Σεισμός: Σειρά μικροσεισμών σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αντίσαμου και Ιθάκης.
Με μια αινιγματική ανάρτησή του στο Facebook, ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης τόνισε πως δεν προχωρά σε καμία ανακοίνωση γιατί «δεν είμαι 100% σίγουρος», αλλά πρόσθεσε πως ήδη έχει ενημερώσει τους αρμόδιους για το φαινόμενο.
Να σημειωθεί πως το Ιόνιο αποτελεί την πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας και φυσικά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου.
Σεισμός: Εφιαλτική πρόβλεψη Τούρκου – «Βλέπει» 7 Ρίχτερ
Ανησυχία προκαλεί στην Τουρκία η νέα σεισμική δόνηση που καταγράφηκε το πρωί της Τρίτης στην περιοχή Saimbeyli των Αδάνων, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια για έναν μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής Γεωφυσικής Naci Görür προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο ισχυρού σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ στη συγκεκριμένη σεισμική ζώνη.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της AFAD (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας), η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 07:09 το πρωί, είχε μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή Saimbeyli.
Το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 6,96 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ελαφρώς αισθητός σε γύρω περιοχές, όπως η Κοζάν, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.
Την προσοχή των ειδικών προκάλεσε η τοποθεσία του σεισμού, καθώς εντοπίζεται πάνω στη λεγόμενη Ζώνη Ρηγμάτων Saimbeyli, για την οποία ο Naci Görür έχει κατά το παρελθόν εκφράσει έντονες ανησυχίες.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Görür υπογράμμισε:
«Σεισμός μεγέθους 4,6 σημειώθηκε στο Yeniköy/Saimbeyli, στα Άδανα. Πρόκειται για τη Ζώνη Ρηγμάτων Saimbeyli, η οποία είναι τύπου αριστερής ολίσθησης και έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων. Η συγκεκριμένη γεωλογική δομή έχει τη δυναμική να παράγει σεισμούς μεγέθους έως και 7 Ρίχτερ. Είναι πιθανό να έχουν αλλάξει οι τάσεις στο πεδίο των ρηγμάτων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Να είστε προσεκτικοί και καλά προετοιμασμένοι».
Η νέα αυτή εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τη σεισμική θωράκιση της Τουρκίας και ειδικά της περιοχής των Αδάνων, όπου η γεωλογική δραστηριότητα είναι αυξημένη και παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες μετά τη φονική διπλή δόνηση της 6ης Φεβρουαρίου 2023.
Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα, χωρίς όμως να επικρατήσει πανικός, ενώ οι ειδικοί συνεχίζουν να αξιολογούν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Σεισμός: Δεν είναι μόνο ο Κορινθιακός – Τα ρήγματα που έχουν κυκλώσει την Αττική
Η Αθήνα, η ιστορική μητρόπολη του ελληνικού χώρου, είναι χτισμένη πάνω σε μια τεράστια γεωλογική «παγίδα» που εδώ και αιώνες συσσωρεύει ενέργεια.
Πίσω από τους πολύβουους δρόμους, τα εμβληματικά μνημεία και τις ασφυκτικά δομημένες γειτονιές, εκτείνεται ένα σύνθετο και ενεργό δίκτυο ρηγμάτων. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, τα ρήγματα αυτά ενδέχεται να ενεργοποιηθούν αιφνίδια, προκαλώντας ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς.
Η Αττική περιβάλλεται από σεισμογενείς ζώνες που, κατά το παρελθόν, έχουν δώσει ισχυρές σεισμικές δονήσεις, επιβεβαιώνοντας τον υψηλό σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
Ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα και μελετημένα ρήγματα είναι:
1. Ρήγμα της Πάρνηθας
Μήκος: ~12 χλμ Ενεργοποίηση: Τελευταία ενεργοποίηση το 1999 (σεισμός 5,9 Ρίχτερ με 143 νεκρούς) Εκτίμηση: Παραμένει ενεργό. Πιθανή επαναδραστηριοποίηση μέσα στον 21ο αιώνα. Κίνδυνος: Υψηλός – Είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως τα Λιόσια, το Μενίδι και η Φυλή.
2. Ρήγμα του Μαραθώνα – Γραμματικού
Μήκος: >20 χλμ Χαρακτηριστικά: Βρίσκεται σε γεωτεκτονικά ενεργή περιοχή, κοντά στο ρήγμα της Ανατολικής Αττικής. Εκτίμηση: Ικανό να δώσει σεισμό έως και 6,5 Ρίχτερ. Κίνδυνος: Μέσος προς υψηλός – αφορά και τα βόρεια προάστια της Αττικής.
3. Ρήγμα της Ανατολικής Αττικής (Κορωπί – Μαρκόπουλο – Λαύριο)
Δραστηριότητα: Καταγεγραμμένη σεισμική δράση τις τελευταίες δεκαετίες. Εκτίμηση: Πιθανή ενέργεια μέχρι 6,2 Ρίχτερ. Κίνδυνος: Υψηλός – Πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
4. Υποθαλάσσιο ρήγμα του Σαρωνικού (Αίγινα – Μέθανα – Πόρος)
Γεωλογική Ζώνη: Μέρος του ηφαιστειακού τόξου του Νότιου Αιγαίου. Εκτίμηση: Σεισμοί έως και 6,7 Ρίχτερ. Ιδιαίτεροι Κίνδυνοι: Θαλάσσια σεισμικά κύματα (tsunami) σε περίπτωση καταρρεύσεων υποθαλάσσιων όγκων.
5. Ρήγμα της Αταλάντης (εκτός Αττικής αλλά απειλεί)
Απόσταση: ~100 χλμ από Αθήνα, αλλά μπορεί να προκαλέσει έντονη δόνηση στην πρωτεύουσα. Ιστορικό: Κατέστρεψε πόλεις το 1894 με δύο σεισμούς άνω των 6,5 Ρίχτερ. Εκτίμηση: Δυνητικά μεγάλος σεισμός άνω των 6,7 Ρίχτερ.
Τι λένε οι σεισμολόγοι σήμερα
Ο καθηγητής σεισμολογίας Ακης Τσελέντης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Αθήνα “δεν έχει τελειώσει με τον Εγκέλαδο”. Το ρήγμα της Πάρνηθας, παρότι εκτονώθηκε το 1999, μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί. Το ίδιο και τα ρήγματα Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, τα νέα εργαλεία σεισμικής τομογραφίας δείχνουν ότι ενέργεια συσσωρεύεται σε βάθη 5-15 χιλιομέτρων κάτω από κατοικημένες περιοχές. Ο ΟΑΣΠ αναφέρει πως η Αττική, λόγω της πληθυσμιακής της πυκνότητας, είναι η πιο ευάλωτη περιφέρεια της Ελλάδας ακόμα και σε μεσαίας έντασης σεισμό.
Γιατί η Αθήνα είναι τόσο ευάλωτη;
Παλαιά κτίρια (πριν τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985) Ανομοιογενές υπέδαφος, με μεγάλες αποθέσεις αλλουβιακών υλικών Ανεξέλεγκτη δόμηση χωρίς επαρκείς στατικές μελέτες σε πολλές περιοχές Ελλιπής συντήρηση υποδομών (γέφυρες, δρόμοι, παλαιά σχολεία)
Μπορούμε να προστατευτούμε;
Ναι. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο «όπλο». Η Αθήνα χρειάζεται: Εκτενή έλεγχο στατικά ευάλωτων κτιρίων Άσκηση ετοιμότητας σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και δήμους Επικαιροποίηση αντισεισμικών κανονισμών και ελέγχων Ψηφιακή παρακολούθηση ρηγμάτων με αισθητήρες νέας γενιάς Καμπάνιες ενημέρωσης σε πολίτες, μαθητές, ηλικιωμένους
Είμαστε πάνω στο ρολόι του Εγκέλαδου
Η Αττική δεν απειλείται μόνο από ένα μεγάλο ρήγμα, αλλά από ένα σύστημα ενεργών τεκτονικών πληγών που μπορεί να κινητοποιηθεί χωρίς προειδοποίηση. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν πότε, αλλά γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι θα ξανασυμβεί. Το στοίχημα της πολιτείας και των πολιτών είναι να μη βρεθούμε ξανά απροετοίμαστοι.
Σεισμός: Πρόβλεψη-βόμβα από τον καθηγητή Συνολάκη – «Θα κάνει πάνω από 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο»
Ο Κώστας Συνολάκης μιλώντας στον ALPHA αναφορικά με τον σεισμό 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο από 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο».
«Αυτός ο σεισμός είναι στο πολύ γνωστό ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας το οποίο εκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλοι σεισμοί αυτού του ρήγματος προχωρούν προς τα δυτικά. Έρχονται δηλαδή προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό αφορά τους μεγάλους σεισμούς, αυτούς δηλαδή που έχουν μέγεθος πάνω από 7. Αυτός ο σεισμός με το μέγεθος του δεν νομίζω πως θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές οι οποίες είναι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε άμεσα», ανέφερε αρχικά ο κ. Συνολάκης για το ενδεχόμενο ο χθεσινός σεισμός να επηρεάσει και την Ελλάδα. Για το ενδεχόμενο μετασεισμού τόνισε πως «περιμένουμε σίγουρα κάτι μεγαλύτερο».
«Εδώ και 20 χρόνια περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη σεισμό 7,5 Ρίχτερ και ακόμη μεγαλύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών επέμεινε στην τρομακτική πρόβλεψη που είχε κάνει τον Μάρτιο και αφορούσε σεισμό μεγαλύτερο της κλίμακας των 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο. «Οι εκτιμήσεις για τον μεγαλύτερο σεισμό που μπορεί να γίνει είναι 8 Ρίχτερ στο ελληνικό τόξο», ανέφερε εκ νέου ο Κώστας Συνολάκης.
«Το πότε θα γίνει μακάρι να το ξέραμε. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα γίνει αυτό», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε εκτιμάται περίπου να χτυπήσει ο φονικός σεισμός.