Σκάνδαλο με τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024 – Δεν περνάνε τα voucher, τι έχει συμβεί

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Σοβαρές καταγγελίες για τους παρόχους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Δικαιούχοι πλήρωσαν κανονικά. Ποιοι «κόπηκαν» άδικα. Όλα όσα έχουν συμβεί με το νέο πρόγραμμα φέτος στο xristika.gr.

Ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024 ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα, και ήδη οι δικαιούχοι έχουν λάβει τις επιταγές στα χέρια τους. Ωστόσο, έρχονται στο φως είτε κατάφορες αδικίες δικαιούχων, που ενώ πληρούν τα κριτήρια, πετάχτηκαν εκτός προγράμματος, είτε με δικαιούχους που αναγκάστηκαν να πληρώσουν κανονικά, καθώς το σύστημα δεν δεχόταν την επιταγή.

Πιο αναλυτικά, οι 300.000 επιταγές καλύπτουν διαμονή και εισιτήρια και οι δικαιούχοι μπορούν από την 1η Ιουλίου να κάνουν διακοπές με τα voucher.

Όμως, η εφημερίδα «Δημοκρατία» δημοσίευσε σοβαρότατες καταγγελίες από ανθρώπους που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να… βγάλουν άκρη.

Τα παρακάτω αποκαλύπτουν «σκιές» πάνω από τη διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων που κατατέθηκαν, που πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Αρχικά, ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι τα voucher μοιράστηκαν μόλις δύο ημέρες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα και ενώ ακόμα οι πάροχοι δηλώνουν τα συνεργαζόμενα καταλύματα. Έτσι, κατά μία έννοια, πολλές μέρες από τον Ιούλιο «καίγονται».

Οι λίγοι δικαιούχοι να επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους όπου βρουν διαθέσιμα δωμάτια.

Όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, από ανάλυση του πίνακα των προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός προκύπτει ότι ένας τεράστιος αριθμός αιτήσεων άλλαξε μοριοδότηση. Συγκεκριμένα, 28.328 αιτήσεις με 50 μόρια στα προσωρινά αποτελέσματα άλλαξαν μοριοδότηση στα οριστικά. Η συντριπτική τους πλειονότητα μάλιστα ήταν επιτυχόντες οι οποίοι τελικώς με τα οριστικά αποτελέσματα αποκλείστηκαν.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι φύσει αδύνατον να έχουν πραγματικά εξεταστεί τόσες χιλιάδες αιτήσεις, ενώ αυτή η απόφαση της διοίκησης προκάλεσε εκνευρισμό σε πολλούς που προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί αποκλείστηκαν.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στη «Δημοκρατία», υπήρχαν κατάφωρες αδικίες καθώς:

 • σε μία περίπτωση τετραμελούς οικογένειας που στα προσωρινά αποτελέσματα είχε λάβει το voucher αποκλείστηκε η σύζυγος μετά τα οριστικά
 • όσα ΑμεΑ ικανά προς εργασία (δηλαδή με αναπηρία κάτω του 80%) έκαναν αίτηση, αυτή απορρίφθηκε καθώς δεν είχαν επισυνάψει (ως μη όφειλαν) γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ
 • δύο πάροχοι ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν είχαν ενεργοποιήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης των εισιτηρίων των δικαιούχων, με αποτέλεσμα αυτοί να αναγκαστούν να πληρώσουν το 100% και να μη λάβουν την έκπτωση που προβλέπει το πρόγραμμα
 • στον αντίποδα, υπάρχει περίπτωση συνταξιούχου αναπηρίας ο οποίος πήρε voucher για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποκλείεται με βάση τους όρους του προγράμματος

Κοινωνικός τουρισμός 2024: Πώς θα κλείσετε διακοπές

Οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα:

 • το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούν να διαμείνουν από το αναρτημένο στον ιστότοπο της Δ.ΥΠ.Α. Μητρώο Παρόχων.
 • τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εντός του χρονικού διαστήματος υλοποίησης του προγράμματος,
 • τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιήσουν στο κατάλυμα, με τον περιορισμό ότι δεν υπερβαίνει τις δώδεκα (12) για τα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, καθώς και στις Π.Ε. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου, τις δέκα (10) για τα καταλύματα των νήσων Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, και τις έξι (6) για τα καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

Οι δικαιούχοι επικοινωνούν απευθείας με τον πάροχο του τουριστικού καταλύματος που επέλεξαν, δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και αναλόγως προβαίνουν σε κράτηση, αφού ενημερωθούν για τις παροχές και για κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που αποκτούν οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, μέσω της οποίας επιδοτούνται για την πραγματοποίηση των διακοπών τους, είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός, διαφορετικός για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία των δικαιούχων – ωφελουμένων στο «Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων» και στις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Κάθε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία:

 • για τη διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα και
 • για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση σε και από αυτό (μετάβαση – επιστροφή) και ανταλλάσσεται από τους δικαιούχους και τους ωφελούμενους του προγράμματος με σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαμονής, στην πρώτη περίπτωση, από τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων, και υπηρεσιών ακτοπλοϊκής μετακίνησης, στη δεύτερη, από τους παρόχους ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, των Μητρώων Παρόχων της ΔΥΠΑ.

Με βάση την υπηρεσία για την οποία ανταλλάσσεται σύμφωνα με τα παραπάνω, η ίδια Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού διακρίνεται σε δύο επιμέρους Επιταγές, στην «Επιταγή Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα» και στην «Επιταγή Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης».

Οι Επιταγές Kοινωνικού Τουρισμού- Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα των δικαιούχων και των ωφελούμενων τους μπορούν να ενεργοποιηθούν σε διαφορετικό χρόνο και από διαφορετικό πάροχο, υπό την προϋπόθεση ότι:

 • οι ωφελούμενοι είναι παιδιά ηλικίας άνω των 18 ετών
 • οι ωφελούμενοι είναι σύζυγοι των δικαιούχων
 • οι ωφελούμενοι είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών που συνοδεύονται από τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη), και διαθέτουν νόμιμη εξουσιοδότηση των δικαιούχων

Στις περιπτώσεις αυτές η σύμβαση μπορεί να υπογράφεται από τον δικαιούχο ή από τα ωφελούμενα τέκνα άνω των 18 ετών ή τον ωφελούμενο σύζυγο ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη) που συνοδεύει τα ανήλικα ωφελούμενα τέκνα. Η εξουσιοδότηση επισυνάπτεται ηλεκτρονικά μαζί με τη σύμβαση, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας ενεργοποίησης των επιταγών, όπως αυτή περιγράφεται στην παραπάνω παράγραφο.

Δεν μπορεί να γίνει ενεργοποίηση της επιταγής για συνοδούς χωρίς το άτομο με αναπηρία που συνοδεύουν, ούτε για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών χωρίς τους/τις δικαιούχους ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη).

Για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση των δικαιούχων και των ωφελουμένων του προγράμματος εκδίδονται από τους παρόχους ειδικά εισιτήρια, τα Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού, στα οποία αποτυπώνονται, εκτός από τα συνήθη στοιχεία, η ένδειξη του προγράμματος και ο αριθμός επιταγής.

Τα Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού είναι αποκλειστικά οικονομικής θέσης και η τιμή τους διαφοροποιείται με βάση την ευρύτερη κατηγορία εισιτηρίων στην οποία υπάγονται και τη δρομολογιακή περίοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται.