Συναγερμός στα LIDL: Αποσύρουν προϊόν από τα ράφια λόγω καρκινογόνων

LIDL: Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην αλυσίδα LIDL, καθώς αποσύρεται ρύζι το οποίο περιέχει καρκινογόνες ουσίες.

Συγκεκριμένα, ανακαλούν άμεσα ρύζι basmati, τρόφιμο που όλοι τρώμε και έχουμε στην κουζίνα μας. Αυτή μάλιστα, δεν είναι η μόνη φορά που τα εν λόγω σούπερ μάρκετ ανακαλούν προϊόν τους.

Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν μολυσμένα και επικίνδυνα προϊόντα τα οποία βρισκόντουσαν στα ράφια τους.

Όπως μάλιστα, γράφει το olympia.gr:

Το ρύζι μπασμάτι Lidl ανακλήθηκε σε όλη τη Γαλλία για καρκινογόνες τοξίνες

Αιτία; μη φυσιολογική παρουσία αφλατοξινών, καρκινογόνων τοξινών, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δηλητηρίαση.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η μάρκα Franprix έπρεπε ήδη να ανακαλέσει ρύζι μπασμάτι για τους ίδιους λόγους.

Οι χρήστες καλούνται να μην καταναλώνουν πλέον τα προϊόντα αυτά και να τα επαναφέρουν στο σημείο πώλησης, όπου θα αποζημιωθούν.

Φακελάκια 1 κιλού ρυζιού Basmati της μάρκας Golden Sun, που διατίθενται στην αγορά με μάρκες Lidl, αποτελούν το αντικείμενο μιας μεγάλης εκστρατείας ανάκλησης, η οποία ξεκίνησε αυτήν την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου, αναφέρει ο κυβερνητικός ιστότοπος Rappel Conso

Εν προκειμένω: μη φυσιολογική παρουσία αφλατοξινών, «γονιδιοτοξικών και καρκινογόνων» τοξινών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), και παράγονται από μούχλα που αναπτύσσονται ιδίως σε θερμές και υγρές περιοχές, όπως στην Ασία.

Ο ιστότοπος κυβερνητικού συναγερμού διευκρινίζει ότι «ορισμένες παρτίδες στην Ευρώπη» αποτελούν αντικείμενο «έρευνας» για την παρουσία αυτών των τοξινών, οι οποίες οδήγησαν στην «απόσυρση και ανάκληση ως προληπτικό μέτρο αυτού του προϊόντος».

Επικίνδυνο με επαναλαμβανόμενη χρήση

Αναλυτικά, τρεις παρτίδες, με αριθμό 20073763, επηρεάζονται από αυτή την ανάκληση.

Πωλούνται παντού στη Γαλλία, μεταξύ 22 Ιανουαρίου 2021 και 4 Νοεμβρίου 2022, σε περίπου εκατό σημεία πώλησης, που αναφέρονται εδώ, οι ελάχιστες ημερομηνίες αντοχής τους εκτείνονται έως τις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2023.

Η καμπάνια ανάκλησης πραγματοποιείται έως τις 9 Ιανουαρίου , 2023.

Αυτή η ανάκληση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανάκληση πακέτων ρυζιού Basmati από τη μάρκα Franprix, για τους ίδιους λόγους.

Ενώ η αφλατοξίνη δεν παρουσιάζει άμεσο κίνδυνο για την υγεία, η επαναλαμβανόμενη και πολύ υψηλή κατανάλωση αυτής της μυκοτοξίνης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια δηλητηρίαση.

Τα συμπτώματα είναι: διάρροια, έμετος και απώλεια βάρους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ηπατική βλάβη. Σημειώστε ότι τα παιδιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν όταν θηλάζουν.

LIDL: Δείτε τι ετοιμάζονται να κάνουν

Σε μια κίνηση που δεν περίμενε κυριολεκτικά κανείς, ετοιμάζονται να προχωρήσουν τα LIDL! Δείτε την απίστευτη κίνηση που ετοιμάζει στο xristika.gr

Τη «διαφορά» ετοιμάζεται να κάνει η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl, που δεν μένει απλά «θεατής» στη σκακιέρα των εξελίξεων στο χώρο, αλλά κουνάει το πιόνι της δυο βήματα παραπέρα.

Οι τελευταίες πληροφορίες (Reporter.gr/άρθρο Αρ. Παππά) κάνουν λόγο για κίνηση «μπαμ» των Lidl που μπαίνουν σε τομείς της ναυτιλίας και συγκεκριμένα, των logistics.

Ειδικότερα, η Lidl ετοιμάζεται να ιδρύσει τη δική της ναυτιλιακή εταιρεία για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων.

Η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία έχει έντονη παρουσία στη χώρα μας, υπέβαλε αίτηση στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Εμπορικών Σημάτων, καταχωρώντας την εμπορική επωνυμία «Tailwind Shipping Line».

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία προσπάθησε αρχικά να επενδύσει σε υπάρχουσα ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά τελικά κατέληξε στην απόφαση να ιδρύσει τη δική της ναυτιλιακή και να αγοράσει πλοία.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η Lidl Ελλάς εγκαινίασε τον Ιούνιο το εκ νέου κατασκευασμένο κατάστημά της στη Ραφήνα, μία επένδυση της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του δικτύου της.

Στα 3,5 εκατ. ευρώ ανήλθε επίσης η επένδυση εκσυγχρονισμού του καταστήματος της Lidl Ελλάς στη Σύρο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουνίου.

LIDL: Πουλάνε και ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Για ακόμα μία φορά η Lidl πρωτοπορεί εισάγοντας την αγορά-μίσθωση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέσα από τα… ράφια των supermarkets! Έτσι τις τελευταίες ημέρες αποκλειστικά στη Γερμανία οι πελάτες της εταιρείας μαζί με τα καθαριστικά, τη μαναβική, τα γαλακτοκομικά, κ.α. μπορούν να φύγουν από ένα Lidl και με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Βασική προϋπόθεση είναι η παραγγελία του οχήματος να έχει γίνει εκ των προτέρων μέσω της επίσημης εφαρμογής και στη συνέχεια ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει η παράδοση να γίνει στον χώρο που επιθυμεί.

Το ηλεκτρικό το οποίο πωλείται μέσω της γερμανικής αλυσίδας είναι το διθέσιο Elaris Finn που έχει μήκος 2,8 m, η δύναμή του αντιστοιχεί σε 48 PS και η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 115 km/h. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο ο οδηγός να έχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου μιας και δεν ανήκει στην κατηγορία του Citroen Ami, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σε αντίθεση με το γαλλικό μοντέλο, το Elaris Finn διαθέτει και air-condition!

H μπαταρία έχει χωρητικότητα 32 kWh και με μία φόρτιση προσφέρει σύμφωνα με τον κατασκευαστή αυτονομία περίπου 300 km ενώ υποστηρίζει και γρήγορη φόρτιση μέχρι και 30 kW που μπορεί να ανεβάσει τη στάθμη στο 100% μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Η παραγωγή του γίνεται στην Κίνα ενώ η Lidl το προσφέρει και για μίσθωση. Πάμε όμως και στον λογαριασμό…

Αυτός που θα θελήσει να το αγοράσει θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό κοντά στις 13.000€ ενώ αυτός που θα επιλέξει να το μισθώσει θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 222€/μήνα για έναν χρόνο, με ανώτατο όριο τα 10.000 km. Αν να ξεπεράσει τότε υπάρχει μια χρέωση που ξεκινά από 0,19€ και φτάνει έως 0,39€ ανά επιπλέον km.

LIDL: Άρνηση αύξησης μισθών και παροχών

Την εργοδοτική αυθαιρεσία με την άρνηση αύξησης μισθών και παροχών καθώς και τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις και τον εκφοβισμό των εργαζομένων στην εταιρεία Lidl, έφερε με ερώτηση του στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ερώτηση κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και των Βουλευτών και Βουλευτριών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αμανατίδη, Δώρας Αυγέρη, Χρήστου Γιαννούλη, Κωνσταντίνου Ζουράρι, Κατερίνας Νοτοπούλου, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με την εργοδοτική αυθαιρεσία, την άρνηση αύξησης μισθών και παροχών, τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις και τον εκφοβισμό των εργαζομένων στην εταιρεία Lidl.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

– Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, οι πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση, ενώ σύμφωνα με σχετικά στοιχεία η ανάπτυξη του κλάδου κατά το πρώτο έτος της πανδημίας αποτέλεσε την υψηλότερη ετήσια μεταβολή της τελευταίας πενταετίας. Ειδικότερα, η εταιρεία Lidl έχει καταγράψει ρεκόρ κερδών, σε σημείο μάλιστα που της επιβλήθηκε πρόστιμο 650.000€ για αισχροκέρδεια.

– Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, η συνεχής αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, στην Ελλάδα, τον Απρίλιο τ.ε. άγγιξε το 9,4% και αναμένεται τον Μάιο να ξεπεράσει το 10%, και οι κυβερνητικές επιλογές έχουν γονατίσει την κοινωνία. Οι επιπτώσεις αυτές επιδεινώνονται και από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

– Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, η εταιρεία Lidl, η οποία μάλιστα έχει βραβευτεί ως “κορυφαίος εργοδότης” σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρνείται να εξασφαλίσει στους εργαζομένους της ένα ανεκτό επίπεδο μισθών. Ειδικότερα, αρνείται να δώσει αύξηση 2% και οποιαδήποτε άλλη παροχή, όπως είναι η διατακτική σίτισης, με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάστηκαν με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με κίνδυνο για την υγεία τους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας. Αντ’ αυτού, η διοίκηση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη προχώρησε σε αδιανόητες και απαράδεκτες απεργοσπαστικές κινήσεις, όπως μετακινήσεις εργαζομένων από κατάστημα σε κατάστημα χρησιμοποιώντας ψευδείς δικαιολογίες (πχ κάλυψη αναγκών λόγω νόσησης εργαζομένων με covid κλπ), αλλά και σε προσλήψεις εργολαβικών εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, εκμεταλλευόμενη την ανασφαλή εργασιακή τους σχέση και τον φόβο της απόλυσης.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινωνία δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση, την αλματώδη αύξηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και από την άρνηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. με τις αντεργατικές ρυθμίσεις και επιλογές, την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την απαξίωση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών πλήττει τους εργαζόμενους και διαμορφώνει συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοίκηση της εταιρείας Lidl παρά τα υψηλά κέρδη της αρνείται να αυξήσει τους μισθούς και τις εργασιακές παροχές με συλλογική σύμβαση εργασίας και επιστρατεύει αυταρχικές και εκβιαστικές πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εργασίας:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλιστούν οι μισθοί και οι παροχές των εργαζομένων στην εν λόγω εταιρεία;
Ποιες πρωτοβουλίες πρόκειται να αναλάβει προς την διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να σταματήσουν οι απεργοσπαστικές πρακτικές και να υπογραφεί ηεπιχειρησιακή σύμβαση;