Σχολεία 2023: Αλλαγή στην ώρα αποχώρησης των παιδιών ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.
Αλλαγές στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο προβλέπει απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία θεσπίζει μία νέα ώρα αποχώρησης των παιδιών
Διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας προβλέπεται με σχετική απόφαση που υπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων.
Διευκρινίζεται ότι το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών.
Γι’ αυτό και για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες, προχωρούμε στην διεύρυνση της δυνατότητας πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από τις 14.55’. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη στο ολοήμερο σχολείο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειές τους».
Σχολεία 2023: Αυτή είναι η ημερομηνία για το πρώτο κουδούνι
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για πρώτο κουδούνι στα σχολεία, ενόψει της νέας χρονιάς.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Δευτέρα, θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές τη νέα σχολική χρονιά.
Βάσει του ΦΕΚ 126/2016 (ΦΕΚ 211/Β/11-11-2016) ισχύουν τα εξής για το σχολικό έτος και το διδακτικό έτος:
- Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.
- Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους.
- Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.
- Η διδασκαλία των μαθημάτων διεξάγεται σε δύο διδακτικές περιόδους που ονομάζονται τετράμηνα. Η πρώτη περίοδος (1ο τετράμηνο) διαρκεί από 11 Σεπτεμβρίου έως 20 Ιανουαρίου και η δεύτερη περίοδος (2ο τετράμηνο) από 21 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου.
Όταν η 11η Σεπτεμβρίου ή η 15η Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα.
Η 11η Σεπτεμβρίου 2023 πέφτει Δευτέρα, οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τότε, ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η επίσημη εγκύκλιος.
Σχολεία 2023: Ριζικές αλλαγές με αξιολόγηση και από τους γονείς
Μετά τις αλλαγές που επιχειρήθηκαν στα σχολεία τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, το σχέδιο της εκπαιδευτικής πολιτικής διευρύνεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κυβέρνησης με την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς.
Οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν τους γονείς ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει προβλήματα στις οικογένειές τους. Από την άλλη το Υπουργείο Παιδείας τους διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα κάνει τα σχολεία καλύτερα.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ελεύθερη επιλογή σχολείου ενώ παρουσιάζεται ως προνόμιο στους γονείς, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση σχολείων και επιλογή και μαθητών από τα σχολεία (κάτι που έχει ήδη συμβεί όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα συστήματα).
Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι: «μπορεί θεωρητικά η «ανοικτή εγγραφή» να προτάσσει το δικαίωμα της ελευθερίας των γονιών να επιλέγουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ελεύθερα και ανεμπόδιστα, όμως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αποδείχθηκε πως δεν είναι οι γονείς τελικά που διαλέγουν σχολεία αλλά τα σχολεία που διαλέγουν μαθητές και γονείς επιζητώντας ουσιαστικά το κουπόνι τους προκειμένου έτσι να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση άρα και την επιβίωσή τους».
Στις προγραμματικές δηλώσεις για την εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ελεύθερη επιλογή σχολείου , αν δεν συνοδεύεται με ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων και στο επάγγελμα των εκπαιδευτικών, όπως: αναλυτική ενημέρωση γονέων για την αξιολόγηση των σχολείων, συμμετοχή γονέων στην αξιολόγηση των σχολείων, πραγματική αυτονομία (π.χ. προτεινόμενα προγράμματα δραστηριοτήτων και όχι εργαστήρια δεξιοτήτων «κονσέρβες»), επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού από τις διευθύνσεις , αλλαγή καθεστώτος εργασίας εκπαιδευτικών, επάρκεια χώρων στα «καλά» σχολεία, μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και άλλα πολλά.
Σχολεία 2023: Το σχέδιο Πιερρακάκη
Πιο αναλυτικά, την αναβάθµιση των σπουδών από την προσχολική αγωγή, την Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση έως τα πανεπιστήµια, µε έµφαση στην απόκτηση δεξιοτήτων, παράλληλα µε τη βελτίωση της εκπαιδευτικής καθηµερινότητας , προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Παιδείας για καλύτερες συνθήκες µάθησης και καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας.
«Μότο» του Κυριάκου Πιερρακάκη είναι ότι οι δύο «πρωταγωνιστές» της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι µαθητές και οι δάσκαλοι.
Τις πρωτοβουλίες και δράσεις που περιλαµβάνει η στρατηγική του για την αναβάθµιση όλων των βαθµίδων της Εκπαίδευσης περιέγραψε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει δεσµευθεί ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων θα είναι το πρώτο πλήρως ψηφιοποιηµένο υπουργείο και επιπλέον φιλοδοξεί οι πολιτικές που θα εφαρµοστούν να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και όχι απλώς αθροιστικά. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Πιερρακάκης, δίνοντας το «στίγµα» του οράµατός του για την προώθηση του νέου έργου που του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός, αντιλαµβάνεται την Παιδεία «σαν ένα ψηφιδωτό: κάθε κοµµάτι είναι µοναδικό και, ταυτόχρονα, συνθέτει και διαµορφώνει µια “µεγάλη εικόνα”».
Αναλυτικά, το σχέδιο Πιερρακάκη εστιάζεται στα ακόλουθα επτά σηµεία: Αναµόρφωση των προγραµµάτων σπουδών σε σχολεία, ∆ηµοτικά, Γυµνάσια και Λύκεια, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να ανταποκρίνονται ακόµα περισσότερο στις ανάγκες της νέας εποχής. Ανάπτυξη soft skills, καθώς οι δεξιότητες αποτελούν σήµερα τη νέα «γνώση», που οδηγεί ουσιαστικά στην απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Αυτό ισχύει σε όλες τις βαθµίδες της Εκπαίδευσης, µε αποκορύφωµα το πανεπιστήµιο. ∆ιαµόρφωση κατάλληλου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και αλλαγή επί τα βελτίω της εκπαιδευτικής καθηµερινότητας, η οποία κατά τον υπουργό αποτελεί καταλύτη της προόδου. Νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών µονάδων για ένα σχολείο σύγχρονο. Ενίσχυση των υποδοµών της Εκπαίδευσης προκειµένου να µην υπάρχουν ελλείψεις στον κρίσιµο αυτό τοµέα και να βοηθούνται, αντί να αντιµετωπίζουν προβλήµατα, µαθητές και εκπαιδευτικοί.
Αναβάθµιση του κύρους των δασκάλων και των καθηγητών, καθώς το ανθρώπινο δυναµικό της Εκπαίδευσης αποτελεί τον βασικό πυλώνα της Παιδείας και χωρίς αυτό οποιαδήποτε µεταρρυθµιστική προσπάθεια δεν µπορεί να έχει συνέχεια. Βελτίωση των συνθηκών µάθησης και διδασκαλίας, ώστε και οι εκπαιδευτικοί να διευκολύνονται για να µπορούν να φέρουν σε πέρας µε επιτυχία το έργο τους, αλλά και οι µαθητές να κατακτούν τη γνώση και να σηµειώνουν καλύτερες επιδόσεις.
Τι προβλέπει και πώς θα επιτευχθεί η αναβάθµιση;
Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι «η στρατηγική µας για την Παιδεία περιλαµβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που εκτείνονται σε όλο το εύρος των αρµοδιοτήτων µας. Από την προσχολική αγωγή µέχρι την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, από τα προγράµµατα σπουδών µέχρι την ανάπτυξη soft skills και από το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον µέχρι το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών µονάδων, αντιλαµβανόµαστε την Παιδεία σαν ένα ψηφιδωτό: κάθε κοµµάτι είναι µοναδικό και, ταυτόχρονα, συνθέτει και διαµορφώνει µια “µεγάλη εικόνα”.
Περιγράφοντας τη στρατηγική µας µε όρους αριθµητικής, φιλοδοξία µας είναι οι πολιτικές µας να παράγουν γινόµενο και όχι απλώς άθροισµα. Γι’ αυτό και εστιάζουµε ταυτόχρονα τόσο στις αναγκαίες µεγάλες τοµές όσο και στην εκπαιδευτική καθηµερινότητα, η οποία αποτελεί καταλύτη της προόδου. Και οι δύο άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούµε είναι οι δυο “πρωταγωνιστές” της εκπαιδευτικής διαδικασίας: οι µαθητές και οι δάσκαλοι. Πιστεύουµε βαθιά ότι η σχέση µαθητών και δασκάλων είναι συµπληρωµατική και όχι ανταγωνιστική. Μέσα, λοιπόν, από τη συνολική αναβάθµιση της Παιδείας, ο στόχος µας είναι διπλός: καλύτερες συνθήκες µάθησης και καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας».