Ένα μικρό σοκ έχει προκαλέσει η πλατφόρμα ΟΣΔΕ 2024, μέσω της οποίας χιλιάδες δικαιούχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα λάβουν μεγάλες επιδοτήσεις.
Ο κίνδυνος για την πληρωμή των επιδοτήσεων στους αγρότες είναι πιο ορατός από ποτές καθώς σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο με ευθύνη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 συνεχίζει να υπολειτουργεί.
Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει σήμερα 12 Σεπτεμβρίου, με ευθύνη του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη δεκάδες χιλιάδες αγρότες, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200.000, δεν έχουν λάβει καν πρωτόκολλο υποβολής αιτήσεων, ενώ για πολλούς οι αιτήσεις είναι ημιτελείς κινδυνεύοντας να χάσουν τις επιδοτήσεις της φετινής καλλιεργητικής περιόδου.
Στον αέρα χιλιάδες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η διαδικασία της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα», ενώ φορείς και παράγοντες που εκπροσωπούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους εγείρουν θέμα ευθυνών και παραίτησης του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαμπασίδη καθώς, όπως υποστηρίζουν, φέρει την ευθύνη για τη δυσλειτουργία του ΟΣΔΕ 2024 αλλά και για το καθυστερημένο άνοιγμα της πλατφόρμας για τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Τον περασμένο Ιούλιο μετά από σειρά έντονων αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τους αγρότες και τους φορείς εκπροσώπησης τους, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγήθηκε στο να ανοίξει την πλατφόρμα ΟΣΔΕ 2024. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων άρχισε για τα ΚΥΔ στις 15 Ιουλίου τρεισήμισι μήνες με καθυστέρηση συγκριτικά με την ημερομηνία που άνοιξε η πλατφόρμα για τους αγρότες που θέλουν να υποβάλλουν απευθείας τις δηλώσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι για τους αγρότες που υποβάλλουν απευθείας τις δηλώσεις τους – εκτός ΚΥΔ- η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων δόθηκε από την 1η Απριλίου.
Το ΟΣΔΕ 2024 λειτουργούσε κανονικά, αλλά όπως έχει αποκαλύψει ο ΟΤ, η διοίκηση Μπαμπασίδη στη συνέχεια ανέθεσε το έργο της πλατφόρμας σε άλλον σύμβουλο με αποτέλεσμα αφενός να καθυστερήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ΚΥΔ (υποβάλλει η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών τις αιτήσεις) και αφετέρου το ΟΣΔΕ 2024 να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της δυσλειτουργίας και της επικινδυνότητας με την οποία αναπτύχθηκε η νέα πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2024 ήταν το θέμα που αποκάλυψε ο ΟΤ με την ανάρτηση διαβαθμισμένων χαρτών.
Δυστυχώς: Τελείωσε το νερό, ξεκινούν διακοπές νερού άμεσα
Ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι υπαρκτός και Δήμος της Ελλάδας ξεκινά τις διακοπές νερού άμεσα, αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν και σπαταλούν το νερό.
Το νερό, νεράκι θα πουν στον Δήμο Μονεμβασιάς, με τη δημοτική Αρχή να προειδοποιεί τους πολίτες για διακοπές νερού, προκείμενου να μην στερέψουν οι πόροι.
«Προειδοποιούμε για μία ακόμη φορά και τονίζουμε την ανάγκη για εξάλειψη της σπατάλης και την εξοικονόμηση νερού» αναφέρει στην επείγουσα ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης και προσθέτει:
Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, ο Δήμος θα αναγκαστεί να προβαίνει σε διακοπές της ύδρευσης. Υπενθυμίζω ότι το νερό από το δημοτικό δίκτυο παρέχεται μόνο για ύδρευση.
Απαγορεύεται η χρήση του για άρδευση κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, ελιάς κλπ.
Επίσης δεν πρέπει να σπαταλάται για πλύσιμο βεραντών, αυλών, αυτοκινήτων κ.λ.π., ειδικά αυτή την περίοδο.
Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι της Μονεμβασιάς σε λίγο καιρό θα αναγκάζονται να μένουν χωρίς νερό για κάποιες ώρες.
Οι Πρόεδροι με τους Τοπικούς Συμβούλους σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους, να οργανώσουν κλιμάκιο, το οποίο να περιοδεύσει στο χωριό, να ενημερώσει ξανά και να επιστήσει την προσοχή των δημοτών για την κατανάλωση του νερού.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο Δήμος είναι ιδιαίτερα ελλειμματικός σε νερό και κάθε χρόνο προβαίνει σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και κατασκευή νέων δικτύων και δεξαμενών, προκειμένου να καλύψει τις απαραίτητες ποσότητες για ύδρευση σε 38 κοινότητες και 57 οικισμούς!
Όμως τα υδρολογικά έτη γίνονται όλο και χειρότερα με την πάροδο των χρόνων και οι γεωτρήσεις φτάνουν όλο και σε μεγαλύτερα βάθη, έως ότου πλέον δεν θα υπάρχει νερό ή θα είναι υφάλμυρο λόγω της διείσδυσης της θάλασσας».
Νερό: Σοκ! Για πόσο διάστημα φτάνει για την Ελλάδα
Νερό: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη λειψυδρία στην Ελλάδα, ενώ ήδη 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς τα αποθέματα νερού φθάνουν μόνο για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Μιλώντας στην «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Στο ερώτημα για το πως η Ελλάδα έφτασε να έχει πρόβλημα με το νερό τόνισε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη». Και συνεχίζει ο κ. Λέκκας: «Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται το πρόβλημα με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».
Σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία». Και προσθέτει ο κ. Λέκκας: «Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, προσθέτει ο καθηγητής: «Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Τέλος, επεσήμανε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα μεγαλώσουν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό».