Σουβλάκι: Αυτό που συμβαίνει με τις τιμές είναι ασύλληπτο. Ακόμα και το παραδοσιακό σουβλάκι, η εύκολη και κάποτε φθηνή λύση για γρήγορο φαγητό, έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Από τα 2 – 2,5 ευρώ το τυλιχτό, πλέον ξεπερνάει τα 4 ευρώ και σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και τα 5 ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Δεν σταματά η άνοδος τιμών στο σουβλάκι με τις τελευταίες ανατιμήσεις να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι θα ανέβει κι άλλο, καθώς το τυλιχτό ξεπέρασε σε κάποιες περιοχές και τα 4 ευρώ το ένα.
Η έρευνα του Pricefox για τις τιμές στα τυλιχτά τον Ιούνιο στην Ελλάδα παρουσιάζει το εύρος τιμών στην χώρα μας αλλά και σε ποιες γειτονιές το σουβλάκι χτυπάει κόκκινο.
Οι ανατιμήσεις στο σουβλάκι ξεκίνησαν τον Μάρτιο αλλά η έρευνα του Pricefox για τον Ιούνιο δείχνει νέα υψηλά επίπεδα τιμών.
Ενδεικτικά η μέση τιμή στην χώρα για ένα τυλιχτό ανέβηκε από 2,5 ευρώ το 2021, σε 3,5 ευρώ τον Ιούνιο του 2022 με τις τιμές σε συγκεκριμένες γειτονιές να ξεπερνούν και τα 4 ευρώ.
Ιδιαίτερα «αλμυρό» το τυλιχτό το τυλιχτό στην Αττική με την μέση τιμή να έχει εδραιωθεί πλέον στα 3,5 ευρώ το ένα.
Το πιο ακριβό τυλιχτό φιγουράρει στα 5,9 ευρώ σε γειτονιά του Κολωνακίου. Σε Ομόνοια, Ίλιον και Αχαρνές οι καταναλωτές μπορούν να βρουν τις χαμηλότερες τιμές οι οποίες προς το παρόν στις περιοχές αυτές κινούνται στο 1,9 ευρώ κατά μέσο όρο.
Στα Μελίσσια τα πιο ακριβά τυλιχτά με την μέση τιμή να κυμαίνεται στα 3,71 ευρώ το τυλιχτό. Ακολουθούν με μικρή διαφορά Βριλήσσια.
Την 5άδα της ακρίβειας στο τυλιχτό κλείνουν Γλυφάδα, Κολωνάκι και Νέα Ερυθραία με μέσες τιμές στο τυλιχτό άνω των 3,70 ευρώ.
Στον αντίποδα, στο Κερατσίνι θα βρει κανείς τις πιο χαμηλές μέσες τιμές σε τυλιχτό, στα 2 ευρώ με τις γειτονιές σε Παλαιό Φάληρο, Γκάζι, Σταθμό Λαρίσης και Ομόνοιας να διατηρούν μέσες τιμές κάτω των 2,8 ευρώ το τυλιχτό.
Ακόμη πιο καυτές οι τιμές στην συμπρωτεύουσα με τις ανησυχίες να επιβεβαιώνονται και τη μέση τιμή να έχει σκαρφαλώσει στα 3,54 ευρώ.
Αν και το φθηνότερο τυλιχτό στην Θεσσαλονίκη κινείται σε καλύτερες τιμές από το αντίστοιχο στην Αθήνα, 1,4 ευρώ στην Θεσσαλονίκη, οι Θεσσαλονικείς μπορεί να πληρώσουν σε τιμές Κολωνακίου το τυλιχτό που φτάνει μέχρι και τα 5 ευρώ το ένα.
Συνεχίζεται το ράλι τιμών και στην Πάτρα με την μέση τιμή για το τυλιχτό να ξεπερνάει τον Ιούνιο τα 3 ευρώ το ένα.
Το φθηνότερο τυλιχτό στην Πάτρα κοστίζει 1.95 ευρώ με το ακριβότερο τυλιχτό να φιγουράρει στα 4,2 ευρώ!
Στα ηνία της ακρίβειας και η Λάρισα με το τυλιχτό να σερβίρεται σε μερικές γειτονιές ακόμη και στα 5 ευρώ το ένα.
Από 2,9 ευρώ ξεκινά η απόλαυση του τυλιχτού για τους Λαρισαίους με την μέση τιμή να έχει φτάσει πλέον πάνω από τα 3 ευρώ και συγκεκριμένα τα 3,14 ευρώ.
Σε πιο οικονομική λύση οδεύει το τσίπουρο για τους Βολιώτες με το τυλιχτό να αγγίζει τον Ιούνιο ακόμη και τα 3,6 ευρώ.
Η μέση τιμή για το τυλιχτό σκαρφάλωσε και για την περιοχή του Βόλου στα 3 ευρώ το ένα.
Με τα μεταφορικά κόστη να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, το κόστος στο τυλιχτό στην Κρήτη ξεπέρασε και τα 3,5 ευρώ με τη μέση τιμή τις τελευταίες ημέρες να κινείται στα 3,62 ευρώ.
Από 1,7 ευρώ το φθηνότερο τυλιχτό στην Κρήτη ενώ η τιμή για ένα τυλιχτό φτάνει μέχρι και τα 5,5 ευρώ.
Οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με την ακρίβεια να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πλέον οι ανατιμήσεις είναι καθημερινές, με πάνω από το 60% των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα τροφίμων να πωλείται ακριβότερα από τις αρχές του χρόνου.
Μιλώντας στη Realnews, υψηλόβαθμο στέλεχος αλυσίδας σούπερ μάρκετ εκτιμά ότι τουλάχιστον 6 στα 10 προϊόντα πωλούνται ακριβότερα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με ορισμένα από αυτά να έχουν ανατιμηθεί δύο και τρεις φορές.
Δηλαδή, αν ένα μικρό σούπερ μάρκετ πουλάει 2.000 προϊόντα, τα 1.200 έχουν ανατιμηθεί τουλάχιστον μία φορά.
Τα καταστήματα τροφίμων γίνονται καθημερινά παραλήπτες ανατιμημένων τιμολογίων σε ποσοστό που τις περισσότερες φορές ξεπερνά ακόμη και το 10% και φτάνει ακόμη και το 50%.
Τα νέα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «R» αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -και σταδιακά μέχρι τα μέσα Ιουνίου- αναμένεται να ανατιμηθούν σε ποσοστό έως 50% τουλάχιστον 300 προϊόντα.
Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους.
Συγκεκριμένα, η νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των αγαθών που περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
Το σοκ από την άνοδο στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, που συνδέεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook).
Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
Επιδεινώνεται, αναφέρει, από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.
«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την οικονομική μεγέθυνση στη χώρα τους και να αποφύγουν ενέργειες που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ίντερμιτ Τζιλ, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και τους Θεσμούς.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο εξαγωγέας φυσικού αερίου και λιπασμάτων και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου.
Μαζί με την Ουκρανία, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των εξαγωγών καλαμποκιού και στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου.
Η παραγωγή και εξαγωγή αυτών και άλλων εμπορευμάτων έχει διαταραχθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ως αποτέλεσμα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πως οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν πάνω από 50% το 2022 προτού μετριαστούν το 2023 και 2024, ενώ οι τιμές μη ενεργειακών εμπορευμάτων, περιλαμβανομένων εκείνων της γεωργίας και των μετάλλων, θα αυξηθούν σχεδόν 20% το 2022 προτού αρχίσουν να μειώνονται.
Η τράπεζα ανέφερε πως οι τιμές των εμπορευμάτων θα υποχωρήσουν ελαφρά μόνο και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον πλέον πρόσφατο μέσο όρο πέντε ετών μεσοπρόθεσμα.
«Σε περίπτωση παρατεταμένου πολέμου, ή επιπρόσθετων (δυτικών) κυρώσεων στη Ρωσία, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότερες και πιο ασταθείς απ΄ ό,τι προβλέπεται τώρα», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά την απόκριση της πολιτικής στην κρίση, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεχωρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που, όπως αναφέρει, τείνουν να επιτείνουν τις ελλείψεις στην προσφορά και τις αυξήσεις των τιμών, καλώντας αντ’ αυτού για προγράμματα σχολικών γευμάτων, καθώς και μεταβιβάσεις μετρητών και προγράμματα δημόσιας απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…