Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι: Τους απαγορεύεται και το Σούπερ μάρκετ;

Ανεμβολίαστοι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν rapid test για να μπουν στα Σούπερ μάρκετ οι ανεμβολίαστοι. Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η βασική στρατηγική της χώρας είναι να μείνει ανοιχτή αλλά η κυβέρνηση εξετάζει οτιδήποτε είναι στην κατεύθυνση «ανοιχτή κοινωνία-προστασία σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους-περιορισμός της κίνησης μη εμβολιασμένων» ακόμα και το να μπαίνουν με rapid test σε σούπερ μάρκετ δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ό,τι γίνεται σημειακά θα αφορά τους μη εμβολιασμένους, θα αφορά την δική τους προστασία» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ενώ συμπλήρωσε ότι «εμείς παρακολουθούμε τις αντοχές του συστήματος υγείας και συνεχίζουμε την τεράστια προσπάθεια για μαζικό εμβολιασμό». Υπενθύμισε, μάλιστα, πως «σε ό,τι αφορά τους μη εμβολιασμένους από τον Σεπτέμβριο έχουμε πάρει μέτρα που δυσκολεύουν τη λειτουργία τους».

Επανερχόμενος στο θέμα των σούπερ μάρκετ ο Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι «έχουμε πάει στην αύξηση των τ.μ. ανά πελάτη» συμπληρώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι η υποχρέωση διπλής μάσκας θα προσφέρει». Εξήγησε, δε, ότι το rapid test δεν έχει μπει στα σούπερ μάρκετ γιατί έχουν προϊόντα τα οποία χρειάζεται κάποιος για την επιβίωσή του και για τα οποία δεν υπάρχουν περιορισμοί όπως φάρμακα ή ψωί.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε, επίσης, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης το να προχωρήσει περαιτέρω σε υποχρεωτικότητα όσον αφορά τον εμβολιασμό λέγοντας ότι καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν το έχει κάνει ακόμα.

Στην ερώτηση, δε, για το αν θα υπάρξει lockdown απάντησε ότι «δεν φαίνεται στον ορίζοντα το επόμενο διάστημα ότι θα παρεκκλίνουμε από τη στρατηγική μας αυτή (σ.σ. να μείνει ανοιχτή η κοινωνία)».

Ανεμβολίαστοι: Να βοηθήσει η Εκκλησία με τα μέτρα

Όσον αφορά το μέτρο για το rapid test σε μη εμβολιασμένους πιστούς προκειμένου να μπαίνουν στους ιερούς ναούς ο Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου σχολίασε ότι «πρέπει η Εκκλησία να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις».

«Οπουδήποτε έχουν επιβληθεί μέτρα όργανα της πολιτείας προχωρούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους» είπε ο κ. Οικονόμου εξηγώντας ότι σε περίπτωση που εντοπίζεται παραβάτης «θα επιβληθεί πρόστιμο στον πιστό όχι στον ιερέα γιατί δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού».

«Το ζήτημα είναι να βρούμε ένα πλαίσιο πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Η Εκκλησία να συμβάλει με την πειθώ και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τους πιστούς στην ενορία» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ανεμβολίαστοι: Δεν θα γίνει οριζόντιο lockdown διαμηνύει ο Οικονόμου

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, την οικονομία αλλά και όλες τις τελευταίες εξελίξεις τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Με τη θεσμική υποδομή, με τις ψηφιακές βάσεις που έχουμε δημιουργήσει η χώρα αλλάζει επίπεδο και μετά την πανδημία θα συντελεστεί μία κοσμογονία ευημερίας και ανάπτυξης στη χώρα η οποία θα επιστρέψει στου πολίτες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Είχε προηγουμένως αναφερθεί στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις, που εισάγεται σήμερα στη Βουλή. Όπως είπε το ν/σ μεταξύ άλλων:

– Διασφαλίζει την απαραίτητη νομική σαφήνεια και δημιουργεί ελκυστικότερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές

– Περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας

– Προάγει την έρευνα και την ανάπτυξη, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαστημική βιομηχανία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, την παροχή υπολογιστικού νέφους (cloud computing), τα κέντρα δεδομένων (data centers), τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών (studios), τον ιατρικό τουρισμό, την αγροδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEIs)

Επεσήμανε ακόμη ότι μέσω αυτού «Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων με την ανάθεση της παρακολούθησης σε ιδιωτικούς φορείς. Επίσης διευρύνονται οι φορείς από τους οποίους θα προέρχονται τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες αξιολόγησης και ελέγχου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων».

Ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση επεσήμανε πως «η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά την κοινωνία» και αναφέρθηκε στις τρεις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι μέσω αυτών θα ωφεληθούν πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και θα διατεθούν 338,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αρχικά: «Δεν εξετάζουμε κανένα σενάριο επιβολής lockdown. Προτεραιότητά μας παραμένει η τόνωση της εμβολιαστικης κάλυψης, σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα Ελευθερία. Έχουμε 500.000 ραντεβού για εμβολιασμούς πρώτης δόσης τον τελευταίο μήνα, ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού τρίτης δόσης. Η έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους έχει φέρει αποτελέσματα. Συνεχίζουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ, σε συνεργασία και μςε τον ιδιωτικό τομέα, στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, όπου είναι σε εξέλιξη η επίταξη».

Για τον προϋπολογισμό του 2022, ανέφερε: «Η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Αυτή την προοπτική εξυπηρετεί και ο πρϋπολογισμός του 2022, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αλλά έχει νέες μειώσεις φόρων. Προωθύνται παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και της απασχόλησης των νέων. Ο σωρευτικός ρυθμός ανάπτυξης 2021 και 2022 θα φέρει το ΑΕΠ στα προ του κορωνοϊού επίπεδα και θα το ενισχύσει περισσότερο. Περιμένουμε νέα μείωση ανεργίας και ο πρωθυπυοργός δεσμεύτηκε για δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό».

Για το νομοσχέδιο βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, είπε: «Διασφαλιζει νομική σαφήνεια και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους στρατηγικούς επενδυτές. Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης για να εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος. Η χώρα αλλάζει επίπεδο».

Σε ερώτηση για πιθανό lockdown, είπε: «Με τη στρατηγική που έχουμε χαράξει, προχωρούμε για να μείνει η χώρα ανοιχτή και να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Ανεμβολίαστοι: «Να μην μπορούν να μπουν πουθενά»

Την ώρα που πανδημία του κορονοϊού σαρώνει τα πάντα και δεν δείχνει κανένα σημάδια ανάσχεσης και οι προτάσεις των ειδικών αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, για τους οποίους προτείνουν… κλείδωμα σπίτια τους!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, πρότεινε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και περιέγραψε την κατάσταση, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι 73 άνθρωποι, 50 εκ των οποίων στην Αττική, νοσηλεύονται σε κοινό θάλαμο νοσηλείας ή ράντζο σε διάδρομο ή κάποιον άλλον χώρο, περιμένοντας προκειμένου να μπουν σε ΜΕΘ.

Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες και περιοριστούν οι ανεμβολίαστοι, σε τέτοιο βαθμό, που δεν θα μπορούν «να μπουν πουθενά».

«Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο σε κάποιες κατηγορίες που έρχονται σε άμεση επικοινωνία με πολύ κόσμο. Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά. Αν δεν θέλουμε να δούμε ανθρώπους να νοσηλεύονται στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα γίνει επέκταση, θα γίνουν ολόκληρα νοσοκομεία Covid, σε βάρος των υπολοίπων νοσημάτων. Αυτό είναι ανήθικο».

«Δεν έχουμε το τείχος ανοσίας, και θέλουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι ανοιχτή, ενώ η πολιτεία δε θέλει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μία είναι η λύση, το να χρησιμοποιήσουμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να έχουμε ελεύθερη την ανθρώπινη δραστηριότητα. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είναι ανήθικο να επεκτείνεις τη διαθεσιμότητα κλινών Covid σε βάρος άλλων νοσημάτων. Τα άλλα νοσήματα δεν επέλεξαν τη νόσο τους, τους βρήκε» σημείωσε επίσης ο κ. Καπραβέλος.