Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νωρίτερα θα ανοίξει φέτος το Taxisnet για τους φορολογούμενους. Τι αλλάζει, γιατί δεν θα κάνουν δήλωση πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις πριν την έναρξη στο xristika.gr.
Αλλάζουν όλα σιγά-σιγά στο ελληνικό φορο-μέτωπο. Λίγο ο ΕΝΦΙΑ, λίγο οι φορολογικές δηλώσεις, λίγο τα τέλη κυκλοφορίας, οι νέες εξελίξεις «τρέχουν» και απαιτούν σωστή ενημέρωση για να μην την «πατήσετε» τσάμπα.
Ο μήνας Μάρτιος μπαίνει και καταφτάνει και η περίοδος που θα αρχίσει η φετινή διαδικασία. Ήδη, οι φορολογούμενοι ψάχνουν τους τρόπους φοροελαφρύνσεων αλλά και τα ποσά που θα πληρώσουν στην εφορία, όμως υπάρχουν και εκείνοι (περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι) που δεν χρειάζεται να κάνουν καν δήλωση. Γλιτώνουν έτσι και το γνωστό 50άρικο στον λογιστή.
Αρκετά λιγότερα χρήματα πάντως αναμένεται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι μισθωτοί απαλλάσσονται από την υπενθύμιση υποβολής της δήλωσης.
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις:
Ποιοι γλιτώνουν 20-50 ευρώ από τις φορολογικές δηλώσεις το 2024
Την απαλλαγή 1 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων από την ταλαιπωρία της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης δρομολογεί από φέτος η ΑΑΔΕ σχεδιάζοντας παράλληλα να επεκτείνει το σύστημα των «προκάτ» δηλώσεων και για εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια, συμμετοχή στο κεφάλαιο εταιρειών).
Το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να «τσεκάρουν» τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα και τα προσωπικά τους στοιχεία.
Όσοι δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πατήσουν απλά το κουμπί της υποβολής της δήλωσης η οποία την ίδια στιγμή θα εκκαθαριστεί και αυτόματα θα εκδοθεί ο φορο-λογαριασμός. Ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν καμία ενέργεια η δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.
Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους κωδικούς του Ε1 για τους φορολογούμενους που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει, δεν έχει καταγράψει και δεν έχει προσυμπληρώσει η ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων, μέτρο το οποίο όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας θα βάλει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.
Σε πολύ απλά λόγια δεν θα απαιτείται υποβολή μέσω TAXISnet με μόνη προϋπόθεση τα αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις.
Πότε ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις 2024
Οι φορολογικές δηλώσεις για φέτος αναμένεται να ανοίξουν μέχρι και τέλη Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις είχε βγει στον αέρα στις 31 Μαρτίου.
Έτσι και φέτος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την ημερομηνία που θα ανοίξει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024.
Υπενθυμίζεται πως, κάθε χρόνο, οι φορολογικές δηλώσεις παίρνουν κάποιους μήνες παράτασης, συνήθως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τι ισχύει με ηλεκτρονικές αποδείξεις
Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές (κάρτα, e-banking κ.λπ.) θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου, με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν.
Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Φορολογικές δηλώσεις 2024: 7 τρόποι που ξεκλειδώνουν έκπτωση φόρου
Τα σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου είναι τα εξής:
- Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
- Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
- Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν κούρεμα 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
- Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με ένα εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
- Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1961 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.
- Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2023 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.
- Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από τον φόρο εισοδήματος και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2023.