Σε πανικό Cosmote, Vodafone και Wind: Δείτε τι έχει συμβεί

Cosmote, Vodafone, Wind: Ο Έλον Μάσκ και η Starlink έρχονται στη χώρα μας και υπόσχονται απίστευτες ταχύτητες. Οι φοβερές παροχές και οι «απαγορευτικές» τιμές. Πώς θα αντιδράσουν Cosmote, Vodafone, Wind στα… 100 mbps; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ολοένα και πιο κοντά έρχεται η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας δορυφορικού internet της εταιρείας του Elon Musk, Starlink, και στη χώρα μας, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργούν τουλάχιστον 300 συνδέσεις επί ελληνικού εδάφους. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να μπει πιο δυνατά στο “παιχνίδι” των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς για να μην μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Starlink έχει ανοίξει τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που απομένει για να αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα κουτάκια με τον εξοπλισμό σύνδεσης είναι να λυθούν δύο βασικά θέματα ρυθμιστικής φύσεως.

Το πρώτο θέμα αφορά ακριβώς τον εξοπλισμό, ο οποίος δεν είναι καθόλου φθηνός, καθώς στην προπαραγγελία κοστίζει 500 ευρώ. Ειδικότερα μένει να λυθεί το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται στον συνδρομητή, πως θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Το δεύτερο θέμα αφορά την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα “δορυφορικά πιάτα” που απαιτούν οι συνδέσεις με τους δορυφόρους της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια σημαντική διαφορά: Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Starlink, που εκπροσωπείται στη χώρα μας από γνωστό δικηγορικό γραφείο της Αθήνας, και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταλήξουν σύντομα προκειμένου η εταιρεία του Elon Musk να λάβει την απαιτούμενη άδεια.

Cosmote, Vodafone, Wind: Τι αλλάζει με τη Starlink

Αξίζει να σημειωθεί πως δορυφορικό internet υπάρχει και σήμερα. Όμως η Starlink υπόσχεται σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Αυτό γίνεται δυνατό με τις συστοιχίες δορυφόρων χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit) που εκτοξεύει η εταιρεία που επιτρέπουν την ανταλλαγή δεδομένων πιο γρήγορα από τους δορυφόρους που βρίσκονται μακρύτερα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά με τους περίπου 10.000 χρήστες της υπηρεσίας να καταγράφουν ταχύτητες που ξεπερνουν τα 100 Mbps στο “κατέβασμα” (download speed) και τα 20 Mbps στο “ανέβασμα” (upload speed), ενώ ο χρόνος απόκρισης δεν ξεπερνά τα 31 milisecond.

Από την άλλη, σήμερα οι δορυφορικές υπηρεσίες internet δίνουν ταχύτητες έως 24 Mbps, ο χρόνος απόκρισης είναι σημαντικά υψηλότερος ενώ οι περισσότερες έρχονται με ημερήσιο ή μηνιαίο όριο στον όγκο δεδομένων.

Cosmote, Vodafone, Wind: Η διαστημική κούρσα

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters η Starlink έχει περί τους 1.500 δορυφόρους σε τροχιά από τους συνολικά 12.000 που σχεδιάζει να εκτοξεύσει συνολικά. Η εταιρεία του Elon Musk δεν είναι μόνη της σε αυτή τη “διαστημική κούρσα”. Αντίστοιχη κίνηση στο διάστημα ετοιμάζει η Amazon με το Project Kuiper.

Ο ανταγωνισμός αυξάνεται και από την Κίνα, η οποία πέρσι έθεσε την ανάπτυξη του δορυφορικού internet στη λίστα με τα έργα υποδομών που σκοπεύει να επιταχύνει μέσω κυβερνητικής υποστήριξης. Η ασιατική χώρα σχεδιάζει την ανάπτυξη περίπου 13.000 δορυφόρων χαμηλής τροχιάς και πρόσφατα δημιούργησε έναν κρατικό οργανισμό που θα συντονίζει την προσπάθεια.

Κινδυνεύοντας να μείνει πίσω στην κούρσα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από μια ομάδα ευρωπαϊκών εταιρειών διαστημικής τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιακών παρόχων να εξετάσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού συστήματος τηλεπικοινωνιών με βάση το διάστημα.

Cosmote, Vodafone, Wind: Τι είναι το διαστημικό Starlink

H Starlink ιδρύθηκε το 2015 και το 2018 το πρόγραμμά της ήταν ήδη σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η τελευταία εκτόξευσή της πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2021, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει να οικοδομεί μια μικρή αυτοκρατορία και να αριθμεί αυτή τη στιγμή 1.445 μικροδορυφόρους, ενώ ο στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει τους 42.000 μέχρι το 2027.

Το σύστημα της Starlink βασίζεται στην επικοινωνία των μικροδορυφόρων της με εξοπλισμό μικρού μεγέθους, ο οποίος εγκαθίσταται στον χώρο του τελικού χρήστη/καταναλωτή, αντίστοιχο της συνδρομητικής τηλεόρασης. Επίσης, για να αναπτυχθεί σε μια χώρα χρειάζεται να χτίσει και έναν σταθμό βάσης, ο οποίος συνδέεται με σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητ

ς στο Διαδίκτυο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Starlink ήδη έχει ξεκινήσει να εξετάζει συγκεκριμένες τοποθεσίες για ανάπτυξη σταθμού βάσης στη χώρα μας, συγκεκριμένα στην περιοχή της Νεμέας ή των Θερμοπυλών.

Στην αρχική (Beta) έκδοση η υπηρεσία της Starlink υπόσχεται ταχύτητες 100 Mbps. Και αν τα νούμερα αυτά δεν εντυπωσιάζουν τόσο πολύ, η εκτόξευση επιπλέον δορυφόρων και εγκατάσταση περισσότερων σταθμών βάσης αναμένεται να βελτιώσουν περαιτέρω την ταχύτητα.

Σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις της εταιρείας μάλιστα, θα μπορούσε να παρέχει ταχύτητα άνω του 1 Gbps, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 10 Gbps.

Οι δοκιμές μέχρι στιγμής δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Starlink: στη Νέα Υόρκη έχει καταγραφεί ταχύτητα για κατέβασμα δεδομένων 209 Mbps, ενώ χρήστης στη Γιούτα μέτρησε σε τεστ την ταχύτητά του στα 215 Mbps.

Εντυπωσιακές είναι και οι ταχύτητες σε θερμοκρασίες παγετού ή με έντονους ανέμους και χιονόπτωση, καθώς μπορούν ακόμα και σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες να πιάσουν μέχρι 175 Mbps. Σε αυτή τη φάση η υπηρεσία της Starlink είναι αρκετά αλμυρή, αν και ήδη μετρά περισσότερους από 10.000 χρήστες παγκοσμίως.

Στην Beta έκδοση το κόστος του τερματικού εξοπλισμού είναι 500 δολάρια και το μηνιαίο κόστος σύνδεσης για τον καταναλωτή αναμένεται να φτάνει τα 100 δολάρια.

Η συνεχιζόμενη έρευνα, όμως, αλλά και η πρόσβαση σε μεγάλα αγοραστικά κοινά αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα παραπάνω κόστη – ειδικά σε ό,τι αφορά τις πάγιες μηνιαίες δαπάνες.

Ο Μασκ, όμως, δεν σταματά στις οικιακές συνδέσεις. Οπως έχει ο ίδιος πει, επόμενος στόχος είναι να λαμβάνουν το σήμα από τους δορυφόρους και κινούμενα οχήματα, όπως πλοία, αεροπλάνα, φορτηγά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένα μέλλον με «παγκόσμιο Ιντερνετ» σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το μεγάλο όμως πλεονέκτημα της υπηρεσίας Starlink σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δορυφορικές υπηρεσίες που βασίζονται σε γεωστατικούς δορυφόρους είναι η μικρή καθυστέρηση.

Ως αποτέλεσμα της μικρότερης απόστασης από τη Γη στην οποία κινούνται οι μικροδορυφόροι της Starlink, οι καθυστερήσεις κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 millisecond (60 φορές μικρότερη σε σχέση με τους γεωστατικούς δορυφόρους), με προοπτικές σημαντικής περαιτέρω βελτίωσης.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα για εφαρμογές όπως βιντεοκλήσεις και online gaming, οι οποίες δεν είναι εφικτές μέσω των παραδοσιακών δορυφορικών υπηρεσιών από γεωστατικούς δορυφόρους.

Ετσι, η υπηρεσία Starlink γίνεται ιδανική για την ευρυζωνική κάλυψη περιοχών όπου τα κόστη ανάπτυξης παραδοσιακών δικτύων είναι μεγάλα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εξάπλωση της Starlink -καθότι εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων- έχει προκαλέσει προβληματισμό σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς θα πιέσει σημαντικά τους υφιστάμενους παίκτες στην αγορά τηλεπικοινωνιών σε κάθε χώρα, προσθέτοντας έναν ακόμα ανταγωνιστή… από τον ουρανό.

Η κεντρική γραμμή της Ε.Ε. σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης παροτρύνει τα κράτη-μέλη να προβούν και σε δικές τους επενδύσεις σε μικροδορυφόρους που θα φέρουν τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες ώστε η Ε.Ε. να μπορέσει να καλύψει σταδιακά ένα μέρος του διαφαινόμενου χάσματος.