Σκάει σκάνδαλο μεγατόνων στο Δημόσιο τις επόμενες μέρες: Δείτε τι έχει συμβεί

Ακόμα και τις 25.000 με 30.000 μπορεί να φτάσει το ποσό που ζητά πίσω το Δημόσιο από συνταξιούχους που εξακολουθούν να εργάζονται και μετά την συνταξιοδότησή τους σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το Δημόσιο, μάλιστα, επικαλείται για αυτή την σκανδαλώδη κίνηση ένα νόμο που επικαλείται το Δημόσιο ψηφίστηκε το 2015 και η ερμηνεία του έγινε καθυστερημένα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο λόγος που η απόφαση αυτή ήρθε ξανά στην επιφάνεια είναι η πρόσφατη εγκύκλιος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τι προβλέπει αυτός ο νόμος.

Συνοπτικά οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που συνταξιοδοτήθηκαν και συνέχισαν να δουλεύουν, λαμβάνοντας μισθό αντίστοιχο του κλιμακίου που βρίσκονταν κατά την συνταξιοδότησή τους, καλούνται τώρα να επιστρέψουν χρήματα, γιατί η ερμηνεία που δίνεται στο νόμο, θέλει τον συνταξιούχο να πρέπει να αμείβεται με το εισαγωγικό κλιμάκιο.

Αν όντως γίνει αυτό μιλάμε για ένα σκάνδαλο μεγατόνων με απίστευτες προεκτάσεις για χιλιάδες εργαζόμενους, που μπορεί να οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στο Euro2day.gr ο Δικηγόρος Θάνος Μπούρλος, λέγοντας πως η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια, κατά κύριο λόγο με αφορμή μια εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 09-06-2023, που καλεί τους απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να δηλώνουν υπεύθυνα, σε εξάμηνη βάση, τυχόν πρόσθετες αμοιβές και εισοδήματα που λαμβάνουν από άλλες θέσεις εργασίας (εντός ή/και εκτός δημοσίου) ή και από συντάξεις. Η εγκύκλιος αναφέρεται στο άρθρο 11 του ενιαίου μισθολογίου (ν. 4354) που ψηφίστηκε το 2015 και στην παράγραφο 4 ορίζει ότι: απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση προϋπηρεσιών, είναι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση καμιάς άλλης οικονομικής παροχής ή για την αναγνώριση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Όπως επισημαίνει ο εξειδικευμένος δικηγόρος, λαμβάνοντας υπόψη αφ’ ενός μεν ότι δεν είχαν (και δεν έχουν μέχρι σήμερα) δοθεί σαφείς κεντρικές ερμηνευτικές οδηγίες στους οικείους εργοδοτικούς φορείς, αφ’ ετέρου δε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ήταν ρητή υποχρέωση του εργαζόμενου να ενημερώνει τον εργοδότη του για το γεγονός της συνταξιοδότησής του, γίνεται αντιληπτό ότι,  πληθώρα εργαζομένων έρχονται, αιφνιδιαστικά και ανυπαίτια, αντιμέτωποι με την ραγδαία μείωση των αποδοχών τους, καθώς και την αναζήτηση από αυτούς ενίοτε υπέρογκων ποσών.

Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, έφτασε μέχρι το γραφείο το υπ. Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δέχεται εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις για να μην γίνει δεκτή η αναδρομική ισχύ.

«Φακέλωμα»: Έκτακτη ανακοίνωση για χιλιάδες ΑΦΜ

Ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για τα ΑΦΜ. Τι θα συμβεί αυτόματα από την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023.

Αυτόματα και χωρίς καμία ενέργεια από τους γονείς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων δίνει ΑΦΜ σε εξαρτώμενα ανήλικα άγαμα τέκνα, άνω των 12 ετών.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, οι ανήλικοι που έχουν ή θα έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τις 31/12/2023, θα αποκτήσουν ΑΦΜ, αυτόματα, με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος του 2022 και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών.

H ταυτοποίηση των ανηλίκων και των γονέων τους επιτυγχάνεται μέσω ειδικής διαλειτουργικότητας που αναπτύχθηκε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), και ανταλλαγής δεδομένων με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω ενέργεια από τους γονείς των παιδιών.

Πώς θα γίνει η ενημέρωση για τα ΑΦΜ στα παιδιά

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την εν λόγω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

  1. ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  2. ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.

Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Εκτιμάται ότι με τη διαδικασία αυτή θα λάβουν ΑΦΜ πάνω από 350.000 ανήλικα τέκνα άνω των 12 ετών.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, σήμερα υποβάλλονται πάνω από 80.000 αιτήσεις ετησίως για χορήγηση ΑΦΜ σε ανήλικα τέκνα.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι, σε δεύτερη φάση, να χορηγήσει, με την ίδια διαδικασία, ΑΦΜ σε όλα τα ανήλικα τέκνα, από το πρώτο έτος της ηλικίας τους, που έχουν δηλωθεί από τους γονείς τους στις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και μπορούν να ταυτοποιηθούν με την ψηφιακή αυτή διαδικασία.

Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα τέκνα τους. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πληρέστερη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των γονέων και η δυνατότητα επαλήθευσης, ότι είναι δικαιούχοι των προβλεπόμενων ελαφρύνσεων, επιδομάτων κι ενισχύσεων.

Η χορήγηση ΑΦΜ στα ανήλικα δεν δημιουργεί υποχρέωσή τους για υποβολή δηλώσεων.

Βόμβα με αυτά που θα πουλάει: Αλλάζει προϊόντα ο Κωτσόβολος μετά τη ΔΕΗ

Η αλλαγή σκυτάλης στον Κωτσόβολο μετά της εξαγοράς του από τη ΔΕΗ, φέρνει αλλαγές και στα προϊόντα που θα πουλάει.

Μπορεί μέχρι σήμερα να συνηθίζαμε να επισκεπτόμασταν τα καταστήματα Κωτσόβολος για αγορές σε ηλεκτρικά είδη, προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και παιχνίδια, όμως πλέον η εξαγορά του από τη ΔΕΗ φέρνει ανακατατάξεις στα προϊόντα του.

Την παρουσίαση των αλλαγών έκανε ο διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσςη στους αναλυτές κατά τη διάρκειας της τηλεδιάσκεψης με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου του ενεργειακού ομίλου. Στόχος των 95 καταστημάτων της Κωτσόβολος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυκαναλικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών και πώλησης προϊόντων.

Τι θα πουλάει πλέον ο Κωτσόβολος

Ας δούμε τώρα τι θα πουλάει σύμφνα με το άρθρο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Η ΔΕΗ θέλει να πετύχει το μοντέλο «everything as a service» (όλα είναι υπηρεσία) που τρέχουν στις ευρωπαϊκές αγορές πάροχοι ενέργειας.

Ο πελάτης λοιπόν μέσα από την αλυσίδα του λιανικού εμπορίου θα μπορεί να αγοράζει τα εξής:

Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, αντλίες θερμότητας, πρόσβαση σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εφαρμογές και προϊόντα για smart homes, ενεργειακό σύμβουλο, παραδοσιακές οικιακές ηλεκτρικές αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες επισκευής και σέρβις, υπηρεσίες για το σπίτι όπως τεχνικές, ασφάλειας και καθαρισμού.

Εκτός από τις αγορές οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και να αγοράζουν ασφαλιστικά προϊόντα, ενώ στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων θα είναι τα προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Φωτοβολταϊκά και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, αντλίες θερμότητας, πρόσβαση σε σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εφαρμογές και προϊόντα για smart homes, ενεργειακό σύμβουλο, παραδοσιακές οικιακές ηλεκτρικές αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες επισκευής και σέρβις, υπηρεσίες για το σπίτι όπως τεχνικές, ασφάλειας και καθαρισμού.

Εκτός από τις αγορές οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και να αγοράζουν ασφαλιστικά προϊόντα, ενώ στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων θα είναι τα προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.