Σουβλάκι: Οργή των πολιτών – Δείτε πόσο αυξήθηκε η τιμή του

Σουβλάκι: Το αγαπημένο φαγητό όλων των Ελλήνων έγινε… απλησίαστο. Στα ύψη η τιμή του σε όλα τα σουβλατζίδικα. Πόσο πωλείται το σουβλάκι και γιατί έπαθαν σοκ οι καταναλωτές με αυτό που είδαν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε κλοιό ανατιμήσεων έχει εισέλθει πλέον το σύνολο της οικονομίας, οι αυξήσεις γίνονται περισσότερο εμφανείς και οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ακόμα και το σουβλάκι αυξάνεται, καθώς αυξήσεις παρατηρούνται και στην τιμή του κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα, το απλό σουβλάκι θα το αγοράζουμε 2,80.

Αν πάμε σε πιο ψαγμένες γεύσεις τότε μία πίτα με μπιφτέκι γαλοπούλα μπορεί να φτάσει τα 3,80. Σχεδόν 4 ευρώ.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα και τις πρώτες ύλες συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές, έτσι κατά μέσο όρο στα καταστήματα που το τυλιχτό σουβλάκι έκανε 2,30 πήγε στα 2,80 ευρώ το σκέτο καλαμάκι από 1,60 πήγε στο 1,90 ενώ η μερίδα γύρος σκαρφάλωσε από τα 7,10 στα 7,40 ευρώ.

Και έτσι όμως το αγαπημένο φαγητό των φοιτητών και των εργαζόμενων έχει πάψει πια να είναι η φτηνή λύση που γεμίζει το στομάχι.

Μία τετραμελής οικογένεια, με 2 γονείς και 2 μικρά παιδιά, θα χρειαστεί για να φάει στο σπίτι στο σουβλάκια το λιγότερο 6 τυλιχτά. Προς 2,80 το ένα αυτό σημαίνει 16.80 λεπτά μόνο για τα σουβλάκια. Αν συνυπολογίζει κανείς μία σαλάτα χωριάτικη με 6,20 μία πατάτες 3 ευρώ και 4 αναψυκτικά προς 1,20 συνολικά 4,80 τότε το κόστος φτάνει στα 30.80 από 26,50 ευρώ μία αύξηση 16% για μία λιτή οικογενειακή βραδιά που σίγουρα κανείς δεν θα βαρυστομαχιάσει. Οι καταναλωτές ετοιμάζονται να φτιάχνουν πια σουβλάκια στο σπίτι.

Οι πολίτες που βλέπουν την τιμή να σκαρφαλώνει δυσανασχετούν αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορούν να κάνουν παρά να πληρώσουν το κόστος.

Σουβλάκι: Απόγνωση σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Μας κόβουν και τον καφέ και δεν το λέμε μεταφορικά. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο καφές εκτοξεύεται τόσο που καθίσταται πλέον απαγορευτικός. Στα 2,5 ευρώ για τον πάρεις πακέτο, στα 5 ευρώ για να τον πιεις σε καφετέρια. Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων είναι πλέον… πανάκριβη! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Την «ανηφόρα» φαίνεται ότι παίρνουν πολλά προϊόντα που θεωρούνται είδη πρώτης ανάγκης εξαιτίας των διεθνών ανατιμήσεων.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένεται να δουν τις τιμές τους να φτάνουν στα ύψη είναι και ο καφές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κ.τ.λ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται με ορίζοντα τη ΔΕΘ να εξαγγείλει πακέτο μέτρων που θα συγκρατήσει τις τιμές, και μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς.

Όσον αφορά τον καφέ, η τιμή του διεθνώς έχει αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές του χρόνου καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία.

«Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ, μετά από μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, περνάει τώρα μία περίοδο με παγετό. Έχουν καταστραφεί πολλές φυτείες και για αυτό περιμένουμε ανατιμήσεις.

Ο καφές, ως γεωργικό προϊόν, επηρεάζεται πολύ από τις κλιματικές συνθήκες», εξήγησε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης καφέ Βαλάντης Λαμπρινίδης μιλώντας στο MEGA.

«Εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές.

Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδιά θα δούμε τις ανατιμήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τον καφέ στο χέρι τον δίνουμε 2 ευρώ. Δεν θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα πέντε ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ», κατέληξε ο κ. Λαμπριανίδης.

Ο καφές και τα παράγωγά του που εισάγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι αξίας άνω των 290 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η Ελλάδα βρίσκεται στη 17 η θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ, με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να ανέρχεται σε 5,4 κιλά ετησίως.

Σουβλάκι: Τα χειρότερα έρχονται – Αυξήσεις… σοκ στα ράφια!

Δεν έχει τέλος το ράλι της ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δυστυχώς τα χειρότερα για τους καταναλωτές… έρχονται! Δείτε στο xristika.gr τις εξελίξεις…

Aνησυχία επικρατεί για τις αυξήσεις που ήδη καταγράφονται σε βασικά προϊόντα αλλά και για το κύμα ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ήδη, η αύξηση έως και 30% που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο στις σχετικές πρώτες ύλες, φέρνει και αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, αλλά και βασικών προϊόντων αρτοζαχαροπλαστικής όπως το γάλα.

Η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στην Ελλάδα βρισκόταν το 2020 πάνω από τον μέσο δείκτη τιμών στην ΕΕ σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat στις 20 Αυγούστου, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να εκτοξευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο έχουν γίνει κάποιες αυξήσεις 25 – 30%. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και οι επακόλουθες αυξήσεις», δήλωσε επαγγελματίας αρτοποιός στο Open, εκτιμώντας πως η τιμή του ψωμιού θα ανέβει κατά 0,15 – 0, 20 ευρώ.

Παράλληλα καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα ενώ μεγάλος φόβος επικρατεί για φημολογούμενη εκτίναξη στα τιμολόγια ρεύματος που μπορεί να φτάσει ακόμα και στο +50%.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για το ρεύμα οφείλονται στο άλμα που καταγράφεται στις τιμές της χονδρικής αγοράς ολόκληρης της Ευρώπης και στους εξής 3 λόγους:

  • Μεγάλη ζήτηση λόγω καύσωνα
  • Το χρηματιστήριο των ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος μολύνει θα πληρώνει παραπάνω
  • Αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, με αυτή να θεωρείται η βασικότερη αιτία (Στα 45 ευρώ από τα 28 ευρώ ανέβηκε η τιμή της μεγαβατόρας).

Σε περίπτωση που οι αυξήσεις αποτυπωθούν στη λιανική, θα πρόκειται για τιμές ρεκόρ που θα φτάνουν ακόμα και τα 100 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Η αύξηση στο ρεύμα αναμένεται να αυξήσει την τιμή και άλλων προϊόντων.

Η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας τονίζει ότι το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων, ενώ η μετακύλιση του στους καταναλωτές είναι θέμα χρόνου.

Σουβλάκι: Παγκόσμιο φαινόμενο το ράλι τιμών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών αυξήσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα είδη όπως η φέτα, το γιαούρτι, τα αυγά. Ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το συνολικό ποσοστό αύξησης στον οικογενειακό προϋπολογισμό συγκρατήθηκε στο 0,7%, καθώς εξισορροπήθηκε από προϊόντα σε προσφορά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, στον enikos.gr «οι ανατιμήσεις αφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ανεβαίνουν οι πρώτες ύλες». Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε «μεσοσταθμικές αυξήσεις 5%-6% εφέτος και το λιανεμπόριο έως τώρα έχει απορροφήσει ένα 4% και στην τελική τιμή του προϊόντος έχει… περάσει ένα 2%. Με το που άνοιξαν έξω οι αγορές, ήρθαν και οι ανατιμήσεις. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ελληνικό».

Ο Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ, βλέπει ωστόσο πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στις ανατιμήσεις, οι οποίες όπως είπε ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στο OPEN το μπαράζ ανατιμήσεων παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα από τα μακαρόνια και όσπρια μέχρι το λάδι και το ρύζι. Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες εάν αναλογιστεί κανείς δεν υπάρχει καμιά αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων και στις συντάξεις.

Στο ερώτημα εάν συνδέονται οι ανατιμήσεις με το κύμα της πανδημίας ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση της πανδημίας με τις αυξήσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και στα προϊόντα που φτάνουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, «αυτό που επικαλούνται για παράδειγμα οι πωλητές λαϊκών αγορών ότι πήγαιναν κάθε 15 ημέρες και ότι μειώθηκαν οι πάγκοι, γι’ αυτό και αυξήθηκαν οι τιμές, δεν ισχύει για τα σούπερ μάρκετ, καθώς αυτά δεν έκλεισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Όταν θέλουμε να δικαιολογήσουμε τις αυξημένες τιμές προϊόντων, βρίσκουμε δικαιολογίες. Θεωρούμε λοιπόν ως ΙΝΚΑ ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν δικαιολογίες για να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων. Η αύξηση των τιμών πρώτων υλών επηρεάζει τις τελικές τιμές αλλά δεν δικαιολογούνται τέτοιου είδους αυξήσεις.

Παράλληλα ενώ μειώθηκε ο ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα περιμέναμε και γενικότερη μείωση τιμών στα προϊόντα, ωστόσο αυτές δεν μειώθηκαν, παρέμειναν σταθερές ή ίσως και να αυξήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις».

Την ίδια στιγμή ο πλανήτης βιώνει μία οξεία επισιτιστική κρίση. Συγκεκριμένα, σχεδόν 20 εκατ. επιπλέον άνθρωποι προστέθηκαν στους πληγέντες των επισιτιστικών κρίσεων στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον φαντάζουν εξίσου δυσοίωνες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων (GNAFC).