Άρση lockdown: Η συζήτηση πλέον για την άρση του lockdown είναι στην τελική ευθεία και η Κυβέρνηση εξετάζει την δεύτερη επιστροφή μας στη νέα κανονικότητα. Διαβάστε στο xristika.gr το σχέδιο για καφέ, εστιατόρια και λιανεμπόριο.
Τα σενάρια που εξετάζονται δειλά δειλά από την κυβέρνηση έχουν μία κοινή συνισταμένη και αυτό είναι το μοντέλο Μαΐου. Όποιο σενάριο και να προκριθεί, όπως τότε έτσι και τώρα πρώτα θα ξεκινήσουν τα καταστήματα λιανικής και μετά η εστίαση.
Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να ανοίγει τα καταστήματα λιανικής την 1η Δεκέμβριου και την εστίαση μία εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 7 Δεκέμβριου. Ωστόσο, το σενάριο αυτό μοιάζει με ουτοπία καθώς από… χτες, θα έπρεπε να έχουμε μείωση κρουσμάτων, μείωση διασωληνωμένων και γενικά το ΕΣΥ να πάρει βαθιά ανάσα. Εντούτοις, οι λοιμωξιολόγοι με καθημερινές τους δηλώσεις ψαλιδίζουν τις ελπίδες καθώς όπως τονίζουν αναμένεται μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες όχι όμως και των διασωληνωμένων, που όπως λένε θα αυξηθούν.
Το δεύτερο σενάριο και το πιο εφικτό είναι τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν στις 7 Δεκέμβριου και μία βδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα καταστήματα εστίασης. Ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με σκληρότερους κανόνες σε σύγκριση με τον Μάιο που δεν θα χωρούν παρερμηνείες. Το ανώτατο όριο καθήμενων σε τραπέζι θα είναι δύο, εξαιρουμένων οικογενειών, οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων θα αυξηθούν ενώ δεν αποκλείεται, όπου αυτό είναι εφικτό να απαγορευτούν οι καθήμενοι σε εσωτερικό χώρο. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα αγοράς θερμαντικών σωμάτων από τους επιχειρηματίες εστίασης με επιδότηση.
Το τρίτο και τελευταίο σενάριο είναι να τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου έτσι ώστε να μην χαθεί εντελώς όλος ο τζίρος των εορτών. Σε περίπτωση που προκριθεί αυτό το σενάριο φαίνεται πως θα θυσιαστεί η εστίαση, καθώς η κυβέρνηση δεν θα πάρει το ρίσκο να την ανοίξει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ βαθιάς ύφεσης και έστω και στο παραπέντε, τόνωσης της αγοράς. Όπως τόνισε σε πρωινή εκπομπή, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το μη άνοιγμα της αγορά για τις γιορτές θα ήταν καταστροφή.
O υφυπουργός Ανάπυτξης, Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε πως στην περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι υποχρεωτικό το SMS στο 13033 για να επισκεφτούμε καταστήματα λιανεμπορίου.
Όπως τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση «αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα». Όπως ανέφερε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκέμβρη αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση.
Συνεπώς, αν κριθεί αναγκαίο είναι πιθανό τα ψώνια για τα Χριστούγεννα να γίνουν κατόπιν SMS στο 13033.
Για τον λόγο αυτό ενδεχομένως έχουν νέες προσθήκες κωδικών στο 13033 για να υπάρχει «φρένο» σε όσους έχουν σκοπό να ξεχυθούν στα μαγαζιά για ψώνια.
Άρση lockdown: Όλα τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ
Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ:
- Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms στο 13033.
- Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.
- Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας.
- Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.
- Ανοιχτά παραμένουν τα εξής καταστήματα:
- Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά
- Φούρνοι, Μανάβικα, Κρεοπωλεία
- Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away
- Πρατήρια υγρών καυσίμων
- Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
- Φαρμακεία
- Δομές Υγείας
- Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
- Καθαριστήρια
- Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ
- Δημοτικά Σχολεία
- Νηπιαγωγεία
- Παιδικοί Σταθμοί
- Σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων
- Κλειστά θα παραμείνουν:
- Καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης
- Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ
- Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα
- Κομμωτήρια και κουρεία. Σημειώνεται ότι εξετάζεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα ραντεβού τους και να μη δημιουργηθεί συνωστισμός
- Κέντρα αισθητικής
- Γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι
- Κινηματογράφοι, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία
- Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)
- Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση
- Εκκλησίες (θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών)