Κλιματιστικά: Ο 10λογος για εξοικονόμηση ενέργειας από το allazorevma. Όλες οι συμβουλές και οι ενέργειες για δροσιά χωρίς μεγάλο κόστο – Tι θα πληρώσετε με ένα παλιό και τι με ένα καινούριο κληματιστικό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ανάλογα με τις ιδιομορφίες της περιοχής, τις δικές μας και του κτιρίου μας, το κόστος αλλά και τα ποσοστά εξοικονόμησης διαφέρουν αρκετά για κάθε περίπτωση σχετικά με τη χρήση του κλιματιστικού
H ακριβής εκτίμηση της κατανάλωσης ενέργειας από το κλιματιστικό είναι συχνά περίπλοκη, καθώς επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων: τη θερμοκρασία, την τοποθεσία του κτιρίου, τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη, τη μόνωση του χώρου, τη σκίαση των εξωτερικών τοίχων και άλλους.
Ανάλογα με τις ιδιομορφίες της περιοχής, τις δικές μας και του κτιρίου μας, το κόστος αλλά και τα ποσοστά εξοικονόμησης διαφέρουν αρκετά για κάθε περίπτωση.
Για να κάνουμε ένα παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι λειτουργεί ένα κλιματιστικό 16.000 BTU για 30 ημέρες για να διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία των 26°C σε έναν χώρο 30m². Αναφέρουμε την επιβάρυνση στον μηνιαίο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για τις παρακάτω περιπτώσεις (περιλαμβάνοντας ΦΠΑ και ρυθμιζόμενα):
Περίπτωση 1: 90€ με κλιματιστικό παλαιάς τεχνολογίας και πρόγραμμα υψηλής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.
Περίπτωση 2: 45€ με κλιματιστικό νέας τεχνολογίας και πρόγραμμα χαμηλής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ευκαιρίες εξοικονόμησης λοιπόν υπάρχουν αρκεί να κάνουμε κάποιες ενέργειες εκτός του πατήματος του κουμπιού του κλιματιστικού,
Κλιματιστικά: Ενέργειες Μηδενικού Κόστους
- Καθαρισμός Φίλτρων: Ελέγξτε και καθαρίστε τα φίλτρα κάθε δύο μήνες για βελτιστοποίηση της ροής αέρα.
- Εξωτερική Μονάδα: Διασφαλίστε ότι η εξωτερική μονάδα είναι καθαρή και απαλλαγμένη από εμπόδια.
- Ρύθμιση Ανεμιστήρα: Ορίστε τον ανεμιστήρα σε αυτόματη λειτουργία για ιδανική ταχύτητα ανάλογα με τη ζήτηση.
- Σκίαση: Κρατήστε κλειστά τα παντζούρια και τις κουρτίνες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.
- Κλειστές Πόρτες: Διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των αχρησιμοποίητων δωματίων.
Ελεύθερη Ροή Αέρα: Αποφεύγετε την τοποθέτηση επίπλων που εμποδίζουν τη ροή του αέρα κυρίως κάτω από το κλιματιστικό - Μαγείρεμα: Αποφεύγετε το μαγείρεμα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
- Ιδανική Θερμοκρασία: Ρυθμίστε τη θερμοκρασία μεταξύ 22-27°C, ιδανικά γύρω στους 25°C.
- Χρήση Χρονοδιακόπτη: Χρησιμοποιήστε τον χρονοδιακόπτη για να απενεργοποιείτε το κλιματιστικό όταν λείπετε. Φροντίστε ωμός η εσωτερική θερμοκρασια να μην ανέβει πάνω από τους 30 βαθμούς
Οικονομικό Τιμολόγιο: Επιλέξτε ένα φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος για περαιτέρω οικονομία.
Κλιματιστικά: Ενέργειες Μικρού Κόστους
- Συντήρηση: Η ετήσια συντήρηση από εξειδικευμένο τεχνικό είναι απαραίτητη για τη μέγιστη απόδοση αλλά και την ποιότητα και υγιεινή του αέρα .
- Σωστή Τοποθέτηση: Εξασφαλίστε τη σωστή τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας για αποτελεσματική λειτουργία. Για λόγους αισθητικής συνήθως δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις από εμπόδια γύρω άπω την μονάδα
- Συστήματα Σκίασης: Η τοποθέτηση τεντών είναι κρίσιμη για σπίτια χωρίς θερμομόνωση.
Ανεμιστήρας Οροφής: Η εγκατάσταση ανεμιστήρα οροφής μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. - Νέο Κλιματιστικό: Η αντικατάσταση παλαιού μοντέλου με ένα υψηλής απόδοσης μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας έως 40%.
Ενέργειες Υψηλού Κόστους
- Θερμομόνωση: Η θερμομόνωση του δωματίου και του κελύφους μπορεί να είναι μια σημαντική επένδυση για παλαιότερα κτίρια. Προτεραιότητα δίνουμε στο δώμα ( ταράτσα ) εφόσον είναι σε επαφη με τον χώρο μας
- Αντικατάσταση Κουφωμάτων: Η αντικατάσταση παραθύρων και πορτών μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή απόδοση.
Κλιματιστικά: Σταματήστε να κάνετε αυτό το λάθος και θα δείτε τεράστια διαφορά στη απόδοση
Η ηλεκτρική συσκευή που λατρεύουμε όλοι το καλοκαίρι, το κλιματιστικό, έχει και αυτό τα κόλπα του!
Με αφορμή το νέο κύμα καύσωνα που έρχεται στη χώρα μας από αύριο, ο μηχανολόγος, Βαγγέλης Κόκοτας μίλησε στην ΕΡΤ για το συχνό λάθος που κάνουμε με τα κλιματιστικά.
«Το κλιματιστικό μπορεί να λειτουργεί και όλο το 24ωρο χωρίς κανένα θέμα, αρκεί να έχει επιλεγεί και να έχει εγκατασταθεί σωστά. Τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε παράπονα από πελάτες που λένε ότι δεν αποδίδει σωστά το κλιματιστικό. Δεν αποδίδει γιατί οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ υψηλές, τα μηχανήματα είναι αερόψυκτα και δεν είναι σωστά επιλεγμένα όταν τα αγόρασαν οι πελάτες. Δηλαδή οι αποδόσεις που λένε για τα κλιματιστικά είναι για εξωτερικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι 35 βαθμούς και μέσα στον χώρο 25 βαθμούς.
Όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν 45 και 46, το αερόψυκτο μηχάνημα χάνει απόδοση 10-15%, ανάλογα με την εταιρεία και τον βαθμό απόδοσης που έχει το κάθε κλιματιστικό», εξήγησε πρόσφατα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο μηχανολόγος, Βαγγέλης Κόκοτας.
Σε ότι αφορά την εγκατάσταση του κλιματιστικού τόνισε ότι «βλέπουμε κλιματιστικά σε μπαλκόνια να έχουν μπροστά εμπόδια ή να είναι ψηλά τοποθετημένα, να έχει μια τέντα στους 20 – 30 πόντους μπροστά του. Ο αέρας που βγάζει η εξωτερική μονάδα χτυπά στην τέντα, επιστρέφει στο κλιματιστικό, δημιουργείται ένα μικροκλίμα εκεί υπερκαύσωνα 55-56 βαθμών και τότε αρχίζει η μειωμένη απόδοση και οι βλάβες».
Κλιματιστικά: Πόσο ρεύμα καίνε την ώρα – Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία
Η κατανάλωση σε χρήματα και σε ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται τόσο από την παλαιότητά του όσο και από το ίδιο το κλιματιστικό. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Την τιμητική τους έχουν τα κλιματιστικά λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της ακραίας ζέστης που πλήττει τη χώρα.
Τις τελευταίες ημέρε τα κλιματιστικά δουλεύουν ασταμάτητα σχεδόν, πόσο όμως θα μας στοιχίσει αυτή η δροσιά;
Σε συνέντευξή του στο STAR στις 18/7 ο Δημήτρης Κοντούσιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, ανέφερε πως η κατανάλωση σε χρήματα και σε ηλεκτρικό ρεύμα εξαρτάται τόσο από την παλαιότητά του όσο και από το ίδιο το κλιματιστικό.
Έτσι, μεσοσταθμικά, ένα κλιματιστικό μπορεί να «καίει» από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ώρα, επομένως αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό, τότε η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 3,6 ευρώ.
Κλιματιστικά: Η σωστή θερμοκρασία ενός κλιματιστικού
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δημήτρης Κοντούσιας μίλησε και για τη σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να λειτουργεί ένα κλιματιστικό, τονίζοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση κατεβάζουν τη θερμοκρασία από 12 έως 14 βαθμούς».
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δεν βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς.
Διαφορετικά, το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά.
Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς. Το air condition, από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά.
Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος».
Όσον αφορά στις ημέρες του καύσωνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος δήλωσε για τα κλιματιστικά: «Αυτές τις ημέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο.
Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμα και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου.
Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».
Κλιματιστικά: Πώς να το καθαρίσεις και πότε
Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη. Ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει και χωρίς να το καταλάβουμε θα έρθει ξανά το καλοκαιράκι.
Οι κρύες νύχτες θα δώσουν τη θέση τους στις θερμές και προτού το καταλάβουμε θα έρθουν και οι καύσωνες.
Το κλιματιστικό σου είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού σου καθώς το χειμώνα σε ζεσταίνει και το καλοκαίρι σε δροσίζει. Όμως χρειάζεται και την ετήσια συντήρησή του.
Πριν κατεβάσεις λοιπόν από τη ντουλάπα σου τα μαγιό και τις σαγιονάρες σου φόρα τις πιο cozy χειμωνιάτικες κάλτσες σου, τα άνετα και ζεστά ρούχα σου, φτιάξε και ένα ζεστό τσαγάκι και ετοιμάσου ψυχολογικά διότι έχουμε καθάρισμα!
Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου είναι απαραίτητη διότι θα διασφαλίσει την ορθή του λειτουργία για περισσότερα χρόνια.
Με απλά λόγια, θα αυξήσει τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού σου. Ποιος θέλει μια τόσο ακριβή συσκευή να ζήσει λιγότερο; Κανείς!
Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι καίριος για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσής του, τον καθαρισμό του αέρα του χώρου σου, την πρόληψη μελλοντικών πιθανών βλαβών, την αποφυγή ζημιών και τη μείωση του θορύβου λειτουργίας του.
Μια απλή εργασία που μπορείς να κάνεις μόνος σου ανά διαστήματα είναι ο καθαρισμός των φίλτρων της μονάδας.
Με τον καιρό, τα φίλτρα συσσωρεύουν σκόνη, σωματίδια και διάφορα υπολείμματα που μπορεί να φράξουν το σύστημα.
Οι αγωγοί της μονάδας δεν θα αποδίδουν το ίδιο με πριν και αν αφεθούν χωρίς καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε ενδέχεται να προκαλέσουν και μεγαλύτερη ζημιά στα εξαρτήματά του.
Μην τρομάζεις! Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι σχετικά μια απλή διαδικασία και μπορεί να αναλυθεί σε μερικά βασικά βήματα.
Πρώτον, είναι σημαντικό να απενεργοποιήσεις την τροφοδοσία της μονάδας.
Να το βγάλεις δηλαδή από τη πρίζα. Μόλις διακοπεί η παροχή ρεύματος, αφαίρεσε το κάλυμμα από τη μονάδα και παρατήρησε το φίλτρο για τυχόν σημάδια βρωμιάς ή υπολειμμάτων.
Εάν το φίλτρο είναι βρώμικο, θα πρέπει να καθαριστεί ή ακόμα και να αντικατασταθεί όπως απαιτείται.
Στη συνέχεια τοποθέτησέ τα σε μια μεγάλη λεκάνη που εκτός από νερό θα περιέχει και το κατάλληλο καθαριστικό για κλιματιστικά.
Άφησέ τα εκεί το πολύ για καμιά ώρα. Ο χρόνος που θα τα μουλιάσεις σχετίζεται με το μοντέλο του κλιματιστικού σου, με το πόσο βρώμικα αυτά είναι αλλά και με το πόσο ισχυρό είναι το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσεις. Εάν βλέπεις ότι χρειάζεται ίσως και κάποιο τρίψιμο τότε κάνε το με προσοχή.
Ένα σφουγγαράκι θα σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις αγοράσει κάποιο ειδικό καθαριστικό μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαριστικό πιάτων ή ακόμα και χλωρίνη. Το πρώτο δεν θα απολυμάνει πλήρως τα φίλτρα από ισχυρά μικρόβια ενώ η χρήση της δεύτερης ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικά να χαλάσει τα φίλτρα σου. Επομένως, προμηθεύσου ένα ειδικό καθαριστικό για κλιματιστικά.
Γύρνα στην εσωτερική σου μονάδα και τσέκαρε για τυχόν σκόνες ή υπολείμματα βρώμας εντός της. Αφαίρεσέ τα με προσοχή. Μπορείς εδώ να χρησιμοποιήσεις ένα υφασμάτινο πανάκι για να σκουπίσεις τις επιφάνειες.
Εάν ξέρεις τι κάνεις, ώστε να μην προκαλέσεις ζημιά στη μονάδα σου και διαθέτεις ειδική τρόμπα ψεκασμού, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό με μείγμα νερού και καθαριστικού για να το καθαρίσεις. Προσοχή!
Εάν δεν είσαι σίγουρος μην το κάνεις! Καλύτερα να φωνάξεις έναν ειδικό ώστε να αποφύγεις να δημιουργήσεις την οποιαδήποτε ζημιά στο μηχάνημά σου.
Θα πρέπει να ελέγξεις τώρα για διαρροή ψυκτικού υγρού και συμπλήρωσή του εάν χρειάζεται. Είναι μια πιο δύσκολη διαδικασία και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσοχή. Και εδώ σου προτείνουμε, εάν δεν είσαι σίγουρος, να το αφήσεις σε έναν ειδικό.
Ας μείνουμε λοιπόν στα φίλτρα που είναι εύκολα. Όταν περάσει η ώρα θα τα αφαιρέσεις από τη λεκάνη και θα αφήσεις να στεγνώσουν στον ήλιο. Όταν στεγνώσουν τα τοποθετείς με προσοχή στη θέση τους.
Κάθε πότε όμως πρέπει να κάνεις συντήρηση και καθαρισμό του κλιματιστικού σου; Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται μια με δυο φορές το χρόνο πριν τις περιόδους εντατικής χρήσης. Συνήθως, τα φίλτρα, χρειάζονται να καθαριστούν, ανάλογα πάντα τη χρήση που κάνεις, ανά τρεις με πέντε μήνες.
Συμβουλή μας είναι να επιλέξεις έναν εξειδικευμένο τεχνικό να κάνει το service του κλιματιστικού σου μια φορά το χρόνο.
Άλλωστε, όπως είπαμε, τα φίλτρα και τα εμφανή σημεία με σκόνη τα… καταφέρνεις και μόνος σου. Τα υπόλοιπα όμως;