Άλλη μία επιτυχία του ελληνικού σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Δείτι τι έκανε αυτή τη φορά στα xristika.gr.
Ράλι σημειώνει ο Σκλαβενίτης στις πωλήσεις του, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Για το 2023 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 5,16 δισ. ευρώ, από 4,47 δισ. ευρώ το 2022. Σημείωσαν αύξηση κατά 15,2%.
Και δεν ήταν μόνο ο ομιλικός τζίρος του μεγαλύτερου λιανέμπορου της χώρας που σημείωσε ρεκόρ ανόδου, καθώς άλμα έκανε και η κερδοφορία.
Τα κέρδη προ φόρων, για την ελληνική επιχείρηση, ανήλθαν σε 135,4 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2022 που ήταν 78,51 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους εκτινάχθηκαν στα 96,99 εκατ. ευρώ από 58,17 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση.
Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 140 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ στις 31/12/2023 οι εργαζόμενοι ήταν 36.766 και σήμερα έχουν φτάσει 39.042.
Σημαντική ήταν η αύξηση των πωλήσεων και της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (ΕΥΣ).
Νέες θέσεις εργασίας στον Σκλαβενίτη
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά η ΕΥΣ προχώρησε στη δημιουργία 2.050 νέων θέσεων εργασίας, απασχολώντας συνολικά 31.863 τον Δεκέμβριο του 2023 (από 29.814 τον Δεκέμβριο του 2022), με τη συνολική μισθοδοσία να ξεπερνάει τα 615 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, η επιχείρηση το 2023 στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των χιλιάδων εργαζομένων της, μέσα από ένα πλάνο ενίσχυσης συνολικού ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε στα εξής:
– Παροχή έκτακτης ενίσχυσης 300 ευρώ για όλους τους Εργαζομένους της το Νοέμβριο του 2023 (συνολικό κόστος άνω των 9,4 εκατ. ευρώ).
– Υπογραφή νέας Πολιτικής Αποδοχών και Παροχών ετήσιας αύξησης 30,7 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας οι αποδοχές κατά μέσο όρο αυξήθηκαν κατά 5,17% για 31.400 Εργαζομένους, αρχής γενομένης από το Δώρο Χριστουγέννων 2023 και αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία των Εργαζομένων στην Επιχείρηση από τις 14-2-2012 έως τις 31-12-2023.
Στις 31/12/2023 οι εργαζόμενοι ήταν 31.863, ενώ σήμερα είναι 33.189.
Οι εξαγορές που έκανε ο Σκλαβενίτης
Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 119 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να ανέλθουν σε 130 εκατ. το 2024, ενώ έως το τέλος του 2025 έχει προγραμματίσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, πέρσι εστίασε στην ενίσχυση του δικτύου της, μέσω της ίδρυσης νέων καταστημάτων στη Γλυφάδα, την Καρδίτσα και την Μυτιλήνη, καθώς και μέσω της απορρόφησης 4 Καταστημάτων της αλυσίδας «ΓΕΓΟΣ» στην Ανατολική Αττική και της απορρόφησης της αλυσίδας «AS Αγορά» και των 8 Καταστημάτων της στη Λάρισα, στην απόκτηση των πρώην εγκαταστάσεων της «ΠΙΤΣΟΣ» στο Ρέντη, στην ανακαίνιση 24 καταστημάτων και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας σε καταστήματα και λοιπές εγκαταστάσεις.
Τα νέα σχέδια του Σκλαβενίτη
Οι επενδύσεις για το 2024 θα είναι οι εξής:
– Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της και η παράλληλη ενίσχυση του Ανθρώπινου Δυναμικού της.
– Δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου Κέντρου Διανομής 125.000 τ.μ. στην Αττική, καθώς και ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των υποδομών logistics
– Βελτίωση των υπηρεσιών e-commerce.
Παράλληλα, ο Όμιλος, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας του στην κυπριακή αγορά, τον Ιούνιο του 2024 υπέγραψε συμφωνία για την απόκτηση των 9 Καταστημάτων ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, διασφαλίζοντας πλήρως τις 769 θέσεις εργασίας των Υπεραγορών ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ. Το Δίκτυο της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Κύπρου απαρτίζεται πλέον από 27 Καταστήματα, με το Ανθρώπινο Δυναμικό να φτάνει τους 2.350 Εργαζομένους.
Επίσης, επιβράβευσε και φέτος τους ανθρώπους της, μέσω παροχής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 300 ευρώ με τη μορφή δωροεπιταγών σε κάθε έναν εργαζόμενο τον Οκτώβριο του 2024, με το συνολικό ποσό να ξεπερνάει τα 11,4 εκατ. ευρώ για το σύνολο των 38.050 εργαζομένων.
Αλλάζει το νόμισμα της Ελλάδας: Το είπε ο Στουρνάρας – Δες πώς θα είναι
Σύντομα θα δούμε και στην Ελλάδα την αλλαγή του νομίσματος, το οποίο προετοιμάζει εδώ και καιρό η Ευρώπη. Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για το νόμισμα.
Κρυπτονομίσματα και ψηφιακό ευρώ περιελάμβανε η ατζέντα της συνάντησης στο Νομισματικό Μουσείο, όπου συναντήθηκαν μεγάλα κεφάλια της Οικονομίας, όπως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Το σήμα για την έλευση του ψηφιακού ευρώ την έδωσε ο κ. Στουρνάρας, που δήλωσε στην εκδήλωση πως θα έρθει στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά που θα έχει στην Ευρώπη.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το πιθανότερο σενάριο για το μέλλον θα είναι η συνύπαρξη διαφορετικών μέσων πληρωμής (κάρτες, μετρητά και ψηφιακά νομίσματα), με ανοδική τάση των ψηφιακών μέσων πληρωμής.
Πώς θα είναι το ψηφιακό ευρώ στην Ελλάδα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική εξέλιξη των χαρτονομισμάτων τόνισε ότι «είτε με ψηφιακή, έγχαρτη ή άλλη μορφή, η αποδοχή ενός μέσου ως νομίσματος προϋποθέτει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη όλων των συναλλασσομένων, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μία κεντρική νομισματική αρχή» για να σημειώσει ότι «πλέον ξεπερνάμε το στάδιο των σεναρίων περί υιοθέτησης ιδιωτικών νομισμάτων με τεχνολογία blockchain χωρίς κεντρική διακυβέρνηση ή υπό τη διαχείριση εταιριών τεχνολογίας ή Fintech».
«Η τεχνολογία blockchain έχει τεράστια απήχηση αλλά πλέον στρεφόμαστε στην κατεύθυνση αξιοποίησής της αφενός σε μια σειρά συναλλαγών και αφετέρου στο χρήμα κεντρικής τράπεζας», κατέληξε.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ψηφιακού νομίσματος (CBDC) ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι πρόκειται για χρήμα κεντρικής τράπεζας για απευθείας χρήση από το ευρύ κοινό, όπως γίνεται και με το τραπεζογραμμάτιο ενώ σκοπός του CBDC είναι η διενέργεια λιανικών πληρωμών και όχι η αποθησαύριση. «Η τεχνολογία επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών σε πραγματικό χρόνο χωρίς να παρεμβάλλεται ενδιάμεσος μηχανισμός για την ολοκλήρωσή της μέσα από χρήμα εμπορικής τράπεζας. Αυτή τη δυνατότητα αξιοποιεί ένα CBDC».
«Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει σχετική προπαρασκευαστική εργασία και στο Ευρωσύστημα για τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Το ψηφιακό ευρώ, όταν εκδοθεί, θα αποτελέσει στην ουσία ένα σύστημα πληρωμών λιανικής που θα συνυπάρχει και θα ανταγωνίζεται με άλλα μέσα πληρωμών που έχουν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά. Θα συνιστά δηλαδή μια επιπλέον επιλογή των πολιτών μεταξύ διαφόρων μορφών μέσων πληρωμών. Έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι θα αποτρέπονται χρήσεις του για περαιτέρω σκοπούς που συναρτώνται με την έννοια του χρήματος, δηλαδή αποταμίευση ή αποθησαύριση, μεγάλες πληρωμές ή πληρωμές σε ξένα νομίσματα. Οι σκοποί αυτοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος, με αυτό που ονομάζουμε “χρήμα εμπορικής τράπεζας”», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.
Σχετικά με τη διακυβέρνηση και το ψηφιακό ευρώ είπε ότι προβλέπεται ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες και διαφάνεια καθώς και κατάλληλα αρμόδια όργανα που θα διαρθρώνουν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μοντέλο διακυβέρνησης και λειτουργίας, με συμμετοχή και των φορέων της αγοράς και των χρηστών.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας επισήμανε ότι το ψηφιακό ευρώ, εφόσον αυτό υιοθετηθεί, θα εκδοθεί και στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν στο σύνολο της ζώνης του Ευρώ. «Η Τράπεζα της Ελλάδος εξυπακούεται ότι θα συμμετάσχει στις σχετικές υποδομές και τεχνικές προετοιμασίες όπως και οι άλλες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Επίσης θα πραγματοποιήσει όσες ενέργειες και επιμέρους δράσεις απαιτούνται για να ενημερωθεί σωστά η αγορά».