Εστίαση: Αναβρασμός επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Πώς θα «σωθεί» από ένα νέο lockdown και πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Για άλλη μια φορά η εστίαση και το εμπόριο βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας, αφού από το προηγούμενο Σάββατο είναι αυτοί που πρέπει να εφαρμόζουν τα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Σε ανακοίνωση του το προηγούμενο διάστημα ο κλάδος της εστίασης ανέφερε πως δοκιμάζεται, για μια ακόμη φορά και στοχοποιείται καθώς λαμβάνονται από την Κυβέρνηση μέτρα που ισοδυναμούν με κλείσιμο των επιχειρήσεών του.
Οι έμποροι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», είχαν δύο συγκεκριμένα αιτήματα.
Πρώτον, ζήτησαν οριζόντια τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Να μην εξαιρούνται δηλαδή ούτε τα σούπερ μάρκετ από τα νέα μέτρα.
Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, δηλαδή να μπουν περιορισμοί στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς όπως ανέφερε, πολύ συχνά υπάρχουν εικόνες συνωστισμού.
Σε δεύτερη φάση, οι εκπρόσωποι των δύο κλάδων ζήτησαν επιπλέον οικονομική στήριξη λόγω των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», δόθηκε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κλάδους με όποιο διαθέσιμο τρόπο μπορεί.
Για τον κλάδο της εστίασης, μάλιστα, ζητήθηκε να υπάρξει παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Υπενθυμίζεται πως μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να έρθει ο «λογαριασμός» των επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς αναμένεται να αναρτηθούν τα σχετικά ποσά στο σύστημα TAXIS.
Το θέμα αφορά σε περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS.
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη έως 31/12/2018 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% εφόσον έχει μειωθεί ο τζίρος τους περισσότερο του 70% ή το 33,3% εφόσον εμφανίζουν μείωση τζίρου από 30% έως 70%.
Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 50%.
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη μετά την 01/1/2019 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25%, εφόσον παρουσιάζουν πτώση εσόδων άνω του 30% ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 33,3%.
Για το λιανεμπόριο φαίνεται πως τα πράγματα θα είναι λίγο πιο ευνοϊκά καθώς για τον κλάδο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η συζήτηση και γίνεται η προσπάθεια να δοθεί νέα οικονομική στήριξη, μέσω ενός νέου μηχανισμού.
Βέβαια, και τα δύο μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κλειδώσει ακόμη και βρίσκονται υπό επεξεργασία.
Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε κάθε τόνο πως δεν πρόκειται να γίνει νέο lockdown, ωστόσο φαίνεται πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει πολύ διαφορετική άποψη!
«Ποτέ μη λες ποτέ» είναι η απάντηση του καθηγητή Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού.
Ο καθηγητής παρά την κάθετη άρνηση της κυβέρνησης για οποιαδήποτε σκέψη νέου lockdown αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και αναφέρει: «Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η επιδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα. Αν δούμε ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, στα βαριά περιστατικά, στις νοσηλείες τότε κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι πρέπει να γίνει πρόληψη τώρα».
Ερωτώμενος μάλιστα σχετικά με ενδεχόμενο και οι εμβολιασμένοι να χρειαστεί κάποια στιγμή να δείχνουν rapid test για να μπουν σε κλειστούς χώρους, απαντά πως «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας» χωρίς να το αποκλείει.
“Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες”, είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.
Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τα στοιχεία είναι αμείλικτα” για τους ανεμβολίαστους και πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εμβολιασμένοι πολίτες να κάνουν και την τρίτη δόση.
“Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο (06.11.2021) θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων, φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων.
Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα”, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Έτσι από το Σάββατο τα νέα μέτρα προσαρμογής για την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών είναι τα εξής:
Όλοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό σε όποια θέση και αν βρίσκονται θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid test.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά αρνητικό rapid test για την πρόσβασή τους σε:
Δύο rapid test για όλους τους εργαζόμενους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ισχύσει από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα ο ανεμβολιαστος εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλλει 20 ευρώ την εβδομάδα, 80 ευρώ τον μήνα για rapid test προκειμένου να πάει στην εργασία του.
Το κόστος φτάνει τα 160 ευρώ το μήνα αν πρόκειται για ζευγάρι ενώ αν πρόκειται να πραγματοποιήσει και 2 εξόδους το μήνα το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.
Υποχρέωση για διενέργεια rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:
α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση
β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.
γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).
Το τεστ θα διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 2 φορες την εβδομάδα με χρονική απόσταση κατ’ ελάχιστον 2 ημερών ή 48 ωρών μεταξύ των δυο τεστ.
Να σημειωθεί ότι η υποχρέωση για δυο τεστ την εβδομάδα (αντί για ένα) μέχρι σήμερα αφορούσε τους εργαζομένους σε:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…