Σοκ τον Ιούνιο με το ρεύμα: «Τρελές» αυξήσεις στους λογαριασμούς μέσα στον καύσωνα – O λόγος

Ρεύμα: Αυξήσεις έως και 30% αναμένονται στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος και μάλιστα την ώρα που καταφτάνει ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού με 39άρια. Τι συμβαίνει, οι νέες τιμές, όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει απότομα και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού. Και ενώ περάσαμε έναν ήπιο χειμώνα και από άποψη κρύου -επομένως δεν άναψαν πολύ ούτε τα κλιματιστικά ούτε άλλα θερμαντικά σώματα- την ώρα που η θερμοκρασία θα «χτυπήσει» κόκκινα, οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα ανεβαίνουν.

Η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει ραγδαία τα επόμενα 24ωρα με αφόρητες θερμοκρασίες, και μάλιστα σε απότομο και ακραίο βαθμό, αφού υπάρχουν προγνώσεις που δίνουν ακόμα και 42άρια.

Πιο αναλυτικά, η τιμή της κιλοβατώρας στο ειδικό-πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 30%-33% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

Αυτό προκύπτει από την ΤΕΑ (Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς), πού όλο τον Μάϊο είναι πάνω από 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μάλιστα τις τελευταίες μέρες «πλησιάζει» τα 100 ευρώ. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα 27 Μαΐου η τιμή, σύμφωνα με τον χάρτη της ΡΑΕ είναι στα 90,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή παρουσίασε μια αύξηση 51,7%!

Η αύξηση αυτή θα αποτυπώσει την άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών (πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ Απριλίου-Μαΐου άνω του 30%). Επί της ουσίας, με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια, η πτώση στην τιμή της χονδρικής μεταφέρεται με χαμηλότερη μείωση στο τιμολόγιο λιανικής, ενώ η άνοδος της χονδρικής μετακυλίεται με υψηλότερη αύξηση στη λιανική.

Οι νέες τιμές ρεύματος τον Ιούνιο

Η πλατφόρμα σύγκρισης τιμών allazorevma υπολογίζει ότι το ειδικό τιμολόγιο Ιουνίου της ΔΕΗ (που δίνει τον τόνο στην αγορά) θα είναι ακριβότερο κατά περίπου 30% (αν δεν αλλάξει την έκπτωσή της), καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί από 106,6 ευρώ/μεγαβατώρα (10,66 λεπτά/κιλοβατώρα) στα 138,1 ευρώ/μεγαβατώρα (13,81 λεπτά), εφόσον η μέση χονδρεμπορική τιμή κλείσει κοντά στα 70 ευρώ/μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τιμές ο Μάιος αναμένεται να κλείσει με πάνω από 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Απρίλιο ήταν στα 60 ευρώ. Δηλαδή μια αύξηση περίπου 35% η οποία αναμένεται να φανεί στις τελικές τιμές του ρεύματος και των πράσινων τιμολογίων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τα μέσα του μήνα αυτή η αυξητική τάση ήταν ανησυχητική, καθώς υπενθυμίζεται ότι στις 19 Μαΐου η τιμή ήταν 79,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα και μόλις μια μέρα μετά στις 20 Μαΐου έφτασε στα 92,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Γιατί ακριβαίνει το ρεύμα τον Ιούνιο

Αρχικά η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν ήταν «καλά» τα πράγματα.

Τονίζεται ότι οι τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, όπως τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, έχουν πολύ χαμηλό κόστος, καθώς ο ήλιος και ο άνεμος είναι δωρεάν πηγές ενέργειας.

Όμως, ο καιρός τον Μάϊο, που είχε ανέμους με χαμηλή ένταση, αλλά και φαινόμενα αφρικανικής σκόνης που «έκρυψαν» για μέρες τον ήλιο συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών ρεύματος.

Με απλά λόγια, αν ισχύσουν οι αυξήσεις 35%, πολύ πιθανό οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια, πχ της ΔΕΗ, θα διαμορφωθούν στα 14,662 από 10,861 τον Απρίλιο για έως 500 κιλοβατώρες και 16,039 από 11,881 τον Απρίλιο για πάνω από 500 κιλοβατώρες.

Σε κάθε περίπτωση σε 5 μέρες οι τιμές ρεύματος για τα πράσινα τιμολόγια θα ανακοινωθούν, ενώ όλα δείχνουν ότι Ιούλιο – Αυγούστο οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν.

Η πρόγνωση για τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού

Ενώ μέχρι την Παρασκευή, κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται μεσημεριανές – απογευματινές μπόρες και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά ηπειρωτικά (και τοπικά και σε πεδινές περιοχές), από το Σάββατο 1 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει σιγά σιγά να ανεβαίνει η θερμοκρασία, κάτι το οποίο θα γίνει περισσότερο αισθητό ειδικά από την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Αναφορές υπάρχουν μάλιστα ότι ο καύσωνας θα φτάσει και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, η θερμή εισβολή θα είναι τόσο έντονη που το προγνωστικό μοντέλο καιρού windy προβλέπει θερμοκρασίες πάνω από 41-42 βαθμούς κελσίου την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα ανέβει σημαντικά η θερμοκρασία.

«Αν ασφαλώς διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από την Κυριακή 2 Ιουνίου και έπειτα θα μας επισκεφθούν θερμές αέριες μάζες που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τη μέση τιμή του.

Το Σάββατο, στα ηπειρωτικά, θα σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των 32-34°C και τοπικά 35°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές (Θεσσαλία, Κεντρική & Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος). Την Κυριακή όμως θα σημειωθούν και θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 35-36°C με τάση να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου και στη συνέχεια», γράφει.

Και συνεχίζει την ανάρτησή του δίνοντας τις θερμοκρασίες που αναμένονται στην Αθήνα.

«Φαίνεται ότι η θερμή εισβολή που θα αρχίσει από την Κυριακή 2 Ιουνίου θα έχει μια σχετική διάρκεια η οποία όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δεν έχει ξεκαθαρίσει και πόσο θα φτάσουν οι μέγιστες μέσα στην επόμενη εβδομάδα. όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν όσο πλησιάζουμε προς τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.

  • Τετάρτη 29/5 : 29°C
  • Πέμπτη 30/5 : 28°C
  • Παρασκευή 31/5 : 28°C
  • Σάββατο 1/6 : 30-31°C (με επιφύλαξη)
  • Κυριακή 2/6 : 33-34°C (με επιφύλαξη)
  • Δευτέρα 3/6 : 35-36°C (με μεγάλη επιφύλαξη)

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, από την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου θα εισέλθουμε σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και ασφαλώς η πρόβλεψη των θερμοκρασιών για μετά από 4-5 μέρες εμπεριέχουν ρίσκο γι’ αυτό και έχω βάλει την ένδειξη «με επιφύλαξη» ή «με μεγάλη επιφύλαξη».