Birkenstock: Μια εξαγορά που φέρνει… σεισμό έχει στα αγορά η CVC Capital Partners καθώς ετοιμάζεται να προσφέρει 5 δισ. ευρώ για την εταιρεία κατασκευής σανδαλιών Birkenstock

Τα σανδάλια Birkenstock κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, η ιστορία τους όμως πάει πίσω στο 1774, όταν ο Johann Adam Birkenstock δούλευε ως υποδηματοποιός στην Έσση.

Η CVC ελέγχει ήδη επώνυμες μάρκες όπως η Breitling SA, η ελβετική ωρολογοποιία που ανέλαβε το 2017 , η γερμανική αλυσίδα προϊόντων ομορφιάς Douglas GmbH. Εκπρόσωπος της CVC αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Τα σανδάλια Birkenstock πωλούνται στις ΗΠΑ από το 1966. Ηταν η χρονιά που τα ανακάλυψε η Margot Fraser σε διακοπές της στη Γερμανία και αποφάσισε να μπει στον χώρο των business φέρνοντας την γερμανική φίρμα στην αμερικανική αγορά.

Αγαπημένα των fashionistas, τα Birkenstok απογειώθηκαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000, όταν τα φόρεσαν η Kate Moss και η Heidi Klum.

Από το 2013, η Birkenstock διευθύνεται από τους Markus Bensberg και Oliver Reichert. Η εταιρεία έχει επεκταθεί πλέον σε 90 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα.

Birkenstock: Οι μεγαλύτερες συμφωνίες και εξαγορές του 2020

Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε φρένο στις μεγάλες συγχωνεύσεις και συμφωνίες εξαγορών τον Μάρτιο, με τη δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 να πέφτει σε χαμηλό 11 ετών, στα 485,3 δισ. δολάρια, καθώς τα στελέχη των εταιρειών επικεντρώθηκαν στις απώλειες που προκλήθηκαν από την κρίση.

Ενώ η πιθανή εξαγορά της TikTok από τη Microsoft μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές εξαγορές εν μέσω της πανδημίας, οι μεγάλες συμφωνίες έχουν επιστρέψει τους τελευταίους μήνες.

Αφού ο όγκος των συναλλαγών υποχώρησε στα 248 δισ. δολάρια τον Απρίλιο και τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 140% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα 589,5 δισ. δολάρια, ακόμη και αν αυτό το ποσό υστερεί κατά πολύ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι σημαντικότερες εξαγορές και συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν το 2020:

  • Tiffany’s – LVMH

Οι οίκοι LVMH και Tiffany αφού συμφιλιώθηκαν και αποφάσισαν και πάλι την τέλεση του γάμου τους, μετά την διάλυση του αρραβώνα τους τον Σεπτέμβριο, αλλά χαμηλότερου κόστους για τον παγκόσμιο κολοσσό ειδών πολυτελείας. Ο οίκος LVMH θα καταβάλει τελικά 131,50 δολάρια ανά μετοχή του εμβληματικού αμερικανικού οίκου κοσμημάτων, έναντι 135 δολαρίων που προβλεπόταν αρχικά. «Σε σχέση με το αρχικό ποσόν των 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό αντιπροσωπεύει μείωση της τάξης των 425 εκατομμυρίων», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πληροφορημένη πηγή. Το τελικό ποσόν ανέρχεται σε 15,775 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο γάμος θα επισφραγισθεί τον Ιανουάριο, μετά την γενική συνέλευση των μετόχων του Tiffany, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν την συμφωνία.

  • Google – North

Την καναδική εταιρεία North, που δραστηριοποιείται στον τομέα των έξυπνων γυαλιών από το 2012, εξαγόρασε η Google. Το τίμημα για την εξαγορά κυμαίνεται στα 180 εκατ. δολάρια, σύμφωνα τουλάχιστον με διεθνή μέσα. Η North εκτιμάται ότι έχει εξαιρετική τεχνογνωσία στο αντικείμενο των έξυπνων γυαλιών, παρότι το πρώτο δείγμα που είχε παρουσιάσει στο παρελθόν δεν είχε μεγάλη εμπορική απήχηση. Τα γυαλιά που έχει παρουσιάσει, ονόματι Focals, είναι εφοδιασμένα με έναν επεξεργαστή, μια μπαταρία και ένα Bluetooth στο σκελετό τους, ενώ ελέγχονται μέσω ενός δαχτυλιδιού που ονομάζεται Loop και είναι συμβατό με τον οικιακό βοηθό της Amazon, Alexa. Έτσι οι χρήστες των γυαλιών, μπορούν να βλέπουν μέσα από αυτά τις ειδοποιήσεις τους ακόμα και να καλούν ταξί. Το βασικό ζευγάρι κοστίζει 599 δολάρια ενώ με για να προστεθούν φακοί μυωπίας σε αυτά οι χρήστες πρέπει να δώσουν άλλα 200 δολάρια. Ωστόσο το αποτυχημένο εμπορικό λανσάρισμα των Focals είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να απολύσει περί τους 150 υπαλλήλους της και το καναδικό κράτος να αποσύρει χρηματοδότηση ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συγκεκριμένη εξαγορά επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού για τον τομέα της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ενός τομέα που πρωτοστατεί στα επιχειρηματικά πλάνα των μεγάλων παικτών της τεχνολογίας.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ομάδα της North θα ενταχθεί στο δυναμικό της Google και θα μεταφερθεί στα γραφεία που διατηρεί ο αμερικανικός κολοσσός στο Γουότερλου, κοντά στα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ.

  • Nvidia – Arm

Η Nvidia Corp ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του χώρου των ημιαγωγών. Πιο συγκεκριμένα, έκανε γνωστό την Κυριακή ότι θα εξαγοράσει την βρετανική εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών Arm, από την ιαπωνική SoftBank Group, έναντι 40 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία που θα αναδιαμορφώσει το πεδίο των ημιαγωγών παγκοσμίως.

«Ο συνδυασμός των εταιρειών μας θα δημιουργήσει μια εταιρεία η οποία θα κατέχει εξαιρετική θέση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», σχολίασε ο CEO της Nvidia, Jensen Huang.

Η Nvidia θα πληρώσει 21,5 δισ. δολάρια στη SoftBank σε μετοχές και 12 δισ. δολάρια σε μετρητά συμπεριλαμβανομένων και 2 δισ. δολαρίων με την υπογραφή. Με τη συμφωνία η Softbank και το 100 δισ. δολαρίων Vision Fund της, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 25% στην Arm, θα αποκτήσει ποσοστό 6,7%-8,1% στην Nvidia.

  • S&P – IHS Markit

Η S&P Global κατέληξε τον Νοέμβριο σε συμφωνία για την εξαγορά της IHS Markit έναντι ποσού περί τα 39 δισ. δολ. σε μετοχές, σε μια συμφωνία που επιταχύνει το κύμα της συγκέντρωσης μεταξύ των μεγάλων παρόχων δεδομένων στην Wall Street.

H S&P προσφέρει 0,2838 μετοχές της ανά μετοχή της IHS Markit, σύμφωνα με ανακοίνωση. Πρόκειται για τιμή με premium 4,7% επί του κλεισίματος της μετοχής IHS Markit την Παρασκευή, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι μέτοχοι της S&P θα κατέχουν περί το 67,75% του μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας εταιρείας.

Η εξαγορά έχει συνολική αξία 44 δισ. δολ., αν συνυπολογιστεί σε αυτήν και καθαρό χρέος 4,8 δισ. δολ.

Η συγχώνευση S&P και IHS Markit, μιας εταιρείας ερευνών με άνω των 5.000 αναλυτές, επιστήμονες δεδομένων, ειδικούς επί των χρηματοοικονομικών και εξειδικευμένους ανά οικονομικό κλάδο συνεργάτες, αποτελεί μέρος των προσπαθειών των μεγάλων παικτών του χώρου των data και analytics να καλύψουν τη ζήτηση για πληροφορία σε ένα ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο διεθνές χρηματοοικονομικό τοπίο.

  • AstraZeneca – Alexion Pharmaceuticals

Η AstraZeneca συμφώνησε να αγοράσει την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Alexion Pharmaceuticals στην τιμή των 39 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη εξαγορά της έως σήμερα, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τα φάρμακα κατά του καρκίνου και να επεκταθεί στα φάρμακα κατά ανοσολογικών παθήσεων. Με τη νέα εξαγορά της, η εταιρεία ενδυναμώνει τη θέση της στον χώρο των αυτοάνοσων ασθενειών, καθώς το πρώτο σε πωλήσεις φάρμακο της Alexion χρησιμοποιείται σε μία ευρεία γκάμα ασθενειών που έχουν να κάνουν με το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα έσοδα της Alexion από το συγκεκριμένο χώρο αυξήθηκαν 3,6% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, φθάνοντας τα 3 δισ. δολάρια.

  • Iliad – Play

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άναψε τον Οκτώβριο το πράσινο φως στην Iliad για να αποκτήσει τo 40% της πολωνικής Play, που ελέγχουν από κοινού ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και η Novator Partners του Ισλανδού Thor Bjorgolfsson.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Olympia, όπως και η Novator Partners αποδέχθηκαν τον Σεπτέμβριο την προσφορά του Γάλλου μεγιστάνα Xavier Niel, που ελέγχει την Iliad, για μεταβίβαση του μεριδίου τους στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που δημιούργησε ο ελληνικός όμιλος πριν από 13 χρόνια. Η προσφορά έγινε στα 39 ζλότι ανά μετοχή (τιμή κατά 39% υψηλότερη, σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής, την Παρασκευή 18.9.2020). Η αξία του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της PLAY (100%), σε αυτή την τιμή της προσφοράς, ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ. To deal φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Το τίμημα- μαμούθ αποτέλεσε δέλεαρ για τους δύο βασικούς μετόχους, του 40% της Play ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση του μεριδίου θα φέρει αξία περί τα 440- 450 εκατ. ευρώ στον όμιλο Olympia.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr