Επιχειρήσεις: Μπροστά σε ένα απίστευτο… πογκρόμ επενδύσεων βρίσκεται η ελληνική αγορά από αμερικανικό κολοσσό ο οποίος δεν σταματά σε τίποτα, επενδύοντας non stop!
«Θα είμαστε πολύ…απασχολημένοι (busy) και τα επόμενα 3-4 χρόνια, όπως ήμασταν και τα προηγούμενα τέσσερα» υπογράμμισε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Άλεξ Φωτακίδης, partner του CVC Capital, του fund με την ισχυρότερη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Φωτακίδης, αφού σημείωσε ότι «οι προοπτικές της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια είναι εξαιρετικές» ανέφερε ότι δίνει έμφαση σε επενδύσεις στους εξής κλάδους κυρίως:
- Υγεία
- Φάρμακα
- Τεχνολογία
- FMCG (κυρίως τρόφιμα-ποτά)
- Βιολογικά & plant based προϊόντα
- Ενέργεια (ΑΠΕ και αποθήκευση)
- Logistics
- Ξενοδοχεία (κυρίως high end θέρετρα)
- Υπηρεσίες (IT, συστήματα πληρωμών, τηλεπικοινωνίες, ασφάλειες)
Πρόσθεσε ακόμη ότι «έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 25 εταιρείες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να έχουν διεθνείς θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να τους βοηθήσουν για την περαιτέρω ανάπτυξή τους» τονίζοντας την αναγκαιότητα για δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων και πιο ανταγωνιστικών σε διεθνές επίπεδο.
Επιχειρήσεις: Με… φόρα και στα γαλακτοκομικά!
Ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος deal μπορεί να προσδιοριστεί η ανακοίνωση για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη από τη CVC Capital Partners VII (CVC Fund VII). Τα σχέδια του αμερικανικού fund που ενδιαφέρεται να γίνει leader στην Ελλάδα σε κάθε κλάδο που το ενδιαφέρει, είχαν διαφανεί από τότε που δρομολογούσε την εξαγορά της Vivartia.
Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου deal, έβαλε μπροστά το σχέδιό της να γίνει κορυφαία δύναμη στον γαλακτοκομικό κλάδο, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της, εκτός από τη Δέλτα Τροφίμων, και τη Δωδώνη, ενώ σειρά έχει πάρει ο Κολιός.
Nα σημειωθεί ακόμη ότι το αμερικανικό fund, μέσω της Vivartia, ελέγχει και ένα μετοχικό ποσοστό της τάξης του 43,2% στη Μεβγάλ.
Σχετικά με τις έως τώρα επενδύσεις του CVC στον κλάδο των τροφίμων, υπενθυμίζεται ότι για την Vivartia το τίμημα ανήλθε σε 175 εκατ. ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 600 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του χρέους της επιχείρησης.
Για την Δωδώνη, πληροφορίες θέλουν το deal να κινήθηκε στα επίπεδα των 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 58 εκατ. αφορούν στον δανεισμό της γαλακτοβιομηχανίας και άλλα τόσα θα πάρει η SI Foods (μεγαλομετόχου της εταιρείας), η οποία παράλληλα θα διατηρήσει ένα 25%.
Αναφορικά με τα 20 εκατ. ευρώ που υπάρχουν στο ταμείο της Δωδώνη, αυτά εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν για την εξαγορά της Κολιός και το κλείσιμο των υποχρεώσεων της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας για την Αγνό (πρόστιμα 11 εκατ. ευρώ).
Σχετικά με το τελευταίο deal, σημειώνεται από τις δύο πλευρές ότι Δέλτα και Δωδώνη έχουν συμπληρωματικές δραστηριότητες, προϊόντα και αγορές στις οποίες απευθύνονται και μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες.
Οι επόμενες κινήσεις του CVC έχουν να κάνουν με την προσθήκη της Κολιός, κάτι το οποίο αναμένεται εκτός συνταρακτικού απροόπτου να ολοκληρωθεί σε λίγες εβδομάδες, ενώ ένα ακόμη δείγμα των προσπαθειών του fund για δημιουργία ενός πανίσχυρου σχήματος στον εγχώριο γαλακτοκομικό κλάδο, είναι και η τελευταία συνεργασία που ανακοίνωσε η Δέλτα με την Danone.
Θυμίζουμε ότι η Δέλτα ανέλαβε την παραγωγή προϊόντων στο εργοστάσιο της στον Άγιο Στέφανο του στραγγιστού γιαουρτιού με προβιοτικά Activia για λογαριασμό της γαλλικής Danone. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται συνεργασία και σε ευρύτερο προϊοντικό πλαίσιο, ωστόσο στη φάση αυτή θα δοκιμαστεί η πορεία του στραγγιστού της Activia και αναλόγως με αυτήν, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα projects.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις των άλλων μεγάλων παικτών του κλάδου, όπως είναι π.χ. τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία (της οικογένειας Σαράντη), η Ήπειρος (μέλος της Optima, της οικογένειας Παντελιάδη) και η Κρι Κρι (της οικογένειας Τσινάβου), καθώς και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν αλλά και άλλες γνωστές γαλακτοβιομηχανίες όπως είναι η La Farm, η Φάρμα Κουκάκη, η Όμηρος, η Εβροφάρμα κ.ά.
Γενικότερα για την CVC θυμίζουμε ότι ήδη έχει επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 1,5-1,8 δισ. ευρώ καταφέρνοντας να γίνει leader στον κλάδο της Υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care) και των Ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική), ενώ στις αξιοσημείωτες κινήσεις του είναι η απόκτηση πλειοψηφικών ή μεγάλων μειοψηφικών ποσοστών σε εταιρείες όπως το Skroutz (κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα) και την D-Marine Group (που εξαγόρασε από την τουρκική Dogus).
Επιχειρήσεις: Ποια είναι η CVC Capital
Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard (ΦΩΤΟ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Την τελευταία διετία η CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας».
Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.
Η CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.
Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ’ ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus.
Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως το ίδιο το fund είχε ανακοινώσει, απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Με αφορμή την εξαγορά των μαρίνων ο István Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε:
«Με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω των εξαγορών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.