Σεισμός τώρα: Μην κάνεις αυτή τη λάθος κίνηση – Κίνδυνος θανάτου

Σεισμός τώρα: Γιατί μετά από μεγάλο σεισμό αυξάνονται τα εμφράγματα. Τι πρέπει να προσέχετε. Το λάθος που κάνουν όλοι και μπορεί αποβεί μοιραίο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

εγάλη αύξηση των εμφραγμάτων τις πρώτες τέσσερις ημέρες ύστερα από μία μεγάλη σεισμική δόνηση παρατηρείται διαχρονικά, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) Δημήτρης Ρίχτερ.

Όπως αναφέρει, όλα τα οξέα στρες συνδέονται με την πιθανότητα εμφράγματος.

«Στους σεισμούς οι δύο καλύτερες καταγραφές που έχουμε είναι τόσο από τον σεισμό του 1981 στην Ελλάδα, (δημοσίευση στο Lancet, από τον αείμνηστο καθηγητή Δ. Τριχόπουλο) όσο και από το σεισμό του Λος Άντζελες το 1994, (Νew England Journal of Medicine) όπου είδαμε μία πολύ μεγάλη άνοδο των εμφραγμάτων για τις επόμενες δύο έως τέσσερις ημέρες.

Πρόκειται για δύο σημαντικές δημοσιεύσεις που αποτελούν πάντα βιβλιογραφία αναφοράς για όσους γράφουν για στρες και καρδιά».

Σεισμός τώρα: Γιατί παθαίνει κάποιος έμφραγμα από φόβο

Όπως εξηγεί ο κ. Ρίχτερ το ψυχολογικό στρες επηρεάζει ορμόνες, οι οποίες είναι αρνητικές. «Όταν γεμίζουμε με αδρεναλίνη τον οργανισμό μας, εκείνη την ώρα είναι πολύ πιθανό μία αθηρωματική πλάκα που έχουμε, να σπάσει.

Ταυτόχρονα το αγγείο κάνει σπασμό, άρα εκκρίνουμε τόσες πολλές ορμόνες, που εκείνη την ώρα, όσο πιο ευάλωτος ή άτυχος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί ένα οξύ επεισόδιο.

Η έννοια του στρες έχει τη σχετικότητα τού πώς το αντιμετωπίζουμε.

Διότι στο ίδιο ερέθισμα μπορεί εγώ να μείνω αδιάφορος και ένας άλλος να νιώσει πραγματικά φόβο και να είναι γεμάτος εκείνη την ώρα με κατεχολαμίνες (ορμόνες που εκκρίνει το σώμα μας όταν πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση).

Πέρα από το συμβάν αυτό καθαυτό, σε μεγάλο βαθμό παίζει ρόλο πώς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».

Σεισμός τώρα: Τι να προσέξουν οι καρδιολογικοί ασθενείς σε περιόδους σεισμικής έξαρσης

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί η εμφάνιση των εμφραγμάτων αυξάνει 2-4 μέρες μετά την σεισμική δόνηση και όχι την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος στρεσάρεται τόσο πολύ;

«Μπορεί να συμβεί από την ίδια στιγμή έως τις επόμενες 4 μέρες. Πολλές φορές το στρες το οποίο θα “βγάλεις” εκείνη τη στιγμή θέλει και κάποιες μέρες για να φύγει η δράση του.

Άρα η πιθανότητα που έχεις να πάθεις ένα έμφραγμα 5 ώρες μετά είναι πολύ κοντινή στην πιθανότητα που έχεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.

Μετά την τρίτη μέρα αρχίζει και ασθενεί λίγο, για αυτό και μετά την πέμπτη γίνεται φυσιολογικό». Τι πρέπει να προσέξουν όμως οι καρδιολογικοί ασθενείς τις περιόδους που υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, όπως αυτή που τώρα διανύουμε;

«Να φροντίζουν να παίρνουν σωστά τα φάρμακα τους και κυρίως όσοι αρνούνται τη φαρμακευτική αγωγή παρά τις οδηγίες του γιατρού τους, να μην περιμένουν ένα τυχαίο γεγονός που μπορεί να κάνει τις αθηρωματικές τους πλάκες να σπάσουν και μετά να αρχίσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι άκρως σημαντική, γιατί ο τρομερά έντονος φόβος και ο πανικός δεν βοηθούν. Και μετά το έμφραγμα μπορούμε να προσέξουμε, αλλά κάθε έμφραγμα έχει μία πιθανότητα να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάποιος να υποστεί αυτή την πιθανότητα». Σύμφωνα με τον γνωστό καρδιολόγο πολύ μεγάλο ρόλο παίζει πόσο κάποιος έχει προσέξει τον εαυτό του μέχρι εκείνη τη στιγμή.

«Δηλαδή ένας ο οποίος καπνίζει και έχει 2,80 χοληστερίνη και όποτε του λέει γιατρός πρέπει να κόψεις το κάπνισμα και να πάρεις χάπι λέει δεν βαριέσαι εγώ δεν παίρνω χάπια, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο με έναν άνθρωπο που δεν καπνίζει και έχει ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου του».

Δεν είναι μόνο ο σεισμός που δημιουργεί μεγάλα στρες, επισημαίνει ο κύριος Ρίχτερ, καθώς όπως λέει, υπάρχει και βιβλιογραφία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, όπου στη Γερμανία όσο περνούσαν οι μέρες και έφταναν οι ομάδες στον τελικό, αυξάνονταν τα εμφράγματα μετά από κάθε αγώνα, ο οποίος ήταν αμφίρροπος.

«Και τα εμφράγματα αυξάνονταν ειδικά στους άντρες διότι οι άντρες παθιάζονται με το παγκόσμιο κύπελλο και ζουν όλο το στρες αυτής της διαδικασίας».

Σεισμός τώρα: Πού έγινε σεισμός πριν λίγο – Ενεργοποιήστε ΕΔΩ την έγκαιρη προειδοποίηση

Η πρόσφατη σειρά σεισμικών δονήσεων στη νότια Εύβοια δημιούργησε αυτονόητα έντονη ανησυχία τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και σε αυτούς ολόκληρης της Αττικής καθώς λόγω εγγύτητας οι δονήσεις γίνονταν ιδιαιτέρως αισθητές.

Σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο δοκιμάστηκε και στην πατρίδα μας ένα νέο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών από την Google.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε εφικτό να σταλεί σε χρήστες κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android μία ειδοποίηση, πριν ακόμα εκδηλωθεί η σεισμική δόνηση.

Η ειδοποίηση ερχόταν με τη μορφή ηχητικού και γραπτού μηνύματος, μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ περιλάμβανε συμβουλές ασφαλείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, οι περισσότεροι έλαβαν την ειδοποίηση πριν ακόμα αντιληφθούν ότι γίνεται σεισμός.

Η Google σκεπτόμενη ότι μια έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τον σεισμό χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Android (που βρίσκεται εγκατεστημένη στην πλειοψηφία των smartphone) για να παρέχει στους ανθρώπους έγκαιρες και χρήσιμες πληροφορίες.

Το συγκεκριμένο σύστημα της Google, με την ονομασία «Σεισμός τώρα», ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στην επίσης ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λειτουργία της εφαρμογής ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 και σκοπό έχει εντός δευτερολέπτων να δίνει άμεση ενημέρωση ασφαλείας στους κατοίκους μιας περιοχής.

Ακόμα και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν μία σεισμική δόνηση γίνει αντιληπτή μπορούν να δώσουν τον χρόνο στον πολίτη να βρει ασφαλές μέρος προστασίας.

Σεισμός τώρα: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Όπως αναφέρει η ίδια η αμερικανική εταιρεία, η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό. Εκείνη τη στιγμή αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της εταιρείας ενώ «συνδέεται» με τη σχετική γεωγραφική τοποθεσία του σήματος.

Ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός.

Σεισμός τώρα: Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εφαρμογή

Η εφαρμογή της Google «Σεισμός τώρα», δεν είναι αυτόματα ενεργοποιημένοι στις συσκευές μας. Για να ενεργοποιηθεί πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις της συσκευής
  • Επιλέγουμε Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη – Ειδοποιήσεις Σεισμού. Αν δεν βρείτε την επιλογή Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη, επιλέγουμε Τοποθεσία για προχωρημένους – Ειδοποιήσεις σεισμού
  • Ενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις σεισμού

Προφανώς για να λαμβάνουμε τις σχετικές ειδοποιήσεις θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιημένο το Wi-Fi ή τα δεδομένα της συσκευής μας.

Σεισμός τώρα: Πώς θα προστατευθούμε

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Μέσα στο σπίτι 

•    Στερεώστε γερά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες. Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
•    Βιδώστε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού.
•    Τοποθετείστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
•    Απομακρύνετε τα βαριά αντικείμενα πάνω από κρεβάτια και καναπέδες.
•    Στερεώστε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής.
    Προσδιορίστε καλά προφυλαγμένους χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτού:
–    κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια.
–    μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες.
–    μακριά από εξωτερικούς τοίχους.
    Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του δικτύου παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.
    Ενημερώστε τα μέλη της οικογένειας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού και φυσικού αερίου και για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (112, 199, 166, 100 κ.λπ.)
    Προμηθευτείτε φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό και βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

Έξω από το σπίτι:

    Επιλέξτε ένα ασφαλή χώρο συνάντησης μετά το σεισμό ο οποίος να βρίσκεται:
– μακριά από κτίρια και δέντρα
– μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

•    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
•    Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του.
    Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίστε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας. Απομακρυνθείτε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σας τραυματίσουν.
    Μην προσπαθήσετε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
    Μην βγείτε στο μπαλκόνι.

Αν είστε σε ψηλό κτίριο

•    Απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.

Αν είστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα:

•    Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
•    Μείνετε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση.
    Μην παρασυρθείτε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύετε να ποδοπατηθείτε.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο

•    Απομακρυνθείτε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
•    Αν έχετε μαζί σας τσάντα ή χαρτοφύλακα, καλύψτε το κεφάλι σας με αυτά.

Αν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο

•    Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
•   Αποφύγετε να περάσετε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

Αν είστε μέσα στο σπίτι

•  Προετοιμαστείτε για τυχόν μετασεισμούς.
•  Ελέγξτε προσεκτικά τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
•  Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι μην τους μετακινείτε.
•  Εκκενώστε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (μην χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα), αφού πρώτα κλείσετε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
•  Καταφύγετε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
•  Ακολουθείστε τις οδηγίες των αρχών και μην δίνετε σημασία σε φημολογίες.
•  Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας ώστε να μην γίνετε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
•  Xρησιμοποιείστε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό σας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείται υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
•  Αποφύγετε να μπείτε στο σπίτι σας αν βλέπετε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ ΣΕ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΚΥΜΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ (ΤΣΟΥΝΑΜΙ)

Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο

•    Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
•    Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
•    
Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
•    Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
•    Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.