Σεισμός: Έτος σεισμικής ησυχίας ήταν το 2024 για την Ελλάδα, με τον Εγκέλαδο να παραμένει εν υπνώσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας σημειώνονται κατά μέσο όρο ένας ή δύο σεισμοί ισχυρότεροι των 6 Ρίχτερ ετησίως και η τελευταία φορά που εκδηλώθηκε κάτι τέτοιο ήταν τον Οκτώβριο του 2021. Το 2024 ήταν επίσης ιδιαίτερα φτωχό από σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ.
Ο Εγκέλαδος δεν έπαψε να μας υπενθυμίζει την παρουσία του με μικρά γεγονότα σύμφωνα με «Τα Νέα».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγεί στα «Νέα» πως δεν πρόκειται για ένα γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο: «Την έννοια της σεισμικής ησυχίας τη συνθέτει ο αριθμός των σεισμών άνω των 6 Ρίχτερ που εκδηλώνονται στη διάρκεια ενός έτους».
Πρόκειται για μια αντίθεση που είναι ορατή καθώς την τριετία 2019-2021 είχαμε έξι ισχυρούς σεισμούς μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ – πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο -, με τον μεγαλύτερο να εκδηλώνεται στη Σάμο με μέγεθος 7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου 2020 και προκάλεσε τον θάνατο δύο παιδιών.
«Η φάση της σεισμικής ύφεσης δεν θα διαρκέσει για πάντα. Κάποια στιγμή θα λήξει και θα έρθουμε ενώπιος ενωπίω με νέα φάση σεισμικής έξαρσης. Η σεισμική ησυχία δεν πρέπει να μας καθησυχάζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Ωστόσο μια από τις περιοχές που βρέθηκαν σε σεισμική έξαρση το 2024 στην Ελλάδα και εξακολουθεί να βρίσκεται είναι το Άγιο Όρος, παρότι τα μεγέθη σεισμών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή παραμένουν μικρά, υπάρχει επιμονή του φαινομένου, το οποίο ξεκίνησε να εκδηλώνεται στις αρχές Ιουνίου και εξακολουθεί με έντονο ρυθμό μέχρι και σήμερα. Μέχρι και σήμερα έχουν εκδηλωθεί 1.100 σεισμοί στο σημείο.
«Εκτιμώ ότι αν εκδηλωθεί ισχυρότερος σεισμός, δεν θα υπερβαίνει τα 5,5 Ρίχτερ. Στην περιοχή υπάρχει όμως μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας διότι η περιοχή είναι αγνώστου σεισμικού παρελθόντος, ενώ δεν έχουμε ούτε καταγεγραμμένους μικρούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο σεισμολόγος.
Αναφορικά με την Αθήνα, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αμελητέους τους σεισμούς μεγέθους 2,3 και 2,8 Ρίχτερ που είχαν εκδηλωθεί προ ημερών στην Αττική και τονίζουν πως αν δεν είχαν συμβεί σε τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, δεν θα είχαν απασχολήσει το κοινό.
Ένα σμήνος σεισμών έπληξε ένα ρήγμα μήκους 45 μέτρων στις μεσοδυτικές πολιτείες που οι επιστήμονες φοβούνται ότι έχει καθυστερήσει για να εκδηλώσει έναν μέγα-σεισμό.
Αυτή η ελάχιστα γνωστή Νέα Μαδρίτη βρίσκεται στην καρδιά της Αμερικής, περνώντας από το Μιζούρι, το Αρκάνσας, το Τενεσί, το Κεντάκι και το Ιλινόις.
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανίχνευσε οκτώ σεισμούς από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί ήταν μεγέθους 3,0 και 2,6 Ρίχτερ που έπληξαν κοντά στο Χάουαρντβιλ και οι υπόλοιποι είχαν μέγεθος περίπου 2.
Οποιοσδήποτε σεισμός μικρότερος από 2,5 Ρίχτερ γενικά δεν γίνεται αισθητός, αλλά η δόνηση μπορεί να ανιχνευθεί από έναν σεισμογράφο.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερο στα επόμενα 50 χρόνια.
Οι πιθανότητες ενός σεισμού αυτού του μεγέθους είναι περίπου 40%, αλλά «κάθε χρόνο που περνάει, η πιθανότητα γίνεται μεγαλύτερη», δήλωσε ο Ρόμπι Μάγιερς, συντονιστής έκτακτης ανάγκης στο Τμήμα Ασφάλειας του Μιζούρι.
Περίπου επτά από τους σεισμούς συγκλόνισαν την περιοχή μέσα σε διάστημα εννέα ωρών. Και στις 11 Δεκεμβρίου, οι οκτώ εντοπίστηκαν στο Howardville.
Η περιοχή δεν είχε σημαντικό σεισμό για περισσότερα από 200 χρόνια.
Η τελευταία ισχυρή σεισμική δραστηριότητα συνέβη μεταξύ 1811 και 1812, όταν χτύπησαν τρεις σεισμοί που «εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ μεγέθους 7 και 8 Ρίχτερ», σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Το σμήνος κατέστρεψε οικισμούς και «επηρέασε δραματικά το τοπίο», ανέφεραν αξιωματούχοι.
Αν και το σμήνος σεισμών αυτής της εβδομάδας δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι ότι το ρήγμα της Νέας Μαδρίτης πρόκειται να προκαλέσει μεγαλύτερο σεισμό, οι ειδικοί έχουν πει ότι οι άνθρωποι που ζουν γύρω από αυτό θα πρέπει πάντα να είναι προετοιμασμένοι για ένα μεγάλο σεισμικό γεγονός.
Ένας σεισμός μεγέθους 8 Ρίχτερ σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες, να καταστρέψει γέφυρες πάνω από τον ποταμό Μισισιπή, να λυγίσει μεγάλους αυτοκινητόδρομους και να προκαλέσει θραύση αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιο σημαντική καταστροφή θα συμβεί στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και στο Μέμφις του Τενεσί. Αλλά ένα γεγονός αυτού του μεγέθους θα προκαλούσε διαταραχές σε εθνικό επίπεδο.
Ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερος συμβαίνει περίπου μία φορά κάθε 80 χρόνια στη σεισμική ζώνη της Νέας Μαδρίτης (NMSZ), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Το τελευταίο αυτού του μεγέθους ήταν ένα συμβάν 6,6 Ρίχτερ το 1895 κοντά στο Τσάρλεστον του Μιζούρι – πριν από 129 χρόνια. Έτσι, αυτό το ρήγμα έχει καθυστερήσει πολύ για έναν μεγάλο σεισμό.
Το NMSZ είναι μία από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες ανατολικά των Βραχωδών Ορέων. Έτσι, σμήνη όπως αυτό της Δευτέρας δεν είναι ασυνήθιστο.
Τα σμήνη σεισμών χαρακτηρίζονται από συστάδες μικρών έως μέτριων σεισμών που συμβαίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν τι προκαλεί ένα σμήνος σεισμών, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το ρήγμα γλιστράει αργά και μικρά κολλώδη μπαλώματα ξεπηδούν και δημιουργούν πολλούς μικρούς σεισμούς, σύμφωνα με το USGS.
Εναλλακτικά, το μάγμα – ή λιωμένο πέτρωμα – μπορεί να σπρώχνει προς τα πάνω στο φλοιό της Γης, ανοίγοντας ένα μονοπάτι για τον εαυτό του σπάζοντας το βράχο μπροστά του και προκαλώντας μια σειρά σεισμών.
Αλλά πιο συχνά, τα σμήνη σεισμών φαίνεται να προκαλούνται από τη σταδιακή απελευθέρωση τεκτονικής τάσης κατά μήκος των ρηγμάτων ή τις αλλαγές στις συνθήκες του υπεδάφους, σύμφωνα με το USGS.
Αν και το NMSZ παράγει συχνά σεισμούς, το γενικά χαμηλό μέγεθος και οι πενιχρές επιπτώσεις τους δεν συγκεντρώνουν μεγάλη προσοχή για αυτή τη σεισμική ζώνη.
Αντ ‘αυτού, το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας για τον σεισμό στις ΗΠΑ έχει επικεντρωθεί στην Καλιφόρνια, η οποία οι ειδικοί λένε ότι έχει καθυστερήσει περίπου 80 χρόνια για το «The Big One», έναν τεράστιο σεισμό κατά μήκος του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα μήκους 1.287 χιλιομέτρων.
Αυτή η εστίαση στην Καλιφόρνια έχει καταστήσει δυσκολότερο για τους ειδικούς στο Μιζούρι και σε άλλες πολιτείες του NMSZ να πείσουν τους αξιωματούχους και το κοινό να είναι προετοιμασμένοι.
Αλλά ο αντίκτυπος ενός σεισμού σε αυτή την περιοχή θα μπορούσε να είναι πιο εκτεταμένος από ό, τι καταγράφεται στη Δυτική Ακτή, δήλωσε το Τμήμα Φυσικών Πόρων του Μιζούρι.
Και όμως υπάρχει σύστημα προειδοποίησης σεισμού στο κινητό μας!
Διαθέσιμο για όλες τις συσκευές android είναι το σύστημα ειδοποίησης σεισμών από την Google.
Το νέο σύστημα το οποίο έχει σκοπό να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε περιοχές με σεισμική δραστηριότητα ανιχνεύει τους σεισμούς πριν την εκδήλωση της δόνησης.
Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από την Google και μπορεί να ενεργοποιηθεί με τους εξής τρόπους από το κινητό σας:
Mεταβείτε στις Ρυθμίσεις και ενεργοποιήστε τις Υπηρεσίες τοποθεσίας για τη συσκευή (απαιτείται χρήση ίντερνετ).
Αυτή η λειτουργία θα επιτρέψει στην Google να ανιχνεύει την τοποθεσία της συσκευής σας και με βάση αυτήν, θα ειδοποιεί χρήστες σε περίπτωση πιθανού σεισμού στην περιοχή τους
Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε το Σύστημα ειδοποίησης σεισμών στο τηλέφωνο
Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στις ρυθμίσεις της συσκευής σας. Κάντε κλικ στην επιλογή ασφάλεια και έκτακτη ανάγκη, και στη συνέχεια επιλέξτε ειδοποιήσεις για σεισμούς και ενεργοποιήστε το διακόπτη.
Το σύστημα παρέχει δύο τύπους ειδοποιήσεων, ειδοποιήσεις Be aware και ειδοποιήσεις Take Action.
Οι ειδοποιήσεις Be Aware είναι σχεδιασμένες για μικρούς σεισμούς και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες όταν πατηθεί η ειδοποίηση. Το μήνυμα απόστέλλεται μόνο σε χρήστες που αντιμετωπίζουν δονήσεις MMI 3 & 4 κατά τη διάρκεια σεισμού μεγέθους 4,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου.
Οι ειδοποιήσεις Take Action είναι σχεδιασμένες να τραβήξουν
Σχεδιασμένο για να τραβήξει την προσοχή σας προτού νιώσετε μέτριο έως δυνατό κούνημα, ώστε να μπορείτε να αναλάβετε δράση για να προστατευθείτε.
Αποστέλλεται μόνο σε χρήστες που θα βιώσουν δόνηση MMI 5+ κατά τη διάρκεια σεισμού μεγέθους 4,5 Ρίχτερ ή μεγαλύτερου.
Το άγνωστο ρήγμα της Νότιας Εύβοιας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους σεισμολόγους, που δεν αποκλείουν σφοδρό χτύπημα του Εγκέλαδου στη χώρα μας.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής , κος Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μίλησε στα Παραπολιτικά για τον σεισμό στην Εύβοια ενώ εμφανίστηκε ανησυχητικός για την σεισμική ακολουθία στη χώρα μας, καθώς όπως είπε ένας σεισμός 6 Ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος.
Μεταξύ άλλων, τόνισε:
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων σχετικά με την σεισμική ακολουθία είναι παρόμοιες για να μην πω ταυτόσημες. Όλοι μιλάμε για μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, όλοι μιλάμε για μια περιοχή για την οποία τα ιστορικά στοιχεία είναι πρακτικώς ανύπαρκτα. Χαμηλής σεισμικότητας για τον ελλαδικό χώρο σημαίνει ότι τα ρήγματα στην περιοχή μπορεί να δώσουν τον τυπικά χαμηλότερο μέγιστο σεισμό που θεωρούμε για τον ελληνικό χώρο και αυτός είναι ένας σεισμός της τάξης του 6. Για την Ελλάδα το 6 είναι πάρα πολύ λίγο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας. Δεν είναι Κεφαλλονιά έχουμε 7,5, δεν είναι Σάμος που έχουμε 7. Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6 ρίχτερ μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε.
Ερωτηθείς αν τα παλιά σπίτια που δεν έχουν κατασκευαστεί με αντισεισμική τεχνολογία θα αντέξουν ένα σεισμό της τάξεως του 6
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν παίζει μόνο το μέγεθος του σεισμού αλλά και η απόσταση. Πολλοί μικρότεροι σεισμοί δηλαδή της τάξεως του 5,2-5,5 σε μικρές αποστάσεις δηλαδή όταν είσαι δίπλα στο επίκεντρο έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Γενικά επειδή τα 6αρια είναι οι τυπικοί σεισμοί του ελλαδικού χώρου κάνουν βλάβες στην κοντινή περιοχή κυρίως στα παλιά κτήρια.
Ερωτηθείς αν θα συμβούλευε τους κατοίκους της Ευβοίας να παραμείνουν στα αυτοκίνητα τους
Κ.ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: Δεν θα συμβούλευα κανέναν να μένει στο αυτοκίνητό του εφόσον το σπίτι του είναι εντάξει.
Οι χώρες της Μεσογείου συνεργάζονται και προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού που θα προκαλέσει τσουνάμι και θα πλήξει παράκτιες περιοχές τους, με πιθανότερο σενάριο ότι αυτό θα ξεκινήσει από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμικότητα σε όλη τη Μεσόγειο, κατά μήκος του περίφημου Ελληνικού Τόξου -ξεκινάει από τα νησιά του Ιονίου διασχίζει τον βυθό του Νοτίου Ιονίου έξω από την Πελοπόννησο και περνώντας νοτίως της Κρήτης καταλήγει στη Ρόδο- και για αυτό είναι απολύτως υπαρκτό το ενδεχόμενο γένεσης τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό.
Λόγω της σπανιότητας του φαινομένου για πολλά χρόνια υπήρχε αμηχανία σε ό,τι αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης του, ωστόσο, πλέον τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού της UNESCO, έχουν καταρτιστεί τυποποιημένα πρωτόκολλα άμεσων ενεργειών, ενώ γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας και δράσεις επιμόρφωσης των πολιτών.
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο ερευνητής σεισμολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου για τις Νέες Τεχνολογίες στην Πολιτική Προστασία «SafeThessaloniki 2022», στον σεισμό των 7 Ρίχτερ την 30η Οκτωβρίου 2020, στη Σάμο, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης (Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών μέσω του 112) και σήμερα το εθνικό κέντρο που παρακολουθεί και προειδοποιεί την Πολιτεία για τον κίνδυνο τσουνάμι κινητοποιείται βάσει αυστηρού πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες εντός χρονικού διαστήματος έως 10 λεπτών από την καταγραφή της σεισμικής δόνησης.
Σε ό,τι αφορά τις σεισμογενείς περιοχές στην Ελλάδα και τις ακτές όπου είναι υψηλότερος ο κίνδυνος παραγωγής τσουνάμι ο σεισμολόγος διευκρίνισε:
«Σε όλη τη Μεσόγειο έχουμε, κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου, την υψηλότερη σεισμικότητα, η οποία είναι και υποθαλάσσια, άρα είναι αυτονόητο και το γνωρίζουμε και από τα επιστημονικά δεδομένα, ότι εκεί ακριβώς έχουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παραγωγή τσουνάμι. Το τσουνάμι διαδίδεται πολύ γρήγορα, δε “σβήνει” εύκολα και απειλεί παράκτιες περιοχές σε μεγάλες αποστάσεις, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του φαινομένου. Μετά έχουμε μια άλλη περιοχή με πολύ υψηλό κίνδυνο, τον Κορινθιακό Κόλπο. Επίσης έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα, όμως με τη διαφορά ότι πρόκειται για κλειστό κόλπο και δεν μπορεί, ακόμη και μεγάλο τσουνάμι, να βγει προς τα έξω και να απειλήσει άλλες περιοχές. Έπειτα, έχουμε μικρότερο κίνδυνο σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα και γενικότερα το Ανατολικό Αιγαίο, η Λέσβος, η Χίος».
Λιγότερο πιθανό, βάσει των δεδομένων σεισμικότητας, είναι το ενδεχόμενο να φτάσει στην Ελλάδα τσουνάμι που θα ξεκινήσει από άλλες χώρες της Μεσογείου. Αντιθέτως, άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Ιταλία προετοιμάζονται συστηματικά για ένα τσουνάμι που θα μπορούσε να ξεκινήσει από το Ελληνικό Τόξο.
«Από γειτονικές χώρες απειλούμαστε ελάχιστα από την Ιταλία. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένος μεγάλος σεισμός που να προκάλεσε τσουνάμι και να ήλθε στη δική μας πλευρά. Δεν έχουν τόσο υψηλή σεισμικότητα όσο εμείς, παρόλα αυτά στα σενάριά μας λαμβάνουμε υπόψη κι αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως στην Ιταλία φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να ξεκινήσουν από την Ελλάδα κι έχουν κάνει πολλές έρευνες για αυτό το θέμα. Το ίδιο οι Ισραηλινοί. Έχουμε κάνει κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, φοβούνται πάρα πολύ τα τσουνάμι που μπορεί να δημιουργηθούν για παράδειγμα κατά μήκος της Κρήτης, ή της Ρόδου και σε 45 λεπτά, το πολύ σε μία ώρα, θα έχουν φτάσει στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανή γένεση τσουνάμι μετά από ισχυρό υποθαλάσσιο ή παράκτιο σεισμό;
«Βεβαίως μπορούμε», απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στην προετοιμασία της ελληνικής Πολιτείας αλλά και συνολικά των χωρών της Μεσογείου, μέσα από τη Διακυβερνητική Ομάδα Συντονισμού για το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Μετριασμού του Τσουνάμι στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό, τη Μεσόγειο και τις συνδεδεμένες θάλασσες (ICG/NEAMTWS) της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO (IOC-UNESCO), καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο σεισμός και το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού του 2004 και οι τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές στις 14 χώρες που επηρέασε.
«Για το τσουνάμι κάναμε πολύ σημαντικά βήματα, ακριβώς επειδή υπήρξε η επιταγή της συνεργασίας των κρατών. Υστερούμε, παρά το ότι έχουν γίνει πρόοδοι στα τεχνολογικά συστήματα, στη διαλειτουργικότητα, δηλαδή στο πώς συνεργάζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Το τσουνάμι δεν έχει σύνορα. Στη Μεσόγειο ένα μεγάλο τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει 10-15 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Πολλές φορές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ή δεν έχουν καλές σχέσεις, άλλοτε δεν έχουν το ίδιο τεχνολογικό επίπεδο, δεν έχουν το ίδιο πολιτιστικό επίπεδο, άρα χρειαζόμασταν έναν καταλύτη να φέρνει κοντά τις χώρες κι αυτός είναι η UNESCO», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σήμερα ο πάροχος υπηρεσιών τσουνάμι (TSPs) της Ομάδας ICG/NEAMTWS υποστηρίζεται τεχνικά από πέντε εθνικά κέντρα, αυτά της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Σημαντικότατη πρόκληση είναι η εξασφάλιση γρήγορων και αξιόπιστων μεταδόσεων προειδοποιήσεων για τσουνάμι, τις οποίες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί στην UNESCO, τα πέντε κέντρα στέλνουν με τρεις τρόπους ταυτόχρονα (email, fax και GTS) και μετά οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας πρέπει να χρησιμοποιούν εξίσου αξιόπιστα συστήματα, για να πάει προς τα κάτω το μήνυμα.
Τα πέντε κέντρα της Ομάδας ICG/NEAMTWS συνεργάζονται μεταξύ τους και έχουν καταρτιστεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα ενεργειών, από τα οποία δεν μπορεί κανείς να αποκλίνει.
«Μόλις γίνει ένας σεισμός ύποπτος για τη γένεση τσουνάμι, δηλαδή μεγέθους άνω των 6, υποθαλάσσιος και επιφανειακός, αμέσως οργανώνεται ένα μήνυμα προειδοποίησης για τσουνάμι. Τα Αστεροσκοπεία της Αθήνας , της Ρώμης κ.ο.κ. στέλνουν στην Πολιτική Προστασία της χώρας τους εντός 8 έως 10 λεπτών αυτό το μήνυμα και η Πολιτική Προστασία κοιτάει πώς αυτό πάει προς τα κάτω, προς τις απειλούμενες περιοχές. Για πολλά χρόνια υπήρχε μία αμηχανία στο θέμα αυτό, δηλαδή τι μπορούμε να κάνουμε πρακτικά, δεδομένου ότι ειδικά εδώ στη Μεσόγειο το περιθώριο αντίδρασης για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός είναι πολύ περιορισμένος, συχνά μόνο λίγα λεπτά», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σημείωσε δε, ότι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο ίδιος είχε κληθεί στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον νέο νόμο πολιτικής προστασίας, που ψηφίστηκε και ισχύει τώρα, είχε θέσει το θέμα της προετοιμασίας της ελληνικής πολιτείας για το ενδεχόμενο τσουνάμι:
«Προσέξετε το αυτό, μία φορά θα χρειαστεί η χώρα. Τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι», είχε πει στην παρέμβασή του και λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2020 στον μεγάλο σεισμό της Σάμου «για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο και στη Μεσόγειο χρησιμοποιήθηκε το 112».
«Το θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα παρά τα μειονεκτήματα που παρατηρήθηκαν. Πρωτοπορήσαμε οι Έλληνες σε αυτό, υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα -είμαι βέβαιος – έτσι ώστε η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος που μας δίνει τη δυνατότητα μέσα σε 10 λεπτά να στείλουμε την προειδοποίηση, να γίνει ακόμη καλύτερη από επιχειρησιακή άποψη πλέον», πρόσθεσε.
Σε πιο άμεσο κίνδυνο στην περίπτωση γένεσης τσουνάμι βρίσκονται οι παράκτιες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης.
Εκεί, όσοι βρίσκονται κοντά σε ακτές και αισθανθούν το σεισμό θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα, χωρίς να περιμένουν οποιουδήποτε είδους ενημέρωση και άρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να το κάνουν, μέσα από επιμορφωτικές δράσεις, σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
«Η πιο δύσκολη περίπτωση γενικώς αφορά τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στην εστία του σεισμού που παράγει το τσουνάμι. Αυτό το είδαμε στη Σάμο το 2020. Στη Βόρεια Σάμο το πρώτο κύμα έφτασε μόνο σε 4 λεπτά. Πώς το ξέρουμε; Δεν είχαμε όργανα αλλά βίντεο και τα αξιοποιήσαμε για πρώτη φορά σε σχετική μελέτη μας. Καταγράφηκαν από αξιόπιστες κάμερες. Σε τέσσερα λεπτά έφτασαν τα κύματα. Εκεί το σύστημα δυστυχώς δε νομίζω ότι προλαβαίνει να δώσει προειδοποίηση. Εκεί επεμβαίνει αυτό που λέγεται ενημέρωση, πληροφόρηση και εκπαίδευση του πληθυσμού. Η βασική οδηγία λέει: “Μόλις αισθανθείτε σεισμό σε παράκτια περιοχή, απομακρύνεστε αμέσως στα ενδότερα. Δεν προλαβαίνετε να ακούσετε προειδοποίηση, δεν περιμένετε να πάρετε μήνυμα από το 112, ή να πληροφορηθείτε από τα ΜΜΕ τι ακριβώς συμβαίνει. Αμέσως, ακαριαία, διότι το κύμα φτάνει αστραπιαία”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και σε έναν άλλον τομέα, την επιμόρφωση, εκπαίδευση, ενημέρωση. Θέλει εκπαίδευση και των ίδιων των στελεχών , των σωμάτων και των υπηρεσιών», εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος.
Όπως διευκρίνισε, στη Σάμο μετά και την εμπειρία του 2020 οι δύο δήμοι προχώρησαν σε σειρά ενεργειών: «Ανέθεσαν μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών -συμμετείχαμε και συμβάλλαμε κι εμείς- για τον κίνδυνο του σεισμού και του τσουνάμι, όπου χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά ο βαθμός κινδύνου στις ακτογραμμές του νησιού. Δεν είναι ο ίδιος παντού, εξαρτάται και από τη μορφολογία των ακτών. Για παράδειγμα, είναι δομημένη μια παράκτια ζώνη, είναι επίπεδη η μορφολογία και ένα ενδεχόμενο τσουνάμι μπορεί με πολύ μεγάλη ευκολία να προχωρήσει μέσα στην ξηρά; Υπάρχουν απότομες πλαγιές άρα δεν ευνοείται η αναρρίχηση του τσουνάμι; Όλα αυτά ελήφθησαν υπόψη και δόθηκε μια χαρτογράφηση στις ακτές του νησιού για πρώτη φορά. Επίσης ήδη έχει κάνει ο Δήμος Σάμου κάποιες προσπάθειες να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση του πληθυσμού στο θέμα αυτό, όπως έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, στη Ρόδο, την Κω, την Κρήτη, όπου έχουμε κάνει και ασκήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΟΗΕ έχει από το 2016 θεσπίσει την 5η Νοεμβρίου εκάστου έτους ως ημέρα ενημέρωσης για το τσουνάμι. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και εντείνονται».
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…