Sir Donald George Bradman

Sir Donald George Bradman: Ο Sir Donald George Bradman (Σερ Ντόναλντ Μπράντμαν) γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Αυγούστου 1908.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παίκτη κρίκετ του αιώνα μας.

Από πολύ μικρή ηλικία, ο Sir Donald George Bradman κατάλαβε ότι το άθλημα που θα τον κέρδιζε ήταν το κρίκετ.

Έκανε το επίσημο ντεμπούτο του το 1927, σε ηλικία μόλις 19 ετών, και κατάφερε να εντυπωσιάσει από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση σε επίσημο αγώνα.

Γινόταν καλύτερος, αγώνα με τον αγώνα, και κατάφερε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να είναι το παγκόσμιο ίνδαλμα για εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεγάλους φίλους του κρίκετ σε όλο τον κόσμο.

Οι Αυστραλοί τίμησαν με κάθε ευκαιρία τον Sir Donald George Bradman.

Ο Ντόναλντ Μπράντμαν τιμήθηκε με το βραβείο του πιο αξιόλογου εν ζωή Αυστραλού, ένα ολόκληρο μουσείο αφιερώθηκε στη μνήμη του, ενώ αποτελεί έναν από τούς εθνικούς ήρωες της Αυστραλίας.

Sir Donald George Bradman: Ο… Ντόναλντ Ντακ!

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήθελε κάποια στιγμή να δημιουργήσει ένα νέο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.

Ήθελε να είναι αρκετά πιο κακόκεφος, αλλά και πιο γκρινιάρης από τον «καλό» Μίκι Μάους.

Η έμπνευση ήρθε στην κυριολεξία από… το πουθενά.

Το όνομα της πιο διάσημης πάπιας το εμπνεύστηκε ο Γουόλτ Ντίσνεϊ από τον Αυστραλό παίκτη του κρίκετ, Sir Donald George Bradman (Σερ Ντόναλντ Μπράντμαν), ο οποίος έπαιξε το 1932 με την ομάδα της Αυστραλίας στην Αμερική.

Ο διάσημος παίκτης μάλιστα αποβλήθηκε από τον αγώνα, όταν έκανε μια κίνηση που απαγορεύεται στο κρίκετ και ονομάζεται «duck» («πάπια»).

Όταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ διάβασε στις εφημερίδες για την αποβολή του παίκτη, σκέφτηκε το όνομα του Ντόναλντ Ντακ!

Sir Donald George Bradman: Το κρίκετ

Το κρίκετ (αγγλικά: cricket) είναι ομαδικό άθλημα το οποίο διεξάγεται μεταξύ δύο ομάδων των έντεκα παικτών η κάθε μία, με ρόπαλα, μπάλα και φράχτες, σε υπαίθριο χορτάρινο αγωνιστικό χώρο ωοειδούς σχήματος, το κέντρο του οποίου φέρει ένα ορθογώνιο χώρο ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο της δράσης.

Η μια ομάδα ροπαλοφορεί και προσπαθεί να σκοράρει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους ή τρεξίματα. Η άλλη ομάδα κυλά την μπάλα και παρατάσσεται, προσπαθώντας να πάψει (‘κάψει’ ή αποβάλλει) τους ροπαλοφόρους και να περιορίσει έτσι το σύνολο τρεξιμάτων της ομάδας τους. Έπειτα οι ρόλοι αντιστρέφονται.

Στο επαγγελματικό κρίκετ η διάρκεια το παιχνιδιού κυμαίνεται από δύο περιόδους των είκοσι όβερ η κάθε μία και οι οποίες ολοκληρώνονται αυθημερόν, εώς τέσσερις περιόδους οι οποίες διαρκούν μέχρι πέντε ημέρες.

Οι νόμοι του κρίκετ ορίζονται και επιβλέπονται από το δεκαμελές Διεθνές Συμβούλιο του Κρίκετ (International Cricket Council ή ICC) και από τον, κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, Σύλλογο Κρίκετ του Μάρλεμπoν (Marylebone Cricket Club ή MCC) του Λονδίνου.

Το κρίκετ σαν οργανωμένο άθλημα όπως το γνωρίζουμε σήμερα πρωτοεμφανίστηκε στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα.

Μέχρι τα τέλη του 18ου είχε καταστεί εξαιρετικά δημοφιλές σε όλη τη χώρα. Η επέκταση της Βρετανικής αυτοκρατορίας εισήγαγε το κρίκετ και σε άλλες περιοχές της υφηλίου με αποτέλεσμα τους πρώτους διεθνείς αγώνες στα μέσα του 19ου αιώνα.

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αυστραλία, την Ινδική υποήπειρο, τις Δυτικές Ινδίες, τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και βέβαια την Αγγλία.

Διαβάστε επίσης:

Sir Donald George Bradman: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google