Ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε κατάσταση «συναγερμού» είναι οι γονείς σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, στα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών. Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε ύποπτα σημάσια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Όπως είπε στην εκπομπή «Από τις 6», στην ΕΡΤ, η παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου Αττικόν, Ινώ Καναβάκη, υπάρχουν μέχρι τώρα 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, με τα περισσότερα να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα αλλά όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή…
Αναλυτικά τα συμπτώματα
Σύμφωνα με την κυρία Καναβάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής και καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουν μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να εμποδιστεί η μετάδοση.
Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, η ίδια είπε ότι το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.
Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι:
- Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
- Κνησμός στο σώμα
- Πυρετός
- Ναυτία
- Πόνος στη κοιλιά
Ηπατίτιδα στα παιδιά: «Ο ιός κατά κατά 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα – Πόσα κρούσματα περιμένουμε
Για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αλλά και πόσα κρούσματα περιμένουμε στην χώρα μας μίλησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.
Ο καθηγητής στο τμήμα Υγιενής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής δεν είναι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι είναι ο οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά
Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης πρόκεται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα.
Συνήθως κιτρινίζει το λευκό του ματιού, το παιδί έχει υψηλό πυρετό και αυτό είναι καμπανάκι ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο.
Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ακόμα ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.
Όσον αφορά στα συμπτώματα, τόνισε ότι ένας πυρετός δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους γονείς, βασικό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και το κιτρίνισμα του ματιού.
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Πότε θα έρθει η οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα
Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, λέει ο κ. Μαγιορκίνης, αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή.
«Θεωρητικά υπολογίζουμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Η χαλάρωση των μέτρων και η πιθανή αύξηση τω κρουσμάτων
Ο κ. Μαγιορκίνης υπεραμύνθηκε της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κι ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού.
Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».
Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης είπε:
«Οι επαναλαμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου, κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Πιθανότερο αίτιο ο «Αδενοϊός 41» – Ποια είναι τα συμπτώματα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε επίσημα τον πρώτο θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα και η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί.
Οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα είναι σε αυξημένη επιφυλακή, αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα κρούσμα εντός των συνόρων. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως είναι αναπόφευκτο να εκδηλωθούν και στην Ελλάδα.
Ο Οργανισμός δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία ούτε για την ηλικία του παιδιού που πέθανε, ούτε για τη χώρα στην οποία καταγράφηκε ο θάνατος.
Διευκρίνισε πάντως πως υπάρχουν 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πιο πιθανό αίτιο, σημειώνει στην ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό.
«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες», αναφέρει.
Στη χώρα μας υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως πιθανό κρούσμα της μυστηριώδους ηπατίτιδας. Ο ΕΟΔΥ έχει στείλει ενημερωτικό σημείωμα στους παιδιάτρους να είναι σε ετοιμότητα, αν διαπιστώσουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα, τρανσαμινάσες, σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
«Έχουμε δημιουργήσει δίκτυο με παιδιάτρους και τα νοσοκομεία παίδων, μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
«Περιγράφει συμπτώματα, κυρίως ο ίκτερος, η κιτρινίλα στο δέρμα και το λευκό του ματιού», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων.
Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA και είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχει κάποια προληπτική αγωγή ή θεραπεία συμπτωμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνούν την ίωση λόγω αδενοϊού ελαφρά.