Προσοχή: Αυτές οι πόλεις είναι μολυσμένες – Εκτίθενται καθημερινά οι Έλληνες πολίτες

Υγεία: Καθημερινά σε… δηλητήριο εκτίθενται οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η εταιρεία IQAir, η οποία ειδικεύεται στην προστασία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και στην ανάπτυξη προϊόντων παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και του καθαρισμού του, δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι το Τσαντ στην κεντρική Αφρική αντικατέστησε κατά τον περασμένο χρόνο το Μπανγκλαντές ως η χώρα με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η εταιρεία μετράει τα επίπεδα της ποιότητας του αέρα με βάση τη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων, καταστροφικών για τους πνεύμονες, που είναι γνωστά ως PM2.5 (δηλαδή έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα).

Την ετήσια έκθεσή της επικαλούνται ευρέως ερευνητές και κυβερνητικές οργανώσεις.

Η ποιότητα του αέρα στη Λαχώρη επιδεινώθηκε στα 97,4 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, από 86,5 που ήταν το 2021, καθιστώντας την τήν πιο μολυσμένη πόλη παγκοσμίως.

Η πόλη Χοτάν είναι η μοναδική κινεζική πόλη που βρίσκεται στις πρώτες 20 θέσεις, ακολουθεί την Λαχώρη με 94,3 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, μια ωστόσο βελτίωση από 101,5 που ήταν το 2021.

Οι επόμενες δύο πόλεις στην κατάταξη είναι ινδικές: το Μπιγουάντι, στα περίχωρα του Νέου Δελχί, με επίπεδα ρύπανσης 92,7 και το Δελχί αμέσως μετά με 92,6.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ως όριο ασφαλείας τη μέγιστη συγκέντρωση 5 μικρογραμμαρίων PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.

Ενώ το Τσαντ έχει κατά μέσον όρο 89,7, το Ιράκ–το οποίο είναι η δεύτερη πιο μολυσμένη ατμοσφαιρικά χώρα–έχει 80,1.

Το Πακιστάν, όπου βρίσκονται οι δύο από τις πέντε πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα για το 2022, είναι η τρίτη χώρα στην παγκόσμια αυτή κατάταξη με 70,9 και ακολουθεί το Μπαχρέιν με 66,6.

Η ποιότητα του αέρα του Μπανγκλαντές βελτιώθηκε από το 2021, όταν ήταν η χώρα με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην τελευταία αυτή έκθεση βρίσκεται στην πέμπτη θέση με επίπεδα PM2.5 στο 65,8 από 76,9.

Η Ινδία, που έχει ορισμένες από τις πόλεις με την χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, βρίσκεται στην όγδοη θέση στην τελευταία έκθεση με επίπεδα PM2.5 στα 53,3.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν την χειρότερη ποιότητα αέρα στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ασίας, όπου σχεδόν το 60% του πληθυσμού ζει σε περιοχές με συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 τουλάχιστον επτά φορές υψηλότερη από τα προτεινόμενα επίπεδα από τον ΠΟΥ.

Όπως αναφέρει, ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει σε μια περιοχή όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά απειλή για την υγεία του.

Το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει τον καθαρότερο αέρα παγκοσμίως με συγκέντρωση PM2.5 1,3, ενώ η Καμπέρα τον καθαρότερο για πρωτεύουσα με 2,8.

Η έκθεση συντάσσεται χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 30.000 συστήματα παρακολούθησης σε πάνω από 7.300 τοποθεσίες σε 131 χώρες, εδάφη και περιοχές.

Σύμφωνα, με την IQAir, ο αέρας στην Αθήνα καταγράφεται στα 10,8 μικρογραμμαρίων PM2.5 ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή δύο φορές πάνω από το όριο ασφάλεια του ΠΟΥ.

Ενώ, ο αέρας στην Θεσσαλονίκη εμφανίζεται πιο μολυσμένος, στα 17,2 μικρογραμμάρια PM2.5 ανά κυβικό μέτρο.

Υγεία: Ποια εταιρεία διακινεί τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα

Στο φως έρχονται τα ευρήματα μιας νέας έρευνας αναφορικά με τα τρόφιμα που διακινούνται στο εμπόριο, προκαλώντας σοκ.

Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών που εμπορεύονται τέσσερις στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν παγκόσμιοι οργανισμοί για τις «υγιεινές» τροφές.

Επικαλούμενο μία ανάλυση της ΜΚΟ World Action on Salt, Sugar & Health («Παγκόσμια δράση για το αλάτι, τη ζάχαρη και την υγεία») το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τις επιδόσεις πέντε κολοσσών της αγοράς τροφίμων με βάση τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρότυπα – Health Star Rating, Nutri-Score και Warning Labels.

Η ανάλυση αφοράς τις βιομηχανίες Danone, Kellogg Co., Kraft Heinz, Nestle SA και Unilever Plc, ενώ οι επιδόσεις αφορούν τις αγορές της Αυστραλίας, της Γαλλίας και του Μεξικό.

«Η βελτίωση του διατροφικού περιεχομένου των τροφίμων και των ποτών με την αναδιαμόρφωση των συνταγών ώστε να χρησιμοποιούνται λιγότερο αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, είναι μακράν η πιο σημαντική στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει κάθε εταιρεία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Mhairi Brown, επικεφαλής πολιτικής και δημόσιων υποθέσεων της WASSH.

«Ωστόσο, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην προθυμία της βιομηχανίας και χωρίς κυβερνητική επιβολή, είναι απίθανο να δούμε μια ουσιαστική αλλαγή».

Σύμφωνα με το Bloomberg, χειρότερες επιδόσεις από τους πέντε κολοσσούς καταγράφει η Kraft Heinz, ενώ καλύτερα τα πηγαίνει η Danone, καθώς η πλειοψηφία των προϊόντων της οποίας φαίνεται πως «περνά τη βάση».

Όπως φαίνεται στον πίνακα, τα τέσσερα πέμπτα των προϊόντων της Kraft Heinz δεν πληρούσαν τα πρότυπα υγιεινής στις τρεις αγορές, ενώ συγκεκριμένα στο Μεξικό κανένα από τα διαθέσιμα προϊόντα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Περίπου το 72% των προϊόντων της Kellogg’s και το 66% της Unilever που εξετάστηκαν στην έρευνα δεν πληρούσε τα κριτήρια, ενώ μόνο η Danone αντιστάθηκε στην τάση.

Πιο αναλυτικά, το 35% των προϊόντων της συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω από τους τυπικούς ορισμούς, με την εταιρεία να δεσμεύεται πριν λίγες ημέρες ότι τουλάχιστον το 90% των προϊόντων με βάση τον όγκο των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δεν θα έχουν πλέον υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι εταιρείες τροφίμων δέχονται πιέσεις για να καταστήσουν τα προϊόντα τους πιο υγιεινά, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε νο.1 παράγοντα κρίσης της δημόσιας υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ

Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του υπερβολικού σωματικού βάρους, μάλιστα, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 4,27 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2035 από τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με έκθεση.

Υγεία: Επικίνδυνο το νερό σε 15 περιοχές της Ελλάδας

Σοκ προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» καθώς 15 περιοχές της χώρας μας πίνουν νερό-δηλητήριο!

Συναγερμός με μετρήσεις στο νερό που πίνουμε και μαγειρεύουμε καθώς ανιχνεύτηκαν νιτρικά ιόντα.

Ο αόρατος κίνδυνος έχει όνομα: ονομάζεται νιτρορρύπανση και προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρνονταν μέτρα αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιοχές από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη όπου η ποιότητα των υδάτων χαρακτηρίζεται προβληματική.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ως οριακή τιμή έχει καθοριστεί από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία η συγκέντρωση των 50 ml/g ωστόσο ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις, όπως των 25 mg/l δημιουργείται πρόβλημα για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης όπου οι μετρήσεις χτύπησαν κόκκινο.

Για πράδειγμα στη Λητή Συγκρότημα Καμάρη έφτασαν τα 113 mg/l, στο Μελισσοχώρι τα 74,3 mg/l.

Υψηλές συγκεντρώσεις καταγράφονται στην Ορεστιάδα, στον Έβρο καθώς μέτρηση στα Ρίζια έδειξε 42,2 mg/l.

Επίσης στα 42 mg/l είναι οι συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων και στον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου Ρεθύμνης και στην Κομοτηνή στη ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου Παγούρια 40,3 mg.

Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε σχετική δράση για τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε νιτρορρύπανση.

Τι όμως πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι;

Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων ξεκίνησαν από την 16η Φεβρουαρίου 20 22 και λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι γεωργοί μεταξύ άλλων απαγορεύεται να χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους ή να προβαίνουν σε υδροληψίες υπόγειου νερού. Επιπλέον, απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά ενώ σε κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση γεωργική έκταση η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ετησίως έως 50%.

Οι ευπρόσβλητες περιοχές από την νιτρορρύπανση:

Δυτική και Ανατολική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό και Αργολικό πεδίο, λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, λεκάνη Στρυμώνα, περιάδα Άρτας – Πρέβεζας, λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, νότιο τμήμα ποταμού Έβρου, περιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, λεκάνη απορροής Αγγίτη, Βόρεια Κορινθία, οροπέδιο Τρίπολης, Λιλιατρά Κυπαρισσίας, λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού Αχαΐας, Μαραθώνας Αττικής, Μεσόγεια Αττικής, βόρειο τμήμα ποταμού Έβρου, Σπερχειός Φθιώτιδας, Πάμισος Μεσσηνίας, Τροιζηνία, Άστρος – Άγιος Ανδρέας Αρκαδίας, Μέγαρα Αλεποχώρι Αττικής, Αταλάντη Φθιώτιδας, Αλμυρός Μαγνησίας, Πτολεμαϊδα Κοζάνης, Επανομή Μουδανιών Χαλκιδικής, υπολεκάνη Γεροποτάμου Μεσσαράς Κρήτης, Αρτάκη Εύβοιας.