Σας αφορά: Νέο χαράτσι 3,5% σε 1,3 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες για όλο το 2024

Ασφαλιστικές εισφορές: Αλλάζουν ξανά τα δεδομένα για τους εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες. Πόσο θα πληρώνουν φέτος, πόση αύξηση υπογράφηκε στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να καταβάλλουν στο εξής 1,3 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου, με κυβερνητική απόφαση που βάζει επιπλέον θηλιά στα εισοδήματά τους ύψους 3,46%.

Συγκεκριμένα, οι μη μισθωτοί θα πληρώνουν από 8 έως 23 ευρώ περισσότερα από όσα ήδη καταβάλουν ανάλογα με την κλίμακα που θα επιλέξουν από τις συνολικά έξι.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των μη μισθωτών -σε ποσοστό 90%- επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, αυτό σημαίνει πως τα 230 ευρώ που πληρώνουν σήμερα, οι εισφορές θα ανέλθουν στα 238 ευρώ.

Παρότι το ποσό φαίνεται μικρό, το βάρος αυξάνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς πρόκειται για την κατά σειρά τρίτη αύξηση σε τρία χρόνια στις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω εφαρμογής νόμου του 2020 (ν. 4670 ή νόμος Βρούτση).

Ασφαλιστικές εισφορές: Η αύξηση σε πραγματικά ποσά

Αν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,23 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,5 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,49 ευρώ (+1 ευρώ).

Έτσι, η επιβάρυνση για όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχουν υποχρέωση να ασφαλίζονται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, θα είναι από την αρχή της χρονιάς περίπου στα 10,5 ευρώ τον μήνα και συνολικά περίπου στα 126 ευρώ το χρόνο.

Συγκεκριμένα, για όλες τις κλίμακες, οι μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα:

  • Για όσους επιλέξουν την 1η κατηγορία, που επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες, θα ανέρχεται για φέτος σε 238,22 ευρώ.
  • Στην 2η κατηγορία το ποσό θα ανέρχεται στα 285,87 ευρώ.
  • Στην 3η κατηγορία στα 342,59 ευρώ.
  • Στην 4η κατηγορία στα 411,78 ευρώ.
  • Στην 5η κατηγορία στα 493,46 ευρώ.
  • Στην 6η κατηγορία στα 642,09 ευρώ.

Πότε θα πληρωθούν οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές

Το ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από το ύψος του πληθωρισμού του 2023.

Η τελική απόφαση εντός του Ιανουαρίου, καθώς οι νέες εισφορές θα καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Τι αλλάζει το 2024 στις ασφαλιστικές εισφορές αναλυτικά

  • Η κατάταξη σε μια από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
  • Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.
  • Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.
  • Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
  • Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.
  • Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορείτε να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής σας για το έτος 2024.
  • Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία, παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης, απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας.

  • Η επιλογή σας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.
  • Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν υποβάλλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 ευρώ, που είναι η έξτρα εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ, που ισχύει όμως για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανεξαιρέτως.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι εισφορές των ασφαλιστικών κλάσεων των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή κατά 3,46%.

Στόχος της διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές, θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων, λοιπόν, θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαφορετικά, το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του.

Από τα παραδείγματα προκύπτει ότι οι εισφορές το 2024 μετά την αναπροσαρμογή συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από ελεύθερους επαγγελματίες

Θυμίζουμε πως την απόφαση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την «αντισυνταγματικότητα» του νέου νόμου τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων.

«Η απόφαση του συντονιστικού των φορέων είναι από κοινού να προσφύγουμε μαζί δικαστικά σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια», ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου από τον Δημήτρη Βερβεσό, πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Συντονιστικής Επιτροπής, εστίασαν, από τη νομική σκοπιά, στις «μαύρες τρύπες» του νέου νόμου, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Προκόπη Παυλόπουλο να θέτουν ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως «η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη».