Ανεμβολίαστοι: Σε δύσκολη θέση βρίσκονται όσοι ανεμβολίαστοι δεν επιθυμούν να κάνουν rapid test, αφού κινδυνεύει και ο μισθός τους.
Μέχρι και με παρακράτηση μισθού κινδυνεύει μια κατηγορία ανεμβολίαστων. Δείτε τι ισχύει.
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι εκτός από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 7 μηνών από τη δεύτερη ή τρεις από το μονοδοσικό, τότε υπωχρεούνται να κάνουν rapid test ή pcr test δύο φορές την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση.
Η υποχρέωση αίρεται άμεσα από την ημέρα διενέργειας της αναμνηστικής δόσης.
«Αν δεν κάνουν το rapid test, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να προσέλθουν στη δουλειά τους, καθώς τα πρόστιμα τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον ίδιο είναι τσουχτερά», τόνισε σήμερα, μιλώντας στο OPEN ο εργατολόγος κ. Γιάννης Καρούζος. «Σε μία τέτοια περίπτωση βεβαίως και δεν δικαιούνται μισθό για τη συγκεκριμένη μέρα», συμπλήρωσε.
Τόνισε δε, πως ακόμα και αν η επιχείρηση πληρώσει για το rapid test των εργαζομένων της, η υποχρέωση για πληρωμή των δύο τεστ από τον εργαζόμενο παραμένει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και το αποδεικνύουν με την επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης.
Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση rapid test. Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες, μετά τον θετικό έλεγχο.
Αναφορικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας rapid test, υπενθυμίζεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, κλπ, στέλνουν εντός 24ωρου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, τα στοιχεία των προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
Αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά την καταχώριση αυτή, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 και της εφαρμοστικής ΥΑ 6924/27.1.2022 (ΦΕΚ Β’ 291) για την ειδική άδεια, λόγω νόσησης εργαζομένου από κορονοϊό.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την πορεία της πανδημίας, την αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό και τις αναστολές των υγειονομικών.
Αρχικά, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού της τρίτης δόσης στο πέρας του επτάμηνου. «Οι 300.000 συμπολίτες μας που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της 3ης δόσης, στο πέρας του επτάμηνου, στην κοινωνική τους δραστηριότητα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι δηλαδή εμπίπτουν στους περιορισμούς που εμπίπτουν οι ανεμβολιαστοι ως προς στην πρόσβασή τους στους χώρους εστίασης τος εξωτερικούς, δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους.
Στην πραγματικότητα έχουν μεν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και μπορούν να κινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά έχουν και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι στη λοιπή ζωή τους.
Ως προς το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, θεωρείται κίνηση, αλλά η οποιαδήποτε χώρα έχει τους δικούς της περιορισμούς. Εάν περάσει 7μηνο και για Ευρωπαίο πολίτη, τότε και εκείνος δεν μπορεί ερχόμενος στη χώρα μας, να μπει στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, και όλους τους υπόλοιπους», δήλωσε αρχικά ο κ. Πλεύρης.
«Ισχύει το ίδιο και για τους υγειονομικούς. Δεν μπαίνουν μεν σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ωστόσο πρέπει να ακολουθήσουν το εργασιακό πρωτόκολλο δηλαδή με τα 2 rapid tests και έχουν τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμβολίαστοι.
Εμβολιασμένοι είναι και αυτοί που έχουν κάνει την 2η δόση, ωστόσο δεν μπορούμε ισοπεδώσουμε την κατάσταση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
«Μέχρι τις 31 Μαρτίου υπάρχει αναστολή, από εκεί και πέρα ή θα συνεχιστεί ή θα τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας και τότε θα πρέπει να επιλέξουν τον εμβολιασμό ή οχι. Αυτή τη στιγμή υπολογίσιμε ότι 1000 άτομα, από το ΕΣΥ, που έχουν νοσήσει και δεν ξέρουμε στο πέρας του 3μηνου εάν θα εμβολιαστούν ή οχι .
Υπάρχει το δεδομένο της παράτασης της αναστολής και δεύτερον εάν αποφασίσουμε ότι παραμένει η πανδημία, και είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τότε εκείνος που δεν θα εμβολιαστεί θα προβεί σε αναστολή εργασίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρίσει εάν στις 31 Μαρτίου θα επιλέξουμε την αναστολή ή την παράταση της αναστολής», υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης.
Οι θέσεις των ανθρώπων που έχουν βγει σε αναστολή έχουν καλυφθεί με δύο τρόπους. Με 3μηνες συμβάσεις, που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1000 συμβάσεις ή με υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, υπηρεσίες μέσα στο νοσοκομεία, με μπλοκάκια και άλλες οδούς. Το 70% αφορά στο λοιπό προσωπικό και το 30% σε υγειονομικό προσωπικό», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας.
Την ώρα που η πανδημία δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι… φρεναρίσματος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βάζει τέλος στα εμβόλια!
Σύμφωνα με δήλωση του Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής για τη στρατηγική εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας που προκαλούνται από τη μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής παραλλαγής στα εγκεκριμένα εμβόλια.
«Οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλέρι και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα που να υποστηρίζουν την τέταρτη δόση και θα θέλαμε να τα δούμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε σύσταση». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με τη στρατηγική για επαναλαμβανόμενο εμβολιασμό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Πρέπει να εξετάσουμε ποια θα είναι η καλύτερη στρατηγική για εμβολιασμό με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μπορούμε να χορηγούμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις κάθε 3-4 μήνες», είπε. Όσον αφορά τα ευάλωτα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ο κ. Καβαλέρι είπε ότι πράγματι αναμένεται η χορήγηση μιας 2ης ενισχυτικής δόσης.
Όσο αφορά τη χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα κάτω των 18 ετών, ο επικεφαλής για τη στρατηγική των εμβολίων του ΕΜΑ είπε ότι αξιολογείται το αίτημα της Pfizer για το εμβόλιο «Comirnaty» για ηλικίες 16 και 17 ετών, ενώ αναμένεται αίτημα από την ίδια φαρμακευτική εταιρεία και για τις ηλικίες 12-15 ετών. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ΕΜΑ για τη χορήγηση 3ης δόσης σε ηλικίες 12-18 ετών θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, είπε ο κ. Καβαλέρι.
Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε ενδημική φάση, ο επικεφαλής του ΕΜΑ απάντησε ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων που θα φέρει στην ΕΕ.
«Ακόμα κι αν η σοβαρότητα νόσησης είναι χαμηλότερη, δυστυχώς πολλά άτομα θα νοσηλευτούν. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συνέπειες ενός τέτοιου κύματος», ανέφερε. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο ίδιος, το γεγονός ότι αυτός ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα εκτεθούν στον ιό – πράγμα που σημαίνει ότι θα επέλθει μια φυσική ενίσχυση στην ανοσία όλων μας που θα είναι σημαντική για να χτιστεί το επιπλέον στρώμα ανοσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδημικότητα.
«Μπορούμε να σκεφτούμε ότι αφού περάσει αυτό το κύμα από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου, πολλοί άνθρωποι θα έχουν εκτεθεί στον ιό και θα είχαν μια ισχυρή ανοσία που θα ανοίξει το δρόμο προς την ενδημική φάση», ανέφερε ο Μ. Καβαλέρι.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…