Ηλεκτρικό ρεύμα: Το μεγάλο… φαγοπότι συνεχίζεται από τους πάροχους ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μετά την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που μας κλέβει στα ίσια, ήρθε τώρα και ο εκβιασμό για σταθερές τιμές ρεύματος στους καταναλωτές.
Πανάκριβα κοστίζει πλέον η «ασφάλεια» στη χρέωση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς η μία μετά την άλλη οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας ανεβάζουν το ποσό που ζητούν για να «κλειδώσουν» τη χρέωση. Ενδεικτικό της… ταχύτητας με την οποία «φουσκώνουν» οι σταθερές τιμές είναι ότι αυτή την στιγμή στην αγορά υπάρχει εταιρεία που χρεώνει προς 17 λεπτά μια κιλοβατώρα χωρίς τη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής και άλλη εταιρεία η οποία ζητά 35 λεπτά δηλαδή το υπερδιπλάσιο.
Αυτή η διαφορά είναι ενδεικτική της απόλυτης αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά όσον αφορά στη διαμόρφωση της τιμής χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Και σήμερα, η τιμή χονδρικής παραμένει πάνω από τα 330 ευρώ η μεγαβατώρα με την τιμή να αποτυπώνει την ανησυχία που υπάρχει για τον τρόπο με τον οποίο θα παραχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι απαιτούμενες ποσότητες.
Με μια απλή «επίσκεψη» στις ιστοσελίδες των τριών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που συγκεντρώνουν και τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς, διαπιστώνει κανείς τις διαφορές στην χρέωση της σταθερής μονάδας.
Η ΔΕΗ που χρέωνε μέχρι τώρα προς 17-18 λεπτά, ανακοίνωσε ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει ηλεκτρική ενέργεια και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και σε αυτό η χρέωση ανά κιλοβατώρα ανεβαίνει στα 24 λεπτά.
Μένει λοιπόν να φανεί αν και για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρήσει και η ΔΕΗ την “σταθερή” χρέωση στα 17-18 λεπτά και για τα υπόλοιπα τιμολογιακά πακέτα ή αν θα προχωρήσει σε αύξηση της “σταθερής” χρέωσης.
Η Elpedison ζητάει 28 λεπτά στο αντίστοιχο πρόγραμμα και η Protergia 35 λεπτά.
Το πλεονέκτημα της σταθερής μονάδας χρέωσης είναι ότι δεν επιβάλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και το μειονέκτημα είναι ότι όσοι «κλειδώνουν» τη σταθερή μονάδα δεν δικαιούνται πλέον την κρατική επιδότηση η οποία πλέον δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη καθώς φτάνει στα 72 ευρώ ανά μήνα.
Κυμαινόμενο ή σταθερό;
Το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν τα νοικοκυριά είναι αν θα επιμείνουν στο κυμαινόμενο τρόπο χρέωσης αναλαμβάνοντας το ρίσκο των μεταβολών ή θα γυρίσουν στο σταθερό. Ρίσκο εμπεριέχει και η μια και η άλλη απόφαση. Οι υπολογισμοί δείχνουν το εξής: αν κάποιος «προλάβει» να κλειδώσει στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενδεχομένως αυτή η λύση να αποδειχθεί συμφέρουσα ειδικά αν το νοικοκυριό δεν δικαιούται την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος από το κράτος. Επίσης, η σταθερή χρέωση μπορεί να είναι συμφέρουσα αν το νοικοκυριό κάνει μεγάλες καταναλώσεις καθώς η κρατική επιδότηση ισχύει για μέχρι 300 κιλοβατώρες. Προκύπτει ότι από τις 400 κιλοβατώρες και πάνω, η σταθερή χρέωση στα 17-18 λεπτά αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα λύση. Αν πάλι η αγορά ανεβάσει την σταθερή χρέωση στα 28-35 λεπτά ανά κιλοβατώρα (που σημαίνει ότι μαζί με τον ΦΠΑ και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις θα φτάσει η τελική χρέωση στο μισό ευρώ ανά κιλοβατώρα) για να αποδειχθεί αυτή η λύση συμφέρουσα σημαίνει ότι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει συντελεστεί απόλυτη καταστροφή όσον αφορά στο ύψος των τιμών.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς μας κλέβουν οι πάροχοι
Η συνεχής άνοδος της τιμής της kWh και μαζί της οι τιμές χρέωσης των παρόχων, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην άνοδο αυτή σημαντικό ρόλο παίζει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής. Ειδικότερα, από τις 5 Αυγούστου 2021 η ΔΕΗ έχει εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.
Η ΔΕΗ αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 που ίσχυε μέχρι για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους εξής τρόπους:
- Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
- Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Παρά το ότι υπάρχει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που ξεκαθαρίζει το πλαίσιο δραστηριοποίησης των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, το τοπίο παραμένει θολό είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νίκος Τσεμπερλίδης.
Στο παρελθόν οι εταιρείες-πάροχοι για να μπουν στην αγορά έκαναν προτάσεις ελκυστικές για να προσελκύσουν πελάτες χωρίς να διασφαλίζουν ότι μπορούν να τους δίνουν την υποσχόμενη ηλεκτρική ενέργεια στην προδιαγεγραμμένη τιμή.
Τώρα που αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή του ρεύματος, προσπαθούν να αλλάξουν, και μάλιστα κρυφά, τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος.
Πώς το κάνουν; Με μια ειδοποίηση στα ψιλά γράμματα μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος, εκεί που δεν τα διαβάζει κανένας, τους ενημερώνουν ότι ένας όρος του συμβολαίου πολύ σημαντικός όπως είναι η τιμή, αλλάζει μονομερώς. Αυτό δεν το πήραν είδηση οι καταναλωτές παρά μόνον αργά, όταν τους ήρθε ο αυξημένος λογαριασμός.
Αφού όμως αυτές κάνουν αυτό και ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να σπάσει το συμβόλαιο με τον πάροχο.
Ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει την αυξημένη τιμή, να καταγγείλει την εταιρεία που το έκανε και να κάνει σύμβαση με μια άλλη εταιρία.
Επίσης η ΡΑΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι εποπτεύουσα Αρχή, μπορεί να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις και εάν οι εταιρίες δεν επανορθώσουν να τις αποβάλει από την αγορά.
Έχουμε αποφάσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή που δικαίωσαν τους καταναλωτές και οι εταιρίες-πάροχοι πήραν πίσω αυτές τις αποφάσεις.
Έχουμε την απόφαση της ΡΑΕ του 2021, που είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Κανείς δεν θα χάσει τα λεφτά του, αντίθετα με αυτές τις ενέργειες αυτές οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν εκτός αγοράς, είπε.
Επίσης, στους καταναλωτές που έχουν το Κοινωνικό Τιμολόγιο, τους επέβαλαν Ρήτρα Αναπροσαρμογής χωρίς να δικαιούνται οι εταιρίες να κάνουν κάτι τέτοιο.
Η ΡΑΕ πρέπει να είναι πιο αποφασιστική κι εμείς οι καταναλωτές να μην το αφήσουμε να περάσει, έχουμε συνείδηση και φωνή, κατέληξε ο κ. Τσεμπερλίδης.
«Έχουμε δώσει ξεκάθαρη εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρακολουθεί την εμπορική πρακτική των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, εάν περνούν τις επιδοτήσεις και για το κατά πόσο υπάρχουν υπερκέρδη αυτών των επιχειρήσεων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών» τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Το ΙΝΚΑ για την Ρήτρα Αναπροσαρμογής
Συλλογική αγωγή κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής ετοιμάζει το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.
Όπως αναφέρει το ΙΝΚΑ σε ανακοίνωσή του, μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας και αδυναμίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς, αποφάσισε να ασκήσει συλλογικές αγωγές κατά των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Για το σκοπό αυτό το ΙΝΚΑ δημιούργησε έναν ολοκληρωτικά νέο και άρτια οργανωμένο μηχανισμό διαρκούς ενημέρωσης, επικοινωνίας και συντονισμού, θέτοντας στο επίκεντρο τον καταναλωτή.
Ήδη:
- Λειτουργεί Ειδική Γραμματεία Συλλογικής Αγωγής, για την άμεση ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή (διεύθυνση: Ηρώδου Αττικού 6, Χαλάνδρι Αττικής), με δικό της τηλεφωνικό κέντρο στο τηλέφωνο 211-0135 199 (λειτουργία σε εργάσιμες ημέρες και ώρες (από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 9πμ-5μμ).
- Παράλληλα λειτουργεί και η ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ στη διεύθυνση https://www.inka.gr/ Λειτουργεί και ειδική ιστοσελίδα για την ενημέρωση και την διευκόλυνση των καταναλωτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στη Συλλογική Αγωγή στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syllogiki-inka.gr
- Λειτουργούν 3 θυρίδες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στις διευθύνσεις inka.gr@gmail.com, eggrafi.inka.gr@gmail.com και inka@inka.gr
Το ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας καλεί όλους τους καταναλωτές να συμμετέχουν στην προσπάθεια.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε πόσο θα έρθουν οι επόμενοι λογαριασμοί
Τι και αν η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει οικονομικά βοηθήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος; Ο εφιάλτης δεν έχει τέλος και ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος…
Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος το μήνα Φεβρουάριο έκλεισε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα επίπεδα των 210 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Την αντανάκλαση αυτής της μέσης τιμής βλέπουν σήμερα στους λογαριασμούς που λαμβάνουν οι καταναλωτές και βλέπουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι με δυσκολία θα μπορέσουν να τους πληρώσουν.
Αν όμως δυσκολεύονται οι καταναλωτές τώρα, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τι θα κάνουν όταν έρθουν οι λογαριασμοί του Απριλίου, οι οποίοι θα εκδοθούν με βάση την χονδρεμπορική τιμή του Μαρτίου.
Και αυτό γιατί ο Μάρτιος, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, αλλά και την προβολή τους για το επόμενο 10ήμερο, εκτιμάται ότι θα κλείσει με μέση χονδρική τιμή στα 320 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Αυτό το 60% επιπλέον (πάνω σε ήδη υπέρογκες χρεώσεις) θα οδηγήσει σε «τρελές» τιμές που είναι αδύνατον να καλυφθούν από την επιδότηση που θα δοθεί, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση και έτσι έχουν μεγάλες καταναλώσεις.
Την ίδια στιγμή ο ανέλπιστος για τέλη Μαρτίου χιονιάς έχει αυξήσει πολύ τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών που δεν έχουν καμία σχετικά ηπιότερη εναλλακτική για θέρμανση, εκτός ίσως από τα καυσόξυλα. Το ρεύμα όπως προαναφέρθηκε είναι απλησίαστο, το φυσικό αέριο σε ποσοστό έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, ενώ και το πετρέλαιο βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.