Σούπερ μάρκετ: Απόγνωση και οργή για τους καταναλωτές που δεν μπορούν πλέον να βγάλουν το μήνα εξαιτίας των ανατιμήσεων. Δείτε τι γίνεται στα Σούπερ μάρκετ και οδηγεί τους πολίτες στην απελπισία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε σημαντικές ανατιμήσεις ιδίως στα φρέσκα προϊόντα έχει προχωρήσει σημαντικό μέρος της βιομηχανίας.

Οι αυξήσεις αυτές σταδιακά μεταφέρονται και στα τελικά σημεία πώλησης, σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία λιανικής σε πανελλαδική εμβέλεια.

Περιγράφοντας τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει αυτή τη στιγμή ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη), ο Στέλιος Σαράντης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Εμπορίας στον όμιλο, αναφέρει ότι ήδη η επιχείρηση έχει προβεί σε κάποιες ανατιμήσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

“Στο εξωτερικό οι ανατιμήσεις αφορούν τα αιγοπρόβεια προϊόντα όπως η φέτα, το κατσικίσιο και το πρόβειο τυρί με μεταβολές της τάξεως του 25% δεδομένου ότι είναι αντίστοιχη η αύξηση στην τιμή του γάλακτος.

Στα αγελαδινά προϊόντα οι ανατιμήσεις που γίνονται στα φρέσκα προϊόντα, είναι της τάξεως του 5% και στα τυριά κινείται στα επίπεδα του 15%”, εξηγεί ο κύριος Σαράντης.

“Στην Ελλάδα αυτό που έχουμε προγραμματίσει είναι ανατιμήσεις από 2% – 4% σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε πλην των αιγοπρόβειων – δηλαδή της φέτας – όπου εκεί η αύξηση είναι στα επίπεδα του 20%-25% σε ανάλογα επίπεδα με το εξωτερικό”, συμπληρώνει.

“Προσπαθούμε να προστατεύουμε και τους καταναλωτές που μας τιμούν με την επιλογή τους και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης να το απορροφήσουμε εσωτερικά”.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στο κόστος για την εταιρεία είναι μεγαλύτερες από αυτές που εν τέλει περνάνε στην αγορά. “Το ενεργειακό κόστος έχει τριπλασιαστεί, τα υλικά συσκευασίας είναι κατά 50% αυξημένα. Οι πρώτες ύλες έχουν επίσης ανεβεί και η τιμή στο πρόβειο γάλα αυξήθηκε κατά 35%, οπότε όλα αυτά συναινούν σε πολύ μεγάλες αυξήσεις κόστους”, αναφέρει ο κύριος Σαράντης.

Σούπερ μάρκετ: Πέρασε αύξηση 6% στα κοτόπουλα Πίνδος

Όπως λέει ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πίνδος, Λάζαρος Τσακανίκας, οι ανατιμήσεις τις οποίες πέρασε ο Συνεταιρισμός στην αγορά για το κοτόπουλο ανέρχονται στα επίπεδα του 6%, κίνηση που έγινε ήδη από τον Οκτώβριο, ενώ η επιβάρυνση που είχε ο κλάδος της πτηνοτροφίας είναι περίπου στο 18% συνολικά.

Από το 18% της επιβάρυνσης το 6% επιμερίστηκε ως κόστος που απορρόφησε ο Συνεταιρισμός με μείωση της κερδοφορίας, το 6% το ανέλαβαν οι παραγωγοί και το υπόλοιπο 6% πέρασε στην αγορά. Αναφορικά με το κόστος των ζωοτροφών ο κύριος Τσακανίκας αναφέρει ότι υφίστανται σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο οι αυξητικές τάσεις συνεχίζουν να είναι εμφανείς για το επόμενο χρονικό διάστημα.

“Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες αυξήσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, ενώ είναι σημαντική η αύξηση στα καύσιμα και στην ενέργεια, κόστος που θα αυξηθεί περαιτέρω διότι για να αναπτυχθούν τα πτηνά απαιτείται η θέρμανση των πτηνοτροφικών μονάδων.

Συζητείται αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση η επιχορήγηση των καυσίμων για τους αγρότες, αλλά στη συζήτηση δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής το υγραέριο, το οποίο χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για την θέρμανση των πτηνοτροφίων. Ένα από τα αιτήματα του κλάδου είναι να μπει και το υγραέριο στην επιδότηση”.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι για την πτηνοτροφία κινούνται αυτή τη στιγμή στα 300 ευρώ ανά τόνο και η σόγια στα 450 ευρώ ανά τόνο. Πέρυσι το σιτάρι και το καλαμπόκι πωλούνταν στα 180 ευρώ και η σόγια στα 420 ευρώ ανά τόνο.

Σούπερ μάρκετ: Καίριο ζήτημα οι τιμές στο σκληρό σιτάρι για τα ζυμαρικά

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ζυμαρικών Eurimac, η οποία δραστηριοποιείται με τα ζυμαρικά Μάκβελ στην ελληνική αγορά αλλά και με σημαντικό ποσοστό παραγωγής ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό τρίτων, αναφέρει ότι “η κατάσταση του κόστους έχει διαφύγει σημαντικά της κανονικότητας.

Το κυριότερο πρόβλημα προέρχεται από τις τιμές στο σκληρό σιτάρι, δευτερευόντως από τη συσκευασία και εν συνεχεία από το μεταφορικό κόστος. Η κάθε εταιρεία αντιμετωπίζει διαφορετικά την κατάσταση.

Από την πλευρά μας έχουμε απορροφήσει ό,τι μπορούμε να απορροφήσουμε από το επιπλέον κόστος”.

Σούπερ μάρκετ: Η μεγαλύτερη αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο, ακολουθούν τα αμνοερίφια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020 η μεγαλύτερη αύξηση αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα αποτυπώνεται στο ελαιόλαδο με ποσοστό 22,1%, ακολουθούν τα αρνιά και τα κατσίκια με 16,3%, τα νωπά λαχανικά με αύξηση 9,3%, οι πατάτες με 9,1%, τα πουλερικά με 8,5% και τα νωπά ψάρια με 7,9%.

Σούπερ μάρκετ: Μόνο έτσι θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι

Οι αλλαγές στα σούπερ μάρκετ είναι θέμα χρόνου, την ώρα που το 5ο κύμα της πανδημίας σαρώνει τα πάντα, με τους ανεμβολίαστους να μένουν εκτός ακόμη και από τα τρόφιμα! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…

Συγκεκριμένα, θα αλλάξει ο κανόνας της πληρότητας εντός των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή ισχύει ο κανόνας 1 πελάτης ανά 2 τμ ενώ αυτό θα αλλάξει επιστρέφοντας στο κανόνα ένας πελάτης ανά 7 ή ανά 9 τμ.

Τις αλλαγές προανήγγειλε και ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Όπως είπε εξετάζεται το μέτρο που συζητείται είναι να αλλάξει η πυκνότητα των ατόμων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο -δηλαδή να βρίσκονται λιγότερα άτομα εντός του καταστήματος.

«Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν rapid test, αλλά δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ και απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζεται αλλά υπάρχουν προβλήματα». «Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ούτε rapid και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης για να προσθέσει και το πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα δημιουργηθούν σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.

Σούπερ μάρκετ: Μπλόκο στους ανεμβολίαστους

Την ώρα που πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τα πάντα και δεν δείχνει κανένα σημάδια ανάσχεσης και οι προτάσεις των ειδικών αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους προτείνουν… κλείδωμα σπίτια τους!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι 73 άνθρωποι, 50 εκ των οποίων στην Αττική, νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο σε διάδρομο ή κάποιον άλλον χώρο, περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες και περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι, σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα μπορούν «να μπουν πουθενά».

«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο».

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε» σημείωσε επίσης ο κ. Καπραβέλος.