Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες έως την Παρασκευή. Στους 38 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ένα θερμό κύμα αναμένεται να «επισκεφτεί» τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει το meteo, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, με τον καιρό πλέον να αφήνει πίσω του την αστάθεια των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή (7.7.2023).
Η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει κατά τόπους τους 37 με 38°C, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές. Η μικρή ενίσχυση του μελτεμιού το Σάββατο θα συμβάλει στη πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών κατά 1 έως 2°C.
Υπενθυμίζεται πως το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council πλέον κατηγοριοποιεί επιχειρησιακά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες ελληνικές πόλεις.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση, την Παρασκευή αναμένονται θερμοκρασιακές συνθήκες Κατηγορίας 2 για τις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας.
Προβλέπονται κίνδυνοι για την υγεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις και μέτρα.
Στις εικόνες 1 και 2 παρουσιάζονται οι χάρτες της νέας μας υπηρεσίας για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Το σύνολο των προγνώσεων για την κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://meteo.gr/heatwave.cfm.
Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη – Μεγάλος κίνδυνος τις επόμενες ώρες
Φουντώνει η ζέστη τις επόμενες ημέρες στην Αττική και μαζί ο κίνδυνος για πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια και βόρειοι – βορειανατολικοί άνεμοι με την θερμοκρασία να φτάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου και στο κέντρο της πόλης ίσως είναι υψηλότερη κατά δύο βαθμούς.
Στην Θεσσαλονίκη, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και ίσως κάνουν την εμφάνισή τους μερικές μπόρες στην γύρω ορεινή ζώνη.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.
Από αύριο όμως Τετάρτη, θα έχουμε μια πρόσκαιρη πυροδότηση της αστάθειας προς την κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα η οποία θα φέρει μπόρες και τοπικές καταιγίδες, η οποία όμως δεν θα κρατήσει πολύ.
Την Πέμπτη ο άστατος καιρός περιορίζεται και η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμα και στους 36 με 38 βαθμούς και σε συνδυασμό με το μελτέμι αυξάνει ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με τον μετεωρολόγο να συνιστά προσοχή.
Με αυτόν τον καιρό θα φτάσουμε και στο Σαββατοκύριακο, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Καιρός: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από οτιδήποτε»
Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον σενάριο καθώς είναι ήδη εδώ!
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής Χρήστος Ζερεφός προαναγγέλλοντας πως «μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».
Ο γενικός γραμματέας της ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής κ. Ζερεφός μίλησε Alpha Radio 9.89 και στον Σωτήρη Μπέσκο για την αλλαγή του καιρού όπως την βιώνουμε μέχρι τώρα στην χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες προκλήσεις ώστε να αποφευχθεί η περιβαλλοντική καταστροφή του πλανήτη.
Έθεσε ως χρονικό διάστημα ορόσημο το 2050 ενώ έκανε και προβολή της κλιματικής κατάστασης που θα επικρατεί εκείνη την χρονική στιγμή.
«Μετά το 2050 οι περιοχές που λέγαμε ότι είναι στο κόκκινο, θα είναι πιο βαθιά στο κόκκινο. Μία από αυτές τις περιοχές του πλανήτη είναι και η Μεσόγειος».
Η Ανατολική Ελλάδα το 2050 θα έχει ημι-ερημοποιηθεί, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Έχουμε δει μέγα δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, στην Καλιφόρνια και τη Σιβηρία. Ήταν πολύ χαρακτηριστική η αντιστροφή των θερμοκρασιών».
Το φετινό καλοκαίρι, πρόσθεσε ο καθηγητής θα έχει πιο έντονες βροχές, αφού δεν έβρεξε τον χειμώνα.
Ακόμα, ο κ. Ζερεφός θεωρεί πως «πρέπει να γίνει παγκόσμια κάτι και ο καθένας πρέπει να μάθει να προσαρμοστεί.
Η προσαρμογή είναι να ξέρω τι θα κάνω είτε σε ακραίο φαινόμενο είτε σε προστασία μακροπρόθεσμη.
Αυτοί που υποστηρίζουν να μην κάνουμε τίποτα είναι αυτοί που ρυπαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καιρός: Άφωνοι οι μετεωρολόγοι – «Αυτό που θα συμβεί το καλοκαίρι θα μείνει στην ιστορία»
Μπορεί το καλοκαίρι να μην έχει έρθει, ωστόσο οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως θα μείνει στην ιστορία!
Ασταθής είναι ο καιρός στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει πως το σκηνικό αυτό θα διατηρηθεί και μετά τα μέα του Ιουλίου.
Tόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, διανύουν μία αλλόκοτη μετεωρολογική περίοδο, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε φέτος άνοιξη, δεδομένου ότι ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.
Την ώρα που διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι διαπιστώνουν πως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, αναφέρει το forecastweather.gr.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.
«Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι.
Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα.
Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», σημειώνει ο μετεωρολόγος.
Το ενδεχόμενο να βιώσει η Ευρώπη μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι αναλύει ο Guido Guidi. Σε συνέντευξη του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, ο ίδιος αναφέρει πως όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει ως σενάριο.
Υπάρχουν δε σχετικές μελέτες που αναφέρουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.
Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων.
Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.
«Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ό,τι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi.
«Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από δύο ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.