Σουβλάκι όπως… μπέργκερ! Το ξεχνάμε και επίσημα – Πού έφτασε η τιμή του

Ακρίβεια: Το εθνικό μας φαγητό, το σουβλάκι έφτασε τιμή… μπέργκερ καθώς η τιμή του έχει εκτοξευθεί! Δείτε στο xristika.gr τις εξελίξεις…

Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή στο σουβλάκι, και όσοι θέλουν να το γευτούν θα πρέπει να το σκεφτούν και δεύτερη φορά. Τα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι, που «βουλιάζει» από τουρίστες αυτή την περίοδο, οι οποίοι σπεύδουν να δοκιμάσουν το… greek souvlaki, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, σαν να τρώνε κάποιο γκουρμέ πιάτο. Κι αυτό γιατί το απολαυστικό φαγητό, το αγαπημένο των Ελλήνων, πωλείται ακόμη και προς 4 ευρώ το τυλιχτό με γύρο!

Οι ψητοπώλες υποστηρίζουν ότι η αύξηση στην τιμή του, είναι αναπόφευκτη, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές στα λάδια, στην πρώτη ύλη, στο γιαούρτι, στο ρεύμα κτλ κι ως εκ τούτου, θεωρούν αναπόφευκτη την ανατίμηση προς τα πάνω για να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις τους.

Ακρίβεια: Αυτό είναι το πιο ακριβό σουβλάκι του πλανήτη

Με οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, το σουβλάκι είναι πλέον διαθέσιμο στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Ο κύριος Περαντινός δεν διστάζει να δηλώσει, ωστόσο, ότι πουλάει το πιο ακριβό σουβλάκι και μάλιστα «ξεπουλάει».

Όπως δηλώνει, «τόλμησαν και δικαιώθηκαν», καθώς κέρδισαν το στοίχημα με τους πελάτες τους.

Το συγκεκριμένεο εστιαστόριο (βρετανική παμπ) βρίσκεται στο Τσερτς Στρέτον, τουριστικό θέρετρο κοντά στο Μπέρμιγχαμ, με τους ιδιοκτήτες να αποφασίζουν να εντάξουν στο μενού τους το πιο κλασικό ελληνικό «γρήγορο φαγητό» που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές.

Η τιμή του σε αναλογία είναι περίπου 17 ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως παρότι δεν είναι το βασικό φαγητό του καταστήματος υπάρχουν ημέρες που θα πουλήσουν 150 με 200 πίτες, φτιαγμένες όπως ακριβώς και στην Ελλάδα.

Ακρίβεια: Μέχρι και στο Reuters έφτασε η τιμή στο σουβλάκι!

Με την αύξηση στην τιμή του ελληνικού εδέσματος, που έχει…φανατικούς φίλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ασχολήθηκε και το Reuters!

Καθώς οι Έλληνες εστιάτορες προετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο, παρακολουθούν με αγωνία τις δυνητικά επιζήμιες επιπτώσεις του πληθωρισμού – όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την εκτίναξη της τιμής ενός σνακ που είναι δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες, σημειώνεται στο άρθρο.

Το σουβλάκι, το κλασικό γεύμα με ψητό κρέας τυλιγμένο σε «πλατύ ψωμί» με σαλάτα και γιαούρτι με σκόρδο, κοστίζει τώρα 3,30 ευρώ (3,55 δολάρια) κατά μέσο όρο σε μια περιοχή γύρω από την Αθήνα, αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, συνεχίζει το Reuters.

Με το κόστος των κύριων συστατικών του – κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο – να έχει αυξηθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ», δήλωσε ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα κεμπαπτζίδικα στη συνοικία Μοναστηράκι, στη σκιά της Ακρόπολης, καθώς έκοβε κομμάτια χοιρινού κρέατος για την κυρίως ξένη πελατεία του. «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Από καιρό θεωρούμενο ως μια φθηνή απόλαυση προσιτή σχεδόν σε όλους, το σουβλάκι έχει γίνει όλο και περισσότερο το είδος του προϊόντος που οι άνθρωποι με «σφιχτό» προϋπολογισμό σκέφτονται δύο φορές πριν το αγοράσουν. «Στο παρελθόν αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόρασα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ το μήνα.

Η Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, το ηλιέλαιο που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από 100%.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», δήλωσε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά τον διπλασιασμό του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, αγωνίζεται να κρατήσει τα σουβλάκια του κάτω από τα 3 ευρώ ανά μερίδα, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

«Θα πλήρωνα 10 ευρώ για αυτό το σουβλάκι, είναι πεντανόστιμο», δήλωσε ο Ντέιβ Ντίσις από την αμερικανική πολιτεία Τζόρτζια.

Ακρίβεια: Καφές σε θερμός!

Οι ραγδαίες αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, έχουν ρίξει και την κίνηση στα ντελίβερι και στους καφέδες. Όπως είναι λογικό, η τσέπη -για έναν μέσο εργαζόμενο- δεν μπορεί να αντέξει για κάθε μέρα καφέ απέξω.
Οι ντελιβεράδες δηλώνουν πώς με την κίνηση που είναι αρκετά μειωμένη φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι. «Πάντα υπάρχει ο φόβος μήπως ξεμείνουμε και τελείως», λένε χαρακτηριστικά.

  • Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές
  • Μονός εσπρέσο: 1,30€ (04/10/21), στα 1,50€, αύξηση 0,20€ (15%)
  • Φρέντο εσπρέσο: 1,60€ – 1,80€ (04/10/21), στα 2,00€, αύξηση 0,20€ – 0,40€ (25%).
  • Στιγμιαίος καφές: 1,60€ (04/10/21), στα 1,90€, αύξηση 0,30€ (19%)

Οι καταστηματάρχες βλέπουν το ενεργειακό κόστος να τους «γονατίζει» και κάνουν αυξήσεις, ενώ οι καταναλωτές βλέπουν τις τιμές πανάκριβα και δεν αγοράζουν τίποτα.

Πολύ μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στα σουβλάκια, στα περισσότερα σουβλατζίδικα φτάνουν το 32%.

Λίγα συνοικιακά μαγαζιά αυτά που κρατούν τις τιμές για όσο αντέχουν ακόμα, αλλά οι τιμές ξεκινούν από τα 3 ευρώ.

Ακρίβεια: Καθημερινό φαινόμενο οι αλλαγές των τιμών

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα κόστη έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα για κανέναν προγραμματισμό», λέει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δυνατότητες των επιχειρήσεων να αντιδράσουν στην ανατιμητική λαίλαπα είναι ελάχιστες και μόνο στο τέλος του έτους θα γίνει ταμείο με ό,τι και αν αυτό σημαίνει. Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, υπάρχουν εκδηλώσεις που έχουν κλειστεί και τιμολογηθεί από το περασμένο εξάμηνο, ωστόσο οι συνεχείς ανατιμήσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση προκαλούν ζημίες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, ο οποίος σημειώνει πως σε αντίθεση με το 2021, όπου οι επιχειρηματίες απορρόφησαν πολύ μεγάλο μέρος των αυξήσεων από τις αρχές του 2022, η ενεργειακή κρίση άλλαξε τα δεδομένα και οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης επισημαίνει ότι παρά την αισιοδοξία που υπάρχει έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών το ανατιμητικό ράλι δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε τετραπλασιασμό του κόστους της ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Στην εστίαση έρχονται λογαριασμοί υπέρογκοι που οι επιχειρηματίες αδυνατούν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα και το κόστος των πρώτων υλών έχει αυξηθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, ένα δεκάλιτρο ηλιέλαιο που αποτελεί βασική πρώτη ύλη στην εστίαση κοστίζει 10 ευρώ και σήμερα η τιμή του κυμαίνεται από 28 έως και 32 ευρώ. Ανάλογες είναι και οι αυξήσεις σε νωπά προϊόντα. Ολα αυτά είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο που έχουν να επιλύσουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, που τα τελευταία χρόνια έκαναν σημαντικά βήματα επενδύοντας στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες τους». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνη λύση είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση κόστους».

Αλλοι παράγοντες πάντως εξηγούν στα Νέα ότι και οι σχέσεις με τους προμηθευτές είναι πλέον δυσκολότερες αφού αρκετοί ζητούν ακόμα και άμεση εξόφληση των τιμολογίων ακόμα και σε συνεργασίες ετών. Μάλιστα η αναζήτηση καλύτερων τιμών μέσα από μαζικές αγορές φαντάζει αδύνατη για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν ρευστότητα, ενώ μόνο οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν κάτι καλύτερο αλλά και αυτό με περιορισμένο ορίζοντα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, οι επιχειρήσεις θεωρούν πως τα πλέον κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης των τιμών είναι η μείωση των ειδικών φόρων στην ενέργεια και τα καύσιμα (62,1%) και η μείωση του ΦΠΑ (57,5%).