Σχολεία: Πού θα βάζουν τα παιδιά τα κινητά

Σχολεία: Σε μία από τις βιοτεχνίες στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, που κατασκευάζουν μεταλλικά ντουλάπια, ερμάρια όπως αυτά που πρόκειται να μπουν πιλοτικά στα σχολεία για να κλειδώνουν οι μαθητές τα κινητά τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ.

Ο κατασκευαστής Πασχάλης Πόπτσης περιέγραψε τη γραμμή παραγωγής των lockers, όπως αποκαλούνται στα αγγλικά, αλλά και τη λογική με την οποία χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής αυτά τα ντουλάπια σε χώρους όπως γυμναστήρια κ.α.

Σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν δεχθεί παραγγελίες και πως κάθε παιδί αν γίνει η σχετική πρόβλεψη μπορεί να έχει τη δική του “κυψέλη”, δηλαδή χώρο όπου θα μπορεί να τοποθετεί με ασφάλεια και να κλειδώνει το κινητό του, αν διαθέτει αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.

Σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν δεχθεί παραγγελίες και πως κάθε παιδί αν γίνει η σχετική πρόβλεψη μπορεί να έχει τη δική του “κυψέλη”, δηλαδή χώρο όπου θα μπορεί να τοποθετεί με ασφάλεια και να κλειδώνει το κινητό του, αν διαθέτει αλλά και προσωπικά του αντικείμενα.

Σχολεία: Τι δεν πρέπει να φάει το παιδί σας από το κυλικείο

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους μαθητές να ξεκινούν τη μέρα τους τρώγοντας ένα καλό πρωινό, ενώ στη συνέχεια προτείνει ένα κολατσιό, καταναλώνοντας κάποια από τα είδη του κυλικείου ή κάτι που έχει προετοιμάσει η οικογένεια από το σπίτι, αρκεί αυτό να έχει συντηρηθεί σωστά.

Οι μαθητές θα πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, αλλά και φρούτα (κατά προτίμηση εποχιακά φρέσκα φρούτα).

Στo σάντουιτς ή στο τοστ προτείνει ψωμί ολικής αλέσεως διότι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί. Καλή επιλογή σνακ αποτελεί επίσης και το σουσαμένιο κουλούρι (όπου αυτό πωλείται) καθώς και άλλα προϊόντα που περιέχουν σουσάμι (όπως το παστέλι) αλλά και οι ξηροί καρποί.

Πολλές φορές όταν ένα τρόφιμο είναι επιμολυσμένο και ακατάλληλο είναι δύσκολο να το αντιληφθούμε, ιδιαίτερα αν η αλλοίωσή του είναι στα αρχικά στάδια. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που έχουμε ενδείξεις ότι ένα τρόφιμο είναι ακατάλληλο.

Ενδεικτικά:

  1. Όταν η συσκευασία του τροφίμου είναι ανοιγμένη ή σκισμένη.
  2. Όταν το χρώμα ή η υφή του τροφίμου είναι διαφορετικά από ότι συνήθως.
  3. Όταν η μυρωδιά του τροφίμου είναι διαφορετική από την συνηθισμένη.
  4. Όταν η γεύση του τροφίμου είναι διαφορετική από την συνηθισμένη.
  5. Όταν είναι εμφανώς αλλοιωμένο.
  6. Όταν κατά την μάσηση του αντιληφθούμε να υπάρχει κάποιο ξένο σώμα (συνήθως κάτι πιο σκληρό από το τρόφιμο)

Σε κάθε περίπτωση που μας δημιουργηθεί υποψία για ένα τρόφιμο, δεν το καταναλώνουμε.

Ποια είναι τα ευπαθή τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα
Αρκετά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αλλοιώνονται πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αυτά τα τρόφιμα τα ονομάζουμε ευπαθή-ευαλλοίωτα και πρέπει να διατηρούνται είτε σε θερμοκρασία ψυγείου (όχι μεγαλύτερη των 5 βαθμών ή σύμφωνα με τα αυστηρότερα όρια που αναφέρει ο παρασκευαστής) ή σε θερμοθάλαμο (>60˚C).

Από τα τρόφιμα που διατίθενται στο κυλικείο θα πρέπει να διατηρούνται :

A) Σε ψυγείο:

  1. Τα φρέσκα γάλατα (τα υψηλής παστερίωσης δεν χρειάζεται μέχρι να ανοιχθούν)
  2. Τα γιαούρτια
  3. Τα τυριά
  4. Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων
    που παρασκευάζονται στο κυλικείο
  5. Το ρυζόγαλο και η κρέμα
  6. Τα σάντουιτς και τα τοστ πριν ψηθούν
  7. Ορισμένοι χυμοί (εξαρτάται από το είδος)
  8. Ο φυσικός χυμός φρούτων και λαχανικών καθώς και οι σαλάτες και
    φρουτοσαλάτες, που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων – καντινών
    εφόσον δεν καταναλώνονται άμεσα
  9. Συστήνεται το καλοκαίρι οι σοκολάτες να διατηρούνται εντός ψυγείου.

Β) Σε θερμοθάλαμο:

  1. Οι τυρόπιτες, πίτες λαχανικών
  2. Πίτσα

Τι προσέχουμε στις συσκευασίες τροφίμων;

  1. Τις ενδείξεις: «ανάλωση έως» ή «ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας». Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται πριν την αναγραφόμενη ημερομηνία.
  2. Τις συνθήκες διατήρησης ή/και συνθήκες χρήσης. Τα τρόφιμα παραμένουν αναλλοίωτα εφόσον τηρούνται οι συνθήκες διατήρησης που ορίζει ο παρασκευαστής (π.χ., διατηρείται σε σκιερό μέρος, διατηρείται στο ψυγείο, μετά το άνοιγμά του διατηρείται στο ψυγείο και καταναλώνεται εντός τεσσάρων ημερών, καταναλώνεται εντός 3 ημερών μετά το άνοιγμα του στο ψυγείο κτλ).
  3. Τις οδηγίες χρήσης. Τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του παρασκευαστή εφόσον υπάρχουν.
  4. Τυχόν συστάσεις για προϊόντα που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία στην περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής τους.
  5. Τα συστατικά. Μας δίνουν πληροφορίες για την σύνθεση του τροφίμου.
  6. Διατροφικές Πληροφορίες. Μας δίνουν πληροφορίες για διατροφικά χαρακτηριστικά του τροφίμου όπως θερμίδες, ποσοστά θρεπτικών συστατικών κ.α.
  7. Την ποσότητα του τροφίμου (βάρος ή όγκος).
  8. Τα στοιχεία του παρασκευαστή ή συσκευαστή ή διακινητή. Καθορίζει ποιος είναι «υπεύθυνος» για την ασφάλεια του συγκεκριμένου τροφίμου.

Τι επιτρέπεται να πωλείται στα κυλικεία;
Φρούτα-Λαχανικά

Φρέσκα φρούτα-λαχανικά ανάλογα με την εποχή καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
Αποξηραμένα φρούτα (π.χ., βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείωνκαντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνον η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml.
Γαλακτοκομικά

Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και
ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά).
Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια.
Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλοιφώδη υφή.
Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα

Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.
Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:

  • Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
  • Τράνς λιπαρά έως 0,1%
  • Νάτριο έως 0,5%.

Διάφορα αρτοσκευάσματα

Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ) με τις παρακάτω
προδιαγραφές:
Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων

Ανά 100γρ προϊόντος:

α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10γρ,

β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10γρ,

γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5γρ και

δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5γρ.

Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
1) Τράνς λιπαρά έως 0,1%
2) Νάτριο έως 0,5%.

Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας – πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
1) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη – φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.

2) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.

Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
1) Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονονάτριο.

2)Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς
Τα σάντουιτς/ τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στον χώρο του κυλικείου – καντίνας αυθημερόν.

  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές: α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1% και β) Νάτριο έως 1%.
  • Λαχανικά όλων των ειδών.
  • Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
  • Τυριά (όπως αυτά αναφέρονται στην παράγραφο “Γαλακτοκομικά” παραπάνω)
  • Αβγό καλά βρασμένο.
  • Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων
    ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Γλυκίσματα

Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος
έως 4%).
Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
Μέλι σε ατομική μερίδα.
Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Ξηροί καρποί

Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

Υγρά τρόφιμα

Εμφιαλωμένο νερό.
Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συνθετικών γλυκαντικών.
Καφές μόνο για το προσωπικό.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Τέλος, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη.

Σχολεία: Το τετραήμερο και το τριήμερο ξεκούρασης των μαθητών σε ένα μήνα

Η πρώτη σχολική αργία της χρονιάς έρχεται με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και χαρίζει ένα τετραήμερο αποχής από τα μαθήματα. Ο εορτασμός της εθνικής επετείου που είναι συνυφασμένος με την είσοδο της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, φέτος πέφτει Δευτέρα.

Με δεδομένο αυτό, η καθιερωμένη σχολική γιορτή θα γίνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οπότε από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου οι μαθητές έχουν άπλετο χρόνο στην διάθεσή τους για ανεμελιά, ξεκούραση και αποχή από το διάβασμα. Την Δευτέρα οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στην παρέλαση θα δώσουν το παρών στην τελετή και θα επιστρέψουν στα θρανία την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.

Η αμέσως επόμενη σχολική αργία που χαρίζει χαμόγελα στους μαθητές καθώς γλιτώνουν μάθημα είναι αυτή της γιορτής του Πολυτεχνείου. Ο εορτασμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πέφτει την Κυριακή 17 Νοεμβρίου οπότε για τα σχολεία έρχεται ένα ακόμη τριήμερο αφού η καθιερωμένη σχολική γιορτή θα γίνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

Σχολεία: Οι υπόλοιπες σχολικές αργίες του 2024-25

Διακοπές Χριστουγέννων 2025: Παραδοσιακά τα σχολεία κλείνουν στις 23 Δεκεμβρίου που φέτος πέφτει Δευτέρα και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.

Η Καθαρά Δευτέρα το 2025 πέφτει στις 3 Μαρτίου οπότε οι μαθητές απολαμβάνουν ένα τριήμερο.

Ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του 1821 πέφτει την Τρίτη 25 Μαρτίου οπότε η σχολική γιορτή θα γίνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Διακοπές Πάσχα 2025: Το Πάσχα 2025 θα εορταστεί στις 20 Απριλίου. Παραδοσιακά τα σχολεία θα κλείσουν παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και θα ανοίξουν μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου ήτοι θα κλείσουν την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα ανοίξουν την Δευτέρα 28 Απριλίου.

Η 1η Μαίου πέφτει Πέμπτη και εκείνη τη μέρα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω της καθιερωμένης αργίας της Πρωτομαγιάς.

Η τελευταία σχολική αργία είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος που πέφτει την Δευτέρα 9 Ιουνίου χαρίζοντας ένα ακόμη τριήμερο στους μαθητές.

Φυσικά στις σχολικές αργίες θα πρέπει να υπολογίσετε και την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Σχολεία: Σε ποιο μάθημα αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας από τον Σεπτέμβριο

Στην αύξηση της γυμναστικής στο σχολικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και η παιδική παχυσαρκία αλλά και μια από τις επιπτώσεις της καραντίνας και της πολύμηνης αναστολής λειτουργίας των σχολείων –η χώρα μας, δυστυχώς, πρώτευσε σε αυτό το μέτρο– μια εμπειρία που έκανε τα παιδιά να επιλέγουν όλο και λιγότερο τις φυσικές δραστηριότητες, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή», ένα άλλο σχέδιο του υπουργείου είναι να επιστρέψουν στον εκπαιδευτικό χάρτη και τα αθλητικά σχολεία, αν και σε άλλο πλαίσιο συγκριτικά με το παρελθόν –τα εν λόγω σχολεία είχαν καταργηθεί το 2011, ύστερα από τρεις δεκαετίες λειτουργίας. Πρόκειται για τις προτάσεις του πορίσματος επιτροπής που σύστησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με την άθληση και να αποκαταστήσουν την επαφή τους με αυτή, η οποία διαταράχθηκε σοβαρά στα χρόνια της καραντίνας της Covid-19, του εγκλεισμού και των κλειστών σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η γυμναστική μπαίνει και στα νηπιαγωγεία, ενώ αυξάνονται και οι ώρες της στο δημοτικό και το γυμνάσιο.

Ο σχεδιασμός είναι να αυξηθούν οι ώρες της φυσικής αγωγής στο νηπιαγωγεία, ενώ στο δημοτικό τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και μάλλον προεραιτικά: στο υφιστάμενο πλαίσιο, γυμναστική γίνεται τρεις σχολικές ώρες την εβδομάδα ως και τη Δ’ Δημοτικού και δύο ώρες στην Ε’ και ΣΤ’ –το πόρισμα προτείνει είτε να οργανώνεται ένα επιπλέον δίωρο στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος είτε μία ώρα στο πλαίσιο ενός ομίλου φυσικής αγωγής.

Στο γυμνάσιο θα αυξηθούν οι ώρες της γυμναστικής κατά μία την εβδομάδα. Επίσης, στο γυμνάσιο και το λύκειο θα οργανώνεται δίωρο σχολικού αθλητισμού την εβδομάδα, στο οποίο η συμμετοχή θα είναι προαιρετική. Το πόρισμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός αθλητικού γυμνασίου και λυκείου σε κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα μελετηθεί ποια σχολεία θα μετατραπούν σε αθλητικά, ενώ τα κριτήρια εισαγωγής θα είναι η πορεία κάθε υποψηφίου στον αθλητισμό αλλά και οι επιδόσεις του στα μαθήματα. Ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας τους τοποθετείται το σχολικό έτος 2025-2026.

Ως πιλότος θεωρείται το σχέδιο να λειτουργήσουν δύο αθλητικά γυμνάσια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κοντά στο ΟΑΚΑ και στο Καυταντζόγλειο αντίστοιχα, ώστε οι μαθητές να αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις τους.

Σχολεία: «Βόμβα» τον Σεπτέμβριο – Τέλος αυτά τα 7 βιβλία

Σημαντικές αλλαγές στα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα ενεργοποιηθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ειδικότερα σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, επτά συνολικά σχολικά βιβλία, πέντε στο Λύκειο και από ένα στο Δημοτικό και Γυμνάσιο, θα αντικατασταθούν το επόμενο σχολικό έτος, 2024-25.

Οι καταργήσεις/αντικαταστάσεις βιβλίων αφορούν τα εξής:

Δημοτικό

Γλώσσα (ΤΕΥΧΟΣ 1) της Ε΄ τάξης

Γυμνάσιο

Η Μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Σύγχρονο κόσμο της Γ’ τάξης

Λύκειο

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας – Μάθημα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής (Γενικά Λύκεια Γ’ Λυκείου – Εσπερινά)

Λατινικά (ΤΕΥΧΟΣ Α’) – Μάθημα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών (Γενικά Λύκεια Β’ Λυκείου – Εσπερινά)

Ορθόδοξη πίστη και λατρεία – Μάθημα Γενικής Παιδείας (Γενικά Λύκεια Α’ Λυκείου – Εσπερινά), ΕΠΑΛ-Μάθημα Γενικής Παιδείας (Α ΕΠΑΛ,Α ΕΠΑΛ.ΕΣΠ)

Χριστιανισμός και Θρησκεύματα – Μάθημα Γενικής Παιδείας (Γενικά Λύκεια Β’ Λυκείου – Εσπερινά)

Χριστιανισμός και σύγχρονος κόσμος – Μάθημα Γενικής Παιδείας (Γενικά Λύκεια Γ’ Λυκείου – Εσπεριν