Κινητό: Είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε οι περισσότεροι στην περίπτωση που το κινητό μας πέσει στο νερό: Το βυθίζουμε σε ένα μπολ με ρύζι, καθώς αυτό υποτίθεται ότι τραβά γρηγορότερα την υγρασία από το εσωτερικό του. Όμως όπως μας πληροφορεί τώρα η Apple, αυτή η αυτοσχέδια λύση μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε η εταιρεία, εάν βυθίσουμε ένα iPhone στο ρύζι κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε κόκκους ή μικροσωματίδια κολλημένα στις θύρες της συσκευής.
Επίσης, άλλες λύσεις που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι –στεγνώνουμε τη θύρα με μπατονέτα ή χαρτομάντιλο και φυσάμε με σεσουάρ- απαγορεύονται και αυτές.
Οι οδηγίες της Apple εξηγούν ποιες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια εάν ένα iPhone πέσει στο νερό. Στην περίπτωση που επιχειρήσουμε να φορτίσουμε μία συσκευή και αυτή δώσει ένδειξη εντοπισμού υγρασίας, τότε πρέπει αμέσως να αποσυνδέσουμε τον φορτιστή τόσο από το κινητό όσο και από την πρίζα.
Τότε, μπορούμε να χτυπήσουμε ελαφρά το iPhone στην παλάμη του χεριού μας, με την θύρα να κοιτάζει προς τα κάτω, ώστε να φύγει η υπερβολική υγρασία.
Μετά, πρέπει να αποθηκεύσουμε το τηλέφωνο σε ένα στεγνό μέρος που αερίζεται φυσικά για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε και πάλι να το φορτίσουμε.
Εάν η ένδειξη υγρασίας επιμείνει, τότε το κινητό θα πρέπει να στεγνώσει για έως και 24 ώρες πριν να γίνει νέα προσπάθεια φόρτισης.
Εάν ακόμα και μετά από όλα αυτά δεν φορτίζει, τότε η συσκευή θα πρέπει να δοθεί για επισκευή ή αντικατάσταση.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ένα iPhone έχει καλές πιθανότητες να επιβιώσει ακόμα και εάν βυθιστεί στο νερό.
Όπως σημειώνει το Business Insider, ένα βίντεο του 2014 που υπέβαλε το iPhone 6 σε διάφορες δοκιμασίες, έδειξε ότι αυτό συνέχιζε να δουλεύει αφότου είχε πέσει στο νερό. Το iPhone 11 Pro πέρασε μια παρόμοια δοκιμασία.
Κινητό: H Apple προστατεύει τους χρήστες iPhones από τους κλέφτες – Τι πρέπει να κάνετε
Νέες ρυθμίσεις ασφαλείας ετοιμάζει η Apple, προκειμένου να προστατεύσει τους χρήστες iPhones στην περίπτωση κλοπής της συσκευής τους.
Οι αλλαγές έρχονται ως αποτέλεσμα ενός ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η νέα πρακτική των κλεφτών είναι να παρακολουθούν τους χρήστες iPhones για να δουν τον κωδικό ασφαλείας τους, πριν να αρπάξουν τη συσκευή. Με αυτό τον τρόπο, δεν κλέβουν απλά το iPhone, αλλά αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς του χρήστη στην Apple, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κλέψουν χρήματα και να πάρουν τον έλεγχο φωτογραφιών και βίντεο που είναι αποθηκευμένα στο iCloud. Όταν ο κωδικός τους βρεθεί σε λάθος χέρια, τα θύματα δεν έχουν πλέον και πολλές επιλογές για να προστατευτούν.
Για να προστατεύσει τους χρήστες από αυτού του είδους τις επιθέσεις, η Apple κυκλοφορεί τη νέα ρύθμιση Προστασίας Κλεμμένης Συσκευής (Stolen Device Protection), η οποία θα είναι διαθέσιμη με το επόμενο update του λογισμικού, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν, εάν θέλουν να προστατεύσουν τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα τους στο iPhone.
Πώς δουλεύει
Έχοντας τον κωδικό ασφαλείας –συνήθως μία σειρά από 4 ή 6 αριθμούς- οι κλέφτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλά δεδομένα ενός χρήστη και να κάνουν μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς του.
Με την ενεργοποίηση του Stolen Device Protection, το iPhone απενεργοποιεί κάποιες ρυθμίσεις όταν η συσκευή βρίσκεται μακριά από τις συνηθισμένες τοποθεσίες της –όπως είναι το σπίτι ή ο τόπος εργασίας του χρήστη.
Για παράδειγμα, με τις έως σήμερα ρυθμίσεις, ένας κλέφτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κωδικό ασφαλείας για να αλλάξει τον κωδικό του χρήστη στον λογαριασμό του στην Apple και να τον αποκλείσει από αυτόν. Οι κλέφτες μπορούν, με αυτό τον τρόπο, να απενεργοποιήσουν τη ρύθμιση «Find My iPhone» και να «καθαρίσουν» το κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να το πουλήσουν.
Με την ρύθμιση Stolen Device Protection, εάν οποιοσδήποτε θέλει να αλλάξει το Apple ID password όταν η συσκευή βρίσκεται μακριά από τις συνηθισμένες τοποθεσίες της, τότε απαιτείται το ξεκλείδωμά της με αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος (Face ID ή Touch ID). Μετά, χρειάζεται να περάσει μία ώρα πριν να εκτελεστεί η εντολή αυτή. Και αφότου περάσει αυτή η ώρα, απαιτείται και νέα αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος. Μόνο όταν έχουν γίνει όλα αυτά, καθίσταται δυνατή η αλλαγή του password.
Πρακτικά, με το Stolen Device Protection, η Apple απαιτεί βιομετρικά στοιχεία και καθυστέρηση μίας ώρας όταν η συσκευή βρίσκεται μακριά από το σπίτι του χρήστη –και όχι απλά τον κωδικό ασφαλείας του- για μία σειρά από ενέργειες, όπως η αλλαγή του Apple ID password, η αλλαγή του τηλεφωνικού αριθμού εμπιστοσύνης, η προσθήκη ή αφαίρεση ενός Face ID ή Touch ID, η απενεργοποίηση του «Find My iPhone» και η απενεργοποίηση του Stolen Device Protection.
Σε κάθε περίπτωση, η Wall Street Journal συστήνει στους χρήστες να παίρνουν τα εξής μέτρα προφύλαξης:
– Μην αφήνετε ξένους να βλέπουν την πληκτρολόγηση του password σας. Όταν είστε ανάμεσα σε κόσμο, κάντε την κίνηση στα κρυφά ή χρησιμοποιείστε το Face ID/Touch ID.
– Να χρησιμοποιείτε ένα password που είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς.
– Προσθέστε PINs και βιομετρικά στοιχεία στις εφαρμογές που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, crypto wallets και πληρωμές γενικότερα.
– Εάν το κινητό σας κλαπεί, κινηθείτε γρήγορα για να περιορίσετε τις απώλειες απλά στην αξία της συσκευής. Μπείτε στο icloud.com/find ώστε να σβήσετε εξ αποστάσεως τα δεδομένα στην κλεμμένη συσκευή σας, πριν οι κλέφτες αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.
Κινητό: Δείτε πόσο έχουν ανέβει οι τιμές από το πρώτο iPhone
Με τιμές που ξεκινούν από τα 1.199 δολάρια, το νέο iPhone 15 Pro Max που παρουσίασε χθες το βράδυ η Apple είναι το ακριβότερο τηλέφωνο της εταιρείας, μέχρι στιγμής.
Επισήμως, η Apple δηλώνει ότι η τιμή του Pro Max μοντέλου με μνήμη 256 gigabytes είναι η ίδια με πέρυσι. Όμως, καθώς η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει το φθηνότερο μοντέλο των 128 gigabytes, πρακτικά αύξησε το ελάχιστο ποσό που πρέπει να πληρώσει κάποιος για να αποκτήσει ένα Pro Max κατά 100 δολάρια σε σχέση με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι το iPhone 15 ξεκινά από τα 799 δολάρια και το μεγαλύτερο iPhone 15 Plus από τα 899 δολάρια.
Όσο για τις τιμές στην Ευρώπη, αυτές δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, όμως σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, το iPhone 15 θα ξεκινά από τα 949 ευρώ στη Γερμανία και το iPhone Pro Max από τα 1.449 ευρώ.
Το παρακάτω γράφημα του Axios δείχνει τη σημαντική αύξηση των τιμών των iPhones κατά τα τελευταία χρόνια.
Η Apple επιδιώκει να «σπρώξει» τους αγοραστές προς τα Pro μοντέλα, τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2019, αυξάνοντας τα έσοδα της εταιρείας. Για την ακρίβεια, η Apple έχει αυξήσει τα έσοδά της τουλάχιστον κατά 44% από το 2019, την ώρα που οι παραδόσεις προϊόντων της έχουν αυξηθεί μόνο κατά 15% την ίδια περίοδο, όπως σημειώνει η Wall Street Journal.