Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για την επανέναρξη Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξει τα σχολεία μαζί με το λιανεμπόριο. Απαραίτητο το self test κάθε Δευτέρα. Γιατί προβληματίζονται γονείς και εκπαιδευτικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Φαίνεται πως «κλειδώνει», σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ημερομήνια επανέναρξης των Λυκείων. H 12η Απριλίου προβάλλει ως η επικρατέστερη ημερομηνία, με τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς να εκφράζουν προβληματισμούς και ανησυχία για τον τρόπο που θα ξαναμπούν τα παιδιά στις αίθουσες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, πρόθεση είναι να ανοίξουν στις 12 Απριλίου τα Λύκεια και μία εβδομάδα μετά, στις 19 Απριλίου, να χτυπήσει το κουδούνι και στα Γυμνάσια.
Η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με δύο προϋποθέσεις.
Πρώτον την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν προκύψει ύστερα και από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και δεύτερον τη διαθεσιμότητα των ατομικών τεστ αυτοδιάγνωσης που θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στα σχολεία.
Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται δεν επέτρεψε, το άνοιγμα των σχολείων παράλληλα με το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ήταν η αρχική πρόταση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Ωστόσο, ακόμα και για τη μεθεπόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου δεν είναι τίποτα σίγουρο καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των επιστημόνων.
Θυμίζουμε άλλωστε ότι κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (31/03), οι επιστήμονες ήταν χωρισμένοι σε… στρατόπεδα, με ορισμένους να προτείνουν επαναλειτουργία δραστηριοτήτων και άλλους να διαμηνύουν ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό.
Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και ανοίξουν τα Λύκεια στις 12 Απριλίου, τότε η επανέναρξη της λειτουργίας των Γυμνασίων αναμένεται να γίνει μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 Απριλίου, ενώ για τα Δημοτικά θα εξετασθεί είτε η επανεκκίνησή τους μαζί με τα Γυμνάσια, πράγμα που δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολλές θετικές πιθανότητες ψήφους μεταξύ των επιστημόνων, είτε πλέον κανονικά αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 10 Μαίου.
Το υπουργείο Παιδείας άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν μαθήματα ούτε δια ζώσης ούτε εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, όπως είχε γίνει πέρυσι.
Αντιθέτως ήδη ανακοινωθεί η παράταση του σχολικού έτους έως το τέλος Ιουνίου και όχι πέραν αυτού για λόγους κοινωνικοποίησης και ενίσχυσης της ψυχολογίας των παιδιών και όχι για την κάλυψη της διδακτέας ύλης η οποία ούτως ή άλλως έχει γίνει μέσω της τηλεκπαίδευσης, η οποία έχει λειτουργήσει με άψογο τρόπο καθόλη τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.
Υπάρχουν ωστόσο πολλοί ειδικοί που θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα υπό τις παρούσες ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικές συνθήκες και με την πανδημία να μην έχει φθάσει ακόμα στην κορύφωσή της.
Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια είναι προφανής και αφορά το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ΄Λυκείου θα πρέπει να διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας.
Επιπλέον για τεχνικούς, πρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η λειτουργία μόνο της Γ’ Λυκείου αλλά θα πρέπει συνολικά για όλη τη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Αλλωστε οι μαθητές Λυκείου έχουν διανύσει το λιγότερο χρόνο εφέτος, σε δια ζώσης διδασκαλία, σε σχέση με τις υπόλοιπες βαθμίδες ενώ θεωρείται ότι και τα παιδιά της ηλικίας 16-18 ετών μπορούν να εξοικειωθούν καλύτερα και με τα self test.
Δεύτερα στη λίστα προτεραιότητας είναι τα γυμνάσια τα οποία άνοιξαν ουσιαστικά μόνο για μιάμιση εβδομάδα στην περιοχή της Αττικής και στις άλλες κόκκινες περιοχές και κατά συνέπεια προηγούνται έναντι των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων που λειτούργησαν για περίπου πέντε εβδομάδες.
Ενας ακόμα λόγος που αφήνει τα δημοτικά σχολεία λίγο πιο πίσω σχετίζεται με την κινητικότητα των γονέων οι οποίοι μεταφέρουν τα παιδιά από και προς το σχολείο και η οποία θα αυξανόταν κατά πολύ σε συνδυασμό με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Σχολεία: Υποχρεωτικά τα self test
Η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.
Η σκέψη του υπουργείου είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι.
«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι «Αν υπάρχει θετικό τεστ, θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο».
Σχολεία: Από αύριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών
Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τη διαδικασία εμβολιασμού εκπαιδευτικών με αδιάθετες δόσεις εμβολίων σε Εμβολιαστικά Κέντρα εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:
Οι υπεύθυνες δηλώσεις των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ που υπηρετούν σε σχολικές μονάδες αποστέλλονται, με κάθε πρόσφορο τρόπο, αποκλειστικά και μόνο, στους Διευθυντές σχολικών μονάδων και φυλάσσονται στο σχολείο.
Τα απαραίτητα στοιχεία των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ συλλέγονται στη σχολική μονάδα που υπηρετούν, και στην οποία έχουν τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας. Εν συνεχεία, ομαδοποιούνται και προωθούνται συνολικά, αποκλειστικά και μόνο, στην Ομάδα Συντονισμού Εμβολιασμών, που εδρεύει σε Διεύθυνση Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Καταρτίζονται ενιαίοι πίνακες εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων, και μελών ΕΕΠ – ΕΒΠ με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας και σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης, η ταξινόμηση γίνεται αλφαβητικά.
Η διαδικασία της κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα Πέμπτη 01.04.2021. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα εκκινεί την Παρασκευή 02.04.2021.
Σχολεία: Τι να κάνετε αν βγει θετικό το self test
Ξεκινά τις επόμενες μέρες η διαδικασία χορήγησης των ατομικών τεστ ανίχνευσης κορονοϊού. Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό. Πώς θα το κάνετε. Τι θα πρέπει να κάνετε αν το τεστ βγει θετικό. Αναλυτικά η διαδικασία στο xristika.gr.
Ανακοινώσεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τα self test έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.
Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στην εύρεση των ασυμπτωματικών – περίπου, ένας στους τρεις φορείς του ιού. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος. Θα βοηθήσει δε στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση και με απλές οδηγίες χρήσης.
Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία της χώρας. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.
Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλιακική αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.
Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο δωρεάν rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.
Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες το self test δεν θα είναι υποχρεωτικό και θα ισχύει η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.
Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.
Σχολεία: Βήμα προς βήμα η διαδικασία για το self test
Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.
Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.
Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.
Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στη δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.
Γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον AMKA τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.
Προσοχή: Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.