Στο «σφυρί» η μυθική βίλα του Κοντομηνά: Δείτε πόσο πωλείται

Κοντομηνάς: Το παλάτι του ανήκει στην Διευρωπαϊκή Α.Ε. και ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα τη Eurobank, θα γίνει στις 24 Ιουνίου. Το αδιανόητο ποσό πώλησης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς λάτρεψε την Ύδρα.

Ήταν επί δεκαετίες συχνός επισκέπτης του νησιού, διατηρώντας μάλιστα δύο μοναδικής θέσης και αισθητικής σπίτια. Ακριβώς, άλλωστε, λόγω της μεγάλης αγάπης προς το νησί, όταν έφυγε από τη ζωή, εψάλη εκεί η εξόδιος ακολουθία στις 14 Μαρτίου, μια ημέρα πριν οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Εκτός από τη δραματική περιπέτεια της υγείας του, που τον κράτησε μακριά από την ενεργό δράση τα τελευταία χρόνια, αυτός ο «μάγος των deals» και ολόκληρο το επιχειρηματικό και περιουσιακό του οικοδόμημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μεγάλα χρέη του παρελθόντος.

Πέρα από τη μεταβίβαση ορισμένων εταιρειών και την πώληση ακινήτων από την οικογένειά του, όλα τα υπόλοιπα τίθενται σταδιακά στο στόχαστρο των πλειστηριασμών.

Μετά τα μετοχικά πακέτα σε διάφορες εταιρείες (Village Roadshow κ.α.), αλλά και την περίφημη Mediterra Οινοποιητική, όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney, ήρθε η σειρά και του ενός εκ των δύο ακινήτων του στην Ύδρα να βγει στο σφυρί.

Πρόκειται για εκείνο που βρίσκεται ψηλά και αγναντεύει το λιμάνι του κοσμοπολίτικου νησιού. Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία «Διευρωπαϊκή Επενδύσεων-Οικονομικοτεχνικών Μελετών-Τουριστικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων».

Η Διευρωπαϊκή Α.Ε. εμφανίζεται να εδρεύει στο γνωστό συγκρότημα της Demco επί της Αττικής Οδού και έχει το ίδιο πρόσωπο με αυτήν ως σύμβουλο-διαχειριστή.

Η κατάσχεση έγινε στις 21 Νοεμβρίου 2021 υπέρ της Eurobank για 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), η οποία είχε εγγράψει προσημείωση από το 2010 για 2,6 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιουνίου, με επισπεύδουσα τη Eurobank και τιμή πρώτης προσφοράς 2.055.000 ευρώ.

Κοντομηνάς: Τι περιλαμβάνει το μοναδικό ακίνητο

Αυτό το μοναδικής προβολής ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία της εταιρείας από το 1995.

Το οικόπεδο, έκτασης 363,14 τ.μ., βρίσκεται στην περιοχή Κάβος και η οικία, κατά την αρχική της φάση αποτελείτο από έξι κύρια δωμάτια και λοιπά χρειώδη, επιφανείας 230,22 τ.μ., με βοηθητικό χώρο επιφάνειας 69,50 τ.μ.

Με βάση τόσο την τελευταία, όσο και προηγούμενες εκθέσεις εκτίμησης, πρόκειται για πολυτελή μονοκατοικία, σε άριστη θέση στο λιμάνι της Ύδρας (πάνω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων), η οποία έχει ανακαινιστεί με άριστης ποιότητας υλικά πρόσφατα και όπως διαπιστώθηκε κατά την επί τόπου αυτοψία διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με τις κατόψεις από τον φάκελο της οικοδομικής αδείας, αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες:

  • Στην πρώτη στάθμη περιλαμβάνει υδατοδεξαμενή βάσει εγκεκριμένων σχεδίων.
  • Στη δεύτερη στάθμη υπάρχει κύριος χώρος 220,22 τ.μ., ενώ έχει δημιουργηθεί αποθηκευτικός χώρος επιφάνειας 5,25 τ.μ. κάτω από εξωτερική κλίμακα ανόδου στον όροφο, και ημιυπαίθριος χώρος επιφάνειας 45,40 τ.μ., με αυθαιρεσίες που έχουν τακτοποιηθεί.
  • Στην τρίτη στάθμη βρίσκεται η κύρια κατοικία εμβαδού 227,74 τ.μ., όπου επίσης υπάρχουν υπό τακτοποίηση αυθαίρετες επεκτάσεις.

Η κατοικία αποτελείται από καθιστικό δίπλα στην αυλή, χώρο μεγάλης κουζίνας, βοηθητικό δωμάτιο, διάδρομο, λουτρό και τέσσερα master  υπνοδωμάτια με προθάλαμο καθώς και μεγάλο στεγασμένο εξωτερικό διάδρομο.

Η στάθμη αυτή κατά ένα μεγάλο τμήμα της δεν έχει φυσικό φωτισμό (λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους).

Σε παραπάνω στάθμη περιλαμβάνει καθιστικό, τραπεζαρία, master υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και λουτρό, δύο βοηθητικά δωμάτια για ξενώνες, μικρή αποθήκη, και το εσωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον κάτω όροφο.

Έχει δάπεδα και εξωτερικά κουφώματα ξυλείας, ντουλάπια κουζίνας και λουτρά πολυτελούς κατασκευής και για τη θέρμανση και την ψύξη έχει τοποθετηθεί κεντρικός κλιματισμός.

Στην έκθεση τονίζεται ότι διαθέτει ανεμπόδιστη θέα προς το λιμάνι της Ύδρας, ενώ χαρακτηρίζεται ως «πολυτελώς ανακατασκευασμένη κατοικία συνολικής επιφάνειας 453,21 τ.μ.».

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ο άριστος βαθμός συντήρησης του κτιρίου (όσο αυτό ήταν εφικτό από την εξωτερική επιθεώρηση). Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, στο ακίνητο διαπιστώθηκαν αυθαιρεσίες για τις οποίες προκύπτει η υπαγωγή τους στις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων διατάξεις των σχετικών νόμων.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι ακόμα δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο του Ν. 4178/2013 και ότι συγκεκριμένα έχουν εξοφληθεί 25 από τις 60 δόσεις.

Έτσι από την αγοραία αξία του ακινήτου αφαιρέθηκε το υπόλοιπο του προστίμου ύψους 7.500 ευρώ.

Για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου, βάσει συγκριτικών στοιχείων και με δεδομένη την ποιότητα κατασκευής – ανακατασκευής, την άριστη θέση με άμεση πρόσβαση από και προς το λιμάνι, αλλά και την απεριόριστη θέα, προέκυψε ως εύλογη τιμή τα 4.551,50 €/τ.μ.

Σύμφωνα με έρευνα της τοπικής κτηματαγοράς, αντίστοιχα ακίνητα κατοικιών στην Ύδρα απευθύνονται σε μικρό αγοραστικό κοινό και οι χρόνοι διάθεσης είναι μεγάλοι. Ωστόσο, κατά την τελευταία διετία υπάρχει ανοδική ζήτηση.

Κοντομηνάς: Στο «σφυρί» και το οινοποιείο του

Η Mediterra Οινοποιητική ήταν μια από τις πολλές επενδυτικές επιλογές του Δημήτρη Κοντομηνά και μάλιστα σε έναν αγαπημένο του τομέα, καθώς ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει αποσυρθεί από το προσκήνιο καθώς δυστυχώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ήταν πάντα λάτρης του καλού κρασιού.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, συντελείται ένα «ξήλωμα» του άλλοτε πανίσχυρου ομίλου του που περιλάμβανε πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματικούς «πυλώνες».

Έτσι, μετά την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα», και τους πλειστηριασμούς για τα ποσοστά στην εταιρεία Intertech, αλλά και για τις μετοχές της Village Roadshow ήρθε η σειρά τη Mediterra Οινοποιητική-Creta Olympias Α.Ε.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 στον οικισμό Κουνάβοι του δήμου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο Κρήτης με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή εμφιαλωμένων κρασιών υψηλής ποιότητας από γηγενείς και ξένες ποικιλίες.

Γύρω στο 2005 εντάχθηκε στον όμιλο Demco και τα ηνία της ανέλαβε ο Δημήτρης Κοντομηνάς.

Έκτοτε εισήλθε σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης με στόχο την κατάταξή της ανάμεσα στις πιο σημαντικές οινικές δυνάμεις της χώρας.

Στην πορεία, διαθέτοντας ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο οινοποιείο στην Κρήτη, 11 χλμ. μετά την Κνωσό, με αίθουσα γευσιγνωσίας και πολλά άλλα, έφτασε να κάνει εξαγωγές σε 25 χώρες και να κερδίζει πλήθος διεθνών βραβείων.

Ανάμεσα στα γνωστά κρασιά της ήταν το λευκό Ξερολιθιά, το ερυθρό Μυράμπελος, η Νέα Γη, το βαθιάς παλαίωσης Πυρόραγο, το ροζέ Ροδείλι, καθώς και η Άνασσα, η κορωνίδα των λευκών κρασιών παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια, αλλά και το βιολογικό Αντάμα.

Η έδρα της εταιρείας είναι στην Παιανία, στο 40,2 χλμ. Αττικής Οδού, ΣΕΑ 1 Μεσογείων, δηλαδή στα γραφεία της Demco.
Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ήταν αρχικά η Τράπεζα Πειραιώς και τώρα η Inrtum ως ειδική διάδοχός της και διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Sunrise Ι NPLFinance Designated Activity Company”.

Η κατάσχεση έγινε τον Μάιο του 2019 και μετά ξεκίνησε ένα… γαϊτανάκι με προγραμματισμένους πλειστηριασμούς μέσα στο 2021 (ο τελευταίος ήταν για τις 29 Σεπτεμβρίου) που δεν έγιναν, για διάφορους λόγους.

Σήμερα, ωστόσο, το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει, ενώ έχει ήδη σχηματιστεί και «οριστικοποιημένη λίστα συμμετοχών».

Στον πλειστηριασμό βγαίνει όλο το βιομηχανικό συγκρότημα που αναπτύσσεται σε οικόπεδο 26,6 στρεμμάτων στον οικισμό Κουνάβων Ηρακλείου.

Αυτό αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφο και όροφο που περιλαμβάνουν γραφεία, αίθουσα γευσιγνωσίας, χώρο βιοχημικού εργαστηρίου, κυρίως χώρο οινοποιείου, σταφυλοδόχους, ζυγιστήρια, εμφιαλωτήριο, χώρο φύλαξης έτοιμων προϊόντων κ.ά., με συνολική επιφάνεια 5.203,76 τ.μ.

Η τιμή πρώτης προσφοράς, έπειτα από σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, έχει οριστεί στο ποσό των 1.570.000 ευρώ.

Το συγκρότημα κατακυρώθηκε τελικά με μόλις 1 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 1.570.001 ευρώ.