Επίδομα ανεργίας: Την αύξησή του ανάλογα με τον τελευταίο μισθό του ανέργου διαφήμιζε η κυβέρνηση, αλλά φαίνεται πως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όλες οι αλλαγές που έρχονται και όσα πρέπει να γνωρίζετε στο xristika.gr.
«Κόφτης» θα μπει στο νέο επίδομα ανεργίας, το οποίο πολλοί περιμένουν ότι θα δίνεται αναλογικά, δηλαδή θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε ο άνεργος. Ωστόσο, παρότι φαίνεται ένα ιδανικό πλαίσιο, η απογοήτευση θα έρθει για την ισχυρή πλειοψηφία των δικαιούχων.
Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα ισχύσει για όλους, αλλά για όσους βγουν στην ανεργία μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών!
Έτσι, προβλέπεται να εφαρμοστεί στην αρχή -πιλοτικά- για 10.000 άνεργους, αφήνοντας εκτός αυτού του διαφημισμένου και ευνοϊκού πλαισίου 87.000 που είναι ήδη δικαιούχοι του επιδόματος.
Πάντως, όσοι θα είναι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καταρτίζει η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, θα συνδέει το επίδομα με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.
Θα προβλέπεται, έτσι, υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να κινητροδοτεί τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.
Το νέο επανασχεδιασμένο επίδομα ανεργίας, θα είναι αυξημένο τους πρώτους 3-4 μήνες, καθώς θα δίνεται εμπροσθοβαρώς, χωρίς σωρευτικά το συνολικό ποσό να διαφοροποιείται. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά ένας άνεργος κατά τους πρώτους, δύσκολους μήνες της ανεργίας θα παίρνει μεγαλύτερο επίδομα, το οποίο θα φθίνει καθώς οι μήνες περνούν, δίχως το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος -όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό- να διαφοροποιείται.
Όλες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Το επίδομα ανεργίας θα αποτελείται από δυο μέρη- σταθερό και μεταβλητό (ανταποδοτικό). Το ύψος του επιδόματος θα είναι κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης – απασχόλησης, το ύψος του μισθού και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ για ανέργους που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 4 χρόνια, αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα θα λαμβάνουν το χαμηλότερο ποσό των 509 ευρώ.
Επίσης το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος ανεργίας – όπως προκύπτει από τον κατώτατο μισθό – δεν θα αυξηθεί αλλά θα καταβάλλεται εμπροσθοβαρώς. Δηλαδή μεγαλύτερο επίδομα τους πρώτους μήνες και μικρότερο στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, προωθούνται οι παρακάτω αλλαγές στο επίδομα ανεργίας:
- Ένα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από το εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό, σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 509 ευρώ το μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.
- Ένα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.
- Η χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να επιμηκυνθεί και να φτάσει έως και 24 μήνες ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες.
- Η καταβολή του επιδόματος θα συνδυαστεί με την υποχρέωση των ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Η κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.
- Επιπλέον επιπρόσθετες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως: δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.
- Τα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης που απαιτούνται για την επαναλαμβανόμενη λήψη επιδόματος ανεργίας θα αλλάξουν για τους εποχικά εργαζόμενους.
Επίδομα ανεργίας με προπληρωμένη κάρτα: Μόνο το 50% σε μετρητά
Θέμα χρόνου είναι πλέον να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος καταβολής του επιδόματος ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα.
Πρόκειται για την μεταρρύθμιση που έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τις παροχές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο σχεδιασμός η καταβολής του επιδόματος ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων θα γίνεται με προπληρωμένη κάρτα, την οποία θα μπορούν να αξιοποιούν οι δικαιούχοι για αγορές και για ανάληψη μετρητών μέχρι το 50% του επιδόματος.
Ειδικότερα, τα επιδόματα προς ένταξη θα είναι τα επιδόματα ανεργίας από πλευράς ΔΥΠΑ και το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από πλευράς ΟΠΕΚΑ.
Ποια επιδόματα εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα
Από την καταβολή μέσω προπληρωμένης κάρτας εξαιρούνται ιδίως τα κατωτέρω επιδόματα, ενισχύσεις και παροχές:
- Το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη
- Το επίδομα διαθεσιμότητας
- Το επίδομα στέγασης
- Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
- Η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών,
- Αναπηρικά επιδόματα,
- Το επίδομα ομογενών προσφύγων
- Τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφαλίστου υπερήλικα
- Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες
- Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018
- Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019
- Η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.