Σας αφορά: «Μπόνους» επίδομα 300 ευρώ με μία αίτηση – Οι δικαιούχοι

Επίδομα 300 ευρώ: Η νέα οικονομική ενίσχυση σε ανέργους από τη ΔΥΠΑ αλλά για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια. Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

Να καταχωρίσουν το IBAN τους για να λάβουν το επίδομα 300 ευρώ μπορούν οι μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Σημειώνεται πως μόνο όσοι είναι άνεργοι πάνω από πέντε χρόνια μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να πάρουν τα λεφτά απευθείας στην τράπεζα.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, πως εάν δεν έχετε ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν από τους εργασιακούς συμβούλους στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής σας είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Για να κλείσετε ραντεβού δια ζώσης και να μπορέσετε να πάρετε τα 300 ευρώ, θα πρέπει είτε να στείλετε email στο ΚΠΑ2, είτε να τηλεφωνήσετε στο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι κάνουν αίτηση, πού και πώς

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:

  • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ.
  • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
  • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)
  • Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επίδομα ανεργίας: Πότε μπαίνει «κόφτης» 50%

Μέχρι το 2022, συνολικά 150.000 άνεργοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (π. ΟΑΕΔ), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Οι αλλαγές που ξεκινούν αφορούν όχι μόνο στο ποσό που θα παίρνει ο άνεργος, αλλά και στο χρονικό διάστημα που μπορεί να το δικαιούται, αλλά και πότε «κόβεται» τελείως και πετιέται από τις λίστες της ΔΥΠΑ ως δικαιούχος.

Με τον νέο νόμο «Δουλειές Ξανά», επί της ουσίας η καταβολή του επιδόματος ανεργίας μειώνεται κατά 50% σε όποιον πάρει επίδομα εργασίας, δηλαδή σε όποιον δικαιούχο εθελοντικά διακόψει την επιδότηση και επιστρέψει, μέσω της ΔΥΠΑ, ξανά στην αγορά εργασίας.

Αυτό ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, καθώς έχει καθυστερήσει η έκδοση της υπουργικής απόφασης, όμως σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, αυτό θα συμβεί από τις αρχές του έτους και η εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης θα ισχύσει αμέσως.

Πόσα λεφτά είναι το επίδομα ανεργίας και εργασίας

Έστω ότι ένας άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 438 ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2023.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2023 δηλαδή κατά 7ο (επί συνόλω 12) μήνα της επιδότησης του, ο άνεργος βρίσκει δουλειά, με μισθό 800 ευρώ.

Ας υποθέσει κανείς πως εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση τον Ιανουάριο του 2023 και προβλέπει έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος και για τους δικαιούχους κατά το μήνα έναρξης ισχύος του νέου καθεστώτος – επιδομάτων από τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο του 2023).

Θα του μείνουν επιπλέον 5 μήνες επιδότησης από τη ΔΥΠΑ. Γι΄ αυτό η ΔΥΠΑ, θα του καταβάλλει το 50% του τακτικού επιδόματος ανεργίας, δηλαδή τα 219 για το διάστημα Ιουνίου – Νοεμβρίου 2023.

Έτσι ο εν λόγω εργαζόμενος για το προαναφερθέν 5μηνο, θα λαμβάνει κάθε μήνα όχι μόνο το μισθό του (800 ευρώ), αλλά επιπλέον 219 ευρώ από τη ΔΥΠΑ. Συνολικά, το ποσό των 1019 ευρώ.

Τι είναι το επίδομα εργασίας

Για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία, ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50 % του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του. Για παράδειγμα αν ο άνεργος βρει δουλειά 5 μήνες μετά την έναρξη της επιδότησής του, που του έχει εγκριθεί για 12 μήνες, θα συνεχίσει να εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας για άλλους 7 μήνες. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους επιδοτούμενους ανέργους που έχασαν τη δουλειά τους πριν από μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να βρουν εργασία και αφετέρου να στηριχθούν με πρόσθετο εισόδημα εκείνοι που πραγματικά αναζητούν και βρίσκουν δουλειά.

Τι είναι το μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους

Προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από πέντε χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ενεργοποιώντας έτσι έμπρακτα την αναζήτηση εργασίας. Πρόκειται για ένα ακόμη κίνητρο προς τη συγκεκριμένη ομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποξένωση μεταξύ ΔΥΠΑ και μακροχρόνια ανέργων, να αποκατασταθεί η επαφή τους τόσο με τη ΔΥΠΑ όσο και με την αγορά εργασίας και ακόμη, είναι να διαπιστωθεί ποιοι παραμένουν όντως μακροχρόνια άνεργοι και ενδιαφέρονται πραγματικά για μια θέση εργασίας. Δηλαδή η επανενεργοποίηση στην αναζήτηση εργασίας όσων είναι αποκομμένοι για μεγάλο διάστημα από την αγορά εργασίας.

Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την προσέγγιση των εν λόγω αναζητούντων εργασία, οι οποίοι υπολογίζονται σε 160-170.000 και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.

Γιατί διαγράφονται από τα μητρώα της ΔΥΠΑ άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας από τη ΔΥΠΑ;

Με τη ρύθμιση αυτή η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τους επίσημους ορισμούς της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τους οποίους οι πολιτικές προώθησης της απασχόλησης στηρίζονται στην έννοια του «αναζητούντος εργασία», δηλαδή του προσώπου που είναι ικανό, διαθέσιμο και πρόθυμο να αναλάβει εργασία και προχωρεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς τον σκοπό αυτό. Μέχρι τώρα, παρατηρούνταν το φαινόμενο να παραμένουν στα μητρώα ανεργίας εγγεγραμμένα πρόσωπα, τα οποία είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία, είτε ήταν απρόθυμα να προχωρήσουν σε κάποια σχετική ενέργεια.