεμάχιο προϊόντος, που καταβάλλεται από τους καταναλωτές, για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Α.Α.Δ.Ε. και αποδίδονται στον Ε.Ο.ΑΝ. με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται σχετική δήλωση απόδοσης, από τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα, στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Με ΚΥΑ αναπροσαρμόζεται το ύψος του τέλους ανακύκλωσης.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του τέλους, καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας για την επιβολή, είσπραξη και απόδοση του τέλους αυτού.

Με το προτεινόμενο άρθρο λαμβάνονται μέτρα σε συμμόρφωση με την παρ. 1 του άρθρου 4 της Οδηγίας 94/62/ΕΚ.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2022 τέλος ανακύκλωσης για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), με σκοπό την αποθάρρυνση της χρήσης τους, αφού δεν είναι τεχνικά δυνατός ο διαχωρισμός τις ετικέτας αυτής και επομένως η ανακύκλωσή τους.

Το τέλος αυτό αποδίδεται στον Ε.Ο.ΑΝ.

Άρθρο 80

Μέτρα για τα πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα από πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) (Παρ. 1 του άρθρου 4 της Οδηγίας 94/62/ΕΚ όπως έχει τροποποιηθεί από την παρ. 3 του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/852)

1. Από την 1η Ιουνίου 2022, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς συσκευασιών προϊόντων, μέρος της συσκευασίας των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), απαγορεύεται να θέτουν είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα αυτής, σήμανση περί δυνατότητας ανακύκλωσης της συσκευασίας.

2. α) Από την 1η Ιουνίου 2022 επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.

Η καταβολή του τέλους επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

β) Το τέλος ανακύκλωσης του παρόντος ορίζεται σε οκτώ (8) λεπτά. Το ποσό του τέλους αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του Φ.Π.Α. και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούνται να τηρούν οι επιχειρήσεις που πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα σημεία πώλησης των προϊόντων της περ. α) σε εμφανές σημείο για τον καταναλωτή, ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται σε τέλος, με αναγραφή του ποσού του τέλους.

γ) Το τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσια έσοδα, τα οποία εισπράττονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) με σκοπό να διατίθενται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση δράσεων ανακύκλωσης.

δ) Για την απόδοση του τέλους υποβάλλεται δήλωση απόδοσης του τέλους σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 4 του άρθρου 92, από τις επιχειρήσεις που πωλούν τα προϊόντα της περ. α) στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

ε) Για την εφαρμογή του παρόντος ισχύουν τα προβλεπόμενα στην απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 92, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ε.Ο.ΑΝ.. Η έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του παρόντος.
στ) Στο τέλος του Παραρτήματος του ν. 4174/2013 (Α’ 170), προστίθεται η φράση: «Τέλος ανακύκλωσης».