Συναγερμός με επικίνδυνες φράουλες: Δείτε τι έχει συμβεί

Φράουλες: Μπροστά σε μια υγειονομική βόμβα βρέθηκαν οι Αρχές των ΗΠΑ, προειδοποιώντας τον κόσμο για τις φράουλες…

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια έρευνα για την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στο ξέσπασμα της ηπατίτιδας Α που καταγράφουν πολλές αμερικανικές πολιτείες και σε φρέσκες βιολογικές φράουλες που πωλούνται σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το Fox, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και η Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων ερευνούν επίσης τις συγκεκριμένες φράουλες.

«Οι μάρκες φράουλας FreshKampo και HEB που αγοράστηκαν μεταξύ 5 Μαρτίου και 25 Απριλίου διερευνώνται για σύνδεση με ξέσπασμα στις ΗΠΑ και τον Καναδά», ανέφερε η FDA σε δελτίο τύπου. Η υπηρεσία επισημαίνει ότι η ημερομηνία λήξης αυτών των φρέσκων προϊόντων έχει παρέλθει, ωστόσο καλεί τους καταναλωτές που αγόρασαν τα φρούτα το συγκεκριμένο διάστημα και κατόπιν τα κατέψυξαν, να τα πετάξουν.

Οι φράουλες πωλούνται σε πολλές μεγάλες αλυσίδες λιανικής, συμπεριλαμβανομένων των Walmart, Costco, Trader Joe’s, Kroger και Safeway.

Η ηπατίτιδα Α μπορεί να προκαλέσει ήπιες και σοβαρές ασθένειες, και σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο, ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με την FDA, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Αν δεν είστε σίγουροι ποια μάρκα αγοράσατε, πότε αγοράσατε τις φράουλες σας ή από πού τις αγοράσατε πριν τις καταψύξετε, οι φράουλες θα πρέπει να πεταχτούν», τονίζει στην ανακοίνωση η FDA. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 17 κρούσματα και 12 νοσηλείες που συνδέονται με τις φράουλες. Συνολικά έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα στην Καλιφόρνια, ενώ η Μινεσότα και η Βόρεια Ντακότα έχουν από ένα κρούσμα.

Φράουλες: Μεγάλη ανησυχία για τα φρούτα

Την ώρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο αδειάζουν, πλέον υπάρχει φόβος και για τα φρούτα τα οποία πιθανότατα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση!

Η μόλυνση των φρέσκων φρούτων με επικίνδυνα φυτοφάρμακα αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ευρώπη την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με μια μελέτη εννέα χρόνων που στηρίχθηκε σε κρατικά στοιχεία.
Το ένα τρίτο των μήλων και τα μισά από τα μούρα που ελέγχθηκαν είχαν υπολείμματα από τις πιο τοξικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων, μερικά εκ των οποίων έχουν συνδεθεί με αρρώστιες μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος, παθήσεις της καρδιάς αλλά και παραμορφώσεις στις γεννήσεις.

Τα υπολείμματα στα ακτινίδια αυξήθηκαν από 4% το 2011 σε 32% το 2019, με τη μόλυνση στα κεράσια επίσης να διπλασιάζεται από το 22% στο 50% την ίδια περίοδο. Συνολικά, στην ανάλυση περίπου 100.000 δειγμάτων φρούτων από την Ευρώπη καταγράφηκε αύξηση στη μόλυνση περίπου 53%, η οποία μάλιστα αφορά τα πιο επικίνδυνα υπολείμματα σε διάστημα 9 χρόνων. Η έρευνα διενεργήθηκε από το Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Η καθηγήτρια Νικόλ Βαν Νταμ του γερμανικού κέντρου Ολοκληρωτικής Έρευνας Βιοποικιλότητας περιέγραψε την έκθεση σαν «σοκαριστική». «Τι νόημα έχει να τρως υγιεινά αν τα υγιεινά φρούτα ψεκάζονται με τοξίνες» αναρωτιέται.

Η εκπρόσωπος του PAN Europe, Σαλόμ Ροϊνέλ, ανέφερε: «Οι καταναλωτές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ενώ συνίσταται να τρώνε φρέσκα φρούτα, πολλά από αυτά είναι μολυσμένα με τα πιο τοξικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία και συνδέονται με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Για μας είναι καθαρό ότι οι κυβερνήσεις δεν προτίθενται να απαγορεύσουν αυτά τα φυτοφάρμακα, ό,τι και αν αναφέρει ο νόμος. Φοβούνται πολύ το λόμπι των καλλιεργητών, το οποίο εξαρτάται σε ισχυρά χημικά και ένα αποτυχημένο αγροτικό μοντέλο».

Η Ροινέλ τονίζει ότι τα χημικά αυτά έχουν τα πιο τοξικά υπολείμματα, για τα οποία δεν προβλέπεται κάποιο όριο και καλεί τους καταναλωτές να αγοράζουν και να καταναλώνουν βιολογικά φρούτα το καλοκαίρι «ιδιαίτερα αν πρόκειται για εγκυμονούσες ή νεαρές μητέρες που ταΐζουν τα παιδιά τους».

Η έρευνα βρήκε ακόμα πως το 87% των αχλαδιών στο Βέλγιο και το 85% αυτών στην Πορτογαλία ήταν μολυσμένα με τουλάχιστον ένα από αυτά τα τοξικά υπολείμματα. Περίπου το 1/3 των φρούτων που εξετάστηκαν το 2019 την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν στοιχεία, ήταν μολυσμένα από επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Τα φρούτα που παρουσιάζονται μολυσμένα σε μεγαλύτερο βαθμο είναι τα μούρα (51%), ροδάκινα (45%), φράουλες (38%), κεράσια (35%) και βερίκοκα (35%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά στα λαχανικά ήταν σέλερι (50%), σελινόριζα (45%), λαχανίδα – kale (31%).

Από την πλευρά της η Ανίκα Γκατ Σέρετνι, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης CropLife Europe, αναφέρει: «Η παρουσία ίχνους φυτοφαρμάκων δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση των συγκεκριμένων είναι επικίνδυνη. Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρώπη έχει διενεργήσει εκτενείς μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και έχει αποδείξει ότι ο κίνδυνος των καταναλωτών από τη διατροφική σωρευτική έκθεση είναι κάτω από το όριο και επομένως δεν αποτελεί πραγματικό κίνδυνο».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν σχολιάζοντας το θέμα τόνισε: «Η ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων, δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση για τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα και θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή για το θέμα. Για πολλά χρόνια, οι εκθέσεις έχουν δείξει ότι το 98% των δειγμάτων συμμορφώνεται με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν μειωμένη κατά 12% το 2019 σε σχέση με την περίοδο 2015 – 2017, ενώ προτείνει μείωση κατά 50% μέχρι το 2030.

Αντίθετα, η νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και τα στοιχεία που δίνει , δείχνουν δραματική αύξηση για τα φρούτα όπως τα μήλα (117%), τα κεράσια (152%) από το 2011, τη χρονιά δηλαδή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποτίθεται πως θα ξεκινούσαν να απαγορεύουν αντίστοιχα φυτοφάρμακα. Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό των μολυσμένων φρούτων το 2019 ήταν κατά 8,8 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από εκείνο του 2015 – 2017.

Φράουλες: Εναλλακτικές πρωτεΐνες – Η λύση για τη διάσωση του πλανήτη

Μία από τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των τροφίμων είναι η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης και η Ισπανία προσπαθεί να αναδειχθεί ηγέτης της αγοράς.

«Οι καταναλωτές απαιτούν, πλέον, να έχουν διαφορετικές επιλογές γιατί έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα με την έλλειψη πρωτεϊνών, ότι στο μέλλον δε θα υπάρχουν αρκετές πρωτεΐνες για το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού» εξηγεί στο newmoney, η Clara Olave Sobron, από το Fudin του Κέντρου Τεχνολογίας Επιχειρήσεων Τροφίμων (CticCita) στην αυτόνομη κοινότητα Λα Ριόχα (La Rioja) της Ισπανίας.

«Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες του κλάδου να ανταποκριθούν σε αυτή τη ζήτηση.

Για παράδειγμα, η εταιρεία Sanygran έχει ετοιμάσει το Santy’s, ένα προϊόν/ υποκατάστατο κρέατος που παρασκευάζεται με λαχανικά που δεν βγαίνουν στην αγορά γιατί δεν είναι αισθητικά άρτια.

Το προϊόν τους είναι γευστικό, μπορείς να φτιάξεις ακόμα και μπέργκερ με αυτό, βιώσιμο και εξαιρετικά οικονομικό, καθώς παρασκευάζεται με υλικά που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί. Η εμπορική του χρήση ξεκινάει αυτό το καλοκαίρι.»

Ακόμα και σε μία χώρα όπως η Ισπανία όπου το κρέας είναι εξαιρετικά δημοφιλές, η στροφή των καταναλωτών σε πιο βιώσιμα προϊόντα είναι εμφανής, όπως φάνηκε στο περίπτερο του Ινστιτούτου BCC Innovation, του μοναδικού τεχνολογικού κέντρου στον κόσμο που εξειδικεύεται στη γαστρονομία, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αρχές της Χώρας των Βάσκων.

Εκεί παρουσιάστηκε το hot dog χωρίς κρέας και έγινε ανάρπαστο.

«Η Ισπανία είναι από τις προχωρημένες χώρες της Ευρώπης σε αυτό τον τομέα» μας εξηγεί ο σεφ John Regefalk «καθώς οι Ισπανοί προσπαθούν να ισορροπήσουν την κατανάλωση κρέατος με τη βιωσιμότητα.

Το κρέας δεν πρόκειται να αντικατασταθεί πλήρως, αλλά θα υπάρξει μία καλύτερη ισορροπία, κυρίως στις συνήθειες των νεότερων γενεών.