Σχολεία: Η 28η Φεβρουαρίου 2025 αποτελεί μια σημαντική ημέρα για τη μνήμη της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων.

Μαθητές, καθηγητές και γονείς σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να δώσουν ηχηρό και δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν, απαιτώντας δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών για το έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα.

Οι μαθητές, για άλλη μια φορά, στέκονται με αποφασιστικότητα απέναντι στην αδικία και αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις με τη μορφή καταλήψεων σχολικών μονάδων και αποχής από τα μαθήματα.

Ο αγώνας τους δεν περιορίζεται σε απλή διαμαρτυρία, αλλά προτείνει ένα δυναμικό βήμα συμμετοχής στις πορείες που θα λάβουν χώρα στις 28/2, και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ζητώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη της τραγωδίας και καμία ατιμωρησία για τους υπεύθυνους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα προχωρήσουν σε κλείσιμο των σχολείων τους και ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετάσχουν στην πορεία μνήμης στο Σύνταγμα στις 28/2, στις 11:00 το πρωί. Όπως δηλώνουν, «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί! Θα μιλήσουν είτε τα κέρδη, είτε η ζωή!» και προσθέτουν ότι «το δίκιο θα κριθεί με τον λαό στον δρόμο!».

Οι μαθητές καλούν επίσης για μαζική συμμετοχή στις πορείες, εκφράζοντας τη θέλησή τους να καταστήσουν τις φωνές τους πιο δυνατές και καθαρές από ποτέ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις είναι η κήρυξη καταλήψεων στα σχολεία, καθώς οι μαθητές εκφράζουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην αδράνεια των υπευθύνων και την αδιαφορία για την ασφαλή λειτουργία των μεταφορών.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί, μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, έχουν εξαγγείλει απεργία για την ίδια ημέρα, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για τα θύματα των Τεμπών.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές δηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τις οικογένειες των θυμάτων και ενώνουν τις δυνάμεις τους με αυτές των μαθητών, απαιτώντας απόδοση ευθυνών για την τραγωδία και δικαιοσύνη για τα θύματα. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι δεν αποδέχονται την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και ζητούν να αποκαλυφθεί η αλήθεια πίσω από το δυστύχημα.

Επιπλέον, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα αυτό.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Παρασκευής, στις 28/2, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για την τραγωδία και να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία εξακολουθούν να υφίστανται και να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών τους, είτε στα σχολεία, είτε στις μεταφορές και στη ζωή τους γενικότερα.

Σχολεία: Πότε κλείνουν για Καθαρά Δευτέρα 2025 – Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια

Μετά και τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης, οι μαθητές αδημονούν για το πρώτο επίσημο τριήμερο της χρονιάς που θα τους χαρίσει ξεκούραση. Ο λόγος για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας που πάντα ισοδυναμεί με τρεις μέρες ανεμελιάς και αποχής από τα μαθήματα. Φέτος, το Πάσχα εορτάζεται σχετικά νωρίς οπότε όλες οι μέρες που συνδέονται με τη δεύτερη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης επηρεάζονται.

Την Δευτέρα 3 Μαρτίου γιορτάζεται η Καθαρά Δευτέρα.

Με τα δεδομένα αυτά, οι μαθητές όλων των βαθμίδων έχουν μπροστά τους μια «γεμάτη» εβδομάδα ήτοι 5 μέρες μαθημάτων μέχρι την έλευση του πολυπόθητου τριήμερου της Καθαράς Δευτέρας.

Παρέα με τους γονείς τους που επίσης θα έχουν αργία, καθώς η Καθαρά Δευτέρα εντάσσεται στις υποχρεωτικές αργίες και για τους εργαζομένους, θα τηρήσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα, θα πετάξουν τον χαρταετό και θα προετοιμαστούν για την Σαρακοστή με τελικό προορισμό τον εορτασμό του Πάσχα 2025.

Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί το τέλος της Αποκριάς και σηματοδοτεί την αγνότητα καθώς είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, δηλαδή της μεγάλης νηστείας του Πάσχα που διαρκεί 40 μέρες όσες και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Απόλυτα συνδεδεμένη με την ημερομηνία του Πάσχα, αποτελεί κινητή γιορτή και «πέφτει» κάθε χρόνο στο ξεκίνημα της 7ης εβδομάδας, δηλαδή 48 μέρες πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και προφανώς πάντοτε ημέρα Δευτέρα.

Η ονομασία της προέρχεται από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι.

Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στην ύπαιθρο είναι γνωστός και ως «Κούλουμα».

Η λέξη Κούλουμα χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η προέλευση της όμως δεν είναι ξεκάθαρη. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, προέρχεται από μία άλλη λατινική λέξη, τη λέξη «κόλουμνα», δηλαδή «κολώνα». Κι αυτό, επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα έγινε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Μετά τον εορτασμό οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία την Τρίτη 4 Μαρτίου.

Σχολεία: Πότε κλείνουν για το Πάσχα 2025

Βέβαια, οι μαθητές δεν θα αργήσουν να απολαύσουν την καθιερωμένη ανάπαυλα του Πάσχα καθώς ο φετινός εορτασμός «πέφτει» την Κυριακή 20 Απριλίου. Οι διακοπές των μαθητών για το Πάσχα ξεκινούν από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά. Οπότε, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για δεκαέξι ημέρες, δίνοντας την δυνατότητα στους μαθητές να ξεκουραστούν από τις υποχρεώσεις τους και να περάσουν δημιουργικά και διασκεδαστικά το χρόνο τους απαλλαγμένοι από τις σχολικές εργασίες, τα διαγωνίσματα και τεστ. Φέτος, το Πάσχα πέφτει στις 20 Απριλίου, ενώ η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά την Δευτέρα 14 Απριλίου. Συνεπώς, η τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν τις διακοπές του Πάσχα είναι η Παρασκευή 11 Απριλίου πριν το Σάββατο του Λαζάρου, ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες τη Δευτέρα 28 Απριλίου μετά από την Κυριακή του Θωμά.

Σχολεία: Πού θα λειτουργήσουν τα 22 Ωνάσεια – Τι είναι

Επικυρώθηκε και επίσημα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση με τα 22 πρότυπα δημόσια σχολεία σε περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Οι 11 περιοχές που επελέγησαν είναι: Κολωνός και Κυψέλη, Μενίδι, Πέραμα, Περιστέρι, Κορδελιό, Κοζάνη, Ξάνθη, Ρόδος και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στόχος είναι τα 6 πρώτα σχολεία να είναι έτοιμα στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς και τα υπόλοιπα να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 18μηνου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2026.

Σχολεία: Ποιοι δεν θα κάνουν μάθημα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών των Ωνάσειων σχολείων θα είναι μαθήματα και δραστηριότητες με έμφαση την πληροφορική, τις ξένες γλώσσες, το STEM, τις τέχνες και τον πολιτισμό και τέλος ενισχυτική διδασκαλία προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η εισαγωγή θα γίνεται στην Α’ Γυμνασίου ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα και στην Α’ Λυκείου να γίνει εισαγωγή μαθητών.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η σύμπραξη αυτή βεβαιώνει ότι είναι κεντρική επιλογή οι ίσες ευκαιρίες για όλους σημειώνοντας ότι από το Ίδρυμα Ωνάση θα δοθούν συνολικά 160 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετιας και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα σχολεία αυτά θα γίνουν περιζήτητα.

Σχολεία: Οι αργίες της νέας χρονιάς

Η Καθαρά Δευτέρα το 2025 πέφτει στις 3 Μαρτίου οπότε οι μαθητές απολαμβάνουν ένα τριήμερο. Ο εορτασμός της επετείου της Επάναστασης του 1821 πέφτει την Τρίτη 25 Μαρτίου οπότε η σχολική γιορτή θα γίνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Διακοπές Πάσχα 2025: Το Πάσχα 2025 θα εορταστεί στις 20 Απριλίου. Παραδοσιακά τα σχολεία θα κλείσουν παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και θα ανοίξουν μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου ήτοι θα κλείσουν την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα ανοίξουν την Δευτέρα 28 Απριλίου.

Η 1η Μαΐου «πέφτει» Πέμπτη και εκείνη τη μέρα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω της καθιερωμένης αργίας της Πρωτομαγιάς.

Η τελευταία σχολική αργία είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος που πέφτει την Δευτέρα 9 Ιουνίου χαρίζοντας ένα ακόμη τριήμερο στους μαθητές.

Φυσικά στις σχολικές αργίες θα πρέπει να υπολογίσετε και την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Σχολεία: Κυλικεία… τέλος – Χιλιάδες παιδιά χωρίς τρόφιμα

Ένας ολόκληρος κλάδος απειλείται με αφανισμό όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ).

Όπως καταγγέλλουν το πρόβλημα είναι το εξής: ενώ με απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τα κυλικεία α) εξαιρούνται του μέτρου της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και β) ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα», μετέπειτα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ «διατάσσει» προσδιορισμό του φόρου με βάση 255 μέρες ετησίως για τα κυλικεία σε Δημοτικά σχολεία και 274 μέρες για τα κυλικεία σε Γυμνάσια – Λύκεια.

Ο φόρος που καταλογίζεται είναι αυξημένος σε επίπεδα δυσβάστακτα με κίνδυνο μαζικών κλεισιμάτων κυλικείων. Συγκεκριμένα είναι 2.000-3.000 παραπάνω.

Επιπλέον η «εμβόλιμη» απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, την 1η Οκτωβρίου του 2024, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με αποτέλεσμα να παρέρχονται κρίσιμες προθεσμίες και να χάνονται δικαιώματα όπως αιτήσεις για φοιτητικά επιδόματα, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π., που οδηγεί σε επιπλέον και κατά περίπτωση ακόμη πιο μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα των παραπάνω είναι δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις που δημιουργούν κίνδυνο κύματος φυγής από τον κλάδο με μαζικά κλεισίματα κυλικείων. Ηδη πριν προκύψει η «διαταγή» της ΑΑΔΕ της 1ης Οκτωβρίου από σύνολο 4.000 δηλώσεων του κλάδου είχαν εκκαθαριστεί περίπου 200.

Η ΠΟΚΔΙΣ με υπόμνημά της με αφορμή τη συζήτηση για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είχε επισημάνει τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του επαγγέλματος:

«1. Εξυπηρετούμε συγκεκριμένο αριθμό ανήλικων μαθητών για τον οποίο πληρώνουμε ανάλογο μίσθωμα στο σχολείο. Αυτονόητο είναι ότι από το κυλικείο ψωνίζει κατά μέσο όρο το 1/3 των φοιτούντων παιδιών.

  1. Υπάρχει συγκεκριμένη περιοριστική λίστα με επιτρεπόμενα προϊόντα προς πώληση, η οποία είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει το εύρος των αναγκών της σχολικής κοινότητας.
  2. Υπάρχει διατίμηση για τα περισσότερα από τα επιτρεπτά προϊόντα, η οποία έχει να αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ο πληθωρισμό έχει αλλάξει ριζικά το κόστος των πρώτων υλών και λοιπών αγαθών. Σημειωτέον δε ότι δεν έχουμε μειωμένο ΦΠΑ όπως θα ήταν αυτονόητο σε διατιμημένα προϊόντα.
  3. Ο μέσος όρος ημερών εργασίας πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 135, ενώ πολύ συχνά χάνουμε το αναμενόμενο μεροκάματό μας για πάρα πολλούς λόγους (απουσία εκπαιδευτικών η οποία συνεπάγεται κενές ώρες σε πολλαπλά τμήματα, εκδρομές, γιορτές, συνελεύσεις εκπαιδευτικών, τοπικές γιορτές, καταλήψεις μαθητών, καιρικά φαινόμενα κ.λπ.). Τις ημέρες αυτές έχουμε και ζημιά από το εμπόρευμα που δεν πωλείται, ενώ έχει ετοιμαστεί.
  4. Μεγάλη οικονομική πληγή για εμάς είναι η μη τήρηση των κανονισμών του σχολείου, όταν στην πλειοψηφία οι εξώπορτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές και οι μαθητές παραγγέλνουν delivery οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει το κυλικείο. Πέραν της οικονομικής απώλειας για εμάς, προκύπτει συχνά να είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, όταν στο σχολείο μπορεί να εισέλθει το οτιδήποτε.
  5. Κάθε χρόνο οι μαθητές σε όλα τα σχολεία μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το εισόδημα.

Στις 24 Απριλίου εκδόθηκε το ΦΕΚ 2436/Β, παράγραφος 7, Γ που αναφέρει επακριβώς ότι: «Οι νέοι κωδικοί 45-46 εμπίπτουν στις διατάξεις των περί β ή δ της παραγράφου 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος. […] Γ) Ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης».