Σοκ: Πασίγνωστη αεροπορική εταιρεία «βάρεσε κανόνι» – Χιλιάδες άνεργοι

Αεροπορικές εταιρείες: Νέο σοκ στον κόσμο των αεροπορικών ταξιδιών καθώς η νορβηγική SAS ανακοίνωσε χρεοκοπία!

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS, η οποία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ανακοίνωσε σήμερα πως τέθηκε υπό καθεστώς χρεοκοπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας τρέχουσας αναδιάρθρωσης, την επομένη της έναρξης μιας επ’ αόριστον απεργίας του κύριου συνδικάτου των πιλότων της.

«Οι δραστηριότητες και το σχέδιο πτήσεων της SAS δεν θα επηρεαστούν απ’ αυτή τη διαδικασία του κεφαλαίου 11 και η SAS θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά τους πελάτες της» πέραν των αποτελεσμάτων της απεργίας, διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της η σκανδιναβική εταιρεία, της οποίας κύριοι μέτοχοι είναι τα κράτη της Δανίας και της Σουηδίας.

Η SAS λογαριάζει να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία για μια περίοδο «εννέα ως δώδεκα μηνών», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, ο Άνκο φαν ντερ Βερφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η εταιρεία επέλεξε την προστασία στις ΗΠΑ μάλλον, παρά σε άλλες χώρες -όπως η Σουηδία, όπου βρίσκεται η έδρα της- επειδή έτσι διατηρεί την ιδιοκτησία των αεροπλάνων της, εξήγησε.

Με την προσφυγή της στο Κεφάλαιο 11 στις ΗΠΑ, η SAS «έχει στόχο να επιταχύνει το μετασχηματισμό της θέτοντας σε εφαρμογή στοιχεία κλειδιά» του υφιστάμενου σχεδίου εξοικονόμησης SAS Forward, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Οφείλουμε απλώς να κάνουμε πολλά περισσότερα και να προχωρήσουμε πολύ ταχύτερα», τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Κάρστεν Ντίλινγκ, υπεραμυνόμενος μιας απόφασης «που ελήφθη έπειτα από ώριμη σκέψη».

Αεροπορικές εταιρείες: Νέο «κόψιμο» πτήσεων!

Η easyJet ανακοίνωσε ότι προχωρά στην περικοπή πολλών πτήσεων μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να διαχειριστεί προβλήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού εδάφους και οι περιορισμοί στις πτήσεις στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου και στο Άμστερνταμ.

Η μεγαλύτερη οικονομική αεροπορική εταιρεία της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι θα ακυρώσει εκατοντάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι καθώς δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα που είχε υποσχεθεί.

Αντί να εκτελεί το 97% του καλοκαιρινού προγράμματος πριν από την Covid, η easyJet αναμένει τώρα να λειτουργήσει το 90%.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο δεκάδες πτήσεις ακινητοποιήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η αεροπορική εταιρεία δήλωσε: «Η ζήτηση για ταξίδια επέστρεψε με επιβάτες τον Απρίλιο και τον Μάιο επτά φορές πάνω σε σχέση με τους ίδιους μήνες πέρυσι.

«Δεδομένης της άνευ προηγουμένου αύξησης, η αεροπορική βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα παρόμοια με τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την Covid που παρατηρούνται σε πολλά άλλα μέρη της οικονομίας.

«Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και ελλείψεις προσωπικού σε υπηρεσίες εδάφους και στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα αυξημένους χρόνους εναλλαγής αεροσκαφών και καθυστερημένες αναχωρήσεις που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα με αποτέλεσμα ακυρώσεις πτήσεων.

«Σε απάντηση η easyJet ενοποιεί προληπτικά έναν αριθμό πτήσεων στα επηρεαζόμενα αεροδρόμια.

«Αυτό παρέχει στους πελάτες εκ των προτέρων ειδοποίηση και τη δυνατότητα να κάνουν εκ νέου κράτηση για εναλλακτικές πτήσεις. Δεδομένου του δικτύου υψηλών συχνοτήτων της easyJet, αναμένουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εκ νέου κράτηση για την πλειοψηφία των πελατών σε εναλλακτικές πτήσεις, με πολλούς να είναι την ίδια ημέρα με την αρχική κράτηση».

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας την περασμένη εβδομάδα είπε στις αεροπορικές εταιρείες ότι οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν την ίδια ημέρα, εάν υπάρχει διαθέσιμη θέση.

Ωστόσο, η easyJet υποστηρίζει ότι εάν μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση εντός 24 ωρών, δεν χρειάζεται να πληρώσει για πτήσεις σε άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Johan Lundgren, δήλωσε: «Λυπούμαστε που για ορισμένους πελάτες δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε την υπηρεσία που περίμεναν από εμάς.

«Ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η δράση που λάβαμε για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μας οδήγησε να συνεχίσουμε να εκτελούμε έως και 1.700 πτήσεις και να μεταφέρουμε έως και ένα τέταρτο εκατομμύριο πελάτες την ημέρα, το συνεχιζόμενο απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας δυστυχώς συνέχισε να έχει αντίκτυπο που είχε ως αποτέλεσμα ακυρώσεις.

«Σε συνδυασμό με τα ανώτατα όρια των αεροδρομίων, λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς περαιτέρω ενοποιήσεων πτήσεων στα επηρεαζόμενα αεροδρόμια, ειδοποιώντας εκ των προτέρων τους πελάτες και αναμένουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία θα γίνει εκ νέου κράτηση για εναλλακτικές πτήσεις εντός 24 ωρών.”

Αεροπορικές εταιρείες: Η Ryanair ετοιμάζει σημαντικές εκπτώσεις στα εισιτήρια

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair αναμένει ότι η τεράστια ζήτηση θα οδηγήσει σε ρεκόρ αριθμών επιβατών το καλοκαίρι και υψηλότερες τιμές εισιτηρίων εάν η ανάκαμψη δεν αναστραφεί από μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι προοπτικές προϋπολογισμού της ιρλανδικής εταιρείας, που «πρωταγωνιστεί» στα ταξίδια φθηνών ναύλων στην Ευρώπη, παραμένουν αβέβαιες και αυτή τη στιγμή μειώνει τους ναύλους δραστικά για να προσπαθήσει να επαναφέρει τον αριθμό επιβατών στα αεροπλάνα στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το Μάρτιο, σημειώνει το Reuters.

Ο Ο’ Λίρι μίλησε σε επενδυτές, λίγο μετά τις απώλειες που εμφάνισε η Ryanair (96 εκατ. ευρώ για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021), δηλαδή σχεδόν κοντά στις εκτιμήσεις αναλυτών (101 εκατ. ευρώ) για τις ζημιές της εταιρείας. Το ίδιο διάστημα το 2020 είχε πολύ μεγαλύτερες απώλειες, ύψους 321 εκατ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, η ιρλανδική εταιρεία βρίσκεται σε «λειτουργία ανάπτυξης», αλλά ο χρόνος της ανάκαμψης παραμένει απρόβλεπτος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ryanair θεωρείται απίθανο να επιστρέψει φέτος στην πλήρωση του 95% των αεροπορικών θέσεων, όπως συνέβαινε πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ο’ Λίρι.

Η Ryanair σχεδιάζει να προχωρήσει με μια επιθετική επέκταση καθώς αποκαθίσταται το σύστημα των ταξιδίων, προσφέροντας 720 νέα δρομολόγια και 15 νέες βάσεις. Όλα αυτά θα τα ανακοινώσει με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου.