Ίντερνετ: Σας έχει τύχει εκεί που η ταχύτητα του ίντερνετ πηγαίνε μια χαρά ξαφνικά άρχισε να… σέρνεται;
Σύμφωνα με τη «Rossiyskaya Gazeta», πολύς κόσμος χρησιμοποιεί κρυφά δίκτυα Wi-Fi χωρίς κανένα κωδικό πρόσβασης, τα οποία είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν με ένα ειδικό λογισμικό.
Όπως δήλωσε ο Ντανιίλ Τσερνόφ, διευθυντής κέντρου λύσεων ασφάλειας λογισμικού της εταιρείας «Rostelecom-Solar», υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μάθουμε εάν κάποιος χρησιμοποιεί το Wi-Fi μας.
Σύμφωνα με το ίδιο, οι χάκερ μπορούν να εισβάλλουν στο δίκτυό μας με δύο τρόπους.
Ο πρώτος περιλαμβάνει τη μέθοδο εικασίας κωδικού πρόσβασης. Εάν ο χρήστης αφήσει τον κωδικό πρόσβασης του κατασκευαστή, ο δρομολογητής του είναι πολύ εύκολο να «χακαριστεί».
Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε δημοφιλείς συνδυασμούς όπως το 12345, password, qwerty, admin και άλλα. Ένας σύνθετος κωδικός πρέπει να είναι μεγάλος και να περιέχει αριθμούς, σύμβολα και συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να επαναλαμβάνει κανέναν από τους κωδικούς πρόσβασης άλλων λογαριασμών, διότι γνωρίζοντας τον κωδικό πρόσβασης από έναν λογαριασμό του χρήστη, ένας «εισβολέας» μπορεί να προσπαθήσει να τον χρησιμοποιήσει για να συνδεθεί σε άλλους λογαριασμούς και συστήματα.
Ο δεύτερος τρόπος για να αποκτήσουν οι χάκερ πρόσβαση στο δίκτυό μας σχετίζεται με τρωτά σημεία στο λογισμικό του δρομολογητή. Για αυτό τον λόγο πρέπει τακτικά να «ενημερώνουμε» το σύστημα του δρομολογητή, καθώς οι νέες εκδόσεις περιέχουν ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που εξαλείφουν τα όποια θέματα στο λογισμικό.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κύριο σημάδι ότι ένας ξένος είναι συνδεδεμένος στο δικό μας δίκτυο Wi-Fi είναι η πτώση της ταχύτητας του Ίντερνετ.
Ο πίνακας διαχείρισης θα μας βοηθήσει, επίσης, να εντοπίσουμε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Για πρόσβαση στον πίνακα διαχείρισης πρέπει να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης και να εισάγουμε τη διεύθυνση IP στη γραμμή διευθύνσεων. Οι περισσότεροι δρομολογητές χρησιμοποιούν μία από τις δύο επιλογές: 192.168.1.1 ή 192.168.0.1.
Στη συνέχεια, πρέπει να εισάγουμε τα στοιχεία σύνδεσης, κατά κανόνα αυτά είναι admin και admin από προεπιλογή, εάν ο χρήστης δεν τα άλλαξε κατά την εγκατάσταση του δρομολογητή, και να ελέγξουμε εάν καθεμία από τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στον δρομολογητή μας ανήκει σε εμάς, συνόψισε ο Ντανιίλ Τσερνόφ.
Τη νύχτα είναι σημαντικό να απενεργοποιείτε το ίντερνετ στο κινητό καθώς έτσι αυξάνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και το προστατεύετε από μη ελεγχόμενες ενημερώσεις, σύμφωνα με τον Εβγκένι Κάσκιν, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Συστημάτων Ασφάλειας Πληροφοριών του Ρωσικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Prime».
«Εάν δεν έχετε ορίσει ειδικές ρυθμίσεις για την ενημέρωση εφαρμογών για κινητά αποκλειστικά μέσω δικτύου Wi-Fi, τότε τη νύχτα το κινητό σας θα αρχίσει να τις κατεβάζει μέσω των δεδομένων. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να καταναλώνετε το μεγαλύτερο κομμάτι των διαθέσιμων δεδομένων του πακέτου ίντερνετ» τόνισε ο Κάσκιν.
Επιπλέον, αρκετές εφαρμογές για κινητά ζητούν πρόσβαση στην τοποθεσία ακόμα και όταν το κινητό λειτουργεί με δεδομένα παρασκηνίου.
Οπότε κάθε δημιουργία σύνδεσης καταναλώνει τα διαθέσιμα δεδομένα και την μπαταρία. Η σύνδεση σε 4G μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, είναι αρκετά επικίνδυνο να αφήνετε και το κινητό να φορτίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο βολικό και να είναι, επειδή δεν είναι δυνατή η έγκαιρη ανταπόκριση σε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, και κάποια από αυτά ενδεχομένως να προκαλέσουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.
Κατά την άποψη του ειδικού, αυτή η τακτική μπορεί να υπερθερμάνει τη συσκευή, με αποτέλεσμα να χάσει την παραγωγική της ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.
Με πιο απλά λόγια, η χωρητικότητα της μπαταρίας μειώνεται και έτσι μειώνεται και η διάρκεια ζωής της.
Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο Ιντέρνετ στον κόσμο. Και μην σας ξεγελάνε οι 3 πρώτες χώρες. Η μια είναι στο Κέντρο της Αφρικής, δεν πρέπει να έχει καν τηλεφωνικό δίκτυο (Ισημερινή Γουινέα), η άλλη είναι εμπόλεμη χώρα (Υεμένη) και η άλλη στο μέσο του Ωκεανού (Νησιά Κέυμαν στο κέντρο των Βερμούδων). Και όχι μόνο είναι ακριβότερο από πολλές χώρες αλλά και το download και upload είναι ποιο χαμηλό και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα.
Μελέτη της Κομισιόν που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες εμφανίζει κατά μέσον όρο την Ελλάδα ως τη χώρα με τις πιο υψηλές χρεώσεις, μετά εκείνες του Βελγίου.
Η Ελλάδα, με βάση τη σχετική μελέτη και ανάλογα με το εξεταζόμενο πακέτο, συγκαταλέγεται είτε στην 4η κατηγορία χωρών της Ε.Ε. με τις πιο υψηλές χρεώσεις, είτε στην 3η κατηγορία με τις χώρες που εφαρμόζουν αρκετά υψηλές χρεώσεις. Τα κράτη-μέλη χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, με την πρώτη να περιλαμβάνει τις «φθηνές» χώρες της Ε.Ε., τη δεύτερη «τις σχετικά φθηνές», την τρίτη τις «σχετικά ακριβές» και την τέταρτη τις «ακριβές» χώρες.
Στην ίδια κατηγορία, εκτός από τη χώρα μας και το Βέλγιο, ανήκουν η Κύπρος, η Ιρλανδία και ακολουθούν η Ισπανία και η Σλοβενία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πιο ακριβές χώρες της Ε.Ε. στις χρεώσεις ευρυζωνικού Internet σταθερής, είναι οι ίδιες αυτές που προσφέρουν και τις πιο αργές συνδέσεις. Για παράδειγμα, οι χώρες Βέλγιο, Ελλάδα, Κύπρος και Ιρλανδία, στο τέλος του περασμένου έτους, δεν προσέφεραν συνδέσεις ταχυτήτων 1 Gbps, ενώ δύο από αυτές (Ελλάδα, Κύπρος) δεν πρόσφεραν καν συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 200 Μbps.
Αναφορικά με τις χρεώσεις, η Ελλάδα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προσφερόμενων πακέτων (απλή σύνδεση, double play, triple play) είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ανάλογα με το είδος της ευρυζωνικής σύνδεσης μεταβάλλονται και οι αποκλίσεις στις χρεώσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις ταχυτήτων 30 έως 100 Mbps, η απόκλιση της χώρας μας με τον μέσο όρο της Ε.Ε. κυμαίνεται από 20% έως 60%.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες όσο αυξάνεται η ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Στα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις άνω των 100 (και έως 200 Mbps) η Ελλάδα είναι συνήθως η πιο ακριβή και οι αποκλίσεις στις χρεώσεις διευρύνονται.
Για παράδειγμα, για ένα πακέτο double play (Internet+TV) με σύνδεση άνω των 100 Mbps, στην Ελλάδα η χρέωση είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ξεπερνά τα 90 ευρώ τον μήνα, όταν o μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 43,7 ευρώ.
Αντίστοιχα ισχύουν και για άλλα πακέτα (single play, triple play κ.λπ.).
Μικρότερες είναι οι αποκλίσεις, όταν αναφερόμαστε σε πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις με χαμηλές ταχύτητες (12-30 Mbps). Στα συγκεκριμένα πακέτα οι χρεώσεις στη χώρα μας είναι στα επίπεδα του μέσου όρου ή και οριακά χαμηλότερα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν πολύ πιο ακριβά τη μετάβασή τους από μια κατηγορία ευρυζωνικής σύνδεσης σε μια άλλη. Για παράδειγμα, η μετάβαση από ένα πακέτο που περιλαμβάνει μια σύνδεση 12-30 Mbps σε ένα αντίστοιχο πακέτο που περιλαμβάνει σύνδεση 30-100 Mbps, στην Ελλάδα περικλείει υπερτίμημα που κυμαίνεται από 8,5 έως 15,2 ευρώ.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το υπερτίμημα μιας αντίστοιχης μετάβασης είναι 2,1 ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…