Σοκ και δέος: Αυξήσεις έως 170% στους λογαριασμούς ρεύματος

Ηλεκτρικό ρεύμα: Δραματική η κατάσταση για τα νοικοκυριά. Εκρηκτική αύξηση των τιμών στην ενέργεια, με το ηλεκτρικό ρεύμα να αποτελεί τον μεγάλο «βραχνά» των οικογενειών. Τι τονίστηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αυξήσεις από 30% ως 170% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τις καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτα Καλαποθαράκου μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η κυρία Καλαποθαράκου ανέφερε ότι οι καταγγελίες που έχουν σχέση με την προμήθεια ενέργειας και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα και αφορούν μεταξύ άλλων την πολυπλοκότητα των τιμολογίων, έλλειψη ενημέρωσης για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, ασαφείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, καταχρηστικούς όρους και «ψιλά γράμματα», αδικαιολόγητες χρεώσεις, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Στην ίδια ημερίδα η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Βιώνουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Όλοι αντιλαμβανόμαστε, καθώς λαμβάνουμε τους λογαριασμούς, ότι έχει οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εξαπλασιαστεί με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κάποιες ημέρες τον Οκτώβριο ήταν 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Ιανουάριο ήταν 51 ευρώ.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές και την αποτύπωση στους λογαριασμούς που λαμβάνουμε.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, μπορεί να μην είναι αρκετή γιατί είναι μικρό το ποσό των 500 εκατ. ευρώ μπροστά σε αυτήν την κρίση. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε περαιτέρω αν χρειαστεί.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έλαβε οριζόντια μέτρα στήριξης των καταναλωτών με τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Επιπλέον, ζητήσαμε από τους εταίρους τη λήψη κεντρικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Είναι υποχρέωση μας να ενισχύσουμε τη διαφάνεια προκειμένου οι καταναλωτές να επιλέγουν τα προϊόντα που τους ταιριάζουν».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, οι καταγγελίες των καταναλωτών εστιάζονται κυρίως στον τρόπο τιμολόγησης, το υψηλό ποσοστό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (αφορούν τη χρήση δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κλπ.) και τη δυσκολία κατανόησης του περιεχομένων των συμβάσεων και των χρεώσεων.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης προέβλεψε βαρύ χειμώνα για τους καταναλωτές ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει γενναία μετρα για την προστασία ιδίως των πιο ευάλωτων.

Σημείωσε ότι στο 10μηνο του 2021 (ως τις 20 Οκτωβρίου) οι αναφορές για τον τομέα ενέργειας ήταν αυξημένες κατά 44,5% σε σχέση με πέρυσι και αφορούν κυρίως τις χρεώσεις προμήθειας, τις ρήτρες αναπροσαρμογής (για την ύπαρξη των οποίων όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενημερώνονται οι καταναλωτές), τις οχλήσεις για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς κατά παράβαση του σχετικού πλαισίου.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Συνήγορος θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των πρακτικών που είναι αντίθετες στο νόμο και νοθεύουν τον ανταγωνισμό με τους συνεπείς προμηθευτές.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση του βαθμού συμμόρφωσης των προμηθευτών προς τις αποφάσεις της Αρχής για τη διασφάλιση διαφάνειας στις χρεώσεις και όταν ολοκληρωθεί θα υπάρξουν θετικές αναφορές αλλά και κυρώσεις.

Τον Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την τυποποίηση των εντύπων (συμβάσεις, λογαριασμοί) ενώ θα προχωρήσει επίσης η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ανάλογα με τη διαβάθμιση του κινδύνου που αναλαμβάνει ο καταναλωτής.

Σημείωσε τέλος ότι στην αγορά διατίθενται 249 τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και 84 φυσικού αερίου, που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος αλλά και η σύγκριση δύσκολη για τους καταναλωτές.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας Γιώργος Παναγιώτου τόνισε πως τόσο οι καταναλωτές όσο και οι προμηθευτές υφίστανται τις συνέπειες της διεθνούς ενεργειακής κρίσης με την αύξηση των τιμών, μέρος της οποίας οι προμηθευτές προσπαθούν να απορροφήσουν ενώ το υπόλοιπο μετακυλίεται στον καταναλωτή μέσω των ρητρών.

Υπογράμμισε ότι στο κόστος της ενέργειας περιλαμβάνονται και πλήθος χρεώσεων που είναι συχνά ανεξήγητες και τόνισε πως προϋπόθεση για να υπάρχει διαφάνεια στα τιμολόγια λιανικής είναι να υπάρξει προηγουμένως στο επίπεδο της χονδρικής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας Κώστας Παπαμιχαήλ ανέφερε ότι η τυποποίηση των συμβάσεων και των λογαριασμών δεν πρέπει να οδηγήσει σε ομογενοποίησή τους.

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Έμφραγμα» με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας. Αυτή την πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, λίγο πριν μεπι ο χειμώνας. Ακόμα και 10% θα αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ευρώπη, πέρα από την εργαλειοθήκη, αδυνατεί να βοηθήσει οριζόντια όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει όμως να πληρώσουν άμεσα τους φουσκωμένους λογαριασμούς.

Στο μόνο που φαίνεται πως συμφωνούν όλα τα κράτη – μέλη είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα της εργαλειοθήκης, ενώ εμφανίζονται διχασμένα για μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα δώσουν διέξοδο στην κρίση.

Ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση προτείνει το μπλοκ των έξι (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία).

Ζητούν:

-Ρύθμιση & έλεγχο στην αγορά ενέργειας

-Από κοινού προμήθεια αερίου

-στρατηγικά αποθέματα αερίου

-αποσύνδεση τιμής ρεύματος από τιμή του φυσικού αερίου

Γερμανία, Βέλγιο και Oλλανδία δεν επιθυμούν ρύθμιση & έλεγχο στην αγορά ενέργειας. Η Γερμανία έχει κάνει μονομερή συμφωνία με Ρωσία για παροχή αερίου.

H Ολλανδία διαθέτει δικά της κοιτάσματα αερίου, εισάγει άνθρακα για την ηλεκτροπαραγωγή ενώ είναι ενεργειακός κόμβος καθώς μέσω της Ολλανδίας εισάγονται στην Ευρώπη μεγάλες ποσότητες αερίου.

Πολωνία και Ουγγαρία, διαφωνούν σε όλα με την Ευρώπη γιατί είναι εξαρτημένοι από τον άνθρακα και δεν επιθυμούν υποχρεωτική διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ζητούν κατάργηση συστήματος εμπορίας ρύπων, αναθεώρηση κλιματικής στρατηγικής, αναθεώρηση στόχου για αέρια του θερμοκηπίου το 2030. Γαλλία και Ρουμανία προτείνουν πυρηνικά, δεν συμφωνούν Αυστρία και Λουξεμβούργο.

Ενώ η Ευρώπη είναι διχασμένη και προσπαθεί να βρει λύση, οι καταναλωτές ανησυχούν για τον φετινό χειμώνα όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυξημένα ενεργειακά κόστη τόσο στη θέρμανση όσο και στα τιμολόγια ηλεκτρικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας αυξήθηκε κατά 189% σε σχέση με πέρυσι.

Αυξημένη κατά 11 λεπτά θα είναι η τιμή της κιλοβατώρας στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου , αφού στην χονδρική, η μεγαβατώρα έφτασε τα 134 ευρώ από 46 πέρυσι.

Μέση μηνιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Σεπτέμβριος 2020 46,6 € / MWh
Σεπτέμβριος 2021 134,7 / MWh
Μεταβολή +189%

Για τα νοικοκυριά με μικρή κατανάλωση, η τελική επιπλέον επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ μετά και την κρατική επιδότηση.

Νοικοκυριό με κατανάλωση 300 KWh

-Αύξηση λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής: 0,33 €/ KWh
-Κρατική επιδότηση: 18 €/ μήνα
-Τελική επιπλέον επιβάρυνση: 15 €(επιπλέον έκπτωση 30% για πελάτες ΔΕΗ)

Για τις επιχειρήσεις όμως, το κόστος είναι πολλαπλάσιο. Ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε: «Η αύξηση στην ενέργεια επηρεάζει 7 στις 10 επιχειρήσεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται η μέση και η υψηλή τάση».

Ακόμα και για τις επιχειρήσεις της γειτονιάς, που είναι συνδεδεμένες με την χαμηλή τάση και δικαιούνται την επιδότηση, το κόστος του ρεύματος αυξάνεται τουλάχιστον κατά 55%.

Ανατίμηση 10% προβλέπουν οι μισές επιχειρήσεις σύμφωνα με έρευνα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου, ωστόσο το 15% εξ αυτών εκτιμούν πως τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους θα ακριβύνουν κατά 30%.

Μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, ανατιμήσεις 10%. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως επέκταση της έκπτωσης, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και του Ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, καθώς οι λογαριασμοί του Οκτώβρη αναμένονται ακόμα πιο τσουχτεροί. Η τιμή χονδρικής την Πέμπτη ξεπέρασε τα 240 ευρώ.

Ο Χάρης Δούκας, αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στο ΕΜΠ, αναφέρει: «κάθε μέρα έχουμε και ένα νέο ράλι τιμών. Στη χώρας μας έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην κιλοβατώρα Είμαστε οι δεύτεροι ακριβότεροι στην Ευρώπη».

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο, τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2022 να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.