Σχολεία: Μπαίνει νέο μάθημα – Τι θα αφορά

Σχολεία: Νέο μάθημα στα σχολεία που θα αφορά για το πως διαχειρίζονται τα παιδιά τον εαυτό τους, στο διαδίκτυο και τα social media, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του.

Ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15-16 ετών,καθώς το θέμα της σχέσης των παιδιών με το διαδίκτυο, είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον Πρωθυπουργό.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα των 5 παιδιών της οικογένειας των δυο αστυνομικών που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και τόνισε ότι, «πέρα από την εισαγγελική παραγγελία που είναι σε εξέλιξη, εγώ προσωπικά έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ για ότι έχει σχέση με τα σχολεία τους και προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα όποια διδακτικά κενά θα δημιουργηθούν στα παιδιά, λόγω της περιπέτειας τους».

Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης, είπε ότι το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία πάει καλά και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15-16 ετών, είπε ότι το θέμα της σχέσης των παιδιών με το διαδίκτυο, «είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον Πρωθυπουργό και σύντομα θα υπάρξει ένα μάθημα στα σχολεία για το πως θα διαχειρίζονται τα παιδιά τον ίδιο τους τον εαυτό, στο διαδίκτυο και τα social media».

Επίσης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας λογοτεχνικής λίστας με βιβλία που θα μοιραστούν σε μαθητές, αλλά και στην αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών.

Σε ότι αφορά το διεθνές απολυτήριο, είπε ότι «αρχικά το μέτρο θα εφαρμοστεί σε κάποιο πειραματικά σχολεία και θα επεκταθεί σε όλα, πριν περάσει και στα δημόσια σχολεία. Το διεθνές απολυτήριο εφαρμόζεται ήδη στα ιδιωτικά σχολεία και η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 1995, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα».

Επίσης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, διευκρίνισε ότι, «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για την βελτίωση τους, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αλλαγές για τις αλλαγές…».

Σχολεία: Αλλάζει η ημερομηνία που κλείνουν για γιορτές – Τι ζητάνε οι δάσκαλοι

Τα Χριστούγεννα 2024 πλησιάζουν με τους μαθητές να αδημονούν για το κλείσιμο των σχολείων για την δεκαπενθήμερη ανάπαυλα από τα μαθήματα και τις εργασίες.

Η 25η Δεκεμβρίου φέτος «πέφτει» Τετάρτη γεγονός που «χάλασε» τα σχέδια των μαθητών για λουκέτο στα σχολεία και έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια λόγω των ημερολογιακών δεδομένων.

Η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων ορίζει ξεκάθαρα ότι τα σχολεία ολοκληρώνουν το κύκλο μαθημάτων στις 23 Δεκεμβρίου που φέτος «πέφτει» Δευτέρα και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται νωρίτερο λουκέτο. Η είδηση αυτή απογοήτευσε τη μαθητική κοινότητα όμως αναγκαστικά αποδέχθηκαν το γεγονός.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα και την επίσημη εγκύκλιο του Υπουργείου, οι μαθητές θα πάνε κανονικά στο σχολείο τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, οπότε θα είναι και η τελευταία ημέρα παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες πριν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά για λίγες ώρες μαθημάτων. Ωστόσο, πολλά σχολεία ίσως επιλέξουν να διοργανώσουν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις εντός του σχολικού ωραρίου, προσφέροντας μια ευχάριστη νότα για εκπαιδευτικούς και μαθητές λίγο πριν τις διακοπές.

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές γίνεται μετά τα Θεοφάνεια, συνεπώς η πρώτη ημέρα μαθημάτων για το 2025 αναμένεται να είναι η Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου.

Τις τελευταίες ώρες έχει έρθει στο προσκήνιο και η έντονη δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών ιδίως των αναπληρωτών και αυτών που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για το χρονοδιάγραμμα των κλειστών σχολείων για τα Χριστούγεννα 2024.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dnews πολλοί αναπληρωτές προβληματίζονται για το λουκέτο στα σχολεία στις 23 Δεκεμβρίου καθώς εκείνη την ημέρα είναι εργάσιμη για αυτούς και δεν μπορούν να απουσιάσουν ώστε να πάνε εγκαίρως στον τόπο κατοικίας του για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Όπως τονίζουν πολλοί εξ αυτών καλούνται στο παρά πέντε να φτάσουν στις κατοικίες τους για τα Χριστούγεννα 2024 με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους εισιτηρίων αλλά και δρομολογίων.

Εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την επιθυμία για λουκέτο για τα Χριστούγεννα στα σχολεία να μπει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ώστε να έχουν αρκετές μέρες μπροστά τους για να μετακινηθούν στους προορισμούς τους και για να μην «χαθεί» μέρα μαθημάτων προτείνουν η επιστροφή στα θρανία για τη νέα χρονιά να γίνει μια μέρα νωρίτερα, ήτοι την Τρίτη 7 Ιανουαρίου.

Το παραπάνω σενάριο που προσπαθούν να φέρουν οι εκπαιδευτικοί στο προσκήνιο των συζητήσεων για να εισακουστεί από το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται μη υλοποιήσιμο καθώς η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρη και δεν εμπίπτει λόγος τροποποίησης.

Σχολεία: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα 2024 – Πότε ανοίγουν τη νέα χρονιά

Ένας μήνας μας χωρίζει από τα Χριστούγεννα 2024 με την μαθητική κοινότητα να προσμένει για τις πολυπόθητες διακοπές που θα φέρουν κλειστά σχολεία και ανάπαυλα για 15 μέρες.

Οι σχολικές αργίες της φετινής χρονιάς για το σύνολο των σχολείων έχουν ολοκληρωθεί και πλέον υπάρχουν ελάχιστα σχολεία που οι μαθητές θα «κερδίσουν» μια μέρα χωρίς μαθήματα λόγω του εορτασμού του πολιούχου της πόλης τους. Βέβαια, υπάρχουν οι τυχεροί μαθητές που το ημερολόγιο τους ευνοεί ώστε αυτή η μια μέρα να χαρίσει τριήμερο αν «πέσει» Παρασκευή ή Δευτέρα.

Επομένως κοινή συνισταμένη όλων των μαθητών είναι η έλευση των χριστουγεννιάτικων διακοπών που φαντάζει όαση μετά από τρεις μήνες μαθημάτων και φορτωμένου σχολικού προγράμματος με εργασίες, διαγωνίσματα και τεστ.

Κι όμως το φετινό κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές έφερε «γκρίνια» στους μαθητές όλων των βαθμίδων καθώς μάταια πίστευαν ότι τα σχολεία θα κλείσουν νωρίτερα ήτοι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου όπως συνέβαινε ημερολογιακά τις προηγούμενες χρονιές.

Φέτος τα Χριστούγεννα «πέφτουν» Τετάρτη οπότε αυτό περιέπλεξε την κατάσταση και τα σχολεία βάσει εγκυκλίου θα κλείσουν την προπαραμονή Χριστουγέννων, ήτοι την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου.

Πολλοί θα ήθελαν τα σχολεία να κλείνουν από την Παρασκευή, ώστε να κερδίσουν και τη Δευτέρα, όμως κάτι τέτοιο δε θα ισχύσει.

Η τελευταία μέρα μαθημάτων για το 2024 θα είναι τελεσίδικα η Δευτέρα 23/12 Εκείνη τη μέρα τα σχολεία καλούνται να κάνουν κάποιες ώρες μαθημάτων και είναι στην ευχέρεια τους αν θέλουν να διοργανώσουν εντός σχολικού ωραρίου μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Βέβαια, έχετε στα υπόψιν ότι εκείνη την μέρα ενδεχομένως και να μην λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα αν τα μαθήματα ολοκληρωθούν νωρίτερα.

Οι μαθητές θα επιστρέψουν ξανά στις σχολικές αίθουσες μετά τα Θεοφάνια και συγκεκριμένα την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.

Σχολεία: Οι αργίες της νέας χρονιάς

Η Καθαρά Δευτέρα το 2025 πέφτει στις 3 Μαρτίου οπότε οι μαθητές απολαμβάνουν ένα τριήμερο.Ο εορτασμός της επετείου της Επάναστασης του 1821 πέφτει την Τρίτη 25 Μαρτίου οπότε η σχολική γιορτή θα γίνει την Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Διακοπές Πάσχα 2025: Το Πάσχα 2025 θα εορταστεί στις 20 Απριλίου. Παραδοσιακά τα σχολεία θα κλείσουν παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και θα ανοίξουν μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου ήτοι θα κλείσουν την Παρασκευή 11 Απριλίου και θα ανοίξουν την Δευτέρα 28 Απριλίου.

Η 1η Μαΐου «πέφτει» Πέμπτη και εκείνη τη μέρα τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω της καθιερωμένης αργίας της Πρωτομαγιάς.

Η τελευταία σχολική αργία είναι αυτή του Αγίου Πνεύματος που πέφτει την Δευτέρα 9 Ιουνίου χαρίζοντας ένα ακόμη τριήμερο στους μαθητές.

Φυσικά στις σχολικές αργίες θα πρέπει να υπολογίσετε και την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

Σχολεία: Κυλικεία… τέλος – Χιλιάδες παιδιά χωρίς τρόφιμα

Ένας ολόκληρος κλάδος απειλείται με αφανισμό όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων (ΠΟΚΔΙΣ).

Όπως καταγγέλουν το πρόβλημα είναι το εξής: ενώ με απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τα κυλικεία α) εξαιρούνται του μέτρου της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και β) ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα για περιορισμένο χρονικό διάστημα», μετέπειτα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ «διατάσσει» προσδιορισμό του φόρου με βάση 255 μέρες ετησίως για τα κυλικεία σε Δημοτικά σχολεία και 274 μέρες για τα κυλικεία σε Γυμνάσια – Λύκεια.

Ο φόρος που καταλογίζεται είναι αυξημένος σε επίπεδα δυσβάστακτα με κίνδυνο μαζικών κλεισιμάτων κυλικείων. Συγκεκριμένα είναι 2.000-3.000 παραπάνω.

Επιπλέον η «εμβόλιμη» απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, την 1η Οκτωβρίου του 2024, οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με αποτέλεσμα να παρέρχονται κρίσιμες προθεσμίες και να χάνονται δικαιώματα όπως αιτήσεις για φοιτητικά επιδόματα, παιδικούς σταθμούς κ.λ.π., που οδηγεί σε επιπλέον και κατά περίπτωση ακόμη πιο μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις.

Το συνδυασμένο αποτέλεσμα των παραπάνω είναι δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις που δημιουργούν κίνδυνο κύματος φυγής από τον κλάδο με μαζικά κλεισίματα κυλικείων. Ηδη πριν προκύψει η «διαταγή» της ΑΑΔΕ της 1ης Οκτωβρίου από σύνολο 4.000 δηλώσεων του κλάδου είχαν εκκαθαριστεί περίπου 200.

Η ΠΟΚΔΙΣ με υπόμνημά της με αφορμή τη συζήτηση για την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών είχε επισημάνει τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του επαγγέλματος:

«1. Εξυπηρετούμε συγκεκριμένο αριθμό ανήλικων μαθητών για τον οποίο πληρώνουμε ανάλογο μίσθωμα στο σχολείο. Αυτονόητο είναι ότι από το κυλικείο ψωνίζει κατά μέσο όρο το 1/3 των φοιτούντων παιδιών.

  1. Υπάρχει συγκεκριμένη περιοριστική λίστα με επιτρεπόμενα προϊόντα προς πώληση, η οποία είναι πολύ μικρή και δεν καλύπτει το εύρος των αναγκών της σχολικής κοινότητας.
  2. Υπάρχει διατίμηση για τα περισσότερα από τα επιτρεπτά προϊόντα, η οποία έχει να αναθεωρηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ ο πληθωρισμό έχει αλλάξει ριζικά το κόστος των πρώτων υλών και λοιπών αγαθών. Σημειωτέον δε ότι δεν έχουμε μειωμένο ΦΠΑ όπως θα ήταν αυτονόητο σε διατιμημένα προϊόντα.
  3. Ο μέσος όρος ημερών εργασίας πανελλαδικά δεν ξεπερνά τις 135, ενώ πολύ συχνά χάνουμε το αναμενόμενο μεροκάματό μας για πάρα πολλούς λόγους (απουσία εκπαιδευτικών η οποία συνεπάγεται κενές ώρες σε πολλαπλά τμήματα, εκδρομές, γιορτές, συνελεύσεις εκπαιδευτικών, τοπικές γιορτές, καταλήψεις μαθητών, καιρικά φαινόμενα κ.λπ.). Τις ημέρες αυτές έχουμε και ζημιά από το εμπόρευμα που δεν πωλείται, ενώ έχει ετοιμαστεί.
  4. Μεγάλη οικονομική πληγή για εμάς είναι η μη τήρηση των κανονισμών του σχολείου, όταν στην πλειοψηφία οι εξώπορτες των σχολείων παραμένουν ανοιχτές και οι μαθητές παραγγέλνουν delivery οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που έχει το κυλικείο. Πέραν της οικονομικής απώλειας για εμάς, προκύπτει συχνά να είναι και πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητών, όταν στο σχολείο μπορεί να εισέλθει το οτιδήποτε.
  5. Κάθε χρόνο οι μαθητές σε όλα τα σχολεία μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και το εισόδημα.

Στις 24 Απριλίου εκδόθηκε το ΦΕΚ 2436/Β, παράγραφος 7, Γ που αναφέρει επακριβώς ότι: «Οι νέοι κωδικοί 45-46 εμπίπτουν στις διατάξεις των περί β ή δ της παραγράφου 6 του άρθρου 28Α ΚΦΕ και εξαιρείστε από την εφαρμογή του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος. […] Γ) Ασκείται επ