Σε μια κίνηση που προκαλεί… αναταραχές στην αγορά προχωρά η ΔΕΗ καθώς έχει στα σκαριά τη δημιουργία της δικής της εταιρείας τηλεπικοινωνιών!
Επενδύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όπου σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει τα μήκους 242.000 χλμ. δίκτυα ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ, για να «κουμπώσουν» πάνω τους οπτικές ίνες, οι οποίες σε δεύτερη φάση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης.
Τα νέα «κουμπώνουν» απόλυτα το ένα με το άλλο. Μια μόλις ημέρα μετά το Investor Day και την παρουσίαση στους αναλυτές του καινούργιου της πλάνου, εκκινεί το market test για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Η θυγατρική της ΔΕΗ μπαίνει και επίσημα σε τροχιά ιδιωτικοποίησης καθώς ξεκινά η εκδήλωση διερεύνησης ενδιαφέροντος για την πώληση του 49% (συν ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας) ενός στην ουσία κοιμώμενου ενεργειακού «γίγαντα», αν αναλογιστεί κανείς τις κρυμμένες του υπεραξίες:
Μια εταιρεία με πάγια συνολικής αξίας 3,6 δισ ευρώ, ετήσιες επενδύσεις 200 εκατ ευρώ και 7,5 εκατομμύρια πελάτες με καταναλώσεις 43,19 γιγαβατώρες.
Η διαδικτυακή παρουσίαση μία μέρα πριν, παρουσία πλήθους επενδυτών και αναλυτών του νέου της Business Plan και η είδηση ότι η επιχείρηση εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες δεν θα μπορούσε να αποτελέσει καλύτερη «διαφήμιση» για την επικείμενη ιδιωτικοποίησης.
Είδηση της οποίας θα έχει προηγηθεί την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ομίλου ΔΕΗ, τα οποία θα καταγράφουν για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο αυξημένα λειτουργικά κέρδη. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω ημερομηνίες δεν έχουν επιλεγεί τυχαία.
Η Fitch Ratings συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά τη ΔΕΗ στη λίστα των εταιρειών που αξιολογεί.
Στην έκθεση αξιολόγησης τοποθετεί την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στην βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια ανάταξης της επιχείρησης τους τελευταίους 18 μήνες.
Όπως αναφέρει η Fitch, η αξιολόγησή της έχει λάβει υπόψη την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή δομή της Εταιρείας, την ισχυρή θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της ως αποτέλεσμα της στρατηγικής επανατοποθέτησης της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην αγορά ενέργειας από το 2019.
Η Fitch αναμένει:
Σταθεροποίηση του EBITDA σε περίπου €900 εκατ. ανά έτος για την περίοδο 2021-2023,
Επιτυχή υλοποίηση του business plan της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυνόμενου πλάνου απόσυρσης του λιγνίτη,
Σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του νέου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η “στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της”, ενώ τονίζεται πως “οι εποικοδομητικές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας”, όπως η κατάργηση των ΝΟΜΕ και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, βελτίωσαν τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Η Fitch βλέπει ακόμη βελτίωση στην εισπραξιμότητα, αναγνωρίζοντας την προσήλωση της διοίκησης σε αυτόν τον τομέα.
Όπως αναφέρει, οι επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό από το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ η στροφή της ΔΕΗ σε επενδύσεις σε ΑΠΕ θα της αποφέρει σε μακροχρόνια βάση σταθερά έσοδα.
Ανάλογη εκτίμηση κάνει και για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το δίκτυο διανομής, το οποίο, όπως αναφέρεται μειώνει το ρίσκο για τα έσοδα των επόμενων ετών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε: “Η τοποθέτηση της ΔΕΗ σε βαθμίδα ΒΒ- από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους.
Το γεγονός ότι η Fitch συμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕΗ αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς. Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ- από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της.
Είναι μία κίνηση που αποδεικνύει πως η αναγέννηση της ΔΕΗ είναι προς όφελος όλων. Των μετόχων μας, των πελατών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας”.
ΔΕΗ: To νέο Big Thing
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της επόμενης Τρίτης θα δείξουν γιατί η φετινή χρονιά θα κλείσει για την ΔΕΗ με λειτουργικά κέρδη κοντά στα 1 δισ ευρώ.
Αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η αποτίμησή της έχει ακόμα δρόμο για να χαρακτηριστεί δίκαιη.
Επιχειρήσεις παρόμοιου μεγέθους και με πάγια όπως αυτά του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυα, υποσταθμούς) δικαιολογούν πολλαπλάσιες φορές την επιχειρηματική αξία των λειτουργικών τους κερδών.
Πέραν των τεραστίων λιγνιτικών εκτάσεων που διαθέτει για την ανάπτυξη ΑΠΕ, ο «άσος στο μανίκι» της ΔΕΗ είναι τα δίκτυα.
Αν και γηρασμένα και προβληματικά λόγω της ελλιπούς συντήρησης των πολλών τελευταίων ετών, αποτελούν πραγματικό θησαυρό για την ΔΕΗ ενόψει του γιγαντιαίου μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς.
Οι χιλιάδες καινούργιες επενδύσεις σε ΑΠΕ, οι μονάδες αποθήκευσης, οι νέοι στόλοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οπτικές ίνες, όλα αυτά αναδεικνύουν την αξία τους. Το επόμενο «big thing» στην αγορά ενέργειας λέγεται δίκτυα.