Σοκ για τον Βαρδινογιάννη – Πτώχευσε, στο σφυρί μερίδιο της Motor Oil

Βαρδινογιάννης: Ο Παύλος Βαρδινογιάννης κύρηξε πτώχευση και το μερίδιο που κατείχνε στην Motor Oil είναι προς πλειστηριασμό!

Αλλαγή μετοχικών συσχετισμών στον όμιλο Motor Oil φέρνει η πτώχευση του Παύλου Βαρδινογιάννη, γιού και ενός από τους 4 κληρονόμους του ιδρυτή της “αυτοκρατορίας¨” Νίκου Βαρδινογιάννη.

Οι μετοχές που κατείχε στην οικογενειακή εταιρεία Motor Oil Holdings – η οποία ελέγχει το 40% της εισηγμένης Motor Oil – βγαίνουν σε πλειστηριασμό και πολλοί μεγαλοεπενδυτές τις εποφθαλμιούν.
Πιθανότατα όμως θα καταλήξουν στα χαρτοφυλάκια άλλων μελών της οικογένειας, η οποία δεν θα αφήσει να “μπλεχτεί στα πόδια της” κάποιος ανεπιθύμητος “ξένος”.

Θα αλλάξουν μόνο οι εσωτερικές μετοχικές ισορροπίες στον όμιλο.

Στο “σφυρί” βγαίνει το 8% των μετοχών της Motor Oil Holdings, η οποία μέσω της θυγατρικής Petroventure Holdings ελέγχει το 40% της Motor Oil, ναυαρχίδας ενός κολοσσιαίου ομίλου με διυλιστήρια, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ, δύο τηλεοπτικά κανάλια (Alpha και Star) και πολλές άλλες συμμετοχές.

Βάσει αυτών των ποσοστών το εκποιούμενο μερίδιο έμμεσης συμμετοχής στην εισηγμένη Motor Oil αντιστοιχεί σε 3,2%

Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε σε 88,93 εκατ. ευρώ. Για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό πρέπει να καταβληθεί ως εγγύηση το 1/3 του ποσού, δηλαδή 29,64 εκατ. ευρώ, και επιπλέον να προσκομιστεί εγγυητική επιστολή για τα υπόλοιπα 2/3, που αντιστοιχούν σε 59,29 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην περίληψη της έκθεσης πλειστηριασμού, «η εκποίηση θα γίνει την πρώτη Δευτέρα μετά πάροδο 20 ημερών από την δημοσίευση της παρούσας περίληψης στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του e-ΕΦΚΑ. Θα επαναλαμβάνεται κάθε επόμενη Δευτέρα μέχρι να εγκριθεί το τίμημα από τον Εισηγητή της πτώχευσης».

Επισημαίνεται ότι ο Παύλος Ν. Βαρδινογιάννης βρίσκεται τα δύο τελευταία χρόνια στα πρωτοσέλιδα των “κουτσομπολίστικων” εντύπων και τηλεοπτικών εκπομπών ανάλογου περιεχομένου, λόγω της δικαστικής διαμάχης του με την πρώην σύζυγό του Τζίνα Αλιμόνου, στην οποία έχει επιδικαστεί υπέρογκη διατροφή 35.000 ευρώ τον μήνα κι ένα κομμάτι της προ πτώχευσης περιουσίας του.

Βαρδινογιάννης: Ελέγχει πια όλη την Ελλάδα – Καύσιμα, ρεύμα και νερό

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και ο Βαρδινογιάννης πρωτοπορεί. Επενδύσεις 8 δισ. από Motor Oil και Helleniq Energy με το βλέμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με προτεραιότητα την ενεργειακή τους μετάβαση Motor Oil και Helleniq δρομολογούν επενδύσεις 8 δις. ως το 2030, αλλάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο από εταιρείες πετρελαίου σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους.

Ταυτόχρονα αλλάζουν τις αποτιμήσεις και την αξία τους ενώ με τα σημαντικά τους επενδυτικά προγράμματα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα.

Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η επιχειρησιακή αξία όποιας εταιρείας πραγματοποιεί αυτή τη μετάβαση.

Η τάση αυτή είναι διεθνής και σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μετατρέπονται σε βιώσιμους ενεργειακούς ομίλους.

Οι TotalEnergies και η BP συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η πρώτη σχεδιάζει να έχει ισχύ 35GW από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, αυξημένη στα 100GW έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει σε 20GW έως το 2025 και 50GW έως το 2030.

Ειδικά στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αναμένεται να ηγηθεί με σχέδια να κατασκευάσει 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Συμπεριλαμβανομένων των Eni και Respol, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν σχεδόν 250 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030, έναντι 10,7 GW το 2022.

Βαρδινογιάννης: Επενδύσεις 4 δισ. για τον μετασχηματισμό

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χαρακτηρίζει η Motor Oil το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης του ομίλου με ορίζοντα το 2030.

Στα 2,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή της μετάβαση και περιλαμβάνουν έργα ΑΠΕ, αλλά και για τα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, επέκταση του δικτύου ηλεκτροκίνησης, την κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, το υδρογόνο και για την απανθρακοποίησή του.

Το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζονται ως το 2030 ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και αφορούν και νέες επενδύσεις στην παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου, το διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος του ομίλου είναι να φτάσει το 2030, το 40% των EBITDA να μην είναι από τον τομέα των καυσίμων.

Το 2030 το εκτιμώμενο EBITDA από έργα ΑΠΕ προσδιορίζεται σε πλέον των 250 εκατ. ευρώ, από 44 εκατ. ευρώ του 2021. Τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των 84 MW, ενώ διατηρείται η δέσμευση της διοίκησης της Motor Oil για το κλείσιμο της συμφωνίας με την Ελλάκτωρ ως τα τέλη του έτους.

Μαζί με τις ΑΠΕ που εξαγοράσθηκαν από την τελευταία, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της More, θυγατρικής του ομίλου Motor Oil, θα φθάσει το 2022 στα 800 MW.

Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του ομίλου με ΑΠΕ ως το 2030 θα προέλθει με οργανική ανάπτυξη από το υφιστάμενο pipeline, αλλά και εξαγορές στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι να ξεπεράσει τα 2 GW.

Ταυτόχρονα, προχωράει ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου, μαζί με τη ΔΕΗ.

Ο πρώτος σταθμός ανεφοδιασμού με υδρογόνο στην Ελλάδα που θα κατασκευάσει η εταιρεία προβλέπεται να είναι έτοιμος το 2024, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός περιλαμβάνει πέντε πρατήρια.

Τέλος με τη νέα μονάδα πολυπροπυλενίου ο όμιλος στοχεύει στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του και στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού προφίλ του διυλιστηρίου του. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2026, με ετήσια παραγωγή περί τις 100.000 τόνους.

Βαρδινογιάννης: Ενεργειακή μετάβαση με επενδύσεις 3,5-4 δισ. ευρώ

Εως το 2030 η Helleniq Energy θα επενδύσει 3,5 με 4 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος κατά την περίοδο αυτή.

Μέσω του μετασχηματισμού της με οδικό χάρτη το «Vision 2025» η Helleniq στοχεύει να μεταμορφωθεί από παραδοσιακό πετρελαϊκό όμιλο σε utility με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σταθερή ροή αποτελεσμάτων, πιο προβλέψιμη κερδοφορία και μικρότερη εξάρτηση από την «κυκλικότητα» των αγορών, που επηρεάζει έντονα τα περιθώρια του κλάδου διύλισης, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου σήμερα.

Από τα 4 δις. επενδύσεων, πάνω από το 50% προορίζεται για τη «νέα ενέργεια», δηλαδή σε ενεργειακούς κλάδους που έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την κύρια δραστηριότητά του.

Οι μεσο-μακροπρόθεσμοι στόχοι που έχουν τεθεί για τις ΑΠΕ (αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 1 GW το 2025- 2026 από 340 MW σήμερα και σε 2 GW το 2030) θα εκπληρωθούν νωρίτερα, με ανάπτυξη νέων μονάδων από τον όμιλο και εξαγορές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και με επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν ως στρατηγικό εταίρο τη γερμανική RWE.

Βαρδινογιάννης: Ηλεκτροκίνηση

Ο Ομιλος συνεχίζει να επενδύει στην κινητικότητα (E-Mobility), αναπτύσσοντας στρατηγικές συνεργασίες και εξοπλίζοντας συνεχώς τα πρατήριά του με σημεία φόρτισης.

Μάλιστα, έως το 2023 αναμένονται 1.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και εγκατάσταση ταχυφορτιστών. Έως το 2030 ο στόχος είναι να φτάσει τα 4.000 σημεία φόρτισης.

Με μερίδιο αγοράς πάνω από 30% η Μotor Oil μέσα από τα εμπορικά σήματα Coral και Avin (σε Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Σερβία, Κροατία και Κύπρο) σκοπεύει να αναπτύξει ελκυστικούς προορισμούς πελατών σε όλο το δίκτυο λιανικής, διευκολύνοντας τη διείσδυση της ηλεκτρονικής κινητικότητας στη ζωή των πολιτών.

Βαρδινογιάννης: Ανακύκλωση – Ανανεώσιμα καύσιμα

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από τον όμιλο στην κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα.

Ενδεικτικά αναφέρονται, η εξαγορά της Verd, η Κοινοπραξία με την ΔΕΗ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, η κατασκευή, σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του Αεριοστροβιλικού Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και η εξαγορά της Thalis στον τομέα διαχείρισης στέρεων υλικών και αποβλήτων, επεξεργασίας νερού και υγρών αποβλήτων, στην εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και χρήση ΑΠΕ στις υποδομές.

Βαρδινογιάννης: Διυλιστήριο

Επενδύσεις του ομίλου θα γίνουν και για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας και της βιωσιμότητας του Διυλιστηρίου της Μotor Oil.

Υπενθυμίζεται πως το Διυλιστήριο του Ομίλου, που βρίσκεται στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων στην Κόρινθο, αποτελεί το μεγαλύτερο αμιγώς ιδιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα της Ελλάδας και θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια της Ευρώπης µε βαθμό πολυπλοκότητας 12,61 (Nelson Complexity Index).

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας και συντόμως ξεκινά η επένδυση σε νέα μονάδα προπυλενίου.

Παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και την βελτιστοποίηση των υποδομών στο Διυλιστήριο.

Βαρδινογιάννης: Το ξεκαθάρισμα και η «πράσινη στροφή»

Παράλληλα, όπως είχε διαφανεί από την επίσημη εταιρική παρουσίαση της MORE στις 11 Οκτωβρίου, η εταιρεία θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα αποκλειστικά στο χώρο της πράσινης ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη δρομολογηθεί η ανάπτυξη των υφιστάμενων αδειών με πιθανή ένταξη και άλλων έργων. Την ίδια ώρα, η MORE «επιστρέφει» στον μητρικό Όμιλο της Motor Oil άλλες δραστηριότητες και συμμετοχές που είχε αποκτήσει μετά τη σύστασή της.

Έτσι, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 μεταβιβάστηκε στη ΜΟΗ το σύνολο των ομολογιών (ύψους 51 εκατ. ευρώ) στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, η οποία σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει το νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό φυσικού αερίου ισχύος 877 MW στην Κομοτηνή.

Επίσης, στις 26 Σεπτεμβρίου μεταβιβάστηκε στη ΜΟΗ η συμμετοχή της MORE στη θυγατρική Διώρυγα Gas, που προωθεί την κατασκευή του FSRU στον Κόλπο των Αγίων Θεοδώρων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει ακόμη συμμετοχή στην Κόρινθος Power, ενώ δραστηριοποιείται και στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των θυγατρικών Strategic Energy Trading με έδρα την Ελλάδα και Sentrade RS Beograd και Sentrade Skopje σε Σερβία και Β. Μακεδονία.

Βαρδινογιάννης: Τα νέα πρόσωπα στο Δ.Σ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση της MORE, στις 27 Οκτωβρίου εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εκτός των ήδη συμμετεχόντων, με Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ιωάννη Βαρδινογιάννη, τον Γενικό Διευθυντή Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, τους Πέτρο Τζανετάκη, Γιάννη Κοσμαδάκη και τα άλλα στελέχη, συμμετέχουν ως νέα μέλη ο Νικόλαος Βαρδινογιάννης (του Θεοδώρου) και ο Γεώργιος Τριανταφύλλου.

Βαρδινογιάννης: Τα big deals στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδική πληροφόρηση για να καταλάβει ότι ο Βαρδινογιάννης προετοιμάζεται να κυριαρχήσει στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μια ματιά στην ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών αποκαλύπτει και πείθει. Αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία και τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν με την εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη κινήθηκε ταχύτατα.

Το τέλος εποχής των ορυκτών καυσίμων δημιουργεί την αναγκαιότητα έγκαιρης προσαρμογής στην πράσινη ανάπτυξη.

Φυσικά η βιασύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση και στην «βίαιη» μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων και στο πεδίο του επιχειρηματικού πολέμου που έχει ήδη ξεσπάσει για τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Ε λοιπόν, αυτή τη θέση θα την έχει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία θα παρέχει και τα διαβατήρια για όσους θα θελήσουν να «παίξουν δίπλα της» και με τις ευλογίες – πάντοτε – του «Πατριάρχη».

Τον περασμένο Μάιο μάθαμε ότι ο όμιλος Βαρδινογιάννη επενδύει 750 εκατ. ευρώ μέσω της Motor Oil για να εξαγοράσει τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ΑΠΕ που διαθέτει ο όμιλος Ελλάκτωρ.

Αντικειμενικός σκοπός του ομίλου είναι να καταστεί πρωταγωνιστής στον κλάδο, προσθέτοντας στο δυναμικό του εγκατεστημένη ισχύ 493 MW και άδειες για επιπλέον 1.616 MW.

Ας δούμε τι έγραφε η «Καθημερινή» τον περασμένο Μάιο: “Σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της παρουσίας του στους τομείς των ΑΠΕ αλλά και της διαχείρισης απορριμμάτων κάνει ο όμιλος της Motor Oil, καθώς εκτός από τον τομέα των ΑΠΕ του ομίλου «Ελλάκτωρ», φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού και στην εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Thalis.

Πρόκειται για μια εταιρεία που δημιούργησε το 2015 ο κ. Βασίλης Παπαζήσης, εκ των συνιδρυτών της «Μεσόγειος».

Ο κ. Παπαζήσης δραστηριοποιείται στον κλάδο του περιβάλλοντος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχοντας αυτόνομη παρουσία τα τελευταία χρόνια μέσω της Thalis. Μάλιστα, η Thalis και η Motor Oil έχουν συστήσει κοινοπραξία μαζί με την «Αβαξ», στο πλαίσιο των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, για την ανάπτυξη των νέων μεγάλων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων που θα αναπτυχθούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα, η επικείμενη συμφωνία της Motor Oil με τον όμιλο «Ελλάκτωρ» συνιστά μια ιδιαίτερα σημαντική κίνηση ενίσχυσης της παρουσίας και στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς η «Ελλάκτωρ» διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 493 MW.

Μάλιστα, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία επιπλέον έργων δυναμικότητας 730 MW έως το 2025, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα του ομίλου σε 1,2 GW.

Το σύνολο του προγράμματος προβλέπει την ανάπτυξη και λειτουργία 1,5 GW έργων ΑΠΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου της Motor Oil προέβλεπε τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1 GW.

Με την απόκτηση του τομέα ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ», ο στόχος αυτός έρχεται πολύ πιο κοντά.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της πανδημίας, αλλά και εντονότερα τους τελευταίους μήνες, η Motor Oil έχει προχωρήσει σε σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στον τομέα της ενέργειας, μέσω της θυγατρικής Motor Oil Renewable Energy (MORE), η οποία αποτελεί το κύριο «όχημα» στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η MORE συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες του ομίλου, που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού, την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, δηλαδή τις ΑΠΕ, την ηλεκτροπαραγωγή, την παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τον σταθμό FSRU (πλωτή μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης) στους Αγίους Θεοδώρους.

Στόχος είναι το FSRU να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023. Από τις σημαντικές κινήσεις της MORE ήταν και η σύμπραξή της με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, που προωθείται στην περιοχή της Κομοτηνής.

Πρόκειται για μια μονάδα ισχύος 877 MW, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 375 εκατ. ευρώ.

Γι’ αυτόν τον σκοπό οι δύο εταιρείες έχουν συστήσει την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», στην οποία συμμετέχουν από κοινού.

Βαρδινογιάννης: Τι είδε και μπήκε στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το γράφουμε ξανά για να το εμπεδώσει ο αναγνώστης: Στρατηγική στόχευση της Motor Oil είναι η περαιτέρω είσοδος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την κατασκευή και ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σημαντικό σημείο της συμφωνίας για τον Ελλάκτωρα αποτέλεσε η απόκτηση από την πλευρά της Motor Oil του 75% της θυγατρικής το, ΕΛΤΕΧ Άνεμος.

Να σημειωθεί ότι ο Ελλάκτωρ διατηρεί ευρεία δραστηριότητα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τον οποίο εμφανίζει ισχυρό ενδιαφέρον η πλευρά Βαρδινογιάννη.

Η δυναμική του ομίλου στα τέλη του 2021 ήταν 280 MW μέσω της Teforto Holdings Limited, σε εν λειτουργία εγκαταστάσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, από 124 MW που ήταν η δυναμική τους στο τέλος του 2020.

Θυμίζουμε όσα είναι γνωστά, ότι δηλαδή τον Μάιο του 2021 η Teforto Holdings απέκτησε χαρτοφυλάκιο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι 110,1 εκατ. ευρώ στις περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, στα Κάτω Λακώματα Φωκίδας και αλλού.

Επίσης στον όμιλο ανήκει η Motor Oil Renewable Energy Μ.Α.Ε., ενώ η Motor Oil Renewable Energy διαθέτει σε λειτουργία 280 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πόρων και αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο με επιπλέον 21 αιολικά πάρκα και 7 Συστήματα Ενεργειακής Αποθήκευσης με μπαταρίες (BESS).

Βαρδινογιάννης: Το ηχηρό «παρών» στην Εύβοια

Η επένδυση του βραχίονα της Motor Oil, Renewable Energy δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, όπως επίσης και η ενίσχυση με την απόκτηση αδειών στην Quest Αιολική.

Στόχος του Ομίλου Βαρδινογιάννη είναι η δυναμική ανάπτυξη στις ΑΠΕ μέσω επενδύσεων που αφορούν είτε την απόκτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που ήδη λειτουργούν, ενώ πάντοτε υπάρχει έντονο εμδιαφέρον για την αδειοδότηση και κατασκευή νέων με μεσοπρόθεσμο στόχο το χαρτοφυλάκιο του να φτάσει το 1GW συνολικής ισχύος.

Όπως μάθαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στον έλεγχο της MORE έχουν περάσει, μεταξύ άλλων και 9 άδειες για αιολικά πάρκα στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 185,3 MW.

Να θυμισουμε εδώ ότι λόγω του εξαιρετικού αιολικού δυναμικού, στην περιοχή της Εύβοιας έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται αντίστοιχες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από εγχώριους και ξένους ισχυρούς ενεργειακούς ομίλους.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Motor Oil ξεκίνησε το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ, με την απόκτηση από την θυγατρική της Teforto του 85% της Στεφανέρ Ενεργειακή που διαθέτει τρία αιολικά πάρκα συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας 9,4 MW.