Σεισμός τώρα: Τρεις σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ έβγαλαν τις τελευταίες ώρες τους κατοίκους στο Μαντούδι Ευβοίας από τα σπίτια τους.

Ο τελευταίος, σεισμός των 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 03:23, με επίκεντρο 3 χλμ. ανατολικά από το χωριό Προκόπι της Εύβοιας.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης «βλέπει» εφικτό έναν σεισμό ακόμη και 5,5 Ρίχτερ στην περιοχή και δίνει οδηγίες στους κατοίκους, ειδικά σε εκείνους που μένουν σε παλαιά σπίτια.

Σε μήνυμα του στο Facebook, ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης αναφέρει:

«Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (βάθους 13Χμ) σημειώθηκε στις 03.23 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Εύβοια. Είναι η τρίτος σεισμός πάνω από 4 το τελευταίο 24ωρο, οι σεισμοί αυτοί έγιναν στην ίδια ζώνη στην οποία τον Νοέμβριο του 2023 είχε καταγραφεί δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι νέες δονήσεις έγιναν σε κάποιο κομμάτι της ζώνης αυτής που δεν είχε σπάσει ακόμη από το 2023. Απαιτείται προσοχή από τους κατοίκους ειδικά για όσους κατοικούν σε παλιά σπίτια ή σπίτια που έχουν αστοχίες (ρωγμές) και να μη μπουν αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των μηχανικών του ΟΑΣΠ που έχουν καταφθάσει στη περιοχή. ==> Η πιθανότητα να έχουμε ένα σχετικά ισχυρό σεισμό της τάξης των 5,5R είναι εφικτή (για μεγαλύτερο το βλέπω πολύ δύσκολο). Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο οικοδομικό ιστό της περιοχής και μερικές καταρρεύσεις πολύ παλιών ήδη επιβαρυμένων κατοικιών. (**) (**) Μολονότη κλάδος του ρήγματος της Β Ανατολίας, που έδωσε το σεισμό της Τουρκίας (6,2R), περνά κοντά από την επικεντρική περιοχή οι σεισμοί στην Εύβοια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ με το πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας.»

Σεισμός: Πρόβλεψη-βόμβα από τον καθηγητή Συνολάκη – «Θα κάνει πάνω από 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»

Ο Κώστας Συνολάκης μιλώντας στον ALPHA αναφορικά με τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο από 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο».

«Αυτός ο σεισμός είναι στο πολύ γνωστό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας το οποίο εκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί αυτού του ρήγματος προχωρούν προς τα δυτικά. Έρχονται δηλαδή προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό αφορά τους μεγάλους σεισμούς, αυτούς δηλαδή που έχουν μέγεθος πάνω από 7. Αυτός ο σεισμός με το μέγεθος του δεν νομίζω πως θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές οι οποίες είναι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε άμεσα», ανέφερε αρχικά ο κ. Συνολάκης για το ενδεχόμενο ο χθεσινός σεισμός να επηρεάσει και την Ελλάδα. Για το ενδεχόμενο μετασεισμού τόνισε πως «περιμένουμε σίγουρα κάτι μεγαλύτερο». «Εδώ και 20 χρόνια περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη σεισμό 7,5 Ρίχτερ και ακόμη μεγαλύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών επέμεινε στην τρομακτική πρόβλεψη που είχε κάνει τον Μάρτιο και αφορούσε σεισμό μεγαλύτερο της κλίμακας των 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο. «Οι εκτιμήσεις για τον μεγαλύτερο σεισμό που μπορεί να γίνει είναι 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο», ανέφερε εκ νέου ο Κώστας Συνολάκης. «Το πότε θα γίνει μακάρι να το ξέραμε. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα γίνει αυτό», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε εκτιμάται περίπου να χτυπήσει ο φονικός σεισμός.

Σεισμός: Φόβοι για 7,8 Ρίχτερ – «Το ρήγμα ξύπνησε»

Μια δύσκολη και ανήσυχη νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Απριλίου στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 130 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να ήταν προσεισμός κάποιου ισχυρότερου φαινομένου, αν και το σενάριο αυτό φαίνεται πλέον λιγότερο πιθανό. Περίπου 150 άτομα τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν, με αρκετούς να πηδούν πανικόβλητοι από τα μπαλκόνια τους υπό τον φόβο της ισχυρής δόνησης.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ δεν φαίνεται να ενεργοποιεί τεκτονικές δομές στον ελληνικό χώρο. Τόνισε, ωστόσο, πως το συγκεκριμένο ρήγμα καθυστερούσε χαρακτηριστικά να σπάσει, γεγονός που είχε οδηγήσει στην πρόβλεψη για έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό, πιθανώς της τάξης των 7,8 Ρίχτερ. «Το ρήγμα δεν έσπασε πλήρως – μόνο ένα τμήμα του ενεργοποιήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Όταν το ρήγμα σπάσει ολόκληρο, κάτι που θεωρείται αναπόφευκτο, θα προκαλέσει έναν ακόμα μεγαλύτερο σεισμό. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή – αύριο ή σε μερικούς μήνες».

Ο ίδιος επισήμανε πως, εάν οι σεισμικές δονήσεις συνεχιστούν και εξελιχθούν σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, τότε θα χρειαστεί να επανεξεταστεί η πιθανότητα επίδρασης στον ελλαδικό χώρο. Ο χθεσινός σεισμός αναβίωσε τις τραυματικές μνήμες του 1999, όταν ισχυρή δόνηση 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία ακολουθήθηκε από σεισμό στην Πάρνηθα λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Λέκκας επεσήμανε επίσης τον σοβαρό κίνδυνο για την Αγία Σοφία, αν η σεισμική δραστηριότητα συνεχιστεί, καθώς η ιστορική κατασκευή ενδέχεται να υποστεί ζημιές. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το ένα τρίτο του οικοδομικού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης – κυρίως παλαιά κτίρια ηλικίας 50 έως 100 ετών – διατρέχει κίνδυνο κατάρρευσης. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο ρήγμα του Μαρμαρά, που αποτελεί τμήμα του μεγάλου Βόρειου Ρήγματος της Ανατολίας – ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα παγκοσμίως, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων. Το ρήγμα αυτό ξεκινά από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και, μέσω διακλαδώσεων, φτάνει μόλις 20 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη πριν καταλήξει στο Βόρειο Αιγαίο. «Πρόκειται για το τμήμα που δεν έχει ακόμη σπάσει και που αναμέναμε να ενεργοποιηθεί εδώ και πέντε χρόνια. Η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει σε συσσώρευση σεισμικής ενέργειας.  Ένα μικρό μόνο μέρος του ενεργοποιήθηκε τώρα – τα υπόλοιπα κομμάτια εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σεισμός: Τα ρήγματα που απειλούν την Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία ρήγματα που μπορούν να δώσουν έναν σεισμό της τάξεως των 7,7 Ρίχτερ, όπως αυτός που συγκλόνισε τη Μιανμάρ, σημείωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Star.

«Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε», σημείωσε αρχικά ο Κώστας Παπαζάχος. «Για να δώσει ένας σεισμός τόσα πολλά Ρίχτερ με ένα ρήγμα εκατοντάδων χιλιόμετρων πρέπει να είναι σε μια ζώνη που μπορεί να τον φιλοξενήσει. Πρακτικά, στον ελληνικό χώρο τέτοιες ζώνες είναι κατά κύριο λόγο τρεις».

«Κυρίως το εξωτερικό ελληνικό τόξο, από την Κεφαλονιά και νότια της Πελοποννήσου, καταμήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο. Μετά η τάφρος του βορείου Αιγαίου. Υπάρχει και μία τελευταία ζώνη, η οποία περνάει από την Αμοργό και έχει δώσει έναν σεισμό μικρότερο από τον χθεσινό. Συνεπώς, υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια». Κλείνοντας, ο κύριος Παπαζάχος αναφέρθηκε στο εάν και κατά πόσο μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί μία τέτοια σεισμική δόνηση. «Δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές.

Είχαμε ένα σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό, αρκετά παρόμοιος σεισμός. Η θάλασσα και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν υψηλά κτίρια μας προστάτευσαν και δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα».

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε τι καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε τι καταγράφει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε τι καταγράφει το Αμερικάνικο Σεισμολογικό Κέντρο